Reţeta săptămânii: Plăcintă Stoarză cu brânză - de Alina Bucatoş
Reţeta săptămânii: Plăcintă Stoarză cu brânză - de Alina Bucatoş

Reţeta săptămânii: Plăcintă Stoarză cu brânză - de Alina Bucatoş

Duminica, 02 Iulie, 2017 23:11 Redactia CULINAR Comentarii 3025 vizualizari  Recomanda pe Facebook  Recomanda pe Twitter
Redactia CULINAR Comentarii  Recomanda pe Facebook Recomanda pe Twitter
Duminica, 02 Iulie, 2017 23:11 3025 vizualizari Tiparire



Indiferent de locul în care ajungi, şi de drumul pe care l-ai parcus până acolo, nu uită niciodată de unde ai plecat.

Ca şi persoane, suntem suma oamenilor care au trecut prin viaţa noastră, a locurilor unde am trăit şi a amintirilor pe care le-am creat. Pentru mine mâncarea, nu mai este de mult un mijloc de subzistenţă şi o sursă de energie. A devenit însă un mod prin care creez amintiri şi îmi arăt recunoştinţă faţă de cei care într-un fel sau altul, mai mult sau mai puţin au contribuit la viaţă mea, şi au creat din mine femeia inspirată care sunt astăzi. Am învăţat asta de la cele care au contribuit cel mai mult la viaţă mea : mama, mătuşa şi bunica mea.

La noi în familie, se sărbătorea aproape orice reuşită. Tata face cele mai fine şi sofisticate clătite ( adevărate crepes franţuzeşti), mama pregătea de sărbători cel puţin 7-8 feluri de mâncare reuşind să rivalizeze cu cele de mai succes restaurante şi master-chefi, de la mătuşa mea am învăţat prima dată cum se face un “pişcot”, iar ca şi copil, am fost alături de bunica când gătea pentru sute de persoane la nunţi, botezuri sau înmormântări.

Cea mai bună prăjitură pe care am mâncat-o vreodată este prăjitură stoarză cu brânză făcută de bunica mea. Am învăţat reţeta de la ea, şi cu toate că nu o pregătesc foarte des, atunci când o fac îmi aduc aminte cu drag de zilele când bunica frământă aluatul în covată, şi eu şi fratele meu aveam voie să ne jucăm cu aluatul rămas. 




INGREDIENTE ŞI CANTITĂŢI

-          Făină 450 gr

-          2 ouă întregi

-          70 ml ulei

-          35 gr drojdie

-          Zahăr 150 gr

-          Lapte 200 ml

-          Brânză dulce 600 gr

-          Zahăr 250 gr

-          Gris 50 gr

-          2 gălbenuşuri

-          1 ou

 

MOD DE PREPARARE :

 

  1. Se dizolvă drojdia cu laptele şi o lingură de zahăr
  2. Se lasă să crească puţin.
  3. În maia se adaugă laptele,ouăle şi făină. Se frământă bine.
  4. Se lasă la dospit 30 min
  5. Brânza se freacă cu zahăr, gălbenuşurile de ou şi griş
  6. Se întinde o foaie subţire de aluat, se pune crema de brânză. După care se rulează, se pune în tavă şi se lasă din nou la dospit 30 min.
  7. Se unge cu ou bătut deasupra.
  8. Se coace 40 minute în cuptorul încins la 180 de grade Celsius.


    Photo Credit : Ema Dobre

Reţeta săptămânii: Plăcintă Stoarză cu brânză - de Alina Bucatoş



Indiferent de locul în care ajungi, şi de drumul pe care l-ai parcus până acolo, nu uită niciodată de unde ai plecat.

