Reţeta săptămânii: Plăcintă Stoarză cu brânză - de Alina Bucatoş
Reţeta săptămânii: Plăcintă Stoarză cu brânză - de Alina Bucatoş

Reţeta săptămânii: Plăcintă Stoarză cu brânză - de Alina Bucatoş

Duminica, 02 Iulie, 2017 23:11 Redactia CULINAR Comentarii 3099 vizualizari  Recomanda pe Facebook  Recomanda pe Twitter
Redactia CULINAR Comentarii  Recomanda pe Facebook Recomanda pe Twitter
Duminica, 02 Iulie, 2017 23:11 3099 vizualizari Tiparire



Indiferent de locul în care ajungi, şi de drumul pe care l-ai parcus până acolo, nu uită niciodată de unde ai plecat.

Ca şi persoane, suntem suma oamenilor care au trecut prin viaţa noastră, a locurilor unde am trăit şi a amintirilor pe care le-am creat. Pentru mine mâncarea, nu mai este de mult un mijloc de subzistenţă şi o sursă de energie. A devenit însă un mod prin care creez amintiri şi îmi arăt recunoştinţă faţă de cei care într-un fel sau altul, mai mult sau mai puţin au contribuit la viaţă mea, şi au creat din mine femeia inspirată care sunt astăzi. Am învăţat asta de la cele care au contribuit cel mai mult la viaţă mea : mama, mătuşa şi bunica mea.

La noi în familie, se sărbătorea aproape orice reuşită. Tata face cele mai fine şi sofisticate clătite ( adevărate crepes franţuzeşti), mama pregătea de sărbători cel puţin 7-8 feluri de mâncare reuşind să rivalizeze cu cele de mai succes restaurante şi master-chefi, de la mătuşa mea am învăţat prima dată cum se face un “pişcot”, iar ca şi copil, am fost alături de bunica când gătea pentru sute de persoane la nunţi, botezuri sau înmormântări.

Cea mai bună prăjitură pe care am mâncat-o vreodată este prăjitură stoarză cu brânză făcută de bunica mea. Am învăţat reţeta de la ea, şi cu toate că nu o pregătesc foarte des, atunci când o fac îmi aduc aminte cu drag de zilele când bunica frământă aluatul în covată, şi eu şi fratele meu aveam voie să ne jucăm cu aluatul rămas. 




INGREDIENTE ŞI CANTITĂŢI

-          Făină 450 gr

-          2 ouă întregi

-          70 ml ulei

-          35 gr drojdie

-          Zahăr 150 gr

-          Lapte 200 ml

-          Brânză dulce 600 gr

-          Zahăr 250 gr

-          Gris 50 gr

-          2 gălbenuşuri

-          1 ou

 

MOD DE PREPARARE :

 

  1. Se dizolvă drojdia cu laptele şi o lingură de zahăr
  2. Se lasă să crească puţin.
  3. În maia se adaugă laptele,ouăle şi făină. Se frământă bine.
  4. Se lasă la dospit 30 min
  5. Brânza se freacă cu zahăr, gălbenuşurile de ou şi griş
  6. Se întinde o foaie subţire de aluat, se pune crema de brânză. După care se rulează, se pune în tavă şi se lasă din nou la dospit 30 min.
  7. Se unge cu ou bătut deasupra.
  8. Se coace 40 minute în cuptorul încins la 180 de grade Celsius.


    Photo Credit : Ema Dobre

Reţeta săptămânii: Plăcintă Stoarză cu brânză - de Alina Bucatoş



Indiferent de locul în care ajungi, şi de drumul pe care l-ai parcus până acolo, nu uită niciodată de unde ai plecat.

Ca şi persoane, suntem suma oamenilor care au trecut prin viaţa noastră, a locurilor unde am trăit şi a amintirilor pe care le-am creat. Pentru mine mâncarea, nu mai este de mult un mijloc de subzistenţă şi o sursă de energie. A devenit însă un mod prin care creez amintiri şi îmi arăt recunoştinţă faţă de cei care într-un fel sau altul, mai mult sau mai puţin au contribuit la viaţă mea, şi au creat din mine femeia inspirată care sunt astăzi. Am învăţat asta de la cele care au contribuit cel mai mult la viaţă mea : mama, mătuşa şi bunica mea.

