De pâine mă leagă cele mai frumoase momente din copilăria mea. Bunica făcea cea mai bună pâine din lume, iar ziua de copt ,care venea o dată pe săptămâna, era o zi de o importantă egală cu venirea lui MoÅŸ Crăciun. Aveam voie să mă joc cu aluatul, iar bunica ne făcea “pupeze”. O pâinică, care avea întietate la cuptor. Era o pâine ca oricare alta. Nu o diferenÅ£ia decât forma, faptul că era coaptă pe o frunză de viţă de vie, ÅŸi emoÅ£ia aÅŸteptării ei.
Mi-a plăcut întotdeauna să fac pâine. Magia prin care drojdia, face pâinea să dospească mă uimeÅŸte ÅŸi în ziua de astăzi, iar sentimentul de a crea cu mâinile tale ceva atât de delicios, este pentru mine inspirant ori decâte ori aÅŸ repeta experienţă. În urmă cu doi ani, am avut o perioada de câteva luni în care nu am mai cumpărat pâine din supermarket. În schimb însă în fiecare seară, făceam câte o specialitate de pâine. ReÅ£eta de mai jos am creat-o în perioada respectivă.
Ingrediente necesare :
1 plic de drojdie uscată
100 ml de lapte călduţ
1 linguriţă de zahăr
Puţin ulei
300 grame de făină+extra pentru frământat
1 ou
100 grame de piept de pui
100 grame de unt
1 ardei roÅŸu
1 ardei galben
1 legătură de ceapă verde
2-3 căţei de usturoi
1 linguriţă de muştar dulce
50 ml ulei de măsline
Cimbru
Sare ÅŸi piper
Mod de preparare :
Într-un vas de sticlă, amestecaÅ£i bine drojdia uscată cu uleiul ÅŸi zahărul, până când obÅ£ineÅ£i o pastă omogenă fără cocoloaÅŸe. AdăugaÅ£i apoi laptele, omogenizaÅ£i ÅŸi acoperiÅ£i cu un prosop sau folie de plastic. LăsaÅ£i maiaua, într-un loc călduros, timp de 15 minute sau până când îÅŸi dublează consistenţă.
Într-un bol,puneÅ£i făina ÅŸi sarea. FaceÅ£i o grămăjoara în mijloc ÅŸi turnaÅ£i maiaua crescută. FrământaÅ£i bine, până când obÅ£ineÅ£i un aluat ferm, însă nu tare. La nevoie adăugaÅ£i făină sau apa călduţă. AcoperiÅ£i aluatul cu un prosop ÅŸi lăsaÅ£i la crescut pentru 45 de minute-1 oră. Între timp, pregătiÅ£i umplutura.
TăiaÅ£i ceapa verde rondele, iar ardeiul roÅŸu ÅŸi galben fâÅŸâi subÅ£iri.
SpălaÅ£i pieptul de pui, ÅŸi îl tăiaÅ£i în cuburi sau fâşăi mici. Într-un fas adăugaÅ£i pieptul de pui,muÅŸtarul dulce,cimbru, usturoiul tocat, sare ÅŸi piper. FrământaÅ£i bine carnea, pentru a se pătrunde bine aromele ÅŸi lăsaÅ£i la rece minim 20 de minute.
Într-o tigaie puneÅ£i untul la topit ÅŸi apoi adăugaÅ£i ceapa verde. LăsaÅ£i la călit 1-2 minute, iar apoi adăugaÅ£i pieptul de pui cu tot cu marinată în care a stat la rece. După 5 minute la foc mediu, adăugaÅ£i ardeii tăiaÅ£i fâÅŸâi.
Pe suprafaţă de lucru, presăraÅ£i făină, ÅŸi întindeÅ£i aluatul. PuneÅ£i umplutura în mijloc ÅŸi rulaÅ£i, având grijă să strângeÅ£i bine marginile ÅŸi capeÅ£ii. Ungeti cu ou bătut ÅŸi coaceÅ£i pâinea la 180 grade, 30 de minute.

