Reţeta săptămânii: Pannacota cu cardamon şi sos rece de fructe de pădure, de Alina Bucatos
Reţeta săptămânii: Pannacota cu cardamon şi sos rece de fructe de pădure, de Alina Bucatos

Reţeta săptămânii: Pannacota cu cardamon şi sos rece de fructe de pădure, de Alina Bucatos

Duminica, 12 Februarie, 2017 12:19 Redactia CULINAR Comentarii 1771 vizualizari  Recomanda pe Facebook  Recomanda pe Twitter
Redactia CULINAR Comentarii  Recomanda pe Facebook Recomanda pe Twitter
Duminica, 12 Februarie, 2017 12:19 1771 vizualizari Tiparire

Mă numesc Alina Anamaria Bucatos şi gătesc de când mă ştiu…

Atunci când îmi aduc aminte de copilărie , îmi apar în minte momentele ferice când bunica făcea pâine, plăcintă întinsă cu brânză, langoşi cu usturoi sau gogoşi pudraţi cu zahăr vanilat…. Trag linie, fac socoată , iar rezultatul este o copilărie de basm plină de amintiri fericite.
 

Am început să gătesc de la o vârstă fragedă. Prima mea incursiune culinară a fost pâinea, iar mai apoi am devenit atrasă că un magnet, de lumea drojdiei, a aluatului dospit şi a bunatilor. Noi, familia Bucatos, avem o regulă nescrisă şi rareori încălcată. Masă de duminică era şi este şi acum sfântă. De-a lungul timpului, după ce eu şi fratele meu ne-am luat zborul din cuib, a devenit ziua în care eram toţi împreună. Mama mea pregăteşte şi acum cea mai bună mâncare din lume, iar cea mai fericită zi a săptămânii va fi întotdeuna duminică, când suntem toţi în jurul mesei.


 

Pentru mine, mama, nu şi-a dorit în mod deosebit să devin bucătar. Îmi spunea însă mereu să fac cea ce mă face fericită pe mine şi pe alţii. Pentru a putea să ne ofere mie şi fratelui meu, ceea ce avem azi, părinţii noştrii au făcut nu puţine sacrifii, programul lung de la servici, şi muncă care o solicită din plin, o face ape mama să ajungă acasă de multe ori istovită. Împreună cu fratele meu, aveam obiceiul să gătim pentru mama şi pentru tata şi să îi aşteptăm cu masă pusă, dorind să le oferim un moment de relaxare. Ne plăcea şi ne place şi acum enorm să îi surprindem cu asta. De multe ori surpriză era însă mai mult neplăcută, pentru că lăsăm în jurul nostru o adevărată răscoala, însă mama şi tată apreciau până şi asta. Sentimentul pe care îl aveam când le vedeam fericirea şi recunoştinţă din ochi era atunci şi este şi acum de nedescris. Mi-am dat seama atunci, că am găsit acel ceva care mă face fericită pe mine şi pe alţi.




Aţi putea spune că este vorba de mâncarea în sine, însă este mai mult de atât. E vorba de amintirea momentelor pe care le petreceam în jurul mesei, de momentele când eram contra cronometru, şi mă grăbeam să termin la timp masa, de momentele când eram împreună cu fratele meu,amândoi cu nasul în aceiaşi oală, de clipele de aşteptare cu masă pusă, şi de expresia fetei când mama intră în bucătărie şi găsea masă pusă, şi supă de roşii cu tăiţei în farfurie. Despre asta este vorba. Mai mult decât mâncare.  



Pannacota cu cardamon şi sos rece de fructe de pădure


 

Pentru mine şi pentru fratele meu, mama mea, îşi dorea cu totul altceva decât bucătăria. Am avut amândoi parte de o educaţie aleasă, graţie sacrificiilor pe care părinţii noştrii le-au făcut pentru noi. Visau pentru noi să devenim profesori, economişti, sau contabili. Noi, însă le-am cam spulberat visele şi am devenit amândoi bucătari. Acum, după câţiva ani de oftat, s-au obişnuit amândoi cu decizia noastră, ne-o respectă şi ne sprijină cu tot ce le stă în putinţă.
 

