De-a lungul timpul am învăţat cea mai preÅ£ioasă lecÅ£ie de gătit : nu ai nevoie de ingrediente scumpe nici de tehnică sofisticată ca să poÅ£i să realizezi un preparat deosebit. Ai nevoie de un minim de îndemnare, ÅŸi multă dăruire.
Când eram copil, în fiecare an de PaÅŸte eram, de-a dreptul fascinată de grămezile de căpÅŸuni ce le vedeam în piaţă. Erau atât de colorate ÅŸi de sclipitoare, încât mi se păreau că erau ceva de pe altă lume. O altă protagonistă a fascinaÅ£ie mele de atunci, era Pasca cu brânză. Nu înÅ£elegeam deloc, de ce nu ai putea să combini cele două, ÅŸi să obÅ£ii ceva divin, ceva să te facă să fii cu “sufletul la gură”, de nerăbdare.
La noi în familie nu s-a făcut Pască aproape deloc . Mama, mătuÅŸa ÅŸi bunica, făceau niÅŸte prăjituri ieÅŸit din comun de delicioase, însă nu Pască, ÅŸi nu cred să fii făcut vreodată vreo prăjitură cu brânză ÅŸi căpÅŸuni. Eu însă am fost absolut fascinantă de combinaÅ£ia brânză+căpÅŸuni. Cândva pe la 18-19 ani am făcut prima oară cunoÅŸtinţă cu site-urile internaÅ£ionale de reÅ£ete, ÅŸi atunci am descoperit prima dată cheesecake-ul. Prima oară când l-am pregătit am fost, puÅ£in timorată ÅŸi sceptică. Nu am înÅ£eles cum din 2 ingrediente atât de simple (oul ÅŸi brânză) ar putea ieÅŸii ceva atât de fin. De atunci, însă în fiecare an de PaÅŸte, pregătesc câte un Cheesecake.

Ingrediente blat :
200 grame biscuit graham
100 grame unt + extra pentru tavă
50 grame de migdale
2 linguri de zahăr pudră
Coaja rasă de la o portocală
Ingrediente cremă :
700 de grame de brânză grasă de vaci
200 ml de smântână de gătit
150 grame de zahăr pudră
Miezul de la o păstaie de vanilie
1 vf de cuţit de sare
3 linguri de făină
3 ouă mari
Căpşuni
1. Pentru început se pregăteÅŸte tava sau forma de coacere. Pentru această reÅ£eta eu folosesc deobicei o tavă rotundă cu marginile detaÅŸabile, cu diametrul de 21 de cm. Se unge tava cu unt topit ÅŸi baza se tapetează cu hârtie cerată sau hârtie de copt.
2. BiscuiÅ£ii ÅŸi migdalele se sfarmiÅ£ează fin cu ajutorul blenderului sau choperului. Dacă nu aveÅ£i aÅŸa ceva, în bucătărie, puteÅ£i folosii sucitoarea sau ciocanul de bătut carnea. Se amestecă cu coajă de citrică, zahărul pudră ÅŸi untul topit până când veÅ£i obÅ£ine un aluat sfărmicios. Se tapetează fundul tavei cu aluatul obÅ£inut ÅŸi se lasă la rece până când pregătim crema.
3. Brânză de vaci se scurge bine de zer, iar apoi se mixează bine cu zahărul pudră ÅŸi ouăle. Se amestecă apoi smântana de gătit, miezul păstăii de vanilie, făina ÅŸi sarea. AmestecaÅ£i bine cu mixerul, pentru a nu se forma cocoloaÅŸe. TurnaÅ£i apoi totul peste blatul de biscuit ÅŸi coace-Å£i în cuptorul preîncălzit la 150 de grade timp de 60 de minute.
4. LăsaÅ£i prăjitură să se răcească, timp de 3-4 ore, sau chiar peste noapte,iar apoi desprinde-Å£i marginile formei de copt. Deasupra puneÅ£i căpÅŸuni tăiaÅ£i în jumătate sau chiar întregi, ÅŸi pudraÅ£i deasupra cu zahăr pudră.