De pâine mă leagă cele mai frumoase momente din copilăria mea. Bunica făcea cea mai bună pâine din lume, iar ziua de copt ,care venea o dată pe săptămâna, era o zi de o importantă egală cu venirea lui MoÅŸ Crăciun. Aveam voie să mă joc cu aluatul, iar bunica ne făcea “pupeze”. O pâinică, care avea întietate la cuptor. Era o pâine ca oricare alta. Nu o diferenÅ£ia decât forma, faptul că era coaptă pe o frunză de viţă de vie, ÅŸi emoÅ£ia aÅŸteptării ei.
Mi-a plăcut întotdeauna să fac pâine. Magia prin care drojdia, face pâinea să dospească mă uimeÅŸte ÅŸi în ziua de astăzi, iar sentimentul de a crea cu mâinile tale ceva atât de delicios, este pentru mine inspirant ori decâte ori aÅŸ repeta experienţă. În urmă cu doi ani, am avut o perioada de câteva luni în care nu am mai cumpărat pâine din supermarket. În schimb însă în fiecare seară, făceam câte o specialitate de pâine. ReÅ£eta de mai jos am creat-o în perioada respectivă.
Ingrediente necesare :
1 plic de drojdie uscată
100 ml de lapte călduţ
1 linguriţă de zahăr
Puţin ulei
300 grame de făină+extra pentru frământat
1 ou
100 grame de piept de pui
100 grame de unt
1 ardei roÅŸu
1 ardei galben
1 legătură de ceapă verde
2-3 căţei de usturoi
1 linguriţă de muştar dulce
50 ml ulei de măsline
Cimbru
Sare ÅŸi piper
Mod de preparare :
Într-un vas de sticlă, amestecaÅ£i bine drojdia uscată cu uleiul ÅŸi zahărul, până când obÅ£ineÅ£i o pastă omogenă fără cocoloaÅŸe. AdăugaÅ£i apoi laptele, omogenizaÅ£i ÅŸi acoperiÅ£i cu un prosop sau folie de plastic. LăsaÅ£i maiaua, într-un loc călduros, timp de 15 minute sau până când îÅŸi dublează consistenţă.
Într-un bol,puneÅ£i făina ÅŸi sarea. FaceÅ£i o grămăjoara în mijloc ÅŸi turnaÅ£i maiaua crescută. FrământaÅ£i bine, până când obÅ£ineÅ£i un aluat ferm, însă nu tare. La nevoie adăugaÅ£i făină sau apa călduţă. AcoperiÅ£i aluatul cu un prosop ÅŸi lăsaÅ£i la crescut pentru 45 de minute-1 oră. Între timp, pregătiÅ£i umplutura.
TăiaÅ£i ceapa verde rondele, iar ardeiul roÅŸu ÅŸi galben fâÅŸâi subÅ£iri.
SpălaÅ£i pieptul de pui, ÅŸi îl tăiaÅ£i în cuburi sau fâşăi mici. Într-un fas adăugaÅ£i pieptul de pui,muÅŸtarul dulce,cimbru, usturoiul tocat, sare ÅŸi piper. FrământaÅ£i bine carnea, pentru a se pătrunde bine aromele ÅŸi lăsaÅ£i la rece minim 20 de minute.
Într-o tigaie puneÅ£i untul la topit ÅŸi apoi adăugaÅ£i ceapa verde. LăsaÅ£i la călit 1-2 minute, iar apoi adăugaÅ£i pieptul de pui cu tot cu marinată în care a stat la rece. După 5 minute la foc mediu, adăugaÅ£i ardeii tăiaÅ£i fâÅŸâi.
Pe suprafaţă de lucru, presăraÅ£i făină, ÅŸi întindeÅ£i aluatul. PuneÅ£i umplutura în mijloc ÅŸi rulaÅ£i, având grijă să strângeÅ£i bine marginile ÅŸi capeÅ£ii. Ungeti cu ou bătut ÅŸi coaceÅ£i pâinea la 180 grade, 30 de minute.
