Indiferent de locul în care ajungi, ÅŸi de drumul pe care l-ai parcus până acolo, nu uită niciodată de unde ai plecat.
Ca ÅŸi persoane, suntem suma oamenilor care au trecut prin viaÅ£a noastră, a locurilor unde am trăit ÅŸi a amintirilor pe care le-am creat. Pentru mine mâncarea, nu mai este de mult un mijloc de subzistenţă ÅŸi o sursă de energie. A devenit însă un mod prin care creez amintiri ÅŸi îmi arăt recunoÅŸtinţă faţă de cei care într-un fel sau altul, mai mult sau mai puÅ£in au contribuit la viaţă mea, ÅŸi au creat din mine femeia inspirată care sunt astăzi. Am învăţat asta de la cele care au contribuit cel mai mult la viaţă mea : mama, mătuÅŸa ÅŸi bunica mea.
La noi în familie, se sărbătorea aproape orice reuÅŸită. Tata face cele mai fine ÅŸi sofisticate clătite ( adevărate crepes franÅ£uzeÅŸti), mama pregătea de sărbători cel puÅ£in 7-8 feluri de mâncare reuÅŸind să rivalizeze cu cele de mai succes restaurante ÅŸi master-chefi, de la mătuÅŸa mea am învăţat prima dată cum se face un “piÅŸcot”, iar ca ÅŸi copil, am fost alături de bunica când gătea pentru sute de persoane la nunÅ£i, botezuri sau înmormântări.
Cea mai bună prăjitură pe care am mâncat-o vreodată este prăjitură stoarză cu brânză făcută de bunica mea. Am învăţat reÅ£eta de la ea, ÅŸi cu toate că nu o pregătesc foarte des, atunci când o fac îmi aduc aminte cu drag de zilele când bunica frământă aluatul în covată, ÅŸi eu ÅŸi fratele meu aveam voie să ne jucăm cu aluatul rămas.
INGREDIENTE ŞI CANTITĂŢI
- Făină 450 gr
- 2 ouă întregi
- 70 ml ulei
- 35 gr drojdie
- Zahăr 150 gr
- Lapte 200 ml
- Brânză dulce 600 gr
- Zahăr 250 gr
- Gris 50 gr
- 2 gălbenuşuri
- 1 ou
MOD DE PREPARARE :
- Se dizolvă drojdia cu laptele şi o lingură de zahăr
- Se lasă să crească puţin.
- În maia se adaugă laptele,ouăle ÅŸi făină. Se frământă bine.
- Se lasă la dospit 30 min
- Brânza se freacă cu zahăr, gălbenuÅŸurile de ou ÅŸi griÅŸ
- Se întinde o foaie subÅ£ire de aluat, se pune crema de brânză. După care se rulează, se pune în tavă ÅŸi se lasă din nou la dospit 30 min.
- Se unge cu ou bătut deasupra.
- Se coace 40 minute în cuptorul încins la 180 de grade Celsius.

Photo Credit : Ema Dobre
Indiferent de locul în care ajungi, ÅŸi de drumul pe care l-ai parcus până acolo, nu uită niciodată de unde ai plecat.
Ca ÅŸi persoane, suntem suma oamenilor care au trecut prin viaÅ£a noastră, a locurilor unde am trăit ÅŸi a amintirilor pe care le-am creat. Pentru mine mâncarea, nu mai este de mult un mijloc de subzistenţă ÅŸi o sursă de energie. A devenit însă un mod prin care creez amintiri ÅŸi îmi arăt recunoÅŸtinţă faţă de cei care într-un fel sau altul, mai mult sau mai puÅ£in au contribuit la viaţă mea, ÅŸi au creat din mine femeia inspirată care sunt astăzi. Am învăţat asta de la cele care au contribuit cel mai mult la viaţă mea : mama, mătuÅŸa ÅŸi bunica mea.
La noi în familie, se sărbătorea aproape orice reuÅŸită. Tata face cele mai fine ÅŸi sofisticate clătite ( adevărate crepes franÅ£uzeÅŸti), mama pregătea de sărbători cel puÅ£in 7-8 feluri de mâncare reuÅŸind să rivalizeze cu cele de mai succes restaurante ÅŸi master-chefi, de la mătuÅŸa mea am învăţat prima dată cum se face un “piÅŸcot”, iar ca ÅŸi copil, am fost alături de bunica când gătea pentru sute de persoane la nunÅ£i, botezuri sau înmormântări.
Cea mai bună prăjitură pe care am mâncat-o vreodată este prăjitură stoarză cu brânză făcută de bunica mea. Am învăţat reÅ£eta de la ea, ÅŸi cu toate că nu o pregătesc foarte des, atunci când o fac îmi aduc aminte cu drag de zilele când bunica frământă aluatul în covată, ÅŸi eu ÅŸi fratele meu aveam voie să ne jucăm cu aluatul rămas.
INGREDIENTE ŞI CANTITĂŢI
- Făină 450 gr
- 2 ouă întregi
- 70 ml ulei
- 35 gr drojdie
- Zahăr 150 gr
- Lapte 200 ml
- Brânză dulce 600 gr
- Zahăr 250 gr
- Gris 50 gr
- 2 gălbenuşuri
- 1 ou
MOD DE PREPARARE :
- Se dizolvă drojdia cu laptele şi o lingură de zahăr
- Se lasă să crească puţin.
- În maia se adaugă laptele,ouăle ÅŸi făină. Se frământă bine.
- Se lasă la dospit 30 min
- Brânza se freacă cu zahăr, gălbenuÅŸurile de ou ÅŸi griÅŸ
- Se întinde o foaie subÅ£ire de aluat, se pune crema de brânză. După care se rulează, se pune în tavă ÅŸi se lasă din nou la dospit 30 min.
- Se unge cu ou bătut deasupra.
- Se coace 40 minute în cuptorul încins la 180 de grade Celsius.

Photo Credit : Ema Dobre