Fratele meu, este un bucătar iscuit, poate mai bun decât mine, la unele categorii, iar atunci când el îmi apreciază vreun preparat, asta echivalează pentru mine cu vreun Oscar culinar. Cu toţi avem lângă noi o persoană, care atunci când zice “Sări”, tu întrebi cât de sus sau de unde !
 

Pentru mine persoana aceasta este şi va rămâne fratele meu.
 

Gătesc destul de rar, exclusiv pentru el, însă atunci când o fac, pannacota este unul din deserturile lui favorite.

 

Ingrediente pannacota :

600 ml smântână lichidă pentru frişcă
 

1 vf de cuţit de cardamom
 

1 vf de cuţit de sare
 

60 grame zahăr pudra
 

Un plic de gelatină
 

Ulei

 

Ingrediente pentru sos :

250 grame de amestec fructe de pădure
 

50 grame zahăr pudră
 

Esenţă de portocală
 

Mentă pentru decor

 

1. Într-o crăticioara încălziţi smântână lichidă, împreună cu zahărul, cardamonul şi sarea. Atenţie! Nu încălziţi prea tare smântâna. În nici un caz nu trebuie să ajungă la punctul de fierbere.
 

2. Dizolvaţi gelatină conform indicaţiilor de pe pachet şi amestecaţi cu smântână lichidă.
 

3. Ungeţi 5 forme de ceramică cu puţin ulei şi turnaţi amestecul. Lăsaţi să se răcorească, iar apoi puneţi formele la rece, în frigider, minim 3 ore.
 

4. Pentru sos, puneţi fructele în vasul blenderului, împreună cu zahărul şi esenţă de portocală. Mixati bine, şi păstraţi sosul la rece până în momentul servirii.
 

5. Când serviţi, răsturnaţi, conţinutul unei forme, pe o farfurie întinsă, turnaţi sos de fructe de pădure şi decoraţi cu frunze proaspete de mentă.


 

Reţeta săptămânii: Pannacota cu cardamon şi sos rece de fructe de pădure, de Alina Bucatos

Mă numesc Alina Anamaria Bucatos şi gătesc de când mă ştiu…

Atunci când îmi aduc aminte de copilărie , îmi apar în minte momentele ferice când bunica făcea pâine, plăcintă întinsă cu brânză, langoşi cu usturoi sau gogoşi pudraţi cu zahăr vanilat…. Trag linie, fac socoată , iar rezultatul este o copilărie de basm plină de amintiri fericite.
 

Am început să gătesc de la o vârstă fragedă. Prima mea incursiune culinară a fost pâinea, iar mai apoi am devenit atrasă că un magnet, de lumea drojdiei, a aluatului dospit şi a bunatilor. Noi, familia Bucatos, avem o regulă nescrisă şi rareori încălcată. Masă de duminică era şi este şi acum sfântă. De-a lungul timpului, după ce eu şi fratele meu ne-am luat zborul din cuib, a devenit ziua în care eram toţi împreună. Mama mea pregăteşte şi acum cea mai bună mâncare din lume, iar cea mai fericită zi a săptămânii va fi întotdeuna duminică, când suntem toţi în jurul mesei.


