Reţeta săptămânii: Pannacota cu cardamon şi sos rece de fructe de pădure, de Alina Bucatos
Reţeta săptămânii: Pannacota cu cardamon şi sos rece de fructe de pădure, de Alina Bucatos

Reţeta săptămânii: Pannacota cu cardamon şi sos rece de fructe de pădure, de Alina Bucatos

Duminica, 12 Februarie, 2017 12:19 Redactia CULINAR Comentarii 1570 vizualizari  Recomanda pe Facebook  Recomanda pe Twitter
Redactia CULINAR Comentarii  Recomanda pe Facebook Recomanda pe Twitter
Duminica, 12 Februarie, 2017 12:19 1570 vizualizari Tiparire

Mă numesc Alina Anamaria Bucatos şi gătesc de când mă ştiu…

Atunci când îmi aduc aminte de copilărie , îmi apar în minte momentele ferice când bunica făcea pâine, plăcintă întinsă cu brânză, langoşi cu usturoi sau gogoşi pudraţi cu zahăr vanilat…. Trag linie, fac socoată , iar rezultatul este o copilărie de basm plină de amintiri fericite.
 

Am început să gătesc de la o vârstă fragedă. Prima mea incursiune culinară a fost pâinea, iar mai apoi am devenit atrasă că un magnet, de lumea drojdiei, a aluatului dospit şi a bunatilor. Noi, familia Bucatos, avem o regulă nescrisă şi rareori încălcată. Masă de duminică era şi este şi acum sfântă. De-a lungul timpului, după ce eu şi fratele meu ne-am luat zborul din cuib, a devenit ziua în care eram toţi împreună. Mama mea pregăteşte şi acum cea mai bună mâncare din lume, iar cea mai fericită zi a săptămânii va fi întotdeuna duminică, când suntem toţi în jurul mesei.


 

Pentru mine, mama, nu şi-a dorit în mod deosebit să devin bucătar. Îmi spunea însă mereu să fac cea ce mă face fericită pe mine şi pe alţii. Pentru a putea să ne ofere mie şi fratelui meu, ceea ce avem azi, părinţii noştrii au făcut nu puţine sacrifii, programul lung de la servici, şi muncă care o solicită din plin, o face ape mama să ajungă acasă de multe ori istovită. Împreună cu fratele meu, aveam obiceiul să gătim pentru mama şi pentru tata şi să îi aşteptăm cu masă pusă, dorind să le oferim un moment de relaxare. Ne plăcea şi ne place şi acum enorm să îi surprindem cu asta. De multe ori surpriză era însă mai mult neplăcută, pentru că lăsăm în jurul nostru o adevărată răscoala, însă mama şi tată apreciau până şi asta. Sentimentul pe care îl aveam când le vedeam fericirea şi recunoştinţă din ochi era atunci şi este şi acum de nedescris. Mi-am dat seama atunci, că am găsit acel ceva care mă face fericită pe mine şi pe alţi.




Aţi putea spune că este vorba de mâncarea în sine, însă este mai mult de atât. E vorba de amintirea momentelor pe care le petreceam în jurul mesei, de momentele când eram contra cronometru, şi mă grăbeam să termin la timp masa, de momentele când eram împreună cu fratele meu,amândoi cu nasul în aceiaşi oală, de clipele de aşteptare cu masă pusă, şi de expresia fetei când mama intră în bucătărie şi găsea masă pusă, şi supă de roşii cu tăiţei în farfurie. Despre asta este vorba. Mai mult decât mâncare.  



Pannacota cu cardamon şi sos rece de fructe de pădure


 

Pentru mine şi pentru fratele meu, mama mea, îşi dorea cu totul altceva decât bucătăria. Am avut amândoi parte de o educaţie aleasă, graţie sacrificiilor pe care părinţii noştrii le-au făcut pentru noi. Visau pentru noi să devenim profesori, economişti, sau contabili. Noi, însă le-am cam spulberat visele şi am devenit amândoi bucătari. Acum, după câţiva ani de oftat, s-au obişnuit amândoi cu decizia noastră, ne-o respectă şi ne sprijină cu tot ce le stă în putinţă.
 

