Reţeta săptămânii: Pannacota cu cardamon şi sos rece de fructe de pădure, de Alina Bucatos
Reţeta săptămânii: Pannacota cu cardamon şi sos rece de fructe de pădure, de Alina Bucatos

Reţeta săptămânii: Pannacota cu cardamon şi sos rece de fructe de pădure, de Alina Bucatos

Duminica, 12 Februarie, 2017 12:19 Redactia CULINAR Comentarii 2314 vizualizari  Recomanda pe Facebook  Recomanda pe Twitter
Redactia CULINAR Comentarii  Recomanda pe Facebook Recomanda pe Twitter
Duminica, 12 Februarie, 2017 12:19 2314 vizualizari Tiparire

Mă numesc Alina Anamaria Bucatos şi gătesc de când mă ştiu…

Atunci când îmi aduc aminte de copilărie , îmi apar în minte momentele ferice când bunica făcea pâine, plăcintă întinsă cu brânză, langoşi cu usturoi sau gogoşi pudraţi cu zahăr vanilat…. Trag linie, fac socoată , iar rezultatul este o copilărie de basm plină de amintiri fericite.
 

Am început să gătesc de la o vârstă fragedă. Prima mea incursiune culinară a fost pâinea, iar mai apoi am devenit atrasă că un magnet, de lumea drojdiei, a aluatului dospit şi a bunatilor. Noi, familia Bucatos, avem o regulă nescrisă şi rareori încălcată. Masă de duminică era şi este şi acum sfântă. De-a lungul timpului, după ce eu şi fratele meu ne-am luat zborul din cuib, a devenit ziua în care eram toţi împreună. Mama mea pregăteşte şi acum cea mai bună mâncare din lume, iar cea mai fericită zi a săptămânii va fi întotdeuna duminică, când suntem toţi în jurul mesei.


 

Pentru mine, mama, nu şi-a dorit în mod deosebit să devin bucătar. Îmi spunea însă mereu să fac cea ce mă face fericită pe mine şi pe alţii. Pentru a putea să ne ofere mie şi fratelui meu, ceea ce avem azi, părinţii noştrii au făcut nu puţine sacrifii, programul lung de la servici, şi muncă care o solicită din plin, o face ape mama să ajungă acasă de multe ori istovită. Împreună cu fratele meu, aveam obiceiul să gătim pentru mama şi pentru tata şi să îi aşteptăm cu masă pusă, dorind să le oferim un moment de relaxare. Ne plăcea şi ne place şi acum enorm să îi surprindem cu asta. De multe ori surpriză era însă mai mult neplăcută, pentru că lăsăm în jurul nostru o adevărată răscoala, însă mama şi tată apreciau până şi asta. Sentimentul pe care îl aveam când le vedeam fericirea şi recunoştinţă din ochi era atunci şi este şi acum de nedescris. Mi-am dat seama atunci, că am găsit acel ceva care mă face fericită pe mine şi pe alţi.




Aţi putea spune că este vorba de mâncarea în sine, însă este mai mult de atât. E vorba de amintirea momentelor pe care le petreceam în jurul mesei, de momentele când eram contra cronometru, şi mă grăbeam să termin la timp masa, de momentele când eram împreună cu fratele meu,amândoi cu nasul în aceiaşi oală, de clipele de aşteptare cu masă pusă, şi de expresia fetei când mama intră în bucătărie şi găsea masă pusă, şi supă de roşii cu tăiţei în farfurie. Despre asta este vorba. Mai mult decât mâncare.  



Pannacota cu cardamon şi sos rece de fructe de pădure


 

Pentru mine şi pentru fratele meu, mama mea, îşi dorea cu totul altceva decât bucătăria. Am avut amândoi parte de o educaţie aleasă, graţie sacrificiilor pe care părinţii noştrii le-au făcut pentru noi. Visau pentru noi să devenim profesori, economişti, sau contabili. Noi, însă le-am cam spulberat visele şi am devenit amândoi bucătari. Acum, după câţiva ani de oftat, s-au obişnuit amândoi cu decizia noastră, ne-o respectă şi ne sprijină cu tot ce le stă în putinţă.
 

Fratele meu, este un bucătar iscuit, poate mai bun decât mine, la unele categorii, iar atunci când el îmi apreciază vreun preparat, asta echivalează pentru mine cu vreun Oscar culinar. Cu toţi avem lângă noi o persoană, care atunci când zice “Sări”, tu întrebi cât de sus sau de unde !
 

Pentru mine persoana aceasta este şi va rămâne fratele meu.
 

