Reţeta săptămânii: Plăcintă Stoarză cu brânză - de Alina Bucatoş
Reţeta săptămânii: Plăcintă Stoarză cu brânză - de Alina Bucatoş

Reţeta săptămânii: Plăcintă Stoarză cu brânză - de Alina Bucatoş

Duminica, 02 Iulie, 2017 23:11 Redactia CULINAR Comentarii 2826 vizualizari  Recomanda pe Facebook  Recomanda pe Twitter
Redactia CULINAR Comentarii  Recomanda pe Facebook Recomanda pe Twitter
Duminica, 02 Iulie, 2017 23:11 2826 vizualizari Tiparire



Indiferent de locul în care ajungi, şi de drumul pe care l-ai parcus până acolo, nu uită niciodată de unde ai plecat.

Ca şi persoane, suntem suma oamenilor care au trecut prin viaţa noastră, a locurilor unde am trăit şi a amintirilor pe care le-am creat. Pentru mine mâncarea, nu mai este de mult un mijloc de subzistenţă şi o sursă de energie. A devenit însă un mod prin care creez amintiri şi îmi arăt recunoştinţă faţă de cei care într-un fel sau altul, mai mult sau mai puţin au contribuit la viaţă mea, şi au creat din mine femeia inspirată care sunt astăzi. Am învăţat asta de la cele care au contribuit cel mai mult la viaţă mea : mama, mătuşa şi bunica mea.

La noi în familie, se sărbătorea aproape orice reuşită. Tata face cele mai fine şi sofisticate clătite ( adevărate crepes franţuzeşti), mama pregătea de sărbători cel puţin 7-8 feluri de mâncare reuşind să rivalizeze cu cele de mai succes restaurante şi master-chefi, de la mătuşa mea am învăţat prima dată cum se face un “pişcot”, iar ca şi copil, am fost alături de bunica când gătea pentru sute de persoane la nunţi, botezuri sau înmormântări.

Cea mai bună prăjitură pe care am mâncat-o vreodată este prăjitură stoarză cu brânză făcută de bunica mea. Am învăţat reţeta de la ea, şi cu toate că nu o pregătesc foarte des, atunci când o fac îmi aduc aminte cu drag de zilele când bunica frământă aluatul în covată, şi eu şi fratele meu aveam voie să ne jucăm cu aluatul rămas. 




INGREDIENTE ŞI CANTITĂŢI

-          Făină 450 gr

-          2 ouă întregi

-          70 ml ulei

-          35 gr drojdie

-          Zahăr 150 gr

-          Lapte 200 ml

-          Brânză dulce 600 gr

-          Zahăr 250 gr

-          Gris 50 gr

-          2 gălbenuşuri

-          1 ou

 

MOD DE PREPARARE :

 

  1. Se dizolvă drojdia cu laptele şi o lingură de zahăr
  2. Se lasă să crească puţin.
  3. În maia se adaugă laptele,ouăle şi făină. Se frământă bine.
  4. Se lasă la dospit 30 min
  5. Brânza se freacă cu zahăr, gălbenuşurile de ou şi griş
  6. Se întinde o foaie subţire de aluat, se pune crema de brânză. După care se rulează, se pune în tavă şi se lasă din nou la dospit 30 min.
  7. Se unge cu ou bătut deasupra.
  8. Se coace 40 minute în cuptorul încins la 180 de grade Celsius.


    Photo Credit : Ema Dobre

Reţeta săptămânii: Plăcintă Stoarză cu brânză - de Alina Bucatoş



Indiferent de locul în care ajungi, şi de drumul pe care l-ai parcus până acolo, nu uită niciodată de unde ai plecat.

