Reţeta săptămânii: Pannacota cu cardamon şi sos rece de fructe de pădure, de Alina Bucatos
Reţeta săptămânii: Pannacota cu cardamon şi sos rece de fructe de pădure, de Alina Bucatos

Reţeta săptămânii: Pannacota cu cardamon şi sos rece de fructe de pădure, de Alina Bucatos

Duminica, 12 Februarie, 2017 12:19 Redactia CULINAR Comentarii 1993 vizualizari  Recomanda pe Facebook  Recomanda pe Twitter
Redactia CULINAR Comentarii  Recomanda pe Facebook Recomanda pe Twitter
Duminica, 12 Februarie, 2017 12:19 1993 vizualizari Tiparire

Mă numesc Alina Anamaria Bucatos şi gătesc de când mă ştiu…

Atunci când îmi aduc aminte de copilărie , îmi apar în minte momentele ferice când bunica făcea pâine, plăcintă întinsă cu brânză, langoşi cu usturoi sau gogoşi pudraţi cu zahăr vanilat…. Trag linie, fac socoată , iar rezultatul este o copilărie de basm plină de amintiri fericite.
 

Am început să gătesc de la o vârstă fragedă. Prima mea incursiune culinară a fost pâinea, iar mai apoi am devenit atrasă că un magnet, de lumea drojdiei, a aluatului dospit şi a bunatilor. Noi, familia Bucatos, avem o regulă nescrisă şi rareori încălcată. Masă de duminică era şi este şi acum sfântă. De-a lungul timpului, după ce eu şi fratele meu ne-am luat zborul din cuib, a devenit ziua în care eram toţi împreună. Mama mea pregăteşte şi acum cea mai bună mâncare din lume, iar cea mai fericită zi a săptămânii va fi întotdeuna duminică, când suntem toţi în jurul mesei.


 

Pentru mine, mama, nu şi-a dorit în mod deosebit să devin bucătar. Îmi spunea însă mereu să fac cea ce mă face fericită pe mine şi pe alţii. Pentru a putea să ne ofere mie şi fratelui meu, ceea ce avem azi, părinţii noştrii au făcut nu puţine sacrifii, programul lung de la servici, şi muncă care o solicită din plin, o face ape mama să ajungă acasă de multe ori istovită. Împreună cu fratele meu, aveam obiceiul să gătim pentru mama şi pentru tata şi să îi aşteptăm cu masă pusă, dorind să le oferim un moment de relaxare. Ne plăcea şi ne place şi acum enorm să îi surprindem cu asta. De multe ori surpriză era însă mai mult neplăcută, pentru că lăsăm în jurul nostru o adevărată răscoala, însă mama şi tată apreciau până şi asta. Sentimentul pe care îl aveam când le vedeam fericirea şi recunoştinţă din ochi era atunci şi este şi acum de nedescris. Mi-am dat seama atunci, că am găsit acel ceva care mă face fericită pe mine şi pe alţi.




Aţi putea spune că este vorba de mâncarea în sine, însă este mai mult de atât. E vorba de amintirea momentelor pe care le petreceam în jurul mesei, de momentele când eram contra cronometru, şi mă grăbeam să termin la timp masa, de momentele când eram împreună cu fratele meu,amândoi cu nasul în aceiaşi oală, de clipele de aşteptare cu masă pusă, şi de expresia fetei când mama intră în bucătărie şi găsea masă pusă, şi supă de roşii cu tăiţei în farfurie. Despre asta este vorba. Mai mult decât mâncare.  



Pannacota cu cardamon şi sos rece de fructe de pădure


 

Pentru mine şi pentru fratele meu, mama mea, îşi dorea cu totul altceva decât bucătăria. Am avut amândoi parte de o educaţie aleasă, graţie sacrificiilor pe care părinţii noştrii le-au făcut pentru noi. Visau pentru noi să devenim profesori, economişti, sau contabili. Noi, însă le-am cam spulberat visele şi am devenit amândoi bucătari. Acum, după câţiva ani de oftat, s-au obişnuit amândoi cu decizia noastră, ne-o respectă şi ne sprijină cu tot ce le stă în putinţă.
 

Fratele meu, este un bucătar iscuit, poate mai bun decât mine, la unele categorii, iar atunci când el îmi apreciază vreun preparat, asta echivalează pentru mine cu vreun Oscar culinar. Cu toţi avem lângă noi o persoană, care atunci când zice “Sări”, tu întrebi cât de sus sau de unde !
 

