O lege privind stoparea risipei alimentare a trecut marți, 20 februarie, de votul Camerei Deputaților și, după ce va fi promulgată, va obliga magazinele să reducă prețul alimentelor înainte de data expirării. Totodată, va simplifica procedura prin care ONG-urile pot primi alimente care nu au grad mare de perisabilitate.
Ce măsuri va aduce noua lege:
- Mai puțină birocrație: va fi simplificată procedura prin care ONG-urile pot să primească alimente atunci când acestea nu au un grad mare de perisabilitate;
- Va exista o platformă națională de raportare a datelor cu privire la risipa alimentară de la operatori, creată și gestionată de către Ministerul Agriculturii;
- Magazinele, restaurantele, cantinele, autoritățile care gestionează alimente vor fi obligate să aplice cel puțin două măsuri dintre cele enumerate de lege înainte să arunce alimentele la gunoi.
Printre măsurile care pot fi implementate de operatorii economici sau autorități se numără:
- reducerea prețului la alimente înainte de data expirării;
- donarea alimentelor;
- transferul alimentelor pentru a putea fi refolosite pentru mâncarea animalelor;
- folosirea alimentelor la compost.
Această lege va avea un impact major în România, țară în care, deși câștigul mediu este unul mult mai mic decât în Vestul Europei, cantitățile de mâncare aruncate sunt mult mai mari.
Studiile arată că între 30% și 50% din mâncarea pe care românii o cumpără o aruncă, apoi, la gunoi în fiecare lună.
Nerespectarea prevederilor legale poate duce la amenzi cuprinse între 10.000 și 40.000 lei.
foto: arhivă
O lege privind stoparea risipei alimentare a trecut marți, 20 februarie, de votul Camerei Deputaților și, după ce va fi promulgată, va obliga magazinele să reducă prețul alimentelor înainte de data expirării. Totodată, va simplifica procedura prin care ONG-urile pot primi alimente care nu au grad mare de perisabilitate.
Ce măsuri va aduce noua lege:
- Mai puțină birocrație: va fi simplificată procedura prin care ONG-urile pot să primească alimente atunci când acestea nu au un grad mare de perisabilitate;
- Va exista o platformă națională de raportare a datelor cu privire la risipa alimentară de la operatori, creată și gestionată de către Ministerul Agriculturii;
- Magazinele, restaurantele, cantinele, autoritățile care gestionează alimente vor fi obligate să aplice cel puțin două măsuri dintre cele enumerate de lege înainte să arunce alimentele la gunoi.
Printre măsurile care pot fi implementate de operatorii economici sau autorități se numără:
- reducerea prețului la alimente înainte de data expirării;
- donarea alimentelor;
- transferul alimentelor pentru a putea fi refolosite pentru mâncarea animalelor;
- folosirea alimentelor la compost.
Această lege va avea un impact major în România, țară în care, deși câștigul mediu este unul mult mai mic decât în Vestul Europei, cantitățile de mâncare aruncate sunt mult mai mari.
Studiile arată că între 30% și 50% din mâncarea pe care românii o cumpără o aruncă, apoi, la gunoi în fiecare lună.
Nerespectarea prevederilor legale poate duce la amenzi cuprinse între 10.000 și 40.000 lei.
foto: arhivă