Gomboţi cu brânză şi sos de vanilie
Gomboţi cu brânză şi sos de vanilie

Gomboţi cu brânză şi sos de vanilie

Duminica, 19 Februarie, 2017 17:12 Alina B CULINAR Comentarii 2911 vizualizari  Recomanda pe Facebook  Recomanda pe Twitter
Alina B CULINAR Comentarii  Recomanda pe Facebook Recomanda pe Twitter
Duminica, 19 Februarie, 2017 17:12 2911 vizualizari Tiparire

Gomboţii cu brânză a fost primul desert pe care l-am pregătit, aşa că va puteţi închipui cât de ataşată sunt de reţeta această… Îmi aduce aminte de copilărie, şi de primele mele aventuri în lumea deserturilor şi a preparatelor dulci.
 

Aveam vreo 12 ani şi eram la bunici în vacanţa de vara. Afară era o vreme toridă de iulie, şi cu câteva zile în urmă făcusem cunoştinţă prima dată cu oală,cratiţă şi lumea magică a gătitului. Aveam brânză dulce la discreţie, o poftă nebună de “ceva dulce ” şi zero experienţă în a face o prăjitură sau orice altceva cu conţinut de zahăr. Părtaş la durerea mea era bunicul meu. De-a lungul anilor el a fost cel care m-a sprjinit necotentint în Aventura mea culinară. Am dat rateuri, şi nu puţine…însă vorbele lui şi încurajările lui au fost secretul meu, ceea ce m-a impulsionat să merg mai departe. Să continui. Să pot să îmi clădesc sucesul de mâine, învăţand din eşecul de ieri.
 

Reţeta de gomboţi cu brânză dulce şi sos de vanilie o am de la vecină de peste drum, care a avut răbdarea necesară să mă înveţe prima mea reţeta de desert.

 

Ingrediente pentru papanaşi:
 

500 g brânză dulce de vaci

2 ouă

2 linguri gris

1 lingură de făină

1 lingură de ulei de floarea soarelui

1 lingură unt

200 g pesmet auriu

200 g zahăr

sare

Coaja rasă de la o lămâie
 

Ingrediente pentru sosul de vanilie :

2 gălbenuşuri

300 ml lapte

5 linguri zahăr

Un baton de vanilie

 

 

Mod de preparare:
 

Se pune la fiert cam 3 litri de apă, în care se adaugă sare şi ulei de floarea soarelui.
 

Branza se frământă bine cu grisul, 1 vf de cuţit de sare, ouăle, făină, coajă de lămâie şi 150 grame de zahăr. Dacă compoziţia este prea moale se mai adaugă o lingură de gris. Aluatul de gomboti este moale şi se lipeşte puţin de mâna, însă se poate modela cu uşurinţă găluşte din el. În cazul în care nu puteţi, modela gomboţii, adăugaţi gris. Brânză din supermarket poate conţine mai mult zer/apă, fiind deci nevoie de o cantitate mai mare de gris. Pentru această reţeta eu folosesc mereu brânză dulce de casă. Când apa fierbe, se iau gomboţii modelaţi deja cu mâna,se scufundă în apă clocotită şi se lasă la fiert. Gombotii sunt fierţi atunci când s-au ridicat la suprafaţă.
 

Într-o cratiţă se pune untul la topit împreună cu 50 grame de zahăr, iar apoi pesmetul. Se lasă la prăjit 2-3 minute iar apoi, se tăvălesc papanaşii prin pesmet.
 

Într-o crăticioara se pune la fiert laptele, împreună cu miezul batonului de vanile şi batonul de vanilie. Gălbenuşurile se amestecă bine cu zahărul până când se obţine o spumă alb-gălbuie, iar zahărul se topeşte. Când laptele a fiert, se da la o parte batonul de vanilie, şi se amestecă cu gălbenuşurile, amestecând mereu cu ţelul pentru a nu se formă cocoloaşe.
 

Papanaşi se servesc calzi cu sos de vanilie din belşug.

 

Gomboţi cu brânză şi sos de vanilie

Gomboţii cu brânză a fost primul desert pe care l-am pregătit, aşa că va puteţi închipui cât de ataşată sunt de reţeta această… Îmi aduce aminte de copilărie, şi de primele mele aventuri în lumea deserturilor şi a preparatelor dulci.
 

Aveam vreo 12 ani şi eram la bunici în vacanţa de vara. Afară era o vreme toridă de iulie, şi cu câteva zile în urmă făcusem cunoştinţă prima dată cu oală,cratiţă şi lumea magică a gătitului. Aveam brânză dulce la discreţie, o poftă nebună de “ceva dulce ” şi zero experienţă în a face o prăjitură sau orice altceva cu conţinut de zahăr. Părtaş la durerea mea era bunicul meu. De-a lungul anilor el a fost cel care m-a sprjinit necotentint în Aventura mea culinară. Am dat rateuri, şi nu puţine…însă vorbele lui şi încurajările lui au fost secretul meu, ceea ce m-a impulsionat să merg mai departe. Să continui. Să pot să îmi clădesc sucesul de mâine, învăţand din eşecul de ieri.
 