Pentru mine persoana aceasta este şi va rămâne fratele meu.
 

Gătesc destul de rar, exclusiv pentru el, însă atunci când o fac, pannacota este unul din deserturile lui favorite.

 

Ingrediente pannacota :

600 ml smântână lichidă pentru frişcă
 

1 vf de cuţit de cardamom
 

1 vf de cuţit de sare
 

60 grame zahăr pudra
 

Un plic de gelatină
 

Ulei

 

Ingrediente pentru sos :

250 grame de amestec fructe de pădure
 

50 grame zahăr pudră
 

Esenţă de portocală
 

Mentă pentru decor

 

1. Într-o crăticioara încălziţi smântână lichidă, împreună cu zahărul, cardamonul şi sarea. Atenţie! Nu încălziţi prea tare smântâna. În nici un caz nu trebuie să ajungă la punctul de fierbere.
 

2. Dizolvaţi gelatină conform indicaţiilor de pe pachet şi amestecaţi cu smântână lichidă.
 

3. Ungeţi 5 forme de ceramică cu puţin ulei şi turnaţi amestecul. Lăsaţi să se răcorească, iar apoi puneţi formele la rece, în frigider, minim 3 ore.
 

4. Pentru sos, puneţi fructele în vasul blenderului, împreună cu zahărul şi esenţă de portocală. Mixati bine, şi păstraţi sosul la rece până în momentul servirii.
 

5. Când serviţi, răsturnaţi, conţinutul unei forme, pe o farfurie întinsă, turnaţi sos de fructe de pădure şi decoraţi cu frunze proaspete de mentă.


 

Reţeta săptămânii: Pannacota cu cardamon şi sos rece de fructe de pădure, de Alina Bucatos

Mă numesc Alina Anamaria Bucatos şi gătesc de când mă ştiu…

Atunci când îmi aduc aminte de copilărie , îmi apar în minte momentele ferice când bunica făcea pâine, plăcintă întinsă cu brânză, langoşi cu usturoi sau gogoşi pudraţi cu zahăr vanilat…. Trag linie, fac socoată , iar rezultatul este o copilărie de basm plină de amintiri fericite.
 

Am început să gătesc de la o vârstă fragedă. Prima mea incursiune culinară a fost pâinea, iar mai apoi am devenit atrasă că un magnet, de lumea drojdiei, a aluatului dospit şi a bunatilor. Noi, familia Bucatos, avem o regulă nescrisă şi rareori încălcată. Masă de duminică era şi este şi acum sfântă. De-a lungul timpului, după ce eu şi fratele meu ne-am luat zborul din cuib, a devenit ziua în care eram toţi împreună. Mama mea pregăteşte şi acum cea mai bună mâncare din lume, iar cea mai fericită zi a săptămânii va fi întotdeuna duminică, când suntem toţi în jurul mesei.


 

Pentru mine, mama, nu şi-a dorit în mod deosebit să devin bucătar. Îmi spunea însă mereu să fac cea ce mă face fericită pe mine şi pe alţii. Pentru a putea să ne ofere mie şi fratelui meu, ceea ce avem azi, părinţii noştrii au făcut nu puţine sacrifii, programul lung de la servici, şi muncă care o solicită din plin, o face ape mama să ajungă acasă de multe ori istovită. Împreună cu fratele meu, aveam obiceiul să gătim pentru mama şi pentru tata şi să îi aşteptăm cu masă pusă, dorind să le oferim un moment de relaxare. Ne plăcea şi ne place şi acum enorm să îi surprindem cu asta. De multe ori surpriză era însă mai mult neplăcută, pentru că lăsăm în jurul nostru o adevărată răscoala, însă mama şi tată apreciau până şi asta. Sentimentul pe care îl aveam când le vedeam fericirea şi recunoştinţă din ochi era atunci şi este şi acum de nedescris. Mi-am dat seama atunci, că am găsit acel ceva care mă face fericită pe mine şi pe alţi.




Aţi putea spune că este vorba de mâncarea în sine, însă este mai mult de atât. E vorba de amintirea momentelor pe care le petreceam în jurul mesei, de momentele când eram contra cronometru, şi mă grăbeam să termin la timp masa, de momentele când eram împreună cu fratele meu,amândoi cu nasul în aceiaşi oală, de clipele de aşteptare cu masă pusă, şi de expresia fetei când mama intră în bucătărie şi găsea masă pusă, şi supă de roşii cu tăiţei în farfurie. Despre asta este vorba. Mai mult decât mâncare.  