 

Pentru mine, mama, nu şi-a dorit în mod deosebit să devin bucătar. Îmi spunea însă mereu să fac cea ce mă face fericită pe mine şi pe alţii. Pentru a putea să ne ofere mie şi fratelui meu, ceea ce avem azi, părinţii noştrii au făcut nu puţine sacrifii, programul lung de la servici, şi muncă care o solicită din plin, o face ape mama să ajungă acasă de multe ori istovită. Împreună cu fratele meu, aveam obiceiul să gătim pentru mama şi pentru tata şi să îi aşteptăm cu masă pusă, dorind să le oferim un moment de relaxare. Ne plăcea şi ne place şi acum enorm să îi surprindem cu asta. De multe ori surpriză era însă mai mult neplăcută, pentru că lăsăm în jurul nostru o adevărată răscoala, însă mama şi tată apreciau până şi asta. Sentimentul pe care îl aveam când le vedeam fericirea şi recunoştinţă din ochi era atunci şi este şi acum de nedescris. Mi-am dat seama atunci, că am găsit acel ceva care mă face fericită pe mine şi pe alţi.




Aţi putea spune că este vorba de mâncarea în sine, însă este mai mult de atât. E vorba de amintirea momentelor pe care le petreceam în jurul mesei, de momentele când eram contra cronometru, şi mă grăbeam să termin la timp masa, de momentele când eram împreună cu fratele meu,amândoi cu nasul în aceiaşi oală, de clipele de aşteptare cu masă pusă, şi de expresia fetei când mama intră în bucătărie şi găsea masă pusă, şi supă de roşii cu tăiţei în farfurie. Despre asta este vorba. Mai mult decât mâncare.  



Pannacota cu cardamon şi sos rece de fructe de pădure


 

Pentru mine şi pentru fratele meu, mama mea, îşi dorea cu totul altceva decât bucătăria. Am avut amândoi parte de o educaţie aleasă, graţie sacrificiilor pe care părinţii noştrii le-au făcut pentru noi. Visau pentru noi să devenim profesori, economişti, sau contabili. Noi, însă le-am cam spulberat visele şi am devenit amândoi bucătari. Acum, după câţiva ani de oftat, s-au obişnuit amândoi cu decizia noastră, ne-o respectă şi ne sprijină cu tot ce le stă în putinţă.
 

Fratele meu, este un bucătar iscuit, poate mai bun decât mine, la unele categorii, iar atunci când el îmi apreciază vreun preparat, asta echivalează pentru mine cu vreun Oscar culinar. Cu toţi avem lângă noi o persoană, care atunci când zice “Sări”, tu întrebi cât de sus sau de unde !
 

Pentru mine persoana aceasta este şi va rămâne fratele meu.
 

Gătesc destul de rar, exclusiv pentru el, însă atunci când o fac, pannacota este unul din deserturile lui favorite.

 

Ingrediente pannacota :

600 ml smântână lichidă pentru frişcă
 

1 vf de cuţit de cardamom
 

1 vf de cuţit de sare
 

60 grame zahăr pudra
 

Un plic de gelatină
 

Ulei

 

Ingrediente pentru sos :

250 grame de amestec fructe de pădure
 

50 grame zahăr pudră
 

Esenţă de portocală
 

Mentă pentru decor

 

1. Într-o crăticioara încălziţi smântână lichidă, împreună cu zahărul, cardamonul şi sarea. Atenţie! Nu încălziţi prea tare smântâna. În nici un caz nu trebuie să ajungă la punctul de fierbere.
 

2. Dizolvaţi gelatină conform indicaţiilor de pe pachet şi amestecaţi cu smântână lichidă.
 

3. Ungeţi 5 forme de ceramică cu puţin ulei şi turnaţi amestecul. Lăsaţi să se răcorească, iar apoi puneţi formele la rece, în frigider, minim 3 ore.
 

4. Pentru sos, puneţi fructele în vasul blenderului, împreună cu zahărul şi esenţă de portocală. Mixati bine, şi păstraţi sosul la rece până în momentul servirii.
 

5. Când serviţi, răsturnaţi, conţinutul unei forme, pe o farfurie întinsă, turnaţi sos de fructe de pădure şi decoraţi cu frunze proaspete de mentă.


