Reţeta săptămânii: Plăcintă Stoarză cu brânză - de Alina Bucatoş
Reţeta săptămânii: Plăcintă Stoarză cu brânză - de Alina Bucatoş

Reţeta săptămânii: Plăcintă Stoarză cu brânză - de Alina Bucatoş

Duminica, 02 Iulie, 2017 23:11 Redactia CULINAR Comentarii 3204 vizualizari  Recomanda pe Facebook  Recomanda pe Twitter
Redactia CULINAR Comentarii  Recomanda pe Facebook Recomanda pe Twitter
Duminica, 02 Iulie, 2017 23:11 3204 vizualizari Tiparire



Indiferent de locul în care ajungi, şi de drumul pe care l-ai parcus până acolo, nu uită niciodată de unde ai plecat.

Ca şi persoane, suntem suma oamenilor care au trecut prin viaţa noastră, a locurilor unde am trăit şi a amintirilor pe care le-am creat. Pentru mine mâncarea, nu mai este de mult un mijloc de subzistenţă şi o sursă de energie. A devenit însă un mod prin care creez amintiri şi îmi arăt recunoştinţă faţă de cei care într-un fel sau altul, mai mult sau mai puţin au contribuit la viaţă mea, şi au creat din mine femeia inspirată care sunt astăzi. Am învăţat asta de la cele care au contribuit cel mai mult la viaţă mea : mama, mătuşa şi bunica mea.

La noi în familie, se sărbătorea aproape orice reuşită. Tata face cele mai fine şi sofisticate clătite ( adevărate crepes franţuzeşti), mama pregătea de sărbători cel puţin 7-8 feluri de mâncare reuşind să rivalizeze cu cele de mai succes restaurante şi master-chefi, de la mătuşa mea am învăţat prima dată cum se face un “pişcot”, iar ca şi copil, am fost alături de bunica când gătea pentru sute de persoane la nunţi, botezuri sau înmormântări.

Cea mai bună prăjitură pe care am mâncat-o vreodată este prăjitură stoarză cu brânză făcută de bunica mea. Am învăţat reţeta de la ea, şi cu toate că nu o pregătesc foarte des, atunci când o fac îmi aduc aminte cu drag de zilele când bunica frământă aluatul în covată, şi eu şi fratele meu aveam voie să ne jucăm cu aluatul rămas. 




INGREDIENTE ŞI CANTITĂŢI

-          Făină 450 gr

-          2 ouă întregi

-          70 ml ulei

-          35 gr drojdie

-          Zahăr 150 gr

-          Lapte 200 ml

-          Brânză dulce 600 gr

-          Zahăr 250 gr

-          Gris 50 gr

-          2 gălbenuşuri

-          1 ou

 

MOD DE PREPARARE :

 

  1. Se dizolvă drojdia cu laptele şi o lingură de zahăr
  2. Se lasă să crească puţin.
  3. În maia se adaugă laptele,ouăle şi făină. Se frământă bine.
  4. Se lasă la dospit 30 min
  5. Brânza se freacă cu zahăr, gălbenuşurile de ou şi griş
  6. Se întinde o foaie subţire de aluat, se pune crema de brânză. După care se rulează, se pune în tavă şi se lasă din nou la dospit 30 min.
  7. Se unge cu ou bătut deasupra.
  8. Se coace 40 minute în cuptorul încins la 180 de grade Celsius.


    Photo Credit : Ema Dobre

Reţeta săptămânii: Plăcintă Stoarză cu brânză - de Alina Bucatoş



Indiferent de locul în care ajungi, şi de drumul pe care l-ai parcus până acolo, nu uită niciodată de unde ai plecat.

Ca şi persoane, suntem suma oamenilor care au trecut prin viaţa noastră, a locurilor unde am trăit şi a amintirilor pe care le-am creat. Pentru mine mâncarea, nu mai este de mult un mijloc de subzistenţă şi o sursă de energie. A devenit însă un mod prin care creez amintiri şi îmi arăt recunoştinţă faţă de cei care într-un fel sau altul, mai mult sau mai puţin au contribuit la viaţă mea, şi au creat din mine femeia inspirată care sunt astăzi. Am învăţat asta de la cele care au contribuit cel mai mult la viaţă mea : mama, mătuşa şi bunica mea.

