Dacă te-ai întrebat vreodată, de ce nota de plată de la restaurantele "haute cuisine", au întotdeauna mai multe zerouri de cât ai putea numără, atunci îţi spunem noi.
Unele materii prime folosite restaurantele de elită au preţuri atât de exorbitante încât te gândeşti dacă într-adevăr sunt atât de gustoase,încât să îşi justifice preţul sau sunt doar rezultatul unei strategii de marketing bine gândite.
Vezi mai jos top-ul celor mai scumpe alimente din lume!
1.Trufa Albă Italiană
Cea mai mare trufă albă, de până acum, a cântărit 1,5 kg şi a fost cumpărată de un om de afaceri din Hong-Kong pentru suma de 160.000 de dolari.
Mai este cunoscută şi sub denumirea de trufă de Istria, trufă de Piemont sau trufă cenuşie. Din cele peste 100 de specii de trufe care cresc în Europa, trufa albă este cea mai scumpă şi cea mai valoroasă dintre toate, fiind supranumită şi regina trufelor. Trufa albă creşte la adâncimi mai mari faţă de celalate specii de trufe putând fii găsită la adâncimea de 30-40 cm în pământ.
Pe lângă proprietăţile afrodisiatice pe care le are, trufa albă este bogată în proteine şi săruri minerale,azot,acizi organici, grăsimi, hidraţi de carbon şi celuloză. Valoarea sa nutritivă este mult mai mare decât a oricărei plante sau ciuperci epigee, care sunt mai apoase şi mai puţin gustoase.
2.Ciupercile Matsutake
O altă ciupercă extrem de scumpă este ciuperca Matsutake, sau ciuperca lui Budha. În funcţie de calitatea ciupercilor, un kilogram din această delicatesă poate depăşii 2000 de dolari. Sunt extrem de greu de găsit, crescând doar în anumite zone ale Japoniei, pe marginea ciupercii existând şi supersititia cum că ar fi că şi fulgerul : nu cresc(nu tună) de două ori în acelaşi loc.
3. Şofranul
Un singur firicel din acest condiment poate schimba complet gustul unei mâncări. De departe cel mai scump condiment din lume, sofranul se comercializează la preţuri între 4000 de lire şi 20000 de lire/ kg. Preţul ridicat al acestui condiment minune se datorează modului extrem de dificil de recoltare.
Pentru un kg de şofran este de nevoie de 250,000 de flori din care se recoltează staminele. În spatele acestui condiment se ascunde o muncă titanică. Fiecare floare, asemănătoare brânduşei, înfloreşte o singură dată pe an, timp de o săptămâna. Procesul de culegere al staminelor fiind extrem de delicat.
4. Nuca de Macadamia
Regina Nucilor, nuca de macadamia, are aromă bogată şi o mulţime de nutritienti şi vitamine, miezul putând avea până la 80% ulei. Cea mai răspândită utilizare a acestui aliment fiind în cosmetică, prevenind îmbătrânirea.
Nucul de Macadamia fost descoperit în secolul al XIX-lea în Australia, aceste nuci fiind cunoscute până atunci doar populaţiei aborigene care chiar dacă le consumau, nu le şi comercializau. Preţul ridicat al acestui aliment-cosmetic se datorează, faptului că are o coajă extrem de tare, ce nu poate fii spartă decât cu ajutorul unor dispozitive automativate. Un kilogram poate depăşii şi 100 de dolari.
5. Oţetul balsamic
Mândria regiunii Modena, din Italia, oţetul balsamic este mai mult decât un oţet. Obţinut prin fermentarea cidrului de mere sau a vinului, oţetul balsamic are o istorie de mai bine de 900 de ani, adevărata metodă de preparare fiind şi în prezent, unul dintre cele mai bine păstrate secrete ale gastronomiei.
Se cunoaşte însă faptul că întreg procesul de fabricare durează între 12 şi 35 de ani. 100 ml din acest elixir costă 30 de dolari.
6. Icrele de Beluga
Caviarul de Beluga, cel mai scump din familia icrelor, costă 10.000 de dolari kilogramul, însă cel mai rar caviar din familia Belugă poate costa şi 30,000 de dolari kilogramul.
