Mâine este Ajunul Anului Nou, și cum bine știți cu toții, există tradiții și obiceiuri , pe care dacă le ținem se spune că ne aduc noroc în anul ce vine. AFLAȚI câteva dintre cele mai importante superstiții, de care trebuie să ții cont neapărat !
În dimineaţa de Anul Nou, copiii încep colindul cu Sorcova, astfel cei sorcoviti vor avea noroc şi vor fi sănătoşi tot anul care vine. Se spune că, în ajunul Anului nou, NU TREBUIE SĂ-I CERTĂM PE COPII, nici să ne certăm între noi! Trebuie să fim buni, veseli, să petrecem, să ne bucurăm, căci, aşa cum se desfăşoară de frumos acest interval de timp, la fel va fi şi anul care vine. Adică, bogat în realizări, bucurii, sănătate, şi, evident, belşug.
În fiecare casă trebuie să existe O CREANGĂ DE VÂSC. Ea semnifică simbolul universal al nemuririi şi al regenerării și trebuie aşezată la icoană.
Cine începe anul cu MASA ÎNCĂRCATĂ va avea un an îmbelşugat. În fiecare casă se întind mese bogate pentru ca noul an să fie prosper şi îmbelşugat. Şi nu orice fel de mâncare, ci doar cele specifice pentru sărbătoarea Anului Nou. Pe masă trebuie să fie, ca şi la Crăciun, 12 feluri de mâncare, reprezentând cele 12 luni ale anului şi pe cei 12 apostoli.
La masa de Revelion se va servi neapărat CRAP. Aşa cum crapul înoată împotriva curentului, tot aşa cei ce se ospătează din el vor învinge în noul an curenţii potrivnici.
ATENȚIE ! Carnea de pasăre este exclusă din bucate. Se spune, că găinile alungă norocul din noul an prin cotcodăcitul lor.
Carnea de porc să fie nelipsită. În superstiţiile populare, grăsimea de porc simbolizează bogăţia şi norocul.
Se mănâncă friptură de porc cu mămăligă, varză acră, cârnaţi, drob, cozonaci, se bea vin şi bere.
În dimineaţa primei zile din Anul nou se fac URĂRI de sănătate, belşug şi prosperitate. Aceste urări au o influenţă foarte mare pentru tot restul anului.
Băutură tradiţională să fie ȘAMPANIA sau VINUL SPUMOS. Pocnetele dopurilor la cumpăna dintre ani au puterea să alunge spiritele rele, iar revărsarea şampaniei sau vinului spumos semnifică revărsarea norocului în anul care vine.
Se mai spune că de Anul Nou, se deschid cerurile, între Dumnezeu şi oameni se creează o legătură spirituală, de aceea trebuie să ne rugăm Domnului să ne îndeplinească DORINȚELE în noul an.
În judeţul Mureş, în Ajunde An Nou se fierb BOABE DE PORUMB pentru ca în anul viitor grânele să aibă bobul la fel de mare cât cel fiert.
În Moldova gospodinele pregătesc COLACI , aceştia simbolizând bogăţia şi rodul întregii munci de peste an dar şi al celui viitor.
Tradiţia ţiganilor spune că, de Anul Nou trebuie să fie pe masă mâncăruri care conţin FASOLE sau MAZĂRE astfel vor avea noroc la bani în anul viitor după numărul boabelor pregătite.
Tradiţia mai spune că în noaptea dintre ani e bine să se mănânce bine şi să se bea VIN ROȘU pentru ca mâncarea şi băutura să nu lipsească de pe masă tot anul. Toate popoarele au credinţa că aşa cum începe Noul An, aşa va decurge întregul an.
În ajunul Anului Nou uşile trebuie lăsate deschise, pentru a intra NOROCUL în casă. Nu se stinge LUMINA SAU FOCUL, ca norocul să nu creadă că nu suntem acasă şi să plece la alţii.
Fetele de măritat pun seara un fir de BUSUIOC pe marginea fântânii. Dacă dimineaţa este plin de promoroacă, se vor mărita în anul ce vine.
Fiecare tânăr necăsătorit îşi pune sub pernă o UNEALTĂ a meseriei sale, astfel se crede că-şi vor visa soarta. Visele din noaptea de Anul Nou se împlinesc cu siguranţă ( în mod sigur, nu doarme nimeni, aşa că...)
Dacă primul om întâlnit în prima zi din an este un CERȘETOR, vei avea mare noroc. Se consideră că aceştia au forţe supranaturale, de aceea trebuie omeniţi cu pomeni, care se spune că se vor întoarce însutit.
Acum, dacă ați aflat care sunt tradițiile, precum și superstițiile din Ajunul Anului Nou, mâine nu uitați să vă cumpărați tot ce este nevoie, să nu vă lipsească nimic, și așa cum spune ultima superstiție, noi sperăm ca în PRIMA ZI DIN AN să întâlniți cu toții primul om, un CERȘETOR, care să vă poarte noroc !
AN NOU FERICIT ȘI LA MULȚI ANI 2017 !