La noi în familie, se sărbătorea aproape orice reuşită. Tata face cele mai fine şi sofisticate clătite ( adevărate crepes franţuzeşti), mama pregătea de sărbători cel puţin 7-8 feluri de mâncare reuşind să rivalizeze cu cele de mai succes restaurante şi master-chefi, de la mătuşa mea am învăţat prima dată cum se face un “pişcot”, iar ca şi copil, am fost alături de bunica când gătea pentru sute de persoane la nunţi, botezuri sau înmormântări.

Cea mai bună prăjitură pe care am mâncat-o vreodată este prăjitură stoarză cu brânză făcută de bunica mea. Am învăţat reţeta de la ea, şi cu toate că nu o pregătesc foarte des, atunci când o fac îmi aduc aminte cu drag de zilele când bunica frământă aluatul în covată, şi eu şi fratele meu aveam voie să ne jucăm cu aluatul rămas. 




INGREDIENTE ŞI CANTITĂŢI

-          Făină 450 gr

-          2 ouă întregi

-          70 ml ulei

-          35 gr drojdie

-          Zahăr 150 gr

-          Lapte 200 ml

-          Brânză dulce 600 gr

-          Zahăr 250 gr

-          Gris 50 gr

-          2 gălbenuşuri

-          1 ou

 

MOD DE PREPARARE :

 

  1. Se dizolvă drojdia cu laptele şi o lingură de zahăr
  2. Se lasă să crească puţin.
  3. În maia se adaugă laptele,ouăle şi făină. Se frământă bine.
  4. Se lasă la dospit 30 min
  5. Brânza se freacă cu zahăr, gălbenuşurile de ou şi griş
  6. Se întinde o foaie subţire de aluat, se pune crema de brânză. După care se rulează, se pune în tavă şi se lasă din nou la dospit 30 min.
  7. Se unge cu ou bătut deasupra.
  8. Se coace 40 minute în cuptorul încins la 180 de grade Celsius.


    Photo Credit : Ema Dobre

Stiri asemanatoare

Sergiu Bîlcea: “Senatorul Zero nu a ajutat Aradul, deşi avea bani!”

Luni, 11 Martie, 2019 13:19

Sergiu Bîlcea: “Senatorul Zero nu a ajutat Aradul, deşi avea bani!”

Ipocrizia şi lipsa de interes a senatorului PSD Mihai Fifor sunt scoase în evidenţă de prestaţia sa la Ministerul Apărării. „În calitate de ministru, senatorul Zero Mihai ...

De ce să alegi vapatul ca metodă de administrare a uleiului de canabis?

Sambata, 09 Martie, 2019 18:39

De ce să alegi vapatul ca metodă de administrare a uleiului de canabis?

In ultimii ani, uleiul de canabis a devenit una dintre cele mai apreciate, studiate, dar si controversate substante disponibile pe piata. Acesta este apreciat intrucat are efecte exclusiv benefic ...

VIDEO! Viteză, neacordare de prioritate, acestea sunt cauzele accidentului mortal de marţi dimineaţa de pe strada Renaşterii

Marti, 26 Februarie, 2019 09:52

VIDEO! Viteză, neacordare de prioritate, acestea sunt cauzele accidentului mortal de marţi dimineaţa de pe strada Renaşterii

Aşa cum era de bănuit, cauza accidentului de marţi dimineaţa din cartierul arădean Micălaca, de la intersecţia strazilor Renaşterii cu strada Vrancei, au fost viteza şi neacordarea de pr ...

Bizonul Zilei: Sensurile de mers sunt pentru FRAIERI. Cum se circula pe A1 Arad-Nădlac pe sens invers

Luni, 11 Martie, 2019 14:07

Bizonul Zilei: Sensurile de mers sunt pentru FRAIERI. Cum se circula pe A1 Arad-Nădlac pe sens invers

În ziua de azi, mulţi Bizoni se găsesc pe şoselele patriei, şi mulţi dintre ei nu ne mai uimesc, excepţie face un şofer care conducea un Ford înmatriculat în Hunedoara, c ...

