Reţeta săptămânii: Pannacota cu cardamon şi sos rece de fructe de pădure, de Alina Bucatos
Reţeta săptămânii: Pannacota cu cardamon şi sos rece de fructe de pădure, de Alina Bucatos

Reţeta săptămânii: Pannacota cu cardamon şi sos rece de fructe de pădure, de Alina Bucatos

Duminica, 12 Februarie, 2017 12:19 Redactia CULINAR Comentarii 2957 vizualizari  Recomanda pe Facebook  Recomanda pe Twitter
Redactia CULINAR Comentarii  Recomanda pe Facebook Recomanda pe Twitter
Duminica, 12 Februarie, 2017 12:19 2957 vizualizari Tiparire

Mă numesc Alina Anamaria Bucatos şi gătesc de când mă ştiu…

Atunci când îmi aduc aminte de copilărie , îmi apar în minte momentele ferice când bunica făcea pâine, plăcintă întinsă cu brânză, langoşi cu usturoi sau gogoşi pudraţi cu zahăr vanilat…. Trag linie, fac socoată , iar rezultatul este o copilărie de basm plină de amintiri fericite.
 

Am început să gătesc de la o vârstă fragedă. Prima mea incursiune culinară a fost pâinea, iar mai apoi am devenit atrasă că un magnet, de lumea drojdiei, a aluatului dospit şi a bunatilor. Noi, familia Bucatos, avem o regulă nescrisă şi rareori încălcată. Masă de duminică era şi este şi acum sfântă. De-a lungul timpului, după ce eu şi fratele meu ne-am luat zborul din cuib, a devenit ziua în care eram toţi împreună. Mama mea pregăteşte şi acum cea mai bună mâncare din lume, iar cea mai fericită zi a săptămânii va fi întotdeuna duminică, când suntem toţi în jurul mesei.


 

Pentru mine, mama, nu şi-a dorit în mod deosebit să devin bucătar. Îmi spunea însă mereu să fac cea ce mă face fericită pe mine şi pe alţii. Pentru a putea să ne ofere mie şi fratelui meu, ceea ce avem azi, părinţii noştrii au făcut nu puţine sacrifii, programul lung de la servici, şi muncă care o solicită din plin, o face ape mama să ajungă acasă de multe ori istovită. Împreună cu fratele meu, aveam obiceiul să gătim pentru mama şi pentru tata şi să îi aşteptăm cu masă pusă, dorind să le oferim un moment de relaxare. Ne plăcea şi ne place şi acum enorm să îi surprindem cu asta. De multe ori surpriză era însă mai mult neplăcută, pentru că lăsăm în jurul nostru o adevărată răscoala, însă mama şi tată apreciau până şi asta. Sentimentul pe care îl aveam când le vedeam fericirea şi recunoştinţă din ochi era atunci şi este şi acum de nedescris. Mi-am dat seama atunci, că am găsit acel ceva care mă face fericită pe mine şi pe alţi.




Aţi putea spune că este vorba de mâncarea în sine, însă este mai mult de atât. E vorba de amintirea momentelor pe care le petreceam în jurul mesei, de momentele când eram contra cronometru, şi mă grăbeam să termin la timp masa, de momentele când eram împreună cu fratele meu,amândoi cu nasul în aceiaşi oală, de clipele de aşteptare cu masă pusă, şi de expresia fetei când mama intră în bucătărie şi găsea masă pusă, şi supă de roşii cu tăiţei în farfurie. Despre asta este vorba. Mai mult decât mâncare.  



Pannacota cu cardamon şi sos rece de fructe de pădure


 

Pentru mine şi pentru fratele meu, mama mea, îşi dorea cu totul altceva decât bucătăria. Am avut amândoi parte de o educaţie aleasă, graţie sacrificiilor pe care părinţii noştrii le-au făcut pentru noi. Visau pentru noi să devenim profesori, economişti, sau contabili. Noi, însă le-am cam spulberat visele şi am devenit amândoi bucătari. Acum, după câţiva ani de oftat, s-au obişnuit amândoi cu decizia noastră, ne-o respectă şi ne sprijină cu tot ce le stă în putinţă.
 

Fratele meu, este un bucătar iscuit, poate mai bun decât mine, la unele categorii, iar atunci când el îmi apreciază vreun preparat, asta echivalează pentru mine cu vreun Oscar culinar. Cu toţi avem lângă noi o persoană, care atunci când zice “Sări”, tu întrebi cât de sus sau de unde !
 

