PASTILA DE ISTORIE: Aradul și a cincea Cruciadă...

PASTILA DE ISTORIE: Aradul și a cincea Cruciadă...

PASTILA DE ISTORIE: Aradul și a cincea Cruciadă...

Sambata, 06 Aprilie, 2024 17:48 Andrei Ando LOCALE Comentarii  Recomanda pe Facebook  Recomanda pe Twitter
Andrei Ando LOCALE Comentarii  Recomanda pe Facebook Recomanda pe Twitter
Sambata, 06 Aprilie, 2024 17:48 Tiparire

A existat o legătură și este consecința a patru factori: puterea bisericii arădene, influența Papei, prezența ioaniților și templierilor în comitat, respectiv sistemul de impozitare introdus din anul 1217 de regele Andrei al II-lea, un rege conectat la Biserica arădeană. Aradul s-a aflat printre comitatele care au contribuit la cruciade nu numai spiritual, ci la modul foarte pragmatic, datorită bisericilor sale bogate și a impozitelor plătite de pe urma moșiilor și a comerțului cu sare. Să le luăm pe rând…

 

Creștinarea maghiarilor de către regele Ștefan I a avut consecințe și la Arad. Comitatul, înființat după înfrângerea voievodului Achtum de către Ștefan I, se prespune că ar purta numele uneia dintre căpeteniile regelui, Orod. Deceniile anilor 1100 reprezintă pentru noul comitat o perioadă de creștere și consolidare a puterii bisericești, cuplată de Ștefan I cu puterea de stat.

 

Construirea primei catedrale a Aradului a durat peste 80 de ani! A început în jurul anului 1135, când, după toate probabilitățile, regele Bela al II-lea a înființat Capitlul Arad. Episcopul romano-catolic al Aradului, Ottmar, era un om de încredere al regelui, care a intermediat obținerea coroanei maghiare pentru tânărul rege, ca urmaș al lui Ștefan al II-lea. De altfel, sursele istorice susțin că Bela al II-lea ar fi petrecut anul 1135 la Arad, iar în 1136 a revenit aici să vadă progresul construirii noii biserici. Nu a mai plecat până când, în ședința Sfatului Țării, la ordinul soției sale au fost măcelăriți cei 68 de nobili care îl orbiseră pe rege…

 

Revenind, însă, la construirea catedralei – aceasta s-a finalizat în domnia lui Andrei al II-lea și a fost inaugurată la data de 18 noiembrie 1224. La 21 decembrie Papa Honorius al III-lea, un apropiat al lui Andrei al II-lea, transmitea recunoștința sa soției lui Andrei, Regina Iolanda, care a stăruit pentru sfințirea catedralei.


În anul 1177 este atestată documentar Mănăstirea Hodoș-Bodrog (astăzi cea mai veche mănăstire ortodoxă din România, cu viață monahală continua), care se pare că ar fi fost o ctitorie a unor „călugări greci” (ortodocși).

 

În anul 1183 a fost atestată pentru prima dată abația Bizere, de pe Mureș, cu hramul Sfintei Fecioare Maria. Peste câteva decenii era deja un lăcaș de cult benedictin. Din anii 1300 este tot mai neglijată iar în perioada otomană își pierde total importanța și se distruge.

 

În anul 1187 Papa Urban al III-lea amintește de mănăstirea Cavalerilor Ioaniți de la Tauț. Unele ruine mai există acolo și astăzi, împrejmuite de un șanț triplu de apărare.

 

Monograful Aradului, Márki Sándor, amintește și de o biserică a Cavalerilor Templieri la Târnova, pe care o plasează la sfârșitul anilor 1100, începutul anilor 1200.

 

La Pâncota funcționează o abație de la sfârșitul sec. XII, începutul sec. XIII, a cărei abate este amintit ca jude într-un proces din anul 1219, între doi împricinați locali.

În anul 1199, prepozitura Sfântului Augustin este amintită la Mocrea, printr-un document prin care Regele Imre, consternat de faptul că fiii comiteului Dienes folosesc resursele bisericii în scopuri personale lumești, le confiscă biserica și o încredințează fiului comitelui Onth.

 

Dintre episcopii timpurii ai Aradului îi reținem pe deja amintitul Ottmar, pe Promogenitus (amintit în izvoarele istorice în anul 1156) și pe succesorul acestuia, Richard, care a obținut de la regele Imre întărirea privilegiilor bisericii arădene, cu documente scrise. În anul 1205 Gottfried, cancelar al regelui Bela al II-lea, obținea poziția râvnită, chiar în anul urcării pe tron a stăpânului său. Mai târziu, episcopul Nicolae, care cumpără mari suprafețe de teren în comitat. Fiecare dintre acești episcopi a jucat un rol politic important în perioada sa, dobândind puteri sporite datorită bunăvoinței Coroanei, care le-a cedat mari teritorii și a dispus ca cele trei corăbii ale Bisericii arădenă să fie scutite de taxele comerțului cu sare.