Gătesc destul de rar, exclusiv pentru el, însă atunci când o fac, pannacota este unul din deserturile lui favorite.

 

Ingrediente pannacota :

600 ml smântână lichidă pentru frişcă
 

1 vf de cuţit de cardamom
 

1 vf de cuţit de sare
 

60 grame zahăr pudra
 

Un plic de gelatină
 

Ulei

 

Ingrediente pentru sos :

250 grame de amestec fructe de pădure
 

50 grame zahăr pudră
 

Esenţă de portocală
 

Mentă pentru decor

 

1. Într-o crăticioara încălziţi smântână lichidă, împreună cu zahărul, cardamonul şi sarea. Atenţie! Nu încălziţi prea tare smântâna. În nici un caz nu trebuie să ajungă la punctul de fierbere.
 

2. Dizolvaţi gelatină conform indicaţiilor de pe pachet şi amestecaţi cu smântână lichidă.
 

3. Ungeţi 5 forme de ceramică cu puţin ulei şi turnaţi amestecul. Lăsaţi să se răcorească, iar apoi puneţi formele la rece, în frigider, minim 3 ore.
 

4. Pentru sos, puneţi fructele în vasul blenderului, împreună cu zahărul şi esenţă de portocală. Mixati bine, şi păstraţi sosul la rece până în momentul servirii.
 

5. Când serviţi, răsturnaţi, conţinutul unei forme, pe o farfurie întinsă, turnaţi sos de fructe de pădure şi decoraţi cu frunze proaspete de mentă.


 

Reţeta săptămânii: Pannacota cu cardamon şi sos rece de fructe de pădure, de Alina Bucatos

Mă numesc Alina Anamaria Bucatos şi gătesc de când mă ştiu…

Atunci când îmi aduc aminte de copilărie , îmi apar în minte momentele ferice când bunica făcea pâine, plăcintă întinsă cu brânză, langoşi cu usturoi sau gogoşi pudraţi cu zahăr vanilat…. Trag linie, fac socoată , iar rezultatul este o copilărie de basm plină de amintiri fericite.
 

Am început să gătesc de la o vârstă fragedă. Prima mea incursiune culinară a fost pâinea, iar mai apoi am devenit atrasă că un magnet, de lumea drojdiei, a aluatului dospit şi a bunatilor. Noi, familia Bucatos, avem o regulă nescrisă şi rareori încălcată. Masă de duminică era şi este şi acum sfântă. De-a lungul timpului, după ce eu şi fratele meu ne-am luat zborul din cuib, a devenit ziua în care eram toţi împreună. Mama mea pregăteşte şi acum cea mai bună mâncare din lume, iar cea mai fericită zi a săptămânii va fi întotdeuna duminică, când suntem toţi în jurul mesei.


 

Pentru mine, mama, nu şi-a dorit în mod deosebit să devin bucătar. Îmi spunea însă mereu să fac cea ce mă face fericită pe mine şi pe alţii. Pentru a putea să ne ofere mie şi fratelui meu, ceea ce avem azi, părinţii noştrii au făcut nu puţine sacrifii, programul lung de la servici, şi muncă care o solicită din plin, o face ape mama să ajungă acasă de multe ori istovită. Împreună cu fratele meu, aveam obiceiul să gătim pentru mama şi pentru tata şi să îi aşteptăm cu masă pusă, dorind să le oferim un moment de relaxare. Ne plăcea şi ne place şi acum enorm să îi surprindem cu asta. De multe ori surpriză era însă mai mult neplăcută, pentru că lăsăm în jurul nostru o adevărată răscoala, însă mama şi tată apreciau până şi asta. Sentimentul pe care îl aveam când le vedeam fericirea şi recunoştinţă din ochi era atunci şi este şi acum de nedescris. Mi-am dat seama atunci, că am găsit acel ceva care mă face fericită pe mine şi pe alţi.




Aţi putea spune că este vorba de mâncarea în sine, însă este mai mult de atât. E vorba de amintirea momentelor pe care le petreceam în jurul mesei, de momentele când eram contra cronometru, şi mă grăbeam să termin la timp masa, de momentele când eram împreună cu fratele meu,amândoi cu nasul în aceiaşi oală, de clipele de aşteptare cu masă pusă, şi de expresia fetei când mama intră în bucătărie şi găsea masă pusă, şi supă de roşii cu tăiţei în farfurie. Despre asta este vorba. Mai mult decât mâncare.  