Ca şi persoane, suntem suma oamenilor care au trecut prin viaţa noastră, a locurilor unde am trăit şi a amintirilor pe care le-am creat. Pentru mine mâncarea, nu mai este de mult un mijloc de subzistenţă şi o sursă de energie. A devenit însă un mod prin care creez amintiri şi îmi arăt recunoştinţă faţă de cei care într-un fel sau altul, mai mult sau mai puţin au contribuit la viaţă mea, şi au creat din mine femeia inspirată care sunt astăzi. Am învăţat asta de la cele care au contribuit cel mai mult la viaţă mea : mama, mătuşa şi bunica mea.

La noi în familie, se sărbătorea aproape orice reuşită. Tata face cele mai fine şi sofisticate clătite ( adevărate crepes franţuzeşti), mama pregătea de sărbători cel puţin 7-8 feluri de mâncare reuşind să rivalizeze cu cele de mai succes restaurante şi master-chefi, de la mătuşa mea am învăţat prima dată cum se face un “pişcot”, iar ca şi copil, am fost alături de bunica când gătea pentru sute de persoane la nunţi, botezuri sau înmormântări.

Cea mai bună prăjitură pe care am mâncat-o vreodată este prăjitură stoarză cu brânză făcută de bunica mea. Am învăţat reţeta de la ea, şi cu toate că nu o pregătesc foarte des, atunci când o fac îmi aduc aminte cu drag de zilele când bunica frământă aluatul în covată, şi eu şi fratele meu aveam voie să ne jucăm cu aluatul rămas. 




INGREDIENTE ŞI CANTITĂŢI

-          Făină 450 gr

-          2 ouă întregi

-          70 ml ulei

-          35 gr drojdie

-          Zahăr 150 gr

-          Lapte 200 ml

-          Brânză dulce 600 gr

-          Zahăr 250 gr

-          Gris 50 gr

-          2 gălbenuşuri

-          1 ou

 

MOD DE PREPARARE :

 

  1. Se dizolvă drojdia cu laptele şi o lingură de zahăr
  2. Se lasă să crească puţin.
  3. În maia se adaugă laptele,ouăle şi făină. Se frământă bine.
  4. Se lasă la dospit 30 min
  5. Brânza se freacă cu zahăr, gălbenuşurile de ou şi griş
  6. Se întinde o foaie subţire de aluat, se pune crema de brânză. După care se rulează, se pune în tavă şi se lasă din nou la dospit 30 min.
  7. Se unge cu ou bătut deasupra.
  8. Se coace 40 minute în cuptorul încins la 180 de grade Celsius.


    Photo Credit : Ema Dobre

Stiri asemanatoare

Sergiu Bîlcea (PNL): „România pierde miliarde de euro din cauza incompetenţei guvernanţilor”

Marti, 30 Octombrie, 2018 18:04

Sergiu Bîlcea (PNL): „România pierde miliarde de euro din cauza incompetenţei guvernanţilor”

Lipsa de performanţă a guvernanţilor a generat României doar pe infrastructura transport pierderi de 1,8 – 2 miliarde de euro. O spune comisarul european promovat chiar de PSD, Cor ...

Zi neagră pe DN7, o persoană grav rănită în urma unui accicent rutier. Circulația este blocată pe ambele sensuri

Miercuri, 31 Octombrie, 2018 10:49

Zi neagră pe DN7, o persoană grav rănită în urma unui accicent rutier. Circulația este blocată pe ambele sensuri

Un alt accident rutier a avut loc pe DN7 , în jurul orei 10:20 înainte de intrarea în localitatea Toc, comuna Săvârșin. Circulația este blocată pe ambele sensuri de me ...

Situația Cetății Aradului, din nou în prim-plan

Marti, 30 Octombrie, 2018 18:08

Situația Cetății Aradului, din nou în prim-plan

Demersurile de preluare a Cetății Aradului de către municipalitatea arădeană au început încă din anii 1990, însă până la această dată, proiectul nu a fost finali ...

