Reţeta săptămânii: Pannacota cu cardamon şi sos rece de fructe de pădure, de Alina Bucatos
Reţeta săptămânii: Pannacota cu cardamon şi sos rece de fructe de pădure, de Alina Bucatos

Reţeta săptămânii: Pannacota cu cardamon şi sos rece de fructe de pădure, de Alina Bucatos

Duminica, 12 Februarie, 2017 12:19 Redactia CULINAR Comentarii 2056 vizualizari  Recomanda pe Facebook  Recomanda pe Twitter
Redactia CULINAR Comentarii  Recomanda pe Facebook Recomanda pe Twitter
Duminica, 12 Februarie, 2017 12:19 2056 vizualizari Tiparire

Mă numesc Alina Anamaria Bucatos şi gătesc de când mă ştiu…

Atunci când îmi aduc aminte de copilărie , îmi apar în minte momentele ferice când bunica făcea pâine, plăcintă întinsă cu brânză, langoşi cu usturoi sau gogoşi pudraţi cu zahăr vanilat…. Trag linie, fac socoată , iar rezultatul este o copilărie de basm plină de amintiri fericite.
 

Am început să gătesc de la o vârstă fragedă. Prima mea incursiune culinară a fost pâinea, iar mai apoi am devenit atrasă că un magnet, de lumea drojdiei, a aluatului dospit şi a bunatilor. Noi, familia Bucatos, avem o regulă nescrisă şi rareori încălcată. Masă de duminică era şi este şi acum sfântă. De-a lungul timpului, după ce eu şi fratele meu ne-am luat zborul din cuib, a devenit ziua în care eram toţi împreună. Mama mea pregăteşte şi acum cea mai bună mâncare din lume, iar cea mai fericită zi a săptămânii va fi întotdeuna duminică, când suntem toţi în jurul mesei.


 

Pentru mine, mama, nu şi-a dorit în mod deosebit să devin bucătar. Îmi spunea însă mereu să fac cea ce mă face fericită pe mine şi pe alţii. Pentru a putea să ne ofere mie şi fratelui meu, ceea ce avem azi, părinţii noştrii au făcut nu puţine sacrifii, programul lung de la servici, şi muncă care o solicită din plin, o face ape mama să ajungă acasă de multe ori istovită. Împreună cu fratele meu, aveam obiceiul să gătim pentru mama şi pentru tata şi să îi aşteptăm cu masă pusă, dorind să le oferim un moment de relaxare. Ne plăcea şi ne place şi acum enorm să îi surprindem cu asta. De multe ori surpriză era însă mai mult neplăcută, pentru că lăsăm în jurul nostru o adevărată răscoala, însă mama şi tată apreciau până şi asta. Sentimentul pe care îl aveam când le vedeam fericirea şi recunoştinţă din ochi era atunci şi este şi acum de nedescris. Mi-am dat seama atunci, că am găsit acel ceva care mă face fericită pe mine şi pe alţi.




Aţi putea spune că este vorba de mâncarea în sine, însă este mai mult de atât. E vorba de amintirea momentelor pe care le petreceam în jurul mesei, de momentele când eram contra cronometru, şi mă grăbeam să termin la timp masa, de momentele când eram împreună cu fratele meu,amândoi cu nasul în aceiaşi oală, de clipele de aşteptare cu masă pusă, şi de expresia fetei când mama intră în bucătărie şi găsea masă pusă, şi supă de roşii cu tăiţei în farfurie. Despre asta este vorba. Mai mult decât mâncare.  



Pannacota cu cardamon şi sos rece de fructe de pădure


 

Pentru mine şi pentru fratele meu, mama mea, îşi dorea cu totul altceva decât bucătăria. Am avut amândoi parte de o educaţie aleasă, graţie sacrificiilor pe care părinţii noştrii le-au făcut pentru noi. Visau pentru noi să devenim profesori, economişti, sau contabili. Noi, însă le-am cam spulberat visele şi am devenit amândoi bucătari. Acum, după câţiva ani de oftat, s-au obişnuit amândoi cu decizia noastră, ne-o respectă şi ne sprijină cu tot ce le stă în putinţă.
 