Ca şi persoane, suntem suma oamenilor care au trecut prin viaţa noastră, a locurilor unde am trăit şi a amintirilor pe care le-am creat. Pentru mine mâncarea, nu mai este de mult un mijloc de subzistenţă şi o sursă de energie. A devenit însă un mod prin care creez amintiri şi îmi arăt recunoştinţă faţă de cei care într-un fel sau altul, mai mult sau mai puţin au contribuit la viaţă mea, şi au creat din mine femeia inspirată care sunt astăzi. Am învăţat asta de la cele care au contribuit cel mai mult la viaţă mea : mama, mătuşa şi bunica mea.

La noi în familie, se sărbătorea aproape orice reuşită. Tata face cele mai fine şi sofisticate clătite ( adevărate crepes franţuzeşti), mama pregătea de sărbători cel puţin 7-8 feluri de mâncare reuşind să rivalizeze cu cele de mai succes restaurante şi master-chefi, de la mătuşa mea am învăţat prima dată cum se face un “pişcot”, iar ca şi copil, am fost alături de bunica când gătea pentru sute de persoane la nunţi, botezuri sau înmormântări.

Cea mai bună prăjitură pe care am mâncat-o vreodată este prăjitură stoarză cu brânză făcută de bunica mea. Am învăţat reţeta de la ea, şi cu toate că nu o pregătesc foarte des, atunci când o fac îmi aduc aminte cu drag de zilele când bunica frământă aluatul în covată, şi eu şi fratele meu aveam voie să ne jucăm cu aluatul rămas. 




INGREDIENTE ŞI CANTITĂŢI

-          Făină 450 gr

-          2 ouă întregi

-          70 ml ulei

-          35 gr drojdie

-          Zahăr 150 gr

-          Lapte 200 ml

-          Brânză dulce 600 gr

-          Zahăr 250 gr

-          Gris 50 gr

-          2 gălbenuşuri

-          1 ou

 

MOD DE PREPARARE :

 

  1. Se dizolvă drojdia cu laptele şi o lingură de zahăr
  2. Se lasă să crească puţin.
  3. În maia se adaugă laptele,ouăle şi făină. Se frământă bine.
  4. Se lasă la dospit 30 min
  5. Brânza se freacă cu zahăr, gălbenuşurile de ou şi griş
  6. Se întinde o foaie subţire de aluat, se pune crema de brânză. După care se rulează, se pune în tavă şi se lasă din nou la dospit 30 min.
  7. Se unge cu ou bătut deasupra.
  8. Se coace 40 minute în cuptorul încins la 180 de grade Celsius.


    Photo Credit : Ema Dobre

Stiri asemanatoare

Sergiu Bîlcea : „Dragnea este noul Ceauşescu, PSD se întoarce la PCR”

Luni, 17 Decembrie, 2018 14:12

Sergiu Bîlcea : „Dragnea este noul Ceauşescu, PSD se întoarce la PCR”

Discursul lui Liviu Dragnea de ieri preluat cu ovaţii de tot PSD-ul vrea să întoarcă România 30 de ani înapoi. „PSD trebuie să înţeleagă că românii au ...

Pictura noii Catedrale din Arad sfinţită de un Sobor de Ierarhi

Duminica, 09 Decembrie, 2018 18:23

Pictura noii Catedrale din Arad sfinţită de un Sobor de Ierarhi

Duminică, 9 decembrie 2018, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, alături de un sobor de ierarhi ai Bisericii noastre, a sfințit pictura Catedralei Arhiepiscopale ,, ...

Ani avea 28 de ani și era din Arad. A murit sâmbătă într-un grav accident rutier

Duminica, 16 Decembrie, 2018 13:29

Ani avea 28 de ani și era din Arad. A murit sâmbătă într-un grav accident rutier

O veste cumplită a întristat zeci de copii și părinți care o cunoșteau pe Ani, o tânără de 28 de ani, educatoare, ce era din Arad. Ea a murit într-un groaznic accident ru ...

Care este legătura dintre ulei CBD si performanţele sportive?

Duminica, 09 Decembrie, 2018 10:21

Care este legătura dintre ulei CBD si performanţele sportive?