Fratele meu, este un bucătar iscuit, poate mai bun decât mine, la unele categorii, iar atunci când el îmi apreciază vreun preparat, asta echivalează pentru mine cu vreun Oscar culinar. Cu toţi avem lângă noi o persoană, care atunci când zice “Sări”, tu întrebi cât de sus sau de unde !
 

Pentru mine persoana aceasta este şi va rămâne fratele meu.
 

Gătesc destul de rar, exclusiv pentru el, însă atunci când o fac, pannacota este unul din deserturile lui favorite.

 

Ingrediente pannacota :

600 ml smântână lichidă pentru frişcă
 

1 vf de cuţit de cardamom
 

1 vf de cuţit de sare
 

60 grame zahăr pudra
 

Un plic de gelatină
 

Ulei

 

Ingrediente pentru sos :

250 grame de amestec fructe de pădure
 

50 grame zahăr pudră
 

Esenţă de portocală
 

Mentă pentru decor

 

1. Într-o crăticioara încălziţi smântână lichidă, împreună cu zahărul, cardamonul şi sarea. Atenţie! Nu încălziţi prea tare smântâna. În nici un caz nu trebuie să ajungă la punctul de fierbere.
 

2. Dizolvaţi gelatină conform indicaţiilor de pe pachet şi amestecaţi cu smântână lichidă.
 

3. Ungeţi 5 forme de ceramică cu puţin ulei şi turnaţi amestecul. Lăsaţi să se răcorească, iar apoi puneţi formele la rece, în frigider, minim 3 ore.
 

4. Pentru sos, puneţi fructele în vasul blenderului, împreună cu zahărul şi esenţă de portocală. Mixati bine, şi păstraţi sosul la rece până în momentul servirii.
 

5. Când serviţi, răsturnaţi, conţinutul unei forme, pe o farfurie întinsă, turnaţi sos de fructe de pădure şi decoraţi cu frunze proaspete de mentă.


 

Reţeta săptămânii: Pannacota cu cardamon şi sos rece de fructe de pădure, de Alina Bucatos

Mă numesc Alina Anamaria Bucatos şi gătesc de când mă ştiu…

Atunci când îmi aduc aminte de copilărie , îmi apar în minte momentele ferice când bunica făcea pâine, plăcintă întinsă cu brânză, langoşi cu usturoi sau gogoşi pudraţi cu zahăr vanilat…. Trag linie, fac socoată , iar rezultatul este o copilărie de basm plină de amintiri fericite.
 

Am început să gătesc de la o vârstă fragedă. Prima mea incursiune culinară a fost pâinea, iar mai apoi am devenit atrasă că un magnet, de lumea drojdiei, a aluatului dospit şi a bunatilor. Noi, familia Bucatos, avem o regulă nescrisă şi rareori încălcată. Masă de duminică era şi este şi acum sfântă. De-a lungul timpului, după ce eu şi fratele meu ne-am luat zborul din cuib, a devenit ziua în care eram toţi împreună. Mama mea pregăteşte şi acum cea mai bună mâncare din lume, iar cea mai fericită zi a săptămânii va fi întotdeuna duminică, când suntem toţi în jurul mesei.


 

Pentru mine, mama, nu şi-a dorit în mod deosebit să devin bucătar. Îmi spunea însă mereu să fac cea ce mă face fericită pe mine şi pe alţii. Pentru a putea să ne ofere mie şi fratelui meu, ceea ce avem azi, părinţii noştrii au făcut nu puţine sacrifii, programul lung de la servici, şi muncă care o solicită din plin, o face ape mama să ajungă acasă de multe ori istovită. Împreună cu fratele meu, aveam obiceiul să gătim pentru mama şi pentru tata şi să îi aşteptăm cu masă pusă, dorind să le oferim un moment de relaxare. Ne plăcea şi ne place şi acum enorm să îi surprindem cu asta. De multe ori surpriză era însă mai mult neplăcută, pentru că lăsăm în jurul nostru o adevărată răscoala, însă mama şi tată apreciau până şi asta. Sentimentul pe care îl aveam când le vedeam fericirea şi recunoştinţă din ochi era atunci şi este şi acum de nedescris. Mi-am dat seama atunci, că am găsit acel ceva care mă face fericită pe mine şi pe alţi.




Aţi putea spune că este vorba de mâncarea în sine, însă este mai mult de atât. E vorba de amintirea momentelor pe care le petreceam în jurul mesei, de momentele când eram contra cronometru, şi mă grăbeam să termin la timp masa, de momentele când eram împreună cu fratele meu,amândoi cu nasul în aceiaşi oală, de clipele de aşteptare cu masă pusă, şi de expresia fetei când mama intră în bucătărie şi găsea masă pusă, şi supă de roşii cu tăiţei în farfurie. Despre asta este vorba. Mai mult decât mâncare.  



Pannacota cu cardamon şi sos rece de fructe de pădure


 

Pentru mine şi pentru fratele meu, mama mea, îşi dorea cu totul altceva decât bucătăria. Am avut amândoi parte de o educaţie aleasă, graţie sacrificiilor pe care părinţii noştrii le-au făcut pentru noi. Visau pentru noi să devenim profesori, economişti, sau contabili. Noi, însă le-am cam spulberat visele şi am devenit amândoi bucătari. Acum, după câţiva ani de oftat, s-au obişnuit amândoi cu decizia noastră, ne-o respectă şi ne sprijină cu tot ce le stă în putinţă.
 

Fratele meu, este un bucătar iscuit, poate mai bun decât mine, la unele categorii, iar atunci când el îmi apreciază vreun preparat, asta echivalează pentru mine cu vreun Oscar culinar. Cu toţi avem lângă noi o persoană, care atunci când zice “Sări”, tu întrebi cât de sus sau de unde !
 

Pentru mine persoana aceasta este şi va rămâne fratele meu.
 

Gătesc destul de rar, exclusiv pentru el, însă atunci când o fac, pannacota este unul din deserturile lui favorite.

 

Ingrediente pannacota :

600 ml smântână lichidă pentru frişcă
 

1 vf de cuţit de cardamom
 

1 vf de cuţit de sare
 

60 grame zahăr pudra
 

Un plic de gelatină
 

Ulei

 

Ingrediente pentru sos :

250 grame de amestec fructe de pădure
 

50 grame zahăr pudră
 

Esenţă de portocală
 

Mentă pentru decor

 

1. Într-o crăticioara încălziţi smântână lichidă, împreună cu zahărul, cardamonul şi sarea. Atenţie! Nu încălziţi prea tare smântâna. În nici un caz nu trebuie să ajungă la punctul de fierbere.
 

2. Dizolvaţi gelatină conform indicaţiilor de pe pachet şi amestecaţi cu smântână lichidă.
 

3. Ungeţi 5 forme de ceramică cu puţin ulei şi turnaţi amestecul. Lăsaţi să se răcorească, iar apoi puneţi formele la rece, în frigider, minim 3 ore.
 

4. Pentru sos, puneţi fructele în vasul blenderului, împreună cu zahărul şi esenţă de portocală. Mixati bine, şi păstraţi sosul la rece până în momentul servirii.
 

5. Când serviţi, răsturnaţi, conţinutul unei forme, pe o farfurie întinsă, turnaţi sos de fructe de pădure şi decoraţi cu frunze proaspete de mentă.


 


Galeria Foto

Reţeta săptămânii: Pannacota cu cardamon şi sos rece de fructe de pădure, de Alina Bucatos   - Foto
Reţeta săptămânii: Pannacota cu cardamon şi sos rece de fructe de pădure, de Alina Bucatos   - Foto 1
Reţeta săptămânii: Pannacota cu cardamon şi sos rece de fructe de pădure, de Alina Bucatos   - Foto 2
Reţeta săptămânii: Pannacota cu cardamon şi sos rece de fructe de pădure, de Alina Bucatos   - Foto 3
Reţeta săptămânii: Pannacota cu cardamon şi sos rece de fructe de pădure, de Alina Bucatos   - Foto 4

Stiri asemanatoare

ABONARE LA NEWSLETTER

Introduceti adresa dvs de email:
   

Afacere la cheie, de vânzare, în Arad!

Luni, 09 Octombrie, 2017 19:05

Afacere la cheie, de vânzare, în Arad!

O afacere "la cheie" a fost scoasă de curând la vânzare în Arad. Este vorba de ineditele mânere publicitare “bus handle” amplasate în tramvaiele din Ar ...

Trei autoturisme implicate într-un accident pe Calea Zimandului!

Sambata, 18 Noiembrie, 2017 18:44

Trei autoturisme implicate într-un accident pe Calea Zimandului!

Sâmbătă seara, în  jurul orei 18:30, a avut loc un accident pe Calea Zimandului în aproprierea benzinăriei Mol, în care au fost implicate 3 autoturisme. În c ...

BLACK FRIDAY în Arad! Afacere la cheie, de vânzare!

Vineri, 17 Noiembrie, 2017 12:13

BLACK FRIDAY în Arad! Afacere la cheie, de vânzare!

Poţi să ai şi tu afacerea ta cu doar 3000 euro! O afacere "la cheie" a fost scoasă la vânzare în Arad. Este vorba de ineditele mânere publicitare “bus handle” a ...

(P) Spălătoria automată Vibo Washing redă frumuseţea covoarelor.

Duminica, 03 Septembrie, 2017 13:50

(P) Spălătoria automată Vibo Washing redă frumuseţea covoarelor.

   Pare greu de crezut că un covor murdar şi plin de praf să se poată întoarce vreodată la starea impecabilă de la început a culorii şi a ţesăturii, însă Vib ...

„Păi voi chiar ne credeţi pe toţi TÂMPIŢI?“ Cel mai COOL primar din România demască ipocrizia guvernului!

Vineri, 17 Noiembrie, 2017 13:19

„Păi voi chiar ne credeţi pe toţi TÂMPIŢI?“ Cel mai COOL primar din România demască ipocrizia guvernului!

  Irina Onescu, primarul comunei arădene Petriş, cunoscută ca fiind cea mai "COOL" primăriţă din România, condamnă dur noile măsuri fiscale adoptate de către Guvern. Aceasta ...

Un mare transportator rutier din Arad are un plan de investiţii de 18 milioane de euro

Vineri, 17 Noiembrie, 2017 09:42

Un mare transportator rutier din Arad are un plan de investiţii de 18 milioane de euro

Transportatorul rutier de marfă Filip Spedition din Arad, cu operaţiuni pe 11 pieţe europene şi 350 de angajaţi, va finaliza anul acesta cu o cifră de afaceri de 26 milioane de euro, î ...

Efectele unui scandal mediatic: Poșta Română renunță la o procedură veche de 40 de ani

Sambata, 18 Noiembrie, 2017 22:19

Efectele unui scandal mediatic: Poșta Română renunță la o procedură veche de 40 de ani

Poşta Română renunţă la o procedură veche de 40 de ani în urma scandalului mediatic în care a fost implicată instituţia la începutul săptămânii.   Gh ...

Moţiunea “PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă”, citită în faţa Prefecturii Arad

Luni, 20 Noiembrie, 2017 18:56

Moţiunea “PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă”, citită în faţa Prefecturii Arad

Primarii liberali continuă seria acţiunilor de contestare a Guvernului PSD. PNL Arad consideră că România este pusă în pericol de guvernarea mincinoasă şi iresponsabilă a PSD. ...

LATERNENFEST – Parada Lampioanelor la Şcoala Gimnazială Aurel Vlaicu

Marti, 14 Noiembrie, 2017 16:32

LATERNENFEST – Parada Lampioanelor la Şcoala Gimnazială Aurel Vlaicu

Vineri, 10 noiembrie 2017, străzile cartierului Aurel Vlaicu au strălucit în lumina lampioanelor purtate de către elevii secțiilor germană și maghiară ale Școlii Gimnaziale „A ...

Timişoara şi Aradul, principalul motor economic al României! Bucureştiul ar putea fi devansat la toate capitolele în 2018

Sambata, 18 Noiembrie, 2017 13:13

Timişoara şi Aradul, principalul motor economic al României! Bucureştiul ar putea fi devansat la toate capitolele în 2018

În urmă cu aproximativ 10 ani, când edilii din Arad şi Timişoara băteau palma pentru crearea unui mediu propice pentru atragerea de investitori şi transformarea zonei de vest a R ...

UAV Arad din nou în vizorul procurorilor anticorupţie! Vizată: „metoda cartea”

Luni, 20 Noiembrie, 2017 10:00

UAV Arad din nou în vizorul procurorilor anticorupţie! Vizată: „metoda cartea”

Procurorii anticorupţie se pare că au făcut din nou o vizită la Universitatea "Aurel Vlaicu" din  Arad, de această dată nu pentru povestea cu diplomele, ci pentru o practică mai veche ...

Cel mai nou tramvai fabricat la Arad, face furori în Timişoara

Luni, 20 Noiembrie, 2017 17:59

Cel mai nou tramvai fabricat la Arad, face furori în Timişoara

Astra Vagoane Călători a scos pe piaţă un nou tramvai care a fost testat zilele acestea pe liniile din Timişoara, în baza unui contract de comodat cu Regia Autonomă de Transport din o ...

Veşti proaste pentru bugetari! Bonurile de masă vor deveni istorie de la 1 ianuarie 2018

Sambata, 18 Noiembrie, 2017 09:51

Veşti proaste pentru bugetari! Bonurile de masă vor deveni istorie de la 1 ianuarie 2018

Bugetarii din România vor rămâne şi fără bonuri de masă de la începutul anului viitor, conform noii legi a salarizării. Potrivit Guvernului, acestea ar urma să fie î ...

Cutia cu monede revine pe platoul din faţa Primăriei

Joi, 16 Noiembrie, 2017 18:04

Cutia cu monede revine pe platoul din faţa Primăriei

”Cutia cu monede” se întoarce pe platoul din fața Primăriei. După succesul din 2015, când în urma acțiunii a fost achiziționat mobilier modern pentru saloanele ...

Atracții pentru copii, produse tradiționale specifice sărbătorilor și multă distracție în cadrul Târgului de iarnă din Arad

Vineri, 17 Noiembrie, 2017 18:19

Atracții pentru copii, produse tradiționale specifice sărbătorilor și multă distracție în cadrul Târgului de iarnă din Arad

Târgul de Iarnă, ediția 2017, va avea loc în perioada 24 noiembrie 2017 – 7 ianuarie 2018 și va fi organizat în centrul orașului și în Parcul Mihai Eminescu, un ...

S-a stins o legendă a rock-ului mondial! Chitaristul trupei AC / DC, Malcolm Young a murit!

Sambata, 18 Noiembrie, 2017 16:12

S-a stins o legendă a rock-ului mondial! Chitaristul trupei AC / DC, Malcolm Young a murit!

Malcolm Young, chitaristul trupei AC / DC, a murit. Anunțul trist a fost făcut de colegii acestuia pe contul de socializare. Acesta a fost de asemenea, fondatorul celei mai iubite trupe de rock ...