Fratele meu, este un bucătar iscuit, poate mai bun decât mine, la unele categorii, iar atunci când el îmi apreciază vreun preparat, asta echivalează pentru mine cu vreun Oscar culinar. Cu toţi avem lângă noi o persoană, care atunci când zice “Sări”, tu întrebi cât de sus sau de unde !
 

Pentru mine persoana aceasta este şi va rămâne fratele meu.
 

Gătesc destul de rar, exclusiv pentru el, însă atunci când o fac, pannacota este unul din deserturile lui favorite.

 

Ingrediente pannacota :

600 ml smântână lichidă pentru frişcă
 

1 vf de cuţit de cardamom
 

1 vf de cuţit de sare
 

60 grame zahăr pudra
 

Un plic de gelatină
 

Ulei

 

Ingrediente pentru sos :

250 grame de amestec fructe de pădure
 

50 grame zahăr pudră
 

Esenţă de portocală
 

Mentă pentru decor

 

1. Într-o crăticioara încălziţi smântână lichidă, împreună cu zahărul, cardamonul şi sarea. Atenţie! Nu încălziţi prea tare smântâna. În nici un caz nu trebuie să ajungă la punctul de fierbere.
 

2. Dizolvaţi gelatină conform indicaţiilor de pe pachet şi amestecaţi cu smântână lichidă.
 

3. Ungeţi 5 forme de ceramică cu puţin ulei şi turnaţi amestecul. Lăsaţi să se răcorească, iar apoi puneţi formele la rece, în frigider, minim 3 ore.
 

4. Pentru sos, puneţi fructele în vasul blenderului, împreună cu zahărul şi esenţă de portocală. Mixati bine, şi păstraţi sosul la rece până în momentul servirii.
 

5. Când serviţi, răsturnaţi, conţinutul unei forme, pe o farfurie întinsă, turnaţi sos de fructe de pădure şi decoraţi cu frunze proaspete de mentă.


 

Reţeta săptămânii: Pannacota cu cardamon şi sos rece de fructe de pădure, de Alina Bucatos

Mă numesc Alina Anamaria Bucatos şi gătesc de când mă ştiu…

Atunci când îmi aduc aminte de copilărie , îmi apar în minte momentele ferice când bunica făcea pâine, plăcintă întinsă cu brânză, langoşi cu usturoi sau gogoşi pudraţi cu zahăr vanilat…. Trag linie, fac socoată , iar rezultatul este o copilărie de basm plină de amintiri fericite.
 

Am început să gătesc de la o vârstă fragedă. Prima mea incursiune culinară a fost pâinea, iar mai apoi am devenit atrasă că un magnet, de lumea drojdiei, a aluatului dospit şi a bunatilor. Noi, familia Bucatos, avem o regulă nescrisă şi rareori încălcată. Masă de duminică era şi este şi acum sfântă. De-a lungul timpului, după ce eu şi fratele meu ne-am luat zborul din cuib, a devenit ziua în care eram toţi împreună. Mama mea pregăteşte şi acum cea mai bună mâncare din lume, iar cea mai fericită zi a săptămânii va fi întotdeuna duminică, când suntem toţi în jurul mesei.


 

Pentru mine, mama, nu şi-a dorit în mod deosebit să devin bucătar. Îmi spunea însă mereu să fac cea ce mă face fericită pe mine şi pe alţii. Pentru a putea să ne ofere mie şi fratelui meu, ceea ce avem azi, părinţii noştrii au făcut nu puţine sacrifii, programul lung de la servici, şi muncă care o solicită din plin, o face ape mama să ajungă acasă de multe ori istovită. Împreună cu fratele meu, aveam obiceiul să gătim pentru mama şi pentru tata şi să îi aşteptăm cu masă pusă, dorind să le oferim un moment de relaxare. Ne plăcea şi ne place şi acum enorm să îi surprindem cu asta. De multe ori surpriză era însă mai mult neplăcută, pentru că lăsăm în jurul nostru o adevărată răscoala, însă mama şi tată apreciau până şi asta. Sentimentul pe care îl aveam când le vedeam fericirea şi recunoştinţă din ochi era atunci şi este şi acum de nedescris. Mi-am dat seama atunci, că am găsit acel ceva care mă face fericită pe mine şi pe alţi.




