Top 10 ce le mai scumpe alimente din lume
Top 10 ce le mai scumpe alimente din lume

Top 10 ce le mai scumpe alimente din lume

Miercuri, 22 Februarie, 2017 14:14 Alina B CULINAR / INTERNATIONAL Comentarii 2668 vizualizari  Recomanda pe Facebook  Recomanda pe Twitter
Alina B CULINAR / INTERNATIONAL Comentarii  Recomanda pe Facebook Recomanda pe Twitter
Miercuri, 22 Februarie, 2017 14:14 2668 vizualizari Tiparire

 Dacă te-ai întrebat vreodată, de ce nota de plată de la restaurantele "haute cuisine", au întotdeauna mai multe zerouri de cât ai putea numără, atunci îţi spunem noi.

Unele materii prime folosite restaurantele de elită au preţuri atât de exorbitante încât te gândeşti dacă într-adevăr sunt atât de gustoase,încât să îşi justifice preţul sau sunt doar rezultatul unei strategii de marketing bine gândite.

Vezi mai jos top-ul celor mai scumpe alimente din lume!

 
1.Trufa Albă Italiană

 

Cea mai mare trufă albă, de până acum, a cântărit 1,5 kg şi a fost cumpărată de un om de afaceri din Hong-Kong pentru suma de 160.000 de dolari.

 

Mai este cunoscută şi sub denumirea de trufă de Istria, trufă de Piemont sau trufă cenuşie. Din cele peste 100 de specii de trufe care cresc în Europa, trufa albă este cea mai scumpă şi cea mai valoroasă dintre toate, fiind supranumită şi regina trufelor. Trufa albă creşte la adâncimi mai mari faţă de celalate specii de trufe putând fii găsită la adâncimea de 30-40 cm în pământ.

 

Pe lângă proprietăţile afrodisiatice pe care le are, trufa albă este bogată în proteine şi săruri minerale,azot,acizi organici, grăsimi, hidraţi de carbon şi celuloză. Valoarea sa nutritivă este mult mai mare decât  a oricărei plante sau ciuperci epigee, care sunt mai apoase şi mai puţin gustoase.

 

 
2.Ciupercile Matsutake

 

O altă ciupercă extrem de scumpă este ciuperca Matsutake, sau ciuperca lui Budha. În funcţie de calitatea ciupercilor, un kilogram din această delicatesă poate depăşii 2000 de dolari. Sunt extrem de greu de găsit, crescând doar în anumite zone ale Japoniei, pe marginea ciupercii existând şi supersititia cum că ar fi că şi fulgerul : nu cresc(nu tună) de două ori în acelaşi loc.

 


 

3. Şofranul

 

Un singur firicel din acest condiment poate schimba complet gustul unei mâncări. De departe cel mai scump condiment din lume, sofranul se comercializează la preţuri între 4000 de lire şi 20000 de lire/ kg. Preţul ridicat al acestui condiment minune se datorează modului extrem de dificil de recoltare.

 

Pentru un kg de şofran este de nevoie de 250,000 de flori din care se recoltează staminele. În spatele acestui condiment se ascunde o muncă titanică. Fiecare floare, asemănătoare brânduşei, înfloreşte o singură dată pe an, timp de o săptămâna. Procesul de culegere al staminelor fiind extrem de delicat.

 

 

 

 

 

4. Nuca de Macadamia

 

Regina Nucilor, nuca de macadamia, are aromă bogată şi o mulţime de nutritienti şi vitamine, miezul putând avea până la 80% ulei. Cea mai răspândită utilizare a acestui aliment fiind în cosmetică, prevenind îmbătrânirea.

 

Nucul de Macadamia fost descoperit în secolul al XIX-lea în Australia, aceste nuci fiind cunoscute până atunci doar populaţiei aborigene care chiar dacă le consumau, nu le şi comercializau. Preţul ridicat al acestui aliment-cosmetic se datorează, faptului că are o coajă extrem de tare, ce nu poate fii spartă decât cu ajutorul unor dispozitive automativate. Un kilogram poate depăşii şi 100 de dolari.

 


 

5. Oţetul balsamic

 

Mândria regiunii Modena, din Italia, oţetul balsamic este mai mult decât un oţet. Obţinut prin fermentarea cidrului de mere sau a vinului, oţetul balsamic are o istorie de mai bine de 900 de ani, adevărata metodă de preparare fiind şi în prezent, unul dintre cele mai bine păstrate secrete ale gastronomiei.

 Se cunoaşte însă faptul că întreg procesul de fabricare durează între 12 şi 35 de ani. 100 ml din acest elixir costă 30 de dolari.

