Când am început să bucătăresc , cea mai mare provocare a fost potrivirea perfectă a condimentelor cu ingredientele de bază. Am dat greş de multe ori, ba condimentam prea tare, ba deloc. Am început, încet – încet să îmi întocmesc un mic ghid al condimentelor, ce mi-a fost de mare ajutor, reuşind tot odată şi să echilibrez din ce în ce mai bine gustul preparatelor. Dacă v-aţi aflat vreodată în situaţia mea , cu siguranţă lista de mai jos va fi foarte utilă.
ANASON: salate,fasole, ciuperci,băuturi alcoolice şi lichioruri, patiserie, panificaţie, cofetărie , compoturi şi murături.
BOIA: carne de porc şi vânat, sosuri şi tocane specific ungureşti
BUSUIOC : paste, pui, fructe de mare, sosuri şi dresinguri, panificaţie, salate
CAPERE: sosuri, peste şi fructe de mare
CARDAMON : patisserie şi cofetărie, ceaiuri şi cafele
CHIMEN: patiserie sărată, varză acră, brânzeturi.
CIMBRU : raţă, curcan, carne de porc şi vânat, brutărie, mâncăruri cu varză şi fasole
CORIANDRU : murături, carne de peşte şi porc
CUIŞOARE: carne de porc, gemuri şi dulceţuri, compoturi, sosuri dulci
CURRY: carne de pui, legume,orez.
DAFIN: supe, ciorbe, sufleuri cu legume, pizza, paste, sosuri de legume, murături, sosuri de carne, carne de porc , sosuri de vin
FENICUL SEMINŢE : salate, sosuri, brânzeturi
IENIBAHAR : carne de porc şi pui, sosuri, cofetărie şi patiserie
LEUŞTEAN : Ciorbe
GHIMBIR : carne de pui şi carne de miel, sosuri, băuturi, pâtisserie.
MĂGHIRAN : cartofi, varză, carne de porc
MĂRAR : ciorbe, brânzeturi, sosuri, ciuperci
MENTĂ: sosuri, băuturi, cofetărie, carne de miel, orez
MUŞTAR BOABE : carne de porc şi vită, sosuri, murături
NUCŞOARĂ: cofetărie şi patisserie, sosuri albe
PĂTRUNJEL : supe şi ciorbe, carne de pasăre, vită, porc, oaie, sosuri, legume
VANILIE BATON : patisserie şi cofetărie, îngheţată, creme, budinci, aluaturi, ciocolată, sosuri, biscuiţi
OREGANO: sosuri, salate, pizza şi paste, peste şi fructe de mare, ciuperici
ROZMARIN : peste, carne de pasăre , rată şi gaşcă, panificaţie, legume, sosuri
SALVIE : paste, carne de oaie
SCORŢIŞOARĂ: cofetărie şi patisserie
TARHON : ciobe, carne de miel, sosuri, carne de pasăre
ŞOFRAN: fructe de mare, paste, peşte, sosuri, preparate din orez
Când am început să bucătăresc , cea mai mare provocare a fost potrivirea perfectă a condimentelor cu ingredientele de bază. Am dat greş de multe ori, ba condimentam prea tare, ba deloc. Am început, încet – încet să îmi întocmesc un mic ghid al condimentelor, ce mi-a fost de mare ajutor, reuşind tot odată şi să echilibrez din ce în ce mai bine gustul preparatelor. Dacă v-aţi aflat vreodată în situaţia mea , cu siguranţă lista de mai jos va fi foarte utilă.
ANASON: salate,fasole, ciuperci,băuturi alcoolice şi lichioruri, patiserie, panificaţie, cofetărie , compoturi şi murături.
BOIA: carne de porc şi vânat, sosuri şi tocane specific ungureşti
BUSUIOC : paste, pui, fructe de mare, sosuri şi dresinguri, panificaţie, salate
CAPERE: sosuri, peste şi fructe de mare
CARDAMON : patisserie şi cofetărie, ceaiuri şi cafele
CHIMEN: patiserie sărată, varză acră, brânzeturi.
CIMBRU : raţă, curcan, carne de porc şi vânat, brutărie, mâncăruri cu varză şi fasole
CORIANDRU : murături, carne de peşte şi porc
CUIŞOARE: carne de porc, gemuri şi dulceţuri, compoturi, sosuri dulci
CURRY: carne de pui, legume,orez.
DAFIN: supe, ciorbe, sufleuri cu legume, pizza, paste, sosuri de legume, murături, sosuri de carne, carne de porc , sosuri de vin
FENICUL SEMINŢE : salate, sosuri, brânzeturi
IENIBAHAR : carne de porc şi pui, sosuri, cofetărie şi patiserie
LEUŞTEAN : Ciorbe
GHIMBIR : carne de pui şi carne de miel, sosuri, băuturi, pâtisserie.
MĂGHIRAN : cartofi, varză, carne de porc
MĂRAR : ciorbe, brânzeturi, sosuri, ciuperci
MENTĂ: sosuri, băuturi, cofetărie, carne de miel, orez
MUŞTAR BOABE : carne de porc şi vită, sosuri, murături
NUCŞOARĂ: cofetărie şi patisserie, sosuri albe
PĂTRUNJEL : supe şi ciorbe, carne de pasăre, vită, porc, oaie, sosuri, legume
VANILIE BATON : patisserie şi cofetărie, îngheţată, creme, budinci, aluaturi, ciocolată, sosuri, biscuiţi
OREGANO: sosuri, salate, pizza şi paste, peste şi fructe de mare, ciuperici
ROZMARIN : peste, carne de pasăre , rată şi gaşcă, panificaţie, legume, sosuri
SALVIE : paste, carne de oaie
SCORŢIŞOARĂ: cofetărie şi patisserie
TARHON : ciobe, carne de miel, sosuri, carne de pasăre
ŞOFRAN: fructe de mare, paste, peşte, sosuri, preparate din orez