Reţeta de gomboţi cu brânză dulce şi sos de vanilie o am de la vecină de peste drum, care a avut răbdarea necesară să mă înveţe prima mea reţeta de desert.

 

Ingrediente pentru papanaşi:
 

500 g brânză dulce de vaci

2 ouă

2 linguri gris

1 lingură de făină

1 lingură de ulei de floarea soarelui

1 lingură unt

200 g pesmet auriu

200 g zahăr

sare

Coaja rasă de la o lămâie
 

Ingrediente pentru sosul de vanilie :

2 gălbenuşuri

300 ml lapte

5 linguri zahăr

Un baton de vanilie

 

 

Mod de preparare:
 

Se pune la fiert cam 3 litri de apă, în care se adaugă sare şi ulei de floarea soarelui.
 

Branza se frământă bine cu grisul, 1 vf de cuţit de sare, ouăle, făină, coajă de lămâie şi 150 grame de zahăr. Dacă compoziţia este prea moale se mai adaugă o lingură de gris. Aluatul de gomboti este moale şi se lipeşte puţin de mâna, însă se poate modela cu uşurinţă găluşte din el. În cazul în care nu puteţi, modela gomboţii, adăugaţi gris. Brânză din supermarket poate conţine mai mult zer/apă, fiind deci nevoie de o cantitate mai mare de gris. Pentru această reţeta eu folosesc mereu brânză dulce de casă. Când apa fierbe, se iau gomboţii modelaţi deja cu mâna,se scufundă în apă clocotită şi se lasă la fiert. Gombotii sunt fierţi atunci când s-au ridicat la suprafaţă.
 

Într-o cratiţă se pune untul la topit împreună cu 50 grame de zahăr, iar apoi pesmetul. Se lasă la prăjit 2-3 minute iar apoi, se tăvălesc papanaşii prin pesmet.
 

Într-o crăticioara se pune la fiert laptele, împreună cu miezul batonului de vanile şi batonul de vanilie. Gălbenuşurile se amestecă bine cu zahărul până când se obţine o spumă alb-gălbuie, iar zahărul se topeşte. Când laptele a fiert, se da la o parte batonul de vanilie, şi se amestecă cu gălbenuşurile, amestecând mereu cu ţelul pentru a nu se formă cocoloaşe.
 

Papanaşi se servesc calzi cu sos de vanilie din belşug.

 




Stiri asemanatoare

ABONARE LA NEWSLETTER

Introduceti adresa dvs de email:
   

De tot râsul: parlamentarii PSD își demonstrează singuri incompetența!

Miercuri, 14 Februarie, 2018 17:13

De tot râsul: parlamentarii PSD își demonstrează singuri incompetența!

Din ciclul „dacă tăceai, filosof rămâneai“, parlamentarii PSD de Arad, s-au făcut din nou de râs în problema CET. Ei au emis o comunicare politicianistă î ...

Amendaţi de Poliţia Locală după ce au ocupat întreaga stradă

Luni, 12 Februarie, 2018 20:30

Amendaţi de Poliţia Locală după ce au ocupat întreaga stradă

Proprietarii unei societăţi comerciale din Arad au fost amendaţi de către Poliţia Locale după ce agenţii au constatat la faţa locului că firma ocupase în mod abuziv, întreaga ...

Răsturnare de situaţie în cazul UTA-ei! Florin Manea a anunţat că nu mai vrea să preia echipa!

Vineri, 16 Februarie, 2018 18:00

Răsturnare de situaţie în cazul UTA-ei! Florin Manea a anunţat că nu mai vrea să preia echipa!

Răsturnare de situaţie la UTA! Sătul de condiţiile impuse de către actuala conducere pentru preluarea clubului, Florin Manea, fiul regretatei legende rapidiste, Nae Manea a decis să rupă p ...

Valea Mureşului, din nou scena unui accident rutier. Trei persoane au rămas încarcerate într-un microbuz răsturnat

Duminica, 18 Februarie, 2018 14:08

Valea Mureşului, din nou scena unui accident rutier. Trei persoane au rămas încarcerate într-un microbuz răsturnat

Accident cumplit pe valea Mureşului,  la ieşirea din Localitatea Otvoş.  Un microbuz cu mai multe persoane care se îndrepta spre Arad în dimineaţa zilei de duminică, s- ...

Incendiu devastator la Pecica! O locuinţă în care funcţiona un BAR şi mai multe anexe au fost cuprinse de flăcări

Duminica, 18 Februarie, 2018 13:10

Incendiu devastator la Pecica! O locuinţă în care funcţiona un BAR şi mai multe anexe au fost cuprinse de flăcări

Detașamentul de Pompieri Arad s-a deplasat în localitatea Pecica pentru a interveni la un incendiu ce se manifesta la o clădire cu funcțiuni mixte, casa de locuit și BAR.   Alarm ...