 


 

6. Icrele de Beluga

 

Caviarul de Beluga, cel mai scump din familia icrelor, costă 10.000 de dolari kilogramul, însă cel mai rar caviar din familia Belugă poate costa şi 30,000 de dolari kilogramul.

 

Se extrage de la sturionii din Marea Caspică şi Marea Neagră şi este un preparat extrem de pretenţios la servire.

 

Se serveşte pe o felie de pâine prăjită şi nu trebuie să vină în contact cu nici o suprafaţă de inox, metal sau argint deaorece îi provoacă oxidarea imediată, schimbând atât gustul cât şi culoarea.




 

 

7. Cafeaua Kopi Luwak

 

Culeasă bob cu bob chiar din excrementele unui animal nocturn numit chiar Kopi Luwak, această cafea a cunoscut un success fenomenal destul de târziu, începând cu 1981, datorită expertului în cafea Tony Wild.

Principalele pieţe de desfacere a acestei băuturi este Marea Britanie şi Japonia, iar doritorii de senzaţii tari plătesc 90 de dolari pentru o singură ceaşcă de cafea.



 

 

8. Cartofii franţuzeşti “La Bonnotte”

 

Declaraţi pe cale de dispariţie, cartofii “La Bonnotte” se cultivă doar pe o mică insula din apropierea Coastei de Vest a Franţei şi sunt ingredientul vedetă a unor preparate de-a dreptul luxuriante în câteva din cele mai prestigioase restaurante din lume.

 

Cartofii se cultivă,datorită unui procedeu pasat din generaţie în generaţie, doar pe câmpurile pietroase ale insulei, fiind fertilizaţi în exclusivitate cu un singur tip de algă din Oceanul Atlantic. Un kilogram depăşeşte 700 de dolari.



 

 

9. Pepenele Yubarii King

 

De dimesiuni mari, cu o aromă deosebită şi extrem de dulce, acest fruct este atât de special încât se vinde doar la licitaţie. Costul unui asemenea fruct la ultima licitaţie a fost de 22,872 de dolari.



 

 

10. Pepenele Densuke Black

 

Iată un alt preparat ce poate fii cumpărat doar în cadrul unor licitaţii, organizate doar pentru cei cu dare de mâna. Un asemenea fruct a costat 6000 de dolari. Acest fruct rar se cultivă doar pe Insula Hokkaido din Japonia şi este foarte dulce şi …crocant.

 

 

Top 10 ce le mai scumpe alimente din lume

 Dacă te-ai întrebat vreodată, de ce nota de plată de la restaurantele "haute cuisine", au întotdeauna mai multe zerouri de cât ai putea numără, atunci îţi spunem noi.

Unele materii prime folosite restaurantele de elită au preţuri atât de exorbitante încât te gândeşti dacă într-adevăr sunt atât de gustoase,încât să îşi justifice preţul sau sunt doar rezultatul unei strategii de marketing bine gândite.

Vezi mai jos top-ul celor mai scumpe alimente din lume!

 
1.Trufa Albă Italiană

 

Cea mai mare trufă albă, de până acum, a cântărit 1,5 kg şi a fost cumpărată de un om de afaceri din Hong-Kong pentru suma de 160.000 de dolari.

 

Mai este cunoscută şi sub denumirea de trufă de Istria, trufă de Piemont sau trufă cenuşie. Din cele peste 100 de specii de trufe care cresc în Europa, trufa albă este cea mai scumpă şi cea mai valoroasă dintre toate, fiind supranumită şi regina trufelor. Trufa albă creşte la adâncimi mai mari faţă de celalate specii de trufe putând fii găsită la adâncimea de 30-40 cm în pământ.

 

Pe lângă proprietăţile afrodisiatice pe care le are, trufa albă este bogată în proteine şi săruri minerale,azot,acizi organici, grăsimi, hidraţi de carbon şi celuloză. Valoarea sa nutritivă este mult mai mare decât  a oricărei plante sau ciuperci epigee, care sunt mai apoase şi mai puţin gustoase.

 

 
2.Ciupercile Matsutake

 

O altă ciupercă extrem de scumpă este ciuperca Matsutake, sau ciuperca lui Budha. În funcţie de calitatea ciupercilor, un kilogram din această delicatesă poate depăşii 2000 de dolari. Sunt extrem de greu de găsit, crescând doar în anumite zone ale Japoniei, pe marginea ciupercii existând şi supersititia cum că ar fi că şi fulgerul : nu cresc(nu tună) de două ori în acelaşi loc.

 


 

3. Şofranul

 

Un singur firicel din acest condiment poate schimba complet gustul unei mâncări. De departe cel mai scump condiment din lume, sofranul se comercializează la preţuri între 4000 de lire şi 20000 de lire/ kg. Preţul ridicat al acestui condiment minune se datorează modului extrem de dificil de recoltare.