Aţi putea spune că este vorba de mâncarea în sine, însă este mai mult de atât. E vorba de amintirea momentelor pe care le petreceam în jurul mesei, de momentele când eram contra cronometru, şi mă grăbeam să termin la timp masa, de momentele când eram împreună cu fratele meu,amândoi cu nasul în aceiaşi oală, de clipele de aşteptare cu masă pusă, şi de expresia fetei când mama intră în bucătărie şi găsea masă pusă, şi supă de roşii cu tăiţei în farfurie. Despre asta este vorba. Mai mult decât mâncare.  



Pannacota cu cardamon şi sos rece de fructe de pădure


 

Pentru mine şi pentru fratele meu, mama mea, îşi dorea cu totul altceva decât bucătăria. Am avut amândoi parte de o educaţie aleasă, graţie sacrificiilor pe care părinţii noştrii le-au făcut pentru noi. Visau pentru noi să devenim profesori, economişti, sau contabili. Noi, însă le-am cam spulberat visele şi am devenit amândoi bucătari. Acum, după câţiva ani de oftat, s-au obişnuit amândoi cu decizia noastră, ne-o respectă şi ne sprijină cu tot ce le stă în putinţă.
 

Fratele meu, este un bucătar iscuit, poate mai bun decât mine, la unele categorii, iar atunci când el îmi apreciază vreun preparat, asta echivalează pentru mine cu vreun Oscar culinar. Cu toţi avem lângă noi o persoană, care atunci când zice “Sări”, tu întrebi cât de sus sau de unde !
 

Pentru mine persoana aceasta este şi va rămâne fratele meu.
 

Gătesc destul de rar, exclusiv pentru el, însă atunci când o fac, pannacota este unul din deserturile lui favorite.

 

Ingrediente pannacota :

600 ml smântână lichidă pentru frişcă
 

1 vf de cuţit de cardamom
 

1 vf de cuţit de sare
 

60 grame zahăr pudra
 

Un plic de gelatină
 

Ulei

 

Ingrediente pentru sos :

250 grame de amestec fructe de pădure
 

50 grame zahăr pudră
 

Esenţă de portocală
 

Mentă pentru decor

 

1. Într-o crăticioara încălziţi smântână lichidă, împreună cu zahărul, cardamonul şi sarea. Atenţie! Nu încălziţi prea tare smântâna. În nici un caz nu trebuie să ajungă la punctul de fierbere.
 

2. Dizolvaţi gelatină conform indicaţiilor de pe pachet şi amestecaţi cu smântână lichidă.
 

3. Ungeţi 5 forme de ceramică cu puţin ulei şi turnaţi amestecul. Lăsaţi să se răcorească, iar apoi puneţi formele la rece, în frigider, minim 3 ore.
 

4. Pentru sos, puneţi fructele în vasul blenderului, împreună cu zahărul şi esenţă de portocală. Mixati bine, şi păstraţi sosul la rece până în momentul servirii.
 

5. Când serviţi, răsturnaţi, conţinutul unei forme, pe o farfurie întinsă, turnaţi sos de fructe de pădure şi decoraţi cu frunze proaspete de mentă.


 


Galeria Foto

Reţeta săptămânii: Pannacota cu cardamon şi sos rece de fructe de pădure, de Alina Bucatos   - Foto
Reţeta săptămânii: Pannacota cu cardamon şi sos rece de fructe de pădure, de Alina Bucatos   - Foto 1
Reţeta săptămânii: Pannacota cu cardamon şi sos rece de fructe de pădure, de Alina Bucatos   - Foto 2
Reţeta săptămânii: Pannacota cu cardamon şi sos rece de fructe de pădure, de Alina Bucatos   - Foto 3
Reţeta săptămânii: Pannacota cu cardamon şi sos rece de fructe de pădure, de Alina Bucatos   - Foto 4

Stiri asemanatoare

Preşedintele Iohannis susţine o nouă autostradă care conectează Aradul la Europa!

Miercuri, 19 Septembrie, 2018 20:23

Preşedintele Iohannis susţine o nouă autostradă care conectează Aradul la Europa!

Aradul va fi beneficiarul direct al unuia dintre proiectele susţinute de preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, la summit-ul Iniţiativa celor Trei Mări. Este vorba despre constru ...