Pentru mine persoana aceasta este şi va rămâne fratele meu.
 

Gătesc destul de rar, exclusiv pentru el, însă atunci când o fac, pannacota este unul din deserturile lui favorite.

 

Ingrediente pannacota :

600 ml smântână lichidă pentru frişcă
 

1 vf de cuţit de cardamom
 

1 vf de cuţit de sare
 

60 grame zahăr pudra
 

Un plic de gelatină
 

Ulei

 

Ingrediente pentru sos :

250 grame de amestec fructe de pădure
 

50 grame zahăr pudră
 

Esenţă de portocală
 

Mentă pentru decor

 

1. Într-o crăticioara încălziţi smântână lichidă, împreună cu zahărul, cardamonul şi sarea. Atenţie! Nu încălziţi prea tare smântâna. În nici un caz nu trebuie să ajungă la punctul de fierbere.
 

2. Dizolvaţi gelatină conform indicaţiilor de pe pachet şi amestecaţi cu smântână lichidă.
 

3. Ungeţi 5 forme de ceramică cu puţin ulei şi turnaţi amestecul. Lăsaţi să se răcorească, iar apoi puneţi formele la rece, în frigider, minim 3 ore.
 

4. Pentru sos, puneţi fructele în vasul blenderului, împreună cu zahărul şi esenţă de portocală. Mixati bine, şi păstraţi sosul la rece până în momentul servirii.
 

5. Când serviţi, răsturnaţi, conţinutul unei forme, pe o farfurie întinsă, turnaţi sos de fructe de pădure şi decoraţi cu frunze proaspete de mentă.


 

Reţeta săptămânii: Pannacota cu cardamon şi sos rece de fructe de pădure, de Alina Bucatos

Mă numesc Alina Anamaria Bucatos şi gătesc de când mă ştiu…

Atunci când îmi aduc aminte de copilărie , îmi apar în minte momentele ferice când bunica făcea pâine, plăcintă întinsă cu brânză, langoşi cu usturoi sau gogoşi pudraţi cu zahăr vanilat…. Trag linie, fac socoată , iar rezultatul este o copilărie de basm plină de amintiri fericite.
 

Am început să gătesc de la o vârstă fragedă. Prima mea incursiune culinară a fost pâinea, iar mai apoi am devenit atrasă că un magnet, de lumea drojdiei, a aluatului dospit şi a bunatilor. Noi, familia Bucatos, avem o regulă nescrisă şi rareori încălcată. Masă de duminică era şi este şi acum sfântă. De-a lungul timpului, după ce eu şi fratele meu ne-am luat zborul din cuib, a devenit ziua în care eram toţi împreună. Mama mea pregăteşte şi acum cea mai bună mâncare din lume, iar cea mai fericită zi a săptămânii va fi întotdeuna duminică, când suntem toţi în jurul mesei.


 

Pentru mine, mama, nu şi-a dorit în mod deosebit să devin bucătar. Îmi spunea însă mereu să fac cea ce mă face fericită pe mine şi pe alţii. Pentru a putea să ne ofere mie şi fratelui meu, ceea ce avem azi, părinţii noştrii au făcut nu puţine sacrifii, programul lung de la servici, şi muncă care o solicită din plin, o face ape mama să ajungă acasă de multe ori istovită. Împreună cu fratele meu, aveam obiceiul să gătim pentru mama şi pentru tata şi să îi aşteptăm cu masă pusă, dorind să le oferim un moment de relaxare. Ne plăcea şi ne place şi acum enorm să îi surprindem cu asta. De multe ori surpriză era însă mai mult neplăcută, pentru că lăsăm în jurul nostru o adevărată răscoala, însă mama şi tată apreciau până şi asta. Sentimentul pe care îl aveam când le vedeam fericirea şi recunoştinţă din ochi era atunci şi este şi acum de nedescris. Mi-am dat seama atunci, că am găsit acel ceva care mă face fericită pe mine şi pe alţi.




Aţi putea spune că este vorba de mâncarea în sine, însă este mai mult de atât. E vorba de amintirea momentelor pe care le petreceam în jurul mesei, de momentele când eram contra cronometru, şi mă grăbeam să termin la timp masa, de momentele când eram împreună cu fratele meu,amândoi cu nasul în aceiaşi oală, de clipele de aşteptare cu masă pusă, şi de expresia fetei când mama intră în bucătărie şi găsea masă pusă, şi supă de roşii cu tăiţei în farfurie. Despre asta este vorba. Mai mult decât mâncare.  