Se extrage de la sturionii din Marea Caspică şi Marea Neagră şi este un preparat extrem de pretenţios la servire.
Se serveşte pe o felie de pâine prăjită şi nu trebuie să vină în contact cu nici o suprafaţă de inox, metal sau argint deaorece îi provoacă oxidarea imediată, schimbând atât gustul cât şi culoarea.
7. Cafeaua Kopi Luwak
Culeasă bob cu bob chiar din excrementele unui animal nocturn numit chiar Kopi Luwak, această cafea a cunoscut un success fenomenal destul de târziu, începând cu 1981, datorită expertului în cafea Tony Wild.
Principalele pieţe de desfacere a acestei băuturi este Marea Britanie şi Japonia, iar doritorii de senzaţii tari plătesc 90 de dolari pentru o singură ceaşcă de cafea.
8. Cartofii franţuzeşti “La Bonnotte”
Declaraţi pe cale de dispariţie, cartofii “La Bonnotte” se cultivă doar pe o mică insula din apropierea Coastei de Vest a Franţei şi sunt ingredientul vedetă a unor preparate de-a dreptul luxuriante în câteva din cele mai prestigioase restaurante din lume.
Cartofii se cultivă,datorită unui procedeu pasat din generaţie în generaţie, doar pe câmpurile pietroase ale insulei, fiind fertilizaţi în exclusivitate cu un singur tip de algă din Oceanul Atlantic. Un kilogram depăşeşte 700 de dolari.
9. Pepenele Yubarii King
De dimesiuni mari, cu o aromă deosebită şi extrem de dulce, acest fruct este atât de special încât se vinde doar la licitaţie. Costul unui asemenea fruct la ultima licitaţie a fost de 22,872 de dolari.
10. Pepenele Densuke Black
Iată un alt preparat ce poate fii cumpărat doar în cadrul unor licitaţii, organizate doar pentru cei cu dare de mâna. Un asemenea fruct a costat 6000 de dolari. Acest fruct rar se cultivă doar pe Insula Hokkaido din Japonia şi este foarte dulce şi …crocant.
Dacă te-ai întrebat vreodată, de ce nota de plată de la restaurantele "haute cuisine", au întotdeauna mai multe zerouri de cât ai putea numără, atunci îţi spunem noi.
Unele materii prime folosite restaurantele de elită au preţuri atât de exorbitante încât te gândeşti dacă într-adevăr sunt atât de gustoase,încât să îşi justifice preţul sau sunt doar rezultatul unei strategii de marketing bine gândite.
Vezi mai jos top-ul celor mai scumpe alimente din lume!
1.Trufa Albă Italiană
Cea mai mare trufă albă, de până acum, a cântărit 1,5 kg şi a fost cumpărată de un om de afaceri din Hong-Kong pentru suma de 160.000 de dolari.
Mai este cunoscută şi sub denumirea de trufă de Istria, trufă de Piemont sau trufă cenuşie. Din cele peste 100 de specii de trufe care cresc în Europa, trufa albă este cea mai scumpă şi cea mai valoroasă dintre toate, fiind supranumită şi regina trufelor. Trufa albă creşte la adâncimi mai mari faţă de celalate specii de trufe putând fii găsită la adâncimea de 30-40 cm în pământ.
Pe lângă proprietăţile afrodisiatice pe care le are, trufa albă este bogată în proteine şi săruri minerale,azot,acizi organici, grăsimi, hidraţi de carbon şi celuloză. Valoarea sa nutritivă este mult mai mare decât a oricărei plante sau ciuperci epigee, care sunt mai apoase şi mai puţin gustoase.
2.Ciupercile Matsutake
O altă ciupercă extrem de scumpă este ciuperca Matsutake, sau ciuperca lui Budha. În funcţie de calitatea ciupercilor, un kilogram din această delicatesă poate depăşii 2000 de dolari. Sunt extrem de greu de găsit, crescând doar în anumite zone ale Japoniei, pe marginea ciupercii existând şi supersititia cum că ar fi că şi fulgerul : nu cresc(nu tună) de două ori în acelaşi loc.