Prefectul Aradului pune beţe în roate administraţiei locale

Miercuri, 19 Septembrie, 2018 21:24

Prefectul Aradului pune beţe în roate administraţiei locale

“Pentru exercitarea corespunzătoare a atribuţiilor sale, primarul colaborează cu serviciile publice deconcentrate ale ministerelor si celorlalte organe de specialitate ale administraţie ...

Serviciile de închirieri auto Cluj: cea mai performantă variantă de transport

Joi, 13 Septembrie, 2018 10:54

Serviciile de închirieri auto Cluj: cea mai performantă variantă de transport

In ultimii ani, Clujul a gazduit unele dintre cele mai importante evenimente sportive, culturale si sociale din tara si din Europa, iar dezvoltarea in plan economic pune un semn de egalitate intr ...

Centrura României în posesia arădeanului Eduard Gafencu - Centura Colosseum Tournament la 81 kg

Miercuri, 19 Septembrie, 2018 20:39

Centrura României în posesia arădeanului Eduard Gafencu - Centura Colosseum Tournament la 81 kg

În 17 septembrie s-a disputat la Bucureşti, în sala Polivalentă, Gala piramidală „Colosseum Tournament”la kick-box.   Finala categoriei 81 de kilograme din cadrul ...

Încă 28 de tramvaie noi pentru Arad!

Marti, 18 Septembrie, 2018 08:20

Încă 28 de tramvaie noi pentru Arad!

Vineri, 21 septembrie 2018, în ședința Consiliului Local al Municipiului Arad, se va supune aprobării strategia  cadru de contractare privind achiziția de material rulant electric, ...

Festivalul Vânătorii de la Bata, a XI-a ediție - 30 septembrie 2018

Joi, 13 Septembrie, 2018 10:24

Festivalul Vânătorii de la Bata, a XI-a ediție - 30 septembrie 2018

Consiliul Județean împreună cu Primăria Bata au anunțat programul celei de a XI-a ediții a Festivalului de la Bata, care se va desfășura la sfârșitul lunii septembrie. &bdquo ...

Reabilitarea Palatului Cultural decontată de UE

Miercuri, 19 Septembrie, 2018 07:56

Reabilitarea Palatului Cultural decontată de UE

În ședința Consiliului Local de vineri, 21 septembrie 2018, se va supune la vot proiectul de reabilitare învelitoare, fațadă principal și sală de spectacole la Filarmonica de St ...

Pregătirile pentru cea de-a patra cursă Red Run au intrat în linie dreaptă

Duminica, 02 Septembrie, 2018 14:54

Pregătirile pentru cea de-a patra cursă Red Run au intrat în linie dreaptă

În acest an REDRUN revine la ARAD la finalul lunii septembrie…. STADIONUL GLORIA se va transforma sâmbătă 29 septembrie, începand cu ora 9,30 în principalul punct ...

„Încă o dovadă de respect pentru Arad”

Miercuri, 19 Septembrie, 2018 09:02

„Încă o dovadă de respect pentru Arad”

5 milioane de euro.  Aceasta este suma aprobată  de  Guvernul României  în şedinţa de joi, 13 septembrie,  pentru finanţarea unor lucrări suplimentare la ...

Peste 20 de operații de cataractă se fac săptămânal în cadrul Compartimentului Oftalmologie al Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad!

Luni, 03 Septembrie, 2018 20:57

Peste 20 de operații de cataractă se fac săptămânal în cadrul Compartimentului Oftalmologie al Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad!

Operațiile de cataractă, cu folosirea lentilelor standard, sunt gratuite în cadrul Compartimentului Oftalmologie, pentru persoanele asigurate. ”Cataracta este una dintre cele mai d ...

A început reabilitarea drumului judeţean 691 Lipova – Neudorf – Timișoara

Vineri, 14 Septembrie, 2018 07:01

A început reabilitarea drumului judeţean 691 Lipova – Neudorf – Timișoara

Marian TOADER, primar comuna Zăbrani „Odată cu reabilitarea acestui drum, vom intra în normalitate”   Repararea și asfaltarea drumul județean 691 Lipova – Neud ...