 

Pentru un kg de şofran este de nevoie de 250,000 de flori din care se recoltează staminele. În spatele acestui condiment se ascunde o muncă titanică. Fiecare floare, asemănătoare brânduşei, înfloreşte o singură dată pe an, timp de o săptămâna. Procesul de culegere al staminelor fiind extrem de delicat.

 

 

 

 

 

4. Nuca de Macadamia

 

Regina Nucilor, nuca de macadamia, are aromă bogată şi o mulţime de nutritienti şi vitamine, miezul putând avea până la 80% ulei. Cea mai răspândită utilizare a acestui aliment fiind în cosmetică, prevenind îmbătrânirea.

 

Nucul de Macadamia fost descoperit în secolul al XIX-lea în Australia, aceste nuci fiind cunoscute până atunci doar populaţiei aborigene care chiar dacă le consumau, nu le şi comercializau. Preţul ridicat al acestui aliment-cosmetic se datorează, faptului că are o coajă extrem de tare, ce nu poate fii spartă decât cu ajutorul unor dispozitive automativate. Un kilogram poate depăşii şi 100 de dolari.

 


 

5. Oţetul balsamic

 

Mândria regiunii Modena, din Italia, oţetul balsamic este mai mult decât un oţet. Obţinut prin fermentarea cidrului de mere sau a vinului, oţetul balsamic are o istorie de mai bine de 900 de ani, adevărata metodă de preparare fiind şi în prezent, unul dintre cele mai bine păstrate secrete ale gastronomiei.

 Se cunoaşte însă faptul că întreg procesul de fabricare durează între 12 şi 35 de ani. 100 ml din acest elixir costă 30 de dolari.

 


 

6. Icrele de Beluga

 

Caviarul de Beluga, cel mai scump din familia icrelor, costă 10.000 de dolari kilogramul, însă cel mai rar caviar din familia Belugă poate costa şi 30,000 de dolari kilogramul.

 

Se extrage de la sturionii din Marea Caspică şi Marea Neagră şi este un preparat extrem de pretenţios la servire.

 

Se serveşte pe o felie de pâine prăjită şi nu trebuie să vină în contact cu nici o suprafaţă de inox, metal sau argint deaorece îi provoacă oxidarea imediată, schimbând atât gustul cât şi culoarea.




 

 

7. Cafeaua Kopi Luwak

 

Culeasă bob cu bob chiar din excrementele unui animal nocturn numit chiar Kopi Luwak, această cafea a cunoscut un success fenomenal destul de târziu, începând cu 1981, datorită expertului în cafea Tony Wild.

Principalele pieţe de desfacere a acestei băuturi este Marea Britanie şi Japonia, iar doritorii de senzaţii tari plătesc 90 de dolari pentru o singură ceaşcă de cafea.



 

 

8. Cartofii franţuzeşti “La Bonnotte”

 

Declaraţi pe cale de dispariţie, cartofii “La Bonnotte” se cultivă doar pe o mică insula din apropierea Coastei de Vest a Franţei şi sunt ingredientul vedetă a unor preparate de-a dreptul luxuriante în câteva din cele mai prestigioase restaurante din lume.

 

Cartofii se cultivă,datorită unui procedeu pasat din generaţie în generaţie, doar pe câmpurile pietroase ale insulei, fiind fertilizaţi în exclusivitate cu un singur tip de algă din Oceanul Atlantic. Un kilogram depăşeşte 700 de dolari.



 

 

9. Pepenele Yubarii King

 

De dimesiuni mari, cu o aromă deosebită şi extrem de dulce, acest fruct este atât de special încât se vinde doar la licitaţie. Costul unui asemenea fruct la ultima licitaţie a fost de 22,872 de dolari.



 

 

10. Pepenele Densuke Black

 

Iată un alt preparat ce poate fii cumpărat doar în cadrul unor licitaţii, organizate doar pentru cei cu dare de mâna. Un asemenea fruct a costat 6000 de dolari. Acest fruct rar se cultivă doar pe Insula Hokkaido din Japonia şi este foarte dulce şi …crocant.

 

 

Stiri asemanatoare

Sergiu Bîlcea (PNL): „România pierde miliarde de euro din cauza incompetenţei guvernanţilor”

Marti, 30 Octombrie, 2018 18:04

Sergiu Bîlcea (PNL): „România pierde miliarde de euro din cauza incompetenţei guvernanţilor”

Lipsa de performanţă a guvernanţilor a generat României doar pe infrastructura transport pierderi de 1,8 – 2 miliarde de euro. O spune comisarul european promovat chiar de PSD, Cor ...