Uleiul de canabis, cunoscut si drept ulei CBD, este un produs aparut relativ recent, care este extras din planta de canabis. In primul rand, va trebui sa clarificam urmatorul lucru: chiar daca pr ...

Revelion 2019 la km 0 în paşi de dans

Vineri, 07 Decembrie, 2018 07:41

Revelion  2019 la km 0 în paşi de dans

Primăria Municipiului Arad şi Centrul Municipal de Cultură Arad, are deosebita plăcere de a vă invita să petreceţi noaptea de Revelion la kilometrul 0 al municipiului. Trecerea î ...

Narcisa Suciu, Raoul, Leo Iorga&Pacifica, pe scena Târgului de Iarnă din Parcul „Mihai Eminescu“

Miercuri, 05 Decembrie, 2018 09:48

Narcisa Suciu, Raoul, Leo Iorga&Pacifica, pe scena Târgului de Iarnă din Parcul „Mihai Eminescu“

În perioada 8 – 23 decembrie, la Târgul de Iarnă din Parcul „Mihai Eminescu“ vor fi organizate mai multe spectacole cu invitați din țară și din străinătate. ...

Cadavrul unui bărbat a fost găsit într-un apartament din zona Vlaicu

Luni, 10 Decembrie, 2018 16:32

Cadavrul unui bărbat a fost găsit într-un apartament din zona Vlaicu

Un bărbat în vârstă de 42 de ani a fost găsit mort într-un apartament din Arad, în care locuia cu chirie Se pare că bărbatul locuia cu chirie în apartament ...

Accident cu VICTIME lângă Hanul de la Răscruce!

Duminica, 09 Decembrie, 2018 20:29

Accident cu VICTIME lângă Hanul de la Răscruce!

Arad:  Duminică seara, în jurul orei 19:00. a avut loc un accident  rutier între doua autoturisme,  pe Drumul Naţional 7 (DN7),  în zona Hanul de la Rascru ...

Sute de copii au venit miercuri seara pe platoul din fața primăriei pentru tradiţionala festivitate a aprinderii luminilor din Bradul de Crăciun

Joi, 06 Decembrie, 2018 12:12

Sute de copii au venit miercuri seara pe platoul din fața primăriei pentru tradiţionala festivitate a aprinderii luminilor din Bradul de Crăciun

De ani buni, ajunul sărbătorii de Sfântul Nicoale are la Arad o semnificaţie aparte. Este seara în care sunt aprinse luminiţele care îmbracă tradiţionalul pom de Crăciun ...

Ninsoarea abundentă pune la grea încercare autorităţile locale

Duminica, 16 Decembrie, 2018 11:35

Ninsoarea abundentă pune la grea încercare autorităţile locale

Pentru a doua zi ninge în Arad în continuu, şi sâmbătă noaptea spre duminică a nins abundent, iar duminică dimineaţa, problemele au început să apară în tot o ...

În ATENŢIA şoferilor! Nu mai parcaţi în faţă la Mall Atrium! Bandă nouă de circulaţie!

Vineri, 26 Octombrie, 2018 08:14

În ATENŢIA şoferilor! Nu mai parcaţi în faţă la Mall Atrium! Bandă nouă de circulaţie!

De la începutul acestei săptamâni, mai precis din 22 octombrie, autorităţile au decis ca pentru fluidizarea traficului, în faţa complexului commercial Atrium Mall să se ren ...

Trei camioane au luat foc în marți dimineața, în localitatea Cicir

Marti, 30 Octombrie, 2018 11:55

Trei camioane au luat foc în marți dimineața, în localitatea Cicir

În această dimineață în jurul orei 3:00, Detașamentul de Pompieri Arad a intervenit în localitatea Cicir pentru stingerea unui incendiu la 2 camioane parcate. ”Au fost ...



Acest site foloseşte cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica de Confidentialitate si apoi sa confirmi acordul tau.