Mâine este Ajunul Anului Nou, și cum bine știți cu toții, există tradiții și obiceiuri , pe care dacă le ținem se spune că ne aduc noroc în anul ce vine. AFLAȚI câteva dintre cele mai importante superstiții, de care trebuie să ții cont neapărat !
În dimineaţa de Anul Nou, copiii încep colindul cu Sorcova, astfel cei sorcoviti vor avea noroc şi vor fi sănătoşi tot anul care vine. Se spune că, în ajunul Anului nou, NU TREBUIE SĂ-I CERTĂM PE COPII, nici să ne certăm între noi! Trebuie să fim buni, veseli, să petrecem, să ne bucurăm, căci, aşa cum se desfăşoară de frumos acest interval de timp, la fel va fi şi anul care vine. Adică, bogat în realizări, bucurii, sănătate, şi, evident, belşug.
În fiecare casă trebuie să existe O CREANGĂ DE VÂSC. Ea semnifică simbolul universal al nemuririi şi al regenerării și trebuie aşezată la icoană.
Cine începe anul cu MASA ÎNCĂRCATĂ va avea un an îmbelşugat. În fiecare casă se întind mese bogate pentru ca noul an să fie prosper şi îmbelşugat. Şi nu orice fel de mâncare, ci doar cele specifice pentru sărbătoarea Anului Nou. Pe masă trebuie să fie, ca şi la Crăciun, 12 feluri de mâncare, reprezentând cele 12 luni ale anului şi pe cei 12 apostoli.
La masa de Revelion se va servi neapărat CRAP. Aşa cum crapul înoată împotriva curentului, tot aşa cei ce se ospătează din el vor învinge în noul an curenţii potrivnici.
ATENȚIE ! Carnea de pasăre este exclusă din bucate. Se spune, că găinile alungă norocul din noul an prin cotcodăcitul lor.
Carnea de porc să fie nelipsită. În superstiţiile populare, grăsimea de porc simbolizează bogăţia şi norocul.
Se mănâncă friptură de porc cu mămăligă, varză acră, cârnaţi, drob, cozonaci, se bea vin şi bere.
În dimineaţa primei zile din Anul nou se fac URĂRI de sănătate, belşug şi prosperitate. Aceste urări au o influenţă foarte mare pentru tot restul anului.
Băutură tradiţională să fie ȘAMPANIA sau VINUL SPUMOS. Pocnetele dopurilor la cumpăna dintre ani au puterea să alunge spiritele rele, iar revărsarea şampaniei sau vinului spumos semnifică revărsarea norocului în anul care vine.
Se mai spune că de Anul Nou, se deschid cerurile, între Dumnezeu şi oameni se creează o legătură spirituală, de aceea trebuie să ne rugăm Domnului să ne îndeplinească DORINȚELE în noul an.
În judeţul Mureş, în Ajunde An Nou se fierb BOABE DE PORUMB pentru ca în anul viitor grânele să aibă bobul la fel de mare cât cel fiert.
În Moldova gospodinele pregătesc COLACI , aceştia simbolizând bogăţia şi rodul întregii munci de peste an dar şi al celui viitor.
Tradiţia ţiganilor spune că, de Anul Nou trebuie să fie pe masă mâncăruri care conţin FASOLE sau MAZĂRE astfel vor avea noroc la bani în anul viitor după numărul boabelor pregătite.
Tradiţia mai spune că în noaptea dintre ani e bine să se mănânce bine şi să se bea VIN ROȘU pentru ca mâncarea şi băutura să nu lipsească de pe masă tot anul. Toate popoarele au credinţa că aşa cum începe Noul An, aşa va decurge întregul an.
În ajunul Anului Nou uşile trebuie lăsate deschise, pentru a intra NOROCUL în casă. Nu se stinge LUMINA SAU FOCUL, ca norocul să nu creadă că nu suntem acasă şi să plece la alţii.
Fetele de măritat pun seara un fir de BUSUIOC pe marginea fântânii. Dacă dimineaţa este plin de promoroacă, se vor mărita în anul ce vine.
Fiecare tânăr necăsătorit îşi pune sub pernă o UNEALTĂ a meseriei sale, astfel se crede că-şi vor visa soarta. Visele din noaptea de Anul Nou se împlinesc cu siguranţă ( în mod sigur, nu doarme nimeni, aşa că...)
Dacă primul om întâlnit în prima zi din an este un CERȘETOR, vei avea mare noroc. Se consideră că aceştia au forţe supranaturale, de aceea trebuie omeniţi cu pomeni, care se spune că se vor întoarce însutit.
Acum, dacă ați aflat care sunt tradițiile, precum și superstițiile din Ajunul Anului Nou, mâine nu uitați să vă cumpărați tot ce este nevoie, să nu vă lipsească nimic, și așa cum spune ultima superstiție, noi sperăm ca în PRIMA ZI DIN AN să întâlniți cu toții primul om, un CERȘETOR, care să vă poarte noroc !
AN NOU FERICIT ȘI LA MULȚI ANI 2017 !