Atenţie pescari! Perioada de prohibiţie pentru o specie de peşte începe peste trei zile!

Luni, 12 Februarie, 2018 10:49

Atenţie pescari! Perioada de prohibiţie pentru o specie de peşte începe peste trei zile!

Pescuitul este cu siguranţă, una dintre cele mai pătimaşe activităţi însă totuşi, o astfel de activitate atât de îndrăgită de către o mare parte dintre arădeni, se p ...

Nou sistem de colectare a deșeurilor în județul Arad

Joi, 15 Februarie, 2018 14:32

Nou sistem de colectare a deșeurilor în județul Arad

Autoritățile locale, reprezentate de ADI Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor Arad, împreună cu RETIM Ecologic Service SA, vor implementa în Zona 1 Arad un nou sistem de col ...

Grădiniţa din Sântana, închisă la două zile după inaugurare. O bucată de tencuială s-a desprins de pe tavanul unei băi

Miercuri, 14 Februarie, 2018 14:00

Grădiniţa din Sântana, închisă la două zile după inaugurare. O bucată de tencuială s-a desprins de pe tavanul unei băi

Inaugurată de către autorităţile locale din Sântana, noua grădiniţă construită cu bani de la Guvern şi bugetul oraşului, a fost deja închisă, după doar două zile de func ...

Legea a fost adoptată! Ce trebuie să știi despre amenda pentru lipsa rovinietei

Miercuri, 07 Februarie, 2018 10:49

Legea a fost adoptată! Ce trebuie să știi despre amenda pentru lipsa rovinietei

Proiectul de lege care prevede că amenda contravențională pentru lipsa rovinietei se prescrie în 4 luni, față de 6 luni ca până acum. Acesta a fost votat marți de Camera D ...

S-a decis! dispare ora de vară!

Miercuri, 14 Februarie, 2018 10:42

S-a decis! dispare ora de vară!

Decizie șoc a UE. Nu vom mai avea oră de vară!     Uniunea Europeană a decis, prin majoritatea voturilor europarlamentarilor, renunțarea la ora de vară. Decizia a venit &ic ...

Mai multe locaţii destinate comercializării produselor de 1și 8 Martie

Sambata, 17 Februarie, 2018 14:34

Mai multe locaţii destinate comercializării produselor de 1și 8 Martie

Având în vedere numărul mare de cereri pentru comerţul cu produse specifice zilelor de 1 şi 8 martie,  Primăria Municipiului Arad a suplimentat locurile unde se vor putea vin ...

Numărul deceselor provocate de gripă a ajuns la cota 27. Ministrul Sănătăţii:„ Încă nu putem vorbi despre o epidemie”

Marti, 13 Februarie, 2018 18:27

Numărul deceselor provocate de gripă a ajuns la cota 27. Ministrul Sănătăţii:„ Încă nu putem vorbi despre o epidemie”

Gripa sezonieră îşi face de cap în România în timp ce Ministerul Sănătăţii se vede dezarmat în faţa epidemiei despre care jurnaliştii străini spun că a lov ...

De la 1 Martie, CFR anulează 97 de curse! Vezi care sunt acestea!

Sambata, 03 Februarie, 2018 14:53

De la 1 Martie, CFR anulează 97 de curse! Vezi care  sunt acestea!

De luna viitoare 97 de curse ale CFR din toată ţara urmează să fie rretrase din circulație, cei mai afectați de aceste schimbări utrmând să fie navetiștii care trebuie să ajungă ...

Dezastru provocat de o șoferiță din cauza vitezei! 10 maşini făcute PRAF!

Marti, 13 Februarie, 2018 09:00

Dezastru provocat de o șoferiță din cauza vitezei! 10 maşini făcute PRAF!

Un accident rutier grav cu 10 mașini implicate, s-a produs în acestă seară în zona Gării CFR.  Evenimentul a fost provocat de o şoferiţă, in vârstă de 37 de ani, ca ...

Primăvara începe cu „Săptămână a comediei” pe scena Teatrului Clasic Ioan Slavici

Miercuri, 14 Februarie, 2018 10:48

Primăvara începe cu „Săptămână a comediei” pe scena Teatrului Clasic Ioan Slavici

Nimic mai bun pentru un început de primăvară decât o săptămână de... zâmbete. De bucurie. De hohote de râs. Nimic mai bun decât o săptămână de sp ...

Se apropie a patra ediție a târgului ARpicultura!

Vineri, 16 Februarie, 2018 12:26

Se apropie a patra ediție a târgului ARpicultura!

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Arad organizează în acest an a patra ediţie a evenimentuliu ARpicultura, care are loc în perioada 24-25 februarie 2018, la complex ...