La noi în familie, se sărbătorea aproape orice reuşită. Tata face cele mai fine şi sofisticate clătite ( adevărate crepes franţuzeşti), mama pregătea de sărbători cel puţin 7-8 feluri de mâncare reuşind să rivalizeze cu cele de mai succes restaurante şi master-chefi, de la mătuşa mea am învăţat prima dată cum se face un “pişcot”, iar ca şi copil, am fost alături de bunica când gătea pentru sute de persoane la nunţi, botezuri sau înmormântări.

Cea mai bună prăjitură pe care am mâncat-o vreodată este prăjitură stoarză cu brânză făcută de bunica mea. Am învăţat reţeta de la ea, şi cu toate că nu o pregătesc foarte des, atunci când o fac îmi aduc aminte cu drag de zilele când bunica frământă aluatul în covată, şi eu şi fratele meu aveam voie să ne jucăm cu aluatul rămas. 




INGREDIENTE ŞI CANTITĂŢI

-          Făină 450 gr

-          2 ouă întregi

-          70 ml ulei

-          35 gr drojdie

-          Zahăr 150 gr

-          Lapte 200 ml

-          Brânză dulce 600 gr

-          Zahăr 250 gr

-          Gris 50 gr

-          2 gălbenuşuri

-          1 ou

 

MOD DE PREPARARE :

 

  1. Se dizolvă drojdia cu laptele şi o lingură de zahăr
  2. Se lasă să crească puţin.
  3. În maia se adaugă laptele,ouăle şi făină. Se frământă bine.
  4. Se lasă la dospit 30 min
  5. Brânza se freacă cu zahăr, gălbenuşurile de ou şi griş
  6. Se întinde o foaie subţire de aluat, se pune crema de brânză. După care se rulează, se pune în tavă şi se lasă din nou la dospit 30 min.
  7. Se unge cu ou bătut deasupra.
  8. Se coace 40 minute în cuptorul încins la 180 de grade Celsius.


    Photo Credit : Ema Dobre

Stiri asemanatoare

Sergiu Bîlcea : „Parlamentarii PSD sunt chemaţi să susţină finanţarea a 11 priorităţi ale Aradului prin bugetul de stat”

Joi, 17 Ianuarie, 2019 13:37

Sergiu Bîlcea : „Parlamentarii PSD sunt chemaţi să susţină finanţarea a 11 priorităţi ale Aradului prin bugetul de stat”

PNL Arad constată lipsa de preocupare a celor patru parlamentari PSD de Arad pentru susţinerea proiectelor oraşului nostru. „Cei patru parlamentari PSD nu au avut curiozitatea să &icir ...

Încearcă şi tu uimitorul sistem CEREC CAD/CAM pentru faţete dentare!

Miercuri, 09 Ianuarie, 2019 17:11

Încearcă şi tu uimitorul sistem CEREC CAD/CAM pentru faţete dentare!

Putini dintre noi se numara printre acele persoane norocoase care au fost inzestrate de la natura cu o dantura impecabila atat din punct de vedere al alinierii si formei dintilor, cat si in ceea ...

Răzvan Cadar : „Senatorul Fifor devine trâmbiţa amnistiei şi graţierii!”

Joi, 17 Ianuarie, 2019 13:48

Răzvan Cadar : „Senatorul Fifor devine trâmbiţa amnistiei şi graţierii!”

PSD încearcă să folosească decizia Curţii Constituţionale cu privire la protocoalele dintre serviciile secrete şi instituţiile din justiţie pentru a apăra corupţii şi a-i scăpa ...

Bizonul zilei – Cu “JIPANUL” peste liniile de tramvai

Luni, 14 Ianuarie, 2019 16:54

Bizonul zilei – Cu “JIPANUL” peste liniile de tramvai

Bizonul zilei este astăzi un proprietar de “JIPAN” …camionetă, care a considerat că este mult mai ok să treacă de pe un sens pe altul pe Bulevardul Revoluţiei direct pest ...

BULLA Zilei! Fifor, Torok, Dăncilă şi “Himalaia”, o postare de milioane de cuvinte!

Joi, 17 Ianuarie, 2019 17:14

BULLA Zilei! Fifor, Torok, Dăncilă şi “Himalaia”, o postare de milioane de cuvinte!

O poză se spune că face cât 1000 de cuvinte, acum noi am zice că poza asta face cât multe mii de cuvinte. Zolt Torok , alpinistul arădean care a cucerit  “Himalaia&rdqu ...