 


Galeria Foto

Reţeta săptămânii: Pannacota cu cardamon şi sos rece de fructe de pădure, de Alina Bucatos   - Foto
Reţeta săptămânii: Pannacota cu cardamon şi sos rece de fructe de pădure, de Alina Bucatos   - Foto 1
Reţeta săptămânii: Pannacota cu cardamon şi sos rece de fructe de pădure, de Alina Bucatos   - Foto 2
Reţeta săptămânii: Pannacota cu cardamon şi sos rece de fructe de pădure, de Alina Bucatos   - Foto 3
Reţeta săptămânii: Pannacota cu cardamon şi sos rece de fructe de pădure, de Alina Bucatos   - Foto 4

Stiri asemanatoare

ABONARE LA NEWSLETTER

Introduceti adresa dvs de email:
   

De tot râsul: parlamentarii PSD își demonstrează singuri incompetența!

Miercuri, 14 Februarie, 2018 17:13

De tot râsul: parlamentarii PSD își demonstrează singuri incompetența!

Din ciclul „dacă tăceai, filosof rămâneai“, parlamentarii PSD de Arad, s-au făcut din nou de râs în problema CET. Ei au emis o comunicare politicianistă î ...

Amendaţi de Poliţia Locală după ce au ocupat întreaga stradă

Luni, 12 Februarie, 2018 20:30

Amendaţi de Poliţia Locală după ce au ocupat întreaga stradă

Proprietarii unei societăţi comerciale din Arad au fost amendaţi de către Poliţia Locale după ce agenţii au constatat la faţa locului că firma ocupase în mod abuziv, întreaga ...

Răsturnare de situaţie în cazul UTA-ei! Florin Manea a anunţat că nu mai vrea să preia echipa!

Vineri, 16 Februarie, 2018 18:00

Răsturnare de situaţie în cazul UTA-ei! Florin Manea a anunţat că nu mai vrea să preia echipa!

Răsturnare de situaţie la UTA! Sătul de condiţiile impuse de către actuala conducere pentru preluarea clubului, Florin Manea, fiul regretatei legende rapidiste, Nae Manea a decis să rupă p ...

Valea Mureşului, din nou scena unui accident rutier. Trei persoane au rămas încarcerate într-un microbuz răsturnat

Duminica, 18 Februarie, 2018 14:08

Valea Mureşului, din nou scena unui accident rutier. Trei persoane au rămas încarcerate într-un microbuz răsturnat

Accident cumplit pe valea Mureşului,  la ieşirea din Localitatea Otvoş.  Un microbuz cu mai multe persoane care se îndrepta spre Arad în dimineaţa zilei de duminică, s- ...

Incendiu devastator la Pecica! O locuinţă în care funcţiona un BAR şi mai multe anexe au fost cuprinse de flăcări

Duminica, 18 Februarie, 2018 13:10

Incendiu devastator la Pecica! O locuinţă în care funcţiona un BAR şi mai multe anexe au fost cuprinse de flăcări

Detașamentul de Pompieri Arad s-a deplasat în localitatea Pecica pentru a interveni la un incendiu ce se manifesta la o clădire cu funcțiuni mixte, casa de locuit și BAR.   Alarm ...

Atenţie pescari! Perioada de prohibiţie pentru o specie de peşte începe peste trei zile!

Luni, 12 Februarie, 2018 10:49

Atenţie pescari! Perioada de prohibiţie pentru o specie de peşte începe peste trei zile!

Pescuitul este cu siguranţă, una dintre cele mai pătimaşe activităţi însă totuşi, o astfel de activitate atât de îndrăgită de către o mare parte dintre arădeni, se p ...

Nou sistem de colectare a deșeurilor în județul Arad

Joi, 15 Februarie, 2018 14:32

Nou sistem de colectare a deșeurilor în județul Arad

Autoritățile locale, reprezentate de ADI Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor Arad, împreună cu RETIM Ecologic Service SA, vor implementa în Zona 1 Arad un nou sistem de col ...