Pannacota cu cardamon şi sos rece de fructe de pădure


 

Pentru mine şi pentru fratele meu, mama mea, îşi dorea cu totul altceva decât bucătăria. Am avut amândoi parte de o educaţie aleasă, graţie sacrificiilor pe care părinţii noştrii le-au făcut pentru noi. Visau pentru noi să devenim profesori, economişti, sau contabili. Noi, însă le-am cam spulberat visele şi am devenit amândoi bucătari. Acum, după câţiva ani de oftat, s-au obişnuit amândoi cu decizia noastră, ne-o respectă şi ne sprijină cu tot ce le stă în putinţă.
 

Fratele meu, este un bucătar iscuit, poate mai bun decât mine, la unele categorii, iar atunci când el îmi apreciază vreun preparat, asta echivalează pentru mine cu vreun Oscar culinar. Cu toţi avem lângă noi o persoană, care atunci când zice “Sări”, tu întrebi cât de sus sau de unde !
 

Pentru mine persoana aceasta este şi va rămâne fratele meu.
 

Gătesc destul de rar, exclusiv pentru el, însă atunci când o fac, pannacota este unul din deserturile lui favorite.

 

Ingrediente pannacota :

600 ml smântână lichidă pentru frişcă
 

1 vf de cuţit de cardamom
 

1 vf de cuţit de sare
 

60 grame zahăr pudra
 

Un plic de gelatină
 

Ulei

 

Ingrediente pentru sos :

250 grame de amestec fructe de pădure
 

50 grame zahăr pudră
 

Esenţă de portocală
 

Mentă pentru decor

 

1. Într-o crăticioara încălziţi smântână lichidă, împreună cu zahărul, cardamonul şi sarea. Atenţie! Nu încălziţi prea tare smântâna. În nici un caz nu trebuie să ajungă la punctul de fierbere.
 

2. Dizolvaţi gelatină conform indicaţiilor de pe pachet şi amestecaţi cu smântână lichidă.
 

3. Ungeţi 5 forme de ceramică cu puţin ulei şi turnaţi amestecul. Lăsaţi să se răcorească, iar apoi puneţi formele la rece, în frigider, minim 3 ore.
 

4. Pentru sos, puneţi fructele în vasul blenderului, împreună cu zahărul şi esenţă de portocală. Mixati bine, şi păstraţi sosul la rece până în momentul servirii.
 

5. Când serviţi, răsturnaţi, conţinutul unei forme, pe o farfurie întinsă, turnaţi sos de fructe de pădure şi decoraţi cu frunze proaspete de mentă.


 


Galeria Foto

Reţeta săptămânii: Pannacota cu cardamon şi sos rece de fructe de pădure, de Alina Bucatos   - Foto
Reţeta săptămânii: Pannacota cu cardamon şi sos rece de fructe de pădure, de Alina Bucatos   - Foto 1
Reţeta săptămânii: Pannacota cu cardamon şi sos rece de fructe de pădure, de Alina Bucatos   - Foto 2
Reţeta săptămânii: Pannacota cu cardamon şi sos rece de fructe de pădure, de Alina Bucatos   - Foto 3
Reţeta săptămânii: Pannacota cu cardamon şi sos rece de fructe de pădure, de Alina Bucatos   - Foto 4

Stiri asemanatoare

Cursuri de calificare pentru meseria de “INFRACTOR”

Vineri, 06 Iulie, 2018 10:41

Cursuri de calificare pentru meseria de “INFRACTOR”

În urma modificărilor aduse Codului Penal, se zvoneşte deja că sunt iniţiative care ar dori îmbogăţirea Codului Caen al meseriilor din România cu cea de „infractor&r ...

Un bebeluș de numai 3 luni a murit într-un tragic accident de circulație

Luni, 09 Iulie, 2018 15:58

Un bebeluș de numai 3 luni a murit într-un tragic accident de circulație

În acest weekend, un grav accident de circulație s-a transformat într-o adevărată tragedie. Accidentul rutier a avut loc pe Drumul Național 68, pe raza localității Băuțar din ...

Alertă! Cod portocaliu de inundații în Arad şi alte 22 de judeţe!

Duminica, 08 Iulie, 2018 19:30

Alertă! Cod portocaliu de inundații în Arad şi alte 22 de judeţe!