 

Sfârșitul secolului XII aduce o relaxare îngrijorătoare a clerului catolic, în ce privește normele morale. Numărul mare de preoți care se însoară îl determină pe Papa Inocențiu al III-lea, încă în primii săi ani de pontificat (deci după anul 1198), să amenințe preoții arădeni cu excomunicarea. Unii clerici, așa cum am arătat, sunt acuzați că folosesc banii bisericii în interes personal.

 

Acestea sunt antecedentele domniei unui rege legendar, Andrei al II-lea, care aduce un moment de cotitură în relația biserică-stat. Regele retrage bisericii anumite privilegii referitoare la comerțul cu sare și autorizează închirierea moșiilor și ocuparea funcțiilor publice de către evrei și ismaeliți, ceea ce înaintea sa era cu desăvârșire de neconceput, pentru că asupra acestora nu se putea exercita autoritatea coercitivă a bisericii catolice.

 

În anul 1217, Regele Andrei al II-lea introduce în tot regatul, incluzând și comitatul Arad, sistemul de impozitare. Sistemul acesta înlocuia sistemul vămuirii, aplicat de rege din anul 1210, și era considerat o sursă mult mai sigură de venit. Impozitul era încasat de la populație de comisionari, care primeau în schimb o anumită sumă de bani. Tot atunci se introduce o taxă și pe schimbul de bani, pentru că populația căuta monedele de metal de mai bună calitate, în detrimentul celor ungurești, de calitate mai slabă. Acest complex de măsuri a dus la consolidarea financiară a casei regale, dar și la animozități cu biserica, reprezentată de Episcopul Ioan, consilier al regelui.

 

Andrei al II-lea cochetează cu gândul unei cruciade încă din anul 1212, când peste 10.000 de tineri creștini sunt măcelăriți sau înrobiți în cea de a Patra Cruciadă. Intenția sa este alimentată de Papa, care încearcă să întărească influența bisericii. Cruciada este facilitată de resursele de care dispune regele, datorită taxării comerțului cu sare și a sistemului general de impozitare. Acestea venituri stabile încurajează și puterile occidentale, în primul rând venețienii, să îi susțină aventura. Fără îndoială, însă, un rol l-a avut și dorința de mărire a regelui ungar...

 

Márki Sándor notează, în monografia Aradului, că „și din comitatul Arad or fi participat numeroși oameni în Cruciada regelui”. Știm cu certitudine că la sfatul militar de la Acra, al Cruciadei lui Andrei, participă cavaleri ioaniți, templieri și germani – or, toți aceștia erau reprezentați și în comitatul Arad, deci este greu de presupus că nu s-ar fi alăturat inițiativei propriului lor rege - nu doar din motive ideologice, ci și din obligație față de suveran.

 

În anul 1216, la moartea împăratului de Constantinopol, Henri, Regele Andrei al II-lea, aflat în bune relații cu Papa Honorius, este luat în calcul ca successor. În anul 1217, Regele decide să plece în Cruciadă și, pe drum, să își ia în stăpânire și tronul, la Constantinopol. Află însă că Papa l-a încoronat pe socrul său, tatăl reginei Iolanda. Această veste îl determină pe Regele Andrei al II-lea să renunțe la expediția de pe uscat și să pornească înspre Țara Sfântă pe mare, pentru a putea ocoli Constantinopolul, unde se considera umilit. I se alătură Leopold al Austriei, iar în Cipru oastea sporește cu trupele regelui cipriot Hugo I.

 

Ajuns la Ierusalim în fruntea unei armate de 10000 de soldați, Andrei s-a remarcat nu atât prin fapte de vitejie și campanii militare, cât prin risipirea banilor și cheltuieli excentrice. Ajuns în marș la Acra, și-a luat titlul de Rege al Ierusalimului și a continuat să împrăștie banii, ajungând să amaneteze coroana fostei sale soții.

La 3 noiembrie 1217 este întâmpinat de Patriarhul Ierusalimului, care îi dăruiește o bucată din Sfânta Cruce.

 

La 4 noiembrie 1217 jefuiesc împrejurimile Muntelui Tabor, în 10 noiembrie trec Iordanul și pradă tot ce întâlnesc în cale. Revin la Acra și în 30 noiembrie atacă fortificația imensă de pe munte, apărată de o garnizoană de 2000 de militari. La 3 decembrie creștinii câștigă bătălia pentru cetate, dar nu reușesc să pătrundă înăuntru. Se retrag și înfometează apărătorii fortificației, până când aceștia se predau de bună voie, în primăvara anului 1218, atunci când cetatea cu 77 de turnuri este demolată.

 

Regele, grav bolnav, decide să revină în țară. Se teme că ar fi fost otrăvit de Ordinul Asasinilor și, fiindcă a scăpat cu viață, nu riscă un al doilea atentat.

În timpul Cruciadei Andrei al II-lea a făcut donații impresionante Ordinului Cavalerilor Maltezi (la vremea respectