Pecica:Festin culinar în judeţul Arad, unde, duminică a avut loc un concurs internaţional de mezeluri, sau, mai exact, pomana porcului. Zece porci de 100-120 kg au fost sacrificati la prima oră a zilei, iar zeci de măcelari pricepuţi din Arad şi Ungaria s-au pus să prapare cârnaţi,caltaboşi şi jumări, care de care mai gustoase. În final, câteva sute de porţii de mâncare au putut fi gustate
gratuit.
Concursul de preparare a produselor traditionale are loc în oraşul Pecica, din judeţul Arad, a început în cadrul unui proiect transfrontalier si a devenit un obicei pentru promovarea traditiei gastronomice. Câteva zeci de măcelari din zece echipe din România şi Ungaria intră în concurs.
Printre cei care au preparat produsele tradiţionale s-a aflat şi fostul ministrul al administraţiei şi internelor, senatorul Constantin Traian Igaş, care a pregătit un cârnaţ vânătoresc şi porc la proţap.
Concursul organizat de către primăria oraşului Pecica a ajuns la cea de-a 7a ediţie.
Juriul a desemnat cele mai bune produse. Au contat atât aspectul cât şi gustul.
În vestul ţării, pomana porcului sau prospăta de porc, cum se mai spune prin zonă, este o mare tradiţie, iar secretele se transmit din tata in fiu. Măcelarii spun că nu doar priceperea lor, ci şi condimentele utilizate, dau gustul unic al acestor mezeluri. Unii gătesc foarte picant, după reţete luate de la vecinii din Ungaria. Concursul s-a încheiat cu o mare petrecere care a ţinut până spre zorii zilei luni.
Toate produsele din concurs au putut fi gustate gratuit de către vizitatori, fiind pregătite 600 de porţii de mâncare.
Pecica:Festin culinar în judeţul Arad, unde, duminică a avut loc un concurs internaţional de mezeluri, sau, mai exact, pomana porcului. Zece porci de 100-120 kg au fost sacrificati la prima oră a zilei, iar zeci de măcelari pricepuţi din Arad şi Ungaria s-au pus să prapare cârnaţi,caltaboşi şi jumări, care de care mai gustoase. În final, câteva sute de porţii de mâncare au putut fi gustate
gratuit.
Concursul de preparare a produselor traditionale are loc în oraşul Pecica, din judeţul Arad, a început în cadrul unui proiect transfrontalier si a devenit un obicei pentru promovarea traditiei gastronomice. Câteva zeci de măcelari din zece echipe din România şi Ungaria intră în concurs.
Printre cei care au preparat produsele tradiţionale s-a aflat şi fostul ministrul al administraţiei şi internelor, senatorul Constantin Traian Igaş, care a pregătit un cârnaţ vânătoresc şi porc la proţap.
Concursul organizat de către primăria oraşului Pecica a ajuns la cea de-a 7a ediţie.
Juriul a desemnat cele mai bune produse. Au contat atât aspectul cât şi gustul.
În vestul ţării, pomana porcului sau prospăta de porc, cum se mai spune prin zonă, este o mare tradiţie, iar secretele se transmit din tata in fiu. Măcelarii spun că nu doar priceperea lor, ci şi condimentele utilizate, dau gustul unic al acestor mezeluri. Unii gătesc foarte picant, după reţete luate de la vecinii din Ungaria. Concursul s-a încheiat cu o mare petrecere care a ţinut până spre zorii zilei luni.
Toate produsele din concurs au putut fi gustate gratuit de către vizitatori, fiind pregătite 600 de porţii de mâncare.