Grădiniţa din Sântana, închisă la două zile după inaugurare. O bucată de tencuială s-a desprins de pe tavanul unei băi

Miercuri, 14 Februarie, 2018 14:00

Grădiniţa din Sântana, închisă la două zile după inaugurare. O bucată de tencuială s-a desprins de pe tavanul unei băi

Inaugurată de către autorităţile locale din Sântana, noua grădiniţă construită cu bani de la Guvern şi bugetul oraşului, a fost deja închisă, după doar două zile de func ...

Legea a fost adoptată! Ce trebuie să știi despre amenda pentru lipsa rovinietei

Miercuri, 07 Februarie, 2018 10:49

Legea a fost adoptată! Ce trebuie să știi despre amenda pentru lipsa rovinietei

Proiectul de lege care prevede că amenda contravențională pentru lipsa rovinietei se prescrie în 4 luni, față de 6 luni ca până acum. Acesta a fost votat marți de Camera D ...

S-a decis! dispare ora de vară!

Miercuri, 14 Februarie, 2018 10:42

S-a decis! dispare ora de vară!

Decizie șoc a UE. Nu vom mai avea oră de vară!     Uniunea Europeană a decis, prin majoritatea voturilor europarlamentarilor, renunțarea la ora de vară. Decizia a venit &ic ...

Mai multe locaţii destinate comercializării produselor de 1și 8 Martie

Sambata, 17 Februarie, 2018 14:34

Mai multe locaţii destinate comercializării produselor de 1și 8 Martie

Având în vedere numărul mare de cereri pentru comerţul cu produse specifice zilelor de 1 şi 8 martie,  Primăria Municipiului Arad a suplimentat locurile unde se vor putea vin ...

Numărul deceselor provocate de gripă a ajuns la cota 27. Ministrul Sănătăţii:„ Încă nu putem vorbi despre o epidemie”

Marti, 13 Februarie, 2018 18:27

Numărul deceselor provocate de gripă a ajuns la cota 27. Ministrul Sănătăţii:„ Încă nu putem vorbi despre o epidemie”

Gripa sezonieră îşi face de cap în România în timp ce Ministerul Sănătăţii se vede dezarmat în faţa epidemiei despre care jurnaliştii străini spun că a lov ...

De la 1 Martie, CFR anulează 97 de curse! Vezi care sunt acestea!

Sambata, 03 Februarie, 2018 14:53

De la 1 Martie, CFR anulează 97 de curse! Vezi care  sunt acestea!

De luna viitoare 97 de curse ale CFR din toată ţara urmează să fie rretrase din circulație, cei mai afectați de aceste schimbări utrmând să fie navetiștii care trebuie să ajungă ...

Dezastru provocat de o șoferiță din cauza vitezei! 10 maşini făcute PRAF!

Marti, 13 Februarie, 2018 09:00

Dezastru provocat de o șoferiță din cauza vitezei! 10 maşini făcute PRAF!

Un accident rutier grav cu 10 mașini implicate, s-a produs în acestă seară în zona Gării CFR.  Evenimentul a fost provocat de o şoferiţă, in vârstă de 37 de ani, ca ...

Primăvara începe cu „Săptămână a comediei” pe scena Teatrului Clasic Ioan Slavici

Miercuri, 14 Februarie, 2018 10:48

Primăvara începe cu „Săptămână a comediei” pe scena Teatrului Clasic Ioan Slavici

Nimic mai bun pentru un început de primăvară decât o săptămână de... zâmbete. De bucurie. De hohote de râs. Nimic mai bun decât o săptămână de sp ...

Se apropie a patra ediție a târgului ARpicultura!

Vineri, 16 Februarie, 2018 12:26

Se apropie a patra ediție a târgului ARpicultura!

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Arad organizează în acest an a patra ediţie a evenimentuliu ARpicultura, care are loc în perioada 24-25 februarie 2018, la complex ...