Șase drumuri județene, pregătite pentru modernizare

Luni, 11 Martie, 2019 17:02

Șase drumuri județene, pregătite pentru modernizare

Consiliul Județean Arad a actualizat astăzi, în cadrul ședinței extraordinare, indicatorii tehnico-economici pentru șase drumuri județene. Actualizarea a venit ca urmare a modificări ...

7.1 km de artere apă potabilă noi în zona centrală din Arad

Joi, 28 Februarie, 2019 14:24

7.1 km de artere apă potabilă noi în zona centrală din Arad

Joi, 21 februarie a.c., a avut loc semnarea contractului de lucrări CL1 Reabilitare reţele apă în Municipiul Arad şi aducţiune în localitatea Fântânele, din cadrul Pr ...

Asasinii care l-au ucis pe patronul schimbului valutar din Vrancea, prinși la Vama Nădlac

Luni, 25 Februarie, 2019 16:20

Asasinii care l-au ucis pe patronul schimbului valutar din Vrancea, prinși la Vama Nădlac

Suspecții în cazul uciderii afaceristului din Vrancea, care a fost găsit împuşcat în propria maşină, în localitatea Slobozia Ciorăşti, au fost prinşi de poliţişt ...

Bulevardul central intră în reabilitare

Joi, 28 Februarie, 2019 08:20

Bulevardul central intră în reabilitare

„În numai câteva săptămâni, demarăm amplul proiect de reabilitare a zonei centrale a municipiului. Peste 35 de milioane de euro este valoarea investiţiilor ce urmează ...

Un TIR a rupt un stâlp de curent pe strada 6 Vânători, apoi a dispărut ca porcul în ceaţă

Luni, 25 Februarie, 2019 20:48

Un TIR a rupt un stâlp de curent pe strada 6 Vânători, apoi a dispărut ca porcul în ceaţă

Arad, strada 6 Vânători, în jurul orei 18:00, un stâlp de curent a fost rupt şi a căzut peste restul de gard al fostei fabrici de mobilă IMAR. Se pare că, şi spunem că se ...

CARAMBOL pe Cocorilor : un tramvai a lovit o mașină de gunoi de la Retim

Marti, 26 Februarie, 2019 15:30

CARAMBOL pe Cocorilor : un tramvai a lovit o mașină de gunoi de la Retim

În după-amiaza zilei de marți 26 februarie, în jurul orei 15:00 pe Cocorilor a avut loc un carambol între un tramvai, o mașină de gunoi de la Retim și un autoturims marca V ...

Două sensuri giratorii din Arad modernizate într-un weekend

Luni, 25 Februarie, 2019 19:44

Două sensuri giratorii din Arad modernizate într-un weekend

Primăria Municipiului Arad prin intermediul operatorilor de spaţii verzi a început reamenajarea sensurilor giratorii din oraş. Primele două sensuri giratorii care au fost reamenajate &i ...

CUTREMURĂTOR ! Crima urmată de sinucidere care a îngrozit Aradul

Luni, 25 Februarie, 2019 08:42

CUTREMURĂTOR ! Crima urmată de sinucidere care a îngrozit Aradul

În noaptea de duminică spre luni o crimă înfiorătoare a cutremurat Aradul. Un bărbat și-a ucis cu sânge rece soția, în fața copilului lor de numai 10 ani. Crima car ...

Gonea cu 103 km/h pe străzile din Arad

Joi, 28 Februarie, 2019 09:02

Gonea cu 103 km/h pe străzile din Arad

Un șofer absolut inconștient a fost prins de polițiștii arădeni pe Bd. N. Titulescu în timp ce gonea cu 103 km/h. Acesta a rămas fără permis pentru următoarele 90 de zilePolițișt ...



Acest site foloseşte cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica de Confidentialitate si apoi sa confirmi acordul tau.