De-a lungul timpul am învăţat cea mai preÅ£ioasă lecÅ£ie de gătit : nu ai nevoie de ingrediente scumpe nici de tehnică sofisticată ca să poÅ£i să realizezi un preparat deosebit. Ai nevoie de un minim de îndemnare, ÅŸi multă dăruire.
Când eram copil, în fiecare an de PaÅŸte eram, de-a dreptul fascinată de grămezile de căpÅŸuni ce le vedeam în piaţă. Erau atât de colorate ÅŸi de sclipitoare, încât mi se păreau că erau ceva de pe altă lume. O altă protagonistă a fascinaÅ£ie mele de atunci, era Pasca cu brânză. Nu înÅ£elegeam deloc, de ce nu ai putea să combini cele două, ÅŸi să obÅ£ii ceva divin, ceva să te facă să fii cu “sufletul la gură”, de nerăbdare.
La noi în familie nu s-a făcut Pască aproape deloc . Mama, mătuÅŸa ÅŸi bunica, făceau niÅŸte prăjituri ieÅŸit din comun de delicioase, însă nu Pască, ÅŸi nu cred să fii făcut vreodată vreo prăjitură cu brânză ÅŸi căpÅŸuni. Eu însă am fost absolut fascinantă de combinaÅ£ia brânză+căpÅŸuni. Cândva pe la 18-19 ani am făcut prima oară cunoÅŸtinţă cu site-urile internaÅ£ionale de reÅ£ete, ÅŸi atunci am descoperit prima dată cheesecake-ul. Prima oară când l-am pregătit am fost, puÅ£in timorată ÅŸi sceptică. Nu am înÅ£eles cum din 2 ingrediente atât de simple (oul ÅŸi brânză) ar putea ieÅŸii ceva atât de fin. De atunci, însă în fiecare an de PaÅŸte, pregătesc câte un Cheesecake.

Ingrediente blat :
200 grame biscuit graham
100 grame unt + extra pentru tavă
50 grame de migdale
2 linguri de zahăr pudră
Coaja rasă de la o portocală
Ingrediente cremă :
700 de grame de brânză grasă de vaci
200 ml de smântână de gătit
150 grame de zahăr pudră
Miezul de la o păstaie de vanilie
1 vf de cuţit de sare
3 linguri de făină
3 ouă mari
Căpşuni
1. Pentru început se pregăteÅŸte tava sau forma de coacere. Pentru această reÅ£eta eu folosesc deobicei o tavă rotundă cu marginile detaÅŸabile, cu diametrul de 21 de cm. Se unge tava cu unt topit ÅŸi baza se tapetează cu hârtie cerată sau hârtie de copt.
2. BiscuiÅ£ii ÅŸi migdalele se sfarmiÅ£ează fin cu ajutorul blenderului sau choperului. Dacă nu aveÅ£i aÅŸa ceva, în bucătărie, puteÅ£i folosii sucitoarea sau ciocanul de bătut carnea. Se amestecă cu coajă de citrică, zahărul pudră ÅŸi untul topit până când veÅ£i obÅ£ine un aluat sfărmicios. Se tapetează fundul tavei cu aluatul obÅ£inut ÅŸi se lasă la rece până când pregătim crema.
3. Brânză de vaci se scurge bine de zer, iar apoi se mixează bine cu zahărul pudră ÅŸi ouăle. Se amestecă apoi smântana de gătit, miezul păstăii de vanilie, făina ÅŸi sarea. AmestecaÅ£i bine cu mixerul, pentru a nu se forma cocoloaÅŸe. TurnaÅ£i apoi totul peste blatul de biscuit ÅŸi coace-Å£i în cuptorul preîncălzit la 150 de grade timp de 60 de minute.
4. LăsaÅ£i prăjitură să se răcească, timp de 3-4 ore, sau chiar peste noapte,iar apoi desprinde-Å£i marginile formei de copt. Deasupra puneÅ£i căpÅŸuni tăiaÅ£i în jumătate sau chiar întregi, ÅŸi pudraÅ£i deasupra cu zahăr pudră.