Pannacota cu cardamon şi sos rece de fructe de pădure


 

Pentru mine şi pentru fratele meu, mama mea, îşi dorea cu totul altceva decât bucătăria. Am avut amândoi parte de o educaţie aleasă, graţie sacrificiilor pe care părinţii noştrii le-au făcut pentru noi. Visau pentru noi să devenim profesori, economişti, sau contabili. Noi, însă le-am cam spulberat visele şi am devenit amândoi bucătari. Acum, după câţiva ani de oftat, s-au obişnuit amândoi cu decizia noastră, ne-o respectă şi ne sprijină cu tot ce le stă în putinţă.
 

Fratele meu, este un bucătar iscuit, poate mai bun decât mine, la unele categorii, iar atunci când el îmi apreciază vreun preparat, asta echivalează pentru mine cu vreun Oscar culinar. Cu toţi avem lângă noi o persoană, care atunci când zice “Sări”, tu întrebi cât de sus sau de unde !
 

Pentru mine persoana aceasta este şi va rămâne fratele meu.
 

Gătesc destul de rar, exclusiv pentru el, însă atunci când o fac, pannacota este unul din deserturile lui favorite.

 

Ingrediente pannacota :

600 ml smântână lichidă pentru frişcă
 

1 vf de cuţit de cardamom
 

1 vf de cuţit de sare
 

60 grame zahăr pudra
 

Un plic de gelatină
 

Ulei

 

Ingrediente pentru sos :

250 grame de amestec fructe de pădure
 

50 grame zahăr pudră
 

Esenţă de portocală
 

Mentă pentru decor

 

1. Într-o crăticioara încălziţi smântână lichidă, împreună cu zahărul, cardamonul şi sarea. Atenţie! Nu încălziţi prea tare smântâna. În nici un caz nu trebuie să ajungă la punctul de fierbere.
 

2. Dizolvaţi gelatină conform indicaţiilor de pe pachet şi amestecaţi cu smântână lichidă.
 

3. Ungeţi 5 forme de ceramică cu puţin ulei şi turnaţi amestecul. Lăsaţi să se răcorească, iar apoi puneţi formele la rece, în frigider, minim 3 ore.
 

4. Pentru sos, puneţi fructele în vasul blenderului, împreună cu zahărul şi esenţă de portocală. Mixati bine, şi păstraţi sosul la rece până în momentul servirii.
 

5. Când serviţi, răsturnaţi, conţinutul unei forme, pe o farfurie întinsă, turnaţi sos de fructe de pădure şi decoraţi cu frunze proaspete de mentă.


 


Galeria Foto

Reţeta săptămânii: Pannacota cu cardamon şi sos rece de fructe de pădure, de Alina Bucatos   - Foto
Reţeta săptămânii: Pannacota cu cardamon şi sos rece de fructe de pădure, de Alina Bucatos   - Foto 1
Reţeta săptămânii: Pannacota cu cardamon şi sos rece de fructe de pădure, de Alina Bucatos   - Foto 2
Reţeta săptămânii: Pannacota cu cardamon şi sos rece de fructe de pădure, de Alina Bucatos   - Foto 3
Reţeta săptămânii: Pannacota cu cardamon şi sos rece de fructe de pădure, de Alina Bucatos   - Foto 4

Stiri asemanatoare

ABONARE LA NEWSLETTER

Introduceti adresa dvs de email:
   

Trupele speciale intervin la centrul de carantină de la Nădab!

Marti, 10 Martie, 2020 22:03

Trupele speciale intervin la centrul de carantină de la Nădab!

40 de persoane care se află în carantină la centrul din Nădab,  s-au încuiat în centru. Pompierii au fost chemaţi pentru a sparge uşile, întrucât reprezent ...

Marian Toader: “Da, sunt primul primar din România condamnat pe o chestiune ce ține de OPORTUNITATEA unei investitii!”

Miercuri, 11 Martie, 2020 12:24

Marian Toader: “Da, sunt primul primar din România condamnat pe o chestiune ce ține de OPORTUNITATEA unei investitii!”

Am vazut foarte multe comentarii rostogolite in spatial public, privitor la persoana mea si as dori sa aduc cateva clarificari. Propunerea unui proiect de hotărâre spre aprobarea Consiliul ...

Echipa de omologare a stadionului, chemată la Arad în aprilie

Joi, 12 Martie, 2020 20:36

Echipa de omologare a stadionului, chemată la Arad în aprilie

Veşti bune pentru stadionul nou al Aradului. O echipă de 70 de muncitori lucrează intens pentru terminarea lucrărilor. În acest timp, Sergiu Bîlcea, vicepreşedintele Consiliului ...