Pannacota cu cardamon şi sos rece de fructe de pădure


 

Pentru mine şi pentru fratele meu, mama mea, îşi dorea cu totul altceva decât bucătăria. Am avut amândoi parte de o educaţie aleasă, graţie sacrificiilor pe care părinţii noştrii le-au făcut pentru noi. Visau pentru noi să devenim profesori, economişti, sau contabili. Noi, însă le-am cam spulberat visele şi am devenit amândoi bucătari. Acum, după câţiva ani de oftat, s-au obişnuit amândoi cu decizia noastră, ne-o respectă şi ne sprijină cu tot ce le stă în putinţă.
 

Fratele meu, este un bucătar iscuit, poate mai bun decât mine, la unele categorii, iar atunci când el îmi apreciază vreun preparat, asta echivalează pentru mine cu vreun Oscar culinar. Cu toţi avem lângă noi o persoană, care atunci când zice “Sări”, tu întrebi cât de sus sau de unde !
 

Pentru mine persoana aceasta este şi va rămâne fratele meu.
 

Gătesc destul de rar, exclusiv pentru el, însă atunci când o fac, pannacota este unul din deserturile lui favorite.

 

Ingrediente pannacota :

600 ml smântână lichidă pentru frişcă
 

1 vf de cuţit de cardamom
 

1 vf de cuţit de sare
 

60 grame zahăr pudra
 

Un plic de gelatină
 

Ulei

 

Ingrediente pentru sos :

250 grame de amestec fructe de pădure
 

50 grame zahăr pudră
 

Esenţă de portocală
 

Mentă pentru decor

 

1. Într-o crăticioara încălziţi smântână lichidă, împreună cu zahărul, cardamonul şi sarea. Atenţie! Nu încălziţi prea tare smântâna. În nici un caz nu trebuie să ajungă la punctul de fierbere.
 

2. Dizolvaţi gelatină conform indicaţiilor de pe pachet şi amestecaţi cu smântână lichidă.
 

3. Ungeţi 5 forme de ceramică cu puţin ulei şi turnaţi amestecul. Lăsaţi să se răcorească, iar apoi puneţi formele la rece, în frigider, minim 3 ore.
 

4. Pentru sos, puneţi fructele în vasul blenderului, împreună cu zahărul şi esenţă de portocală. Mixati bine, şi păstraţi sosul la rece până în momentul servirii.
 

5. Când serviţi, răsturnaţi, conţinutul unei forme, pe o farfurie întinsă, turnaţi sos de fructe de pădure şi decoraţi cu frunze proaspete de mentă.


 


Galeria Foto

Reţeta săptămânii: Pannacota cu cardamon şi sos rece de fructe de pădure, de Alina Bucatos   - Foto
Reţeta săptămânii: Pannacota cu cardamon şi sos rece de fructe de pădure, de Alina Bucatos   - Foto 1
Reţeta săptămânii: Pannacota cu cardamon şi sos rece de fructe de pădure, de Alina Bucatos   - Foto 2
Reţeta săptămânii: Pannacota cu cardamon şi sos rece de fructe de pădure, de Alina Bucatos   - Foto 3
Reţeta săptămânii: Pannacota cu cardamon şi sos rece de fructe de pădure, de Alina Bucatos   - Foto 4

Stiri asemanatoare

Sergiu Bîlcea: „Dragnea şi PSD bagă mâna în bugetul Aradului”

Joi, 07 Februarie, 2019 12:40

Sergiu Bîlcea: „Dragnea şi PSD bagă mâna în bugetul Aradului”

„Incapabili să construiască un buget până acum, cei de la PSD sacrifică administraţiile locale. Anul trecut au făcut aşa zisa reformă fiscală pe seama primăriilor, Aradul a ...

Cât se câştigă la cel mai bun studio de videochat

Vineri, 25 Ianuarie, 2019 14:16

Cât se câştigă la cel mai bun studio de videochat

Una dintre cele mai profitabile meserii din lume, videochatul cunoaste o ascensiune impresionanta in randul tinerelor care isi doresc o cariera in acest domeniu. Cu cifre anuale de afaceri de ord ...

Iustin Cionca: „PSD a mințit că va construi 554 de creșe și grădinițe, dar nu a făcut niciuna!”

Miercuri, 06 Februarie, 2019 18:01

Iustin Cionca: „PSD a mințit că va construi 554 de creșe și grădinițe, dar nu a făcut niciuna!”

Iustin Cionca, prim-vicepreședintele PNL Arad, continuă trecerea în revistă a minciunilor electorale cu care PSD a câștigat alegerile parlamentare. De această dată, Iustin Cionc ...