3. Şofranul
Un singur firicel din acest condiment poate schimba complet gustul unei mâncări. De departe cel mai scump condiment din lume, sofranul se comercializează la preţuri între 4000 de lire şi 20000 de lire/ kg. Preţul ridicat al acestui condiment minune se datorează modului extrem de dificil de recoltare.
Pentru un kg de şofran este de nevoie de 250,000 de flori din care se recoltează staminele. În spatele acestui condiment se ascunde o muncă titanică. Fiecare floare, asemănătoare brânduşei, înfloreşte o singură dată pe an, timp de o săptămâna. Procesul de culegere al staminelor fiind extrem de delicat.
4. Nuca de Macadamia
Regina Nucilor, nuca de macadamia, are aromă bogată şi o mulţime de nutritienti şi vitamine, miezul putând avea până la 80% ulei. Cea mai răspândită utilizare a acestui aliment fiind în cosmetică, prevenind îmbătrânirea.
Nucul de Macadamia fost descoperit în secolul al XIX-lea în Australia, aceste nuci fiind cunoscute până atunci doar populaţiei aborigene care chiar dacă le consumau, nu le şi comercializau. Preţul ridicat al acestui aliment-cosmetic se datorează, faptului că are o coajă extrem de tare, ce nu poate fii spartă decât cu ajutorul unor dispozitive automativate. Un kilogram poate depăşii şi 100 de dolari.
5. Oţetul balsamic
Mândria regiunii Modena, din Italia, oţetul balsamic este mai mult decât un oţet. Obţinut prin fermentarea cidrului de mere sau a vinului, oţetul balsamic are o istorie de mai bine de 900 de ani, adevărata metodă de preparare fiind şi în prezent, unul dintre cele mai bine păstrate secrete ale gastronomiei.
Se cunoaşte însă faptul că întreg procesul de fabricare durează între 12 şi 35 de ani. 100 ml din acest elixir costă 30 de dolari.
6. Icrele de Beluga
Caviarul de Beluga, cel mai scump din familia icrelor, costă 10.000 de dolari kilogramul, însă cel mai rar caviar din familia Belugă poate costa şi 30,000 de dolari kilogramul.
Se extrage de la sturionii din Marea Caspică şi Marea Neagră şi este un preparat extrem de pretenţios la servire.
Se serveşte pe o felie de pâine prăjită şi nu trebuie să vină în contact cu nici o suprafaţă de inox, metal sau argint deaorece îi provoacă oxidarea imediată, schimbând atât gustul cât şi culoarea.
7. Cafeaua Kopi Luwak
Culeasă bob cu bob chiar din excrementele unui animal nocturn numit chiar Kopi Luwak, această cafea a cunoscut un success fenomenal destul de târziu, începând cu 1981, datorită expertului în cafea Tony Wild.
Principalele pieţe de desfacere a acestei băuturi este Marea Britanie şi Japonia, iar doritorii de senzaţii tari plătesc 90 de dolari pentru o singură ceaşcă de cafea.
8. Cartofii franţuzeşti “La Bonnotte”
Declaraţi pe cale de dispariţie, cartofii “La Bonnotte” se cultivă doar pe o mică insula din apropierea Coastei de Vest a Franţei şi sunt ingredientul vedetă a unor preparate de-a dreptul luxuriante în câteva din cele mai prestigioase restaurante din lume.
Cartofii se cultivă,datorită unui procedeu pasat din generaţie în generaţie, doar pe câmpurile pietroase ale insulei, fiind fertilizaţi în exclusivitate cu un singur tip de algă din Oceanul Atlantic. Un kilogram depăşeşte 700 de dolari.
9. Pepenele Yubarii King
De dimesiuni mari, cu o aromă deosebită şi extrem de dulce, acest fruct este atât de special încât se vinde doar la licitaţie. Costul unui asemenea fruct la ultima licitaţie a fost de 22,872 de dolari.
10. Pepenele Densuke Black
Iată un alt preparat ce poate fii cumpărat doar în cadrul unor licitaţii, organizate doar pentru cei cu dare de mâna. Un asemenea fruct a costat 6000 de dolari. Acest fruct rar se cultivă doar pe Insula Hokkaido din Japonia şi este foarte dulce şi …crocant.