Zi neagră pe DN7, o persoană grav rănită în urma unui accicent rutier. Circulația este blocată pe ambele sensuri

Miercuri, 31 Octombrie, 2018 10:49

Zi neagră pe DN7, o persoană grav rănită în urma unui accicent rutier. Circulația este blocată pe ambele sensuri

Un alt accident rutier a avut loc pe DN7 , în jurul orei 10:20 înainte de intrarea în localitatea Toc, comuna Săvârșin. Circulația este blocată pe ambele sensuri de me ...

Situația Cetății Aradului, din nou în prim-plan

Marti, 30 Octombrie, 2018 18:08

Situația Cetății Aradului, din nou în prim-plan

Demersurile de preluare a Cetății Aradului de către municipalitatea arădeană au început încă din anii 1990, însă până la această dată, proiectul nu a fost finali ...

Rochii de seară – ce modele să ai în garderobă sezonul acesta

Vineri, 19 Octombrie, 2018 16:40

Rochii de seară – ce modele să ai în garderobă sezonul acesta

Oricat de mult am incercat sa prelungim aceasta vara, iata ca in cele din urma sezonul rece si-a intrat in gratii si ne obliga sa trecem la garderoba de toamna-iarna. Va trebui sa spunem “l ...

Are 18 ani și este dată DISPĂRUTĂ. Dacă ai vazut-o sună la 112

Marti, 30 Octombrie, 2018 16:57

Are 18 ani și este dată DISPĂRUTĂ. Dacă ai vazut-o sună la 112

Tânăra din imagine are 18 ani și a dispărut de la domiciliul său din Arad, pe data de 27 octombrie a.c. Cine a văzut-o să sune la 112 Paula Barna în vârstă de 18 ani ...

Accident pe Calea Victoriei, două maşini s-au făcut praf!

Joi, 01 Noiembrie, 2018 10:20

Accident pe Calea Victoriei, două maşini s-au făcut praf!

Arad: Luna noiembrie începe cu un accident în care au fost implicate două autoturisme, şi din păcate, accidentul s-a soldat cu daune materiale însemnate, din fericire î ...

A început demolarea Pieţei Soarelui. Vezi ce se va construi în locul ei

Marti, 30 Octombrie, 2018 14:25

A început demolarea Pieţei Soarelui. Vezi ce se va construi în locul ei

Piaţa Soarelui din cartierul Micălaca, locaţie dezafectată aparţinând S.C. TOP S.A. este pusă la pământ în aceste zile. Demolările au început la de câteva zi ...

De Ziua Morților accesul cu mașina în cimitire va fi restricționată

Marti, 30 Octombrie, 2018 10:40

De Ziua Morților accesul cu mașina în cimitire va fi restricționată

Conducerea SC. GOSPODĂRIREA COMUNALĂ ARAD S.A.  anunţă că, în data de 1 noiembrie (cu ocazia Zilei Morţilor), accesul în Cimitirul Pomenirea, Cimitirul Eternitatea, Cimitir ...

Sergiu Bîlcea (PNL): “Ministrul Fifor nu respectă Aradul!”

Joi, 25 Octombrie, 2018 15:49

Sergiu Bîlcea (PNL): “Ministrul Fifor nu respectă Aradul!”

Sergiu Bîlcea a depus o coroană de flori din partea PNL Arad în memoria eroilor români, de Ziua Armatei, la monumentul din Piaţa Avram Iancu. „Este o tradiţie la Arad ...

Toți abonații Apă Canal trebuie să-și reînnoiască contractele

Marti, 30 Octombrie, 2018 10:28

Toți abonații Apă Canal trebuie să-și reînnoiască contractele

Regulamentul Serviciului de Alimentare cu Apă și de Canalizare din aria de competență a Unităților Administrativ Teritoriale membre ale ADIACJA a fost aprobat prin hotărârea AGA ADIA ...

În ATENŢIA şoferilor! Nu mai parcaţi în faţă la Mall Atrium! Bandă nouă de circulaţie!

Vineri, 26 Octombrie, 2018 08:14

În ATENŢIA şoferilor! Nu mai parcaţi în faţă la Mall Atrium! Bandă nouă de circulaţie!

De la începutul acestei săptamâni, mai precis din 22 octombrie, autorităţile au decis ca pentru fluidizarea traficului, în faţa complexului commercial Atrium Mall să se ren ...

Trei camioane au luat foc în marți dimineața, în localitatea Cicir

Marti, 30 Octombrie, 2018 11:55

Trei camioane au luat foc în marți dimineața, în localitatea Cicir

În această dimineață în jurul orei 3:00, Detașamentul de Pompieri Arad a intervenit în localitatea Cicir pentru stingerea unui incendiu la 2 camioane parcate. ”Au fost ...



Acest site foloseşte cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica de Confidentialitate si apoi sa confirmi acordul tau.