ANM a transmis o avertizare de cod portocaliu de inundaţii în 23 de judeţe, pentru intervalul: 08 Iulie ora 16:00 - 11 Iulie ora 00:00. Judeţe: Alba, Arad, Argeș, Brașov, Buzău, Cara ...

Doi copaci puşi la pământ şi un acoperit luat de vânt este bilanţul unei mici furtuni de vară de duminică după amiaza

Duminica, 08 Iulie, 2018 16:37

Doi copaci puşi la pământ şi un acoperit luat de vânt este bilanţul unei mici furtuni de vară de duminică după amiaza

O furtună de vară, scurtă dar intensă s-a abătut peste municipiul Arad duminică după amiaza, şi a reuşit să facă câteva pagube.   Doi copaci au fost puşi la pământ ...

Sergiu Bîlcea:„Parlamentarii PSD au dat liber la furat prin dezincriminarea abuzului în serviciu!”

Joi, 05 Iulie, 2018 13:56

Sergiu Bîlcea:„Parlamentarii PSD au dat liber la furat prin dezincriminarea abuzului în serviciu!”

PSD continuă eforturile disperate de a controla justiţia şi de a modifica legislaţia penală, în aşa fel încât Liviu Dragnea să scape de condamnare. „PSD urmăreş ...

Destinaţii de călătorie, astăzi câteva impresii din Dubai

Duminica, 08 Iulie, 2018 11:48

Destinaţii de călătorie, astăzi câteva impresii din Dubai

De la un simplu sat de pescari în urmă cu câteva zeci de ani, Dubai a ajuns unul din cele mai moderne şi impresionante oraşe ale lumii. Este una dintre cele mai râvnite desti ...

Rezultatele tragerii Loto 6 din 49 din 8 iulie 2018

Duminica, 08 Iulie, 2018 19:09

Rezultatele tragerii Loto 6 din 49 din 8 iulie 2018

Rezultatele tragerii Loto 6 din 49 din 8 iulie 2018. Loteria Română a organizat noi trageri LOTO duminică, 8 iulie, fiind extrase numerele câştigătoare la Loto 6/49, Noroc, Loto 5 ...

Proiectul „100 de femei liberale, 100 de ani de la Marea Unire” a adus alte 10 doamne în PNL!

Miercuri, 04 Iulie, 2018 14:47

Proiectul „100 de femei liberale, 100 de ani de la Marea Unire” a adus alte 
10 doamne în PNL!

Campania prin care doamnele şi domnişoarele sunt invitate să se implice în viaţa comunităţii continuă cu succes la PNL. Geanina Pistru, prim-vicepreşedintele Organizaţiei Femeilor ...

Tu ştii cum să alegi butonii personalizaţi potriviţi?

Vineri, 06 Iulie, 2018 07:47

Tu ştii cum să alegi butonii personalizaţi potriviţi?

Barbatii nu au o cutie de bijuterii la fel de bogata precum a femeilor, insa un lucru este cert: multi stiu ca ceasul si butonii nu ar trebui sa le lipseasca. Iar un barbat stilat va aprecia into ...

GRAV accident rutier la Pleșcuța. Elicopterul SMURD s-a deplasat la fața locului

Luni, 09 Iulie, 2018 16:35

GRAV accident rutier la Pleșcuța. Elicopterul SMURD s-a deplasat la fața locului

Un grav accident de circulație a avut loc în urmă cu puțin timp pe DN79 A, între Pleșcuța și Vârfurile, în județul Arad. Din primele informații, la fața locu ...

Accident violent pe strada Şaguna, una din maşini a spart zidul unei case!

Sambata, 07 Iulie, 2018 15:39

Accident violent pe strada Şaguna, una din maşini a spart zidul unei case!

Arad: Sâmbătă în jurul orei 14:50, a avut loc un accident violent la intersecţia străzilor Andrei Şaguna cu Liviu Rebreanu.   În accident au fost implicate două aut ...

Vaca care a ieşit la plimbare prin oraş ziua în amiaza mare

Vineri, 06 Iulie, 2018 09:06

Vaca care a ieşit la plimbare prin oraş ziua în amiaza mare

Proprietarul vacii care a fost văzută joi, 5 iulie 2017, umblând pe străzile din centrul municipiului Arad a fost identificat. P.I. le-a declarat oamenilor legii că animalul nu s-a mai ...