Reabilitarea canalizării pluviale din zona Pasajului Voinicilor costa 80,000 de euro Primăria Arad, nu 80 milioane euro

Joi, 17 Ianuarie, 2019 13:53

Reabilitarea canalizării pluviale din zona Pasajului Voinicilor costa 80,000 de euro Primăria Arad, nu 80 milioane euro

O ştire publicată astăzi de colegii de la aradon.ro, a făcut multă vâlvă pe reţeaua de socializare Facebook. Informaţia care s-a cascadat rapid mai ales în zona adversarilor p ...

Două amenzi într-o zi aplicate firmei de deszăpezire din județul Arad

Joi, 17 Ianuarie, 2019 11:06

Două amenzi într-o zi aplicate firmei de deszăpezire din județul Arad

Polițiști din cadrul Secției 8 Rurală Săvârșin (respectiv PP Vărădia de Mureș și PP Petriș)  au aplicat în cursul zilei de miercuri,  firmei care se ocupă de des ...

Începe cel mai aşteptat Targ de Nunţi din ARAD! Wedding Bouquet! Sâmbătă și Duminică la sala de evenimente Palacio (fosta Biavati)

Luni, 14 Ianuarie, 2019 15:50

Începe cel mai aşteptat Targ de Nunţi din ARAD!  Wedding Bouquet! Sâmbătă și Duminică la sala de evenimente Palacio (fosta Biavati)

Doar câteva zile ne mai despart până la unul dintre cele mai aștepte târguri de nunți din zona de Vest a țării - Wedding Bouquet   În acest sfârșit de s ...

Necivilizaţilor! De acum şă beţi sifon din pahare de hârtie!

Joi, 03 Ianuarie, 2019 13:52

Necivilizaţilor! De acum şă beţi sifon din pahare de hârtie!

„Derutatul” USR Sergiu Vlad s-a trezit în prima zi de muncă oficială din noul an, nu pentru domnia sa, deputatul e în vacanţă, şi a tras o plimbare prin oraş să cau ...

Explozie puternică la Universitatea din Lyon

Joi, 17 Ianuarie, 2019 12:10

Explozie puternică la Universitatea din Lyon

O explozie uriaşă s-a produs în clădirea campusul Universităţii din oraşul francez Lyon. Momentul deflagraţiei a fost filmat. O explozie masivă a avut loc la Universitatea din Lyon ...

AI GRIJĂ unde îți parchezi mașina! Polițiștii locali sunt cu ochii pe șoferii indisciplinați

Joi, 17 Ianuarie, 2019 11:03

AI GRIJĂ unde îți parchezi mașina! Polițiștii locali sunt cu ochii pe șoferii indisciplinați

Acțiunea polițiștilor locali din ultimele zile i-a pus pe jar pe șoferii arădeni. Așa că..ai grijă pe unde parchezi, s-ar putea să nu-ți mai găsești mașina parcată neregulamentarPol ...

Vești PROASTE pentru români. Energia electrică mai scumpă decât în 2018

Joi, 10 Ianuarie, 2019 11:42

Vești PROASTE pentru români. Energia electrică mai scumpă decât în 2018

Preţul energiei pe piaţa bursieră spot cu livrare în ziua de joi a ajuns la o medie de 411 lei pe MWh, depăşind cel mai mare nivel de anul trecut, de 406 lei pe MWh, înregistrat ...

UTA pierde primul meci de pregătire în fața maghiarilor de la Elore Bekescsaba

Joi, 17 Ianuarie, 2019 10:27

UTA pierde primul meci de pregătire în fața maghiarilor de la  Elore Bekescsaba

A treia zi a cantonamentului de iarnă al UTA-ei a inclus și primul joc de verificare al anului. Divizionara secundă maghiară Elore Bekescsaba s-a impus cu 3-2 pe ”Motorul”, goluri ...

Bugetarii vor primi bani în plus începând din luna februarie

Joi, 10 Ianuarie, 2019 09:33

Bugetarii vor primi bani în plus începând din luna februarie

Începând cu 1 ianuarie 2019, toți bugetarii vor primi bani în plus la salar, urmând ca toată lumea să primească această sumă aferentă salariului din luna respectiv ...



Acest site foloseşte cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica de Confidentialitate si apoi sa confirmi acordul tau.