Rochii de seară – ce modele să ai în garderobă sezonul acesta

Vineri, 19 Octombrie, 2018 16:40

Rochii de seară – ce modele să ai în garderobă sezonul acesta

Oricat de mult am incercat sa prelungim aceasta vara, iata ca in cele din urma sezonul rece si-a intrat in gratii si ne obliga sa trecem la garderoba de toamna-iarna. Va trebui sa spunem “l ...

Are 18 ani și este dată DISPĂRUTĂ. Dacă ai vazut-o sună la 112

Marti, 30 Octombrie, 2018 16:57

Are 18 ani și este dată DISPĂRUTĂ. Dacă ai vazut-o sună la 112

Tânăra din imagine are 18 ani și a dispărut de la domiciliul său din Arad, pe data de 27 octombrie a.c. Cine a văzut-o să sune la 112 Paula Barna în vârstă de 18 ani ...

Accident pe Calea Victoriei, două maşini s-au făcut praf!

Joi, 01 Noiembrie, 2018 10:20

Accident pe Calea Victoriei, două maşini s-au făcut praf!

Arad: Luna noiembrie începe cu un accident în care au fost implicate două autoturisme, şi din păcate, accidentul s-a soldat cu daune materiale însemnate, din fericire î ...

A început demolarea Pieţei Soarelui. Vezi ce se va construi în locul ei

Marti, 30 Octombrie, 2018 14:25

A început demolarea Pieţei Soarelui. Vezi ce se va construi în locul ei

Piaţa Soarelui din cartierul Micălaca, locaţie dezafectată aparţinând S.C. TOP S.A. este pusă la pământ în aceste zile. Demolările au început la de câteva zi ...

De Ziua Morților accesul cu mașina în cimitire va fi restricționată

Marti, 30 Octombrie, 2018 10:40

De Ziua Morților accesul cu mașina în cimitire va fi restricționată

Conducerea SC. GOSPODĂRIREA COMUNALĂ ARAD S.A.  anunţă că, în data de 1 noiembrie (cu ocazia Zilei Morţilor), accesul în Cimitirul Pomenirea, Cimitirul Eternitatea, Cimitir ...

Sergiu Bîlcea (PNL): “Ministrul Fifor nu respectă Aradul!”

Joi, 25 Octombrie, 2018 15:49

Sergiu Bîlcea (PNL): “Ministrul Fifor nu respectă Aradul!”

Sergiu Bîlcea a depus o coroană de flori din partea PNL Arad în memoria eroilor români, de Ziua Armatei, la monumentul din Piaţa Avram Iancu. „Este o tradiţie la Arad ...

Toți abonații Apă Canal trebuie să-și reînnoiască contractele

Marti, 30 Octombrie, 2018 10:28

Toți abonații Apă Canal trebuie să-și reînnoiască contractele

Regulamentul Serviciului de Alimentare cu Apă și de Canalizare din aria de competență a Unităților Administrativ Teritoriale membre ale ADIACJA a fost aprobat prin hotărârea AGA ADIA ...

În ATENŢIA şoferilor! Nu mai parcaţi în faţă la Mall Atrium! Bandă nouă de circulaţie!

Vineri, 26 Octombrie, 2018 08:14

În ATENŢIA şoferilor! Nu mai parcaţi în faţă la Mall Atrium! Bandă nouă de circulaţie!

De la începutul acestei săptamâni, mai precis din 22 octombrie, autorităţile au decis ca pentru fluidizarea traficului, în faţa complexului commercial Atrium Mall să se ren ...

Trei camioane au luat foc în marți dimineața, în localitatea Cicir

Marti, 30 Octombrie, 2018 11:55

Trei camioane au luat foc în marți dimineața, în localitatea Cicir

În această dimineață în jurul orei 3:00, Detașamentul de Pompieri Arad a intervenit în localitatea Cicir pentru stingerea unui incendiu la 2 camioane parcate. ”Au fost ...



Acest site foloseşte cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica de Confidentialitate si apoi sa confirmi acordul tau.