BIZONUL Zilei: Să blochezi IMPERIO ca să intri la cumpărături, asta înseamnă să fii bizon de Arad

Vineri, 25 Ianuarie, 2019 15:12

BIZONUL Zilei: Să blochezi IMPERIO  ca să intri la cumpărături, asta înseamnă să fii bizon de Arad

Bizonul zilei este astăzi un domn, care deşi avea parcare la supermarketul din zonă, a preferat să lase maşina pe marginea drumului cât mai în afara şoselei, probabil să nu blo ...

Facebook Messenger lansează funcţia de ştergere a mesajelor

Vineri, 08 Februarie, 2019 10:17

Facebook Messenger lansează funcţia de ştergere a mesajelor

Facebook a lansat o nouă opțiune pentru Messenger care permite utilizatorilor retragerea mesajelor trimise din greseaă într-o anumită fereastră de timp. Noua facilitate le permite uti ...

Dragnea nu ştie cum să închidă altfel bugetul decât pe banii primăriilor. Falcă: “Așteptăm o soluție de compromis”

Vineri, 08 Februarie, 2019 08:05

Dragnea nu ştie cum să închidă altfel bugetul decât pe banii primăriilor. Falcă: “Așteptăm o soluție de compromis”

Primarii sunt în continuare nemulțumiți de propunerea de alocare bugetară venită de la Guvern. Nu sunt de acord nici cu propunerile făcute de președintele PSD, Liviu Dragnea, în ...

Doi bărbați din Arad arestați pentru traficul cu ecstasy

Vineri, 08 Februarie, 2019 18:16

Doi bărbați din Arad arestați pentru traficul cu ecstasy

În data de 7 februarie a.c., polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate au prins doi bărbați din Arad în timp ce vindeau ecstasy. Cei doi bărbați de ...

Necivilizaţilor! De acum şă beţi sifon din pahare de hârtie!

Joi, 03 Ianuarie, 2019 13:52

Necivilizaţilor! De acum şă beţi sifon din pahare de hârtie!

„Derutatul” USR Sergiu Vlad s-a trezit în prima zi de muncă oficială din noul an, nu pentru domnia sa, deputatul e în vacanţă, şi a tras o plimbare prin oraş să cau ...

Explozie puternică la Universitatea din Lyon

Joi, 17 Ianuarie, 2019 12:10

Explozie puternică la Universitatea din Lyon

O explozie uriaşă s-a produs în clădirea campusul Universităţii din oraşul francez Lyon. Momentul deflagraţiei a fost filmat. O explozie masivă a avut loc la Universitatea din Lyon ...

AI GRIJĂ unde îți parchezi mașina! Polițiștii locali sunt cu ochii pe șoferii indisciplinați

Joi, 17 Ianuarie, 2019 11:03

AI GRIJĂ unde îți parchezi mașina! Polițiștii locali sunt cu ochii pe șoferii indisciplinați

Acțiunea polițiștilor locali din ultimele zile i-a pus pe jar pe șoferii arădeni. Așa că..ai grijă pe unde parchezi, s-ar putea să nu-ți mai găsești mașina parcată neregulamentarPol ...

Vești PROASTE pentru români. Energia electrică mai scumpă decât în 2018

Joi, 10 Ianuarie, 2019 11:42

Vești PROASTE pentru români. Energia electrică mai scumpă decât în 2018

Preţul energiei pe piaţa bursieră spot cu livrare în ziua de joi a ajuns la o medie de 411 lei pe MWh, depăşind cel mai mare nivel de anul trecut, de 406 lei pe MWh, înregistrat ...

UTA pierde primul meci de pregătire în fața maghiarilor de la Elore Bekescsaba

Joi, 17 Ianuarie, 2019 10:27

UTA pierde primul meci de pregătire în fața maghiarilor de la  Elore Bekescsaba

A treia zi a cantonamentului de iarnă al UTA-ei a inclus și primul joc de verificare al anului. Divizionara secundă maghiară Elore Bekescsaba s-a impus cu 3-2 pe ”Motorul”, goluri ...

Bugetarii vor primi bani în plus începând din luna februarie

Joi, 10 Ianuarie, 2019 09:33

Bugetarii vor primi bani în plus începând din luna februarie

Începând cu 1 ianuarie 2019, toți bugetarii vor primi bani în plus la salar, urmând ca toată lumea să primească această sumă aferentă salariului din luna respectiv ...



Acest site foloseşte cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica de Confidentialitate si apoi sa confirmi acordul tau.