Se închid mai multe puncte de frontieră, printre care cel de la Turnu!

Joi, 12 Martie, 2020 21:42

Se închid mai multe puncte de frontieră, printre care cel de la Turnu!

Comitetul Național pentru Situații de Urgență ÎNCHIDE puncte de frontieră cu Serbia, Moldova şi Ungaria   Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat că în cadrul Comi ...

Se ÎNCHID toate școlile din țară, inclusiv cele private începând de MIERCURI , până pe 22 martie

Luni, 09 Martie, 2020 20:13

Se ÎNCHID toate școlile din țară, inclusiv cele private începând de MIERCURI , până pe 22 martie

Luni seara,într-o conferință de presă, Ludovic Orban a anunțat că școlile se închid în perioada 11-22 martie, tocmai pentru a feri copiii de acest virus care este în ...

Tensiuni la un centru de carantină în Grădişte

Joi, 12 Martie, 2020 19:45

Tensiuni la un centru de carantină în Grădişte

Un centru de carantină a fost înfiinţat într-o pensiune aflată între case, în cartierul arădean Grădişte. Aici autorităţile au decis să-i carantineze pe cei care ...

Se închid toate piețele din Arad cu excepția celor agroalimentare!

Miercuri, 11 Martie, 2020 15:18

Se închid toate piețele din Arad cu excepția celor agroalimentare!

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Arad, în ședințele desfășurate ieri și astăzi, a mai luat următoarele măsuri de prevenire a răspândirii coronavirus COVID-19 ...

Compania de Apă Arad anunță că a luat măsuri în vederea prevenirii contactării și răspândirii virusului COVID-19

Miercuri, 11 Martie, 2020 15:44

Compania de Apă Arad anunță că a luat măsuri în vederea prevenirii contactării și răspândirii virusului COVID-19

Compania de Apă Arad anunță că a luat măsuri în vederea prevenirii contactării și răspândirii virusului COVID-19. În condițiile alertei naționale, contactul direct &ic ...

Incendiu generalizat la o construcţie de pe strada Mărului

Sambata, 07 Martie, 2020 21:10

Incendiu generalizat la o construcţie de pe strada Mărului

Sâmbătă seara, în jurul orei 18:45, a fost solicitat Detașamentul de Pompieri Arad la un incendiu pe strada Mărului.   Incendiul se manifesta la o construcție de aproximat ...

Încă un FAKE NEWS demontat: Primăria a acordat valoarea maximă prevăzută de lege a avansului pentru lucrările de la Stadionul UTA

Vineri, 06 Martie, 2020 17:01

Încă un FAKE NEWS demontat: Primăria a acordat valoarea maximă prevăzută de lege a avansului pentru lucrările de la Stadionul UTA

Ca urmare a informațiilor apărute în presa scrisă și în mediul online cu privire la valoarea avansului acordat de Municipiul Arad societății DRAST COMPANY SRL pentru continuarea ...

Să ne rupem “cămieşa” după Bulumac

Sambata, 07 Martie, 2020 09:44

Să ne rupem “cămieşa” după Bulumac

Sebastian Bulumac, de care ne-am obişnuit să auzim odată la patru ani când vin alegerile pentru primar, s-a supărat pe PLUS ca “ţiganul pe sat”, şi a demisionat renunţ&ac ...

Gala Dynamite Fighting Show la Arad ne-a arătat un Eduard Gafencu de excepţie

Vineri, 06 Martie, 2020 20:47

Gala Dynamite Fighting Show la Arad ne-a arătat un Eduard Gafencu de excepţie

Joi seara, 5 matie, a avut loc în Sala Polivalentă din Arad, Gala Dynamite Fighting Show, organizată de către Cătălin Moroșanu. Arădenii prezenţi au avut parte de zece meciuri, din ...

Grav accident pe DN7 lângă domeniul Lupaş! Şoferul extras din autotursim în stare de inconştienţă!

Sambata, 07 Martie, 2020 15:10

Grav accident pe DN7 lângă domeniul Lupaş! Şoferul extras din autotursim în stare de inconştienţă!

Un grav accident rutier a avut loc sâmbătă în jurul orei 12:00, pe DN79 langa Domaniul Lupas.    În incidental rutier au fost implicate intre un autoturism şi un a ...



Acest site foloseşte cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica de Confidentialitate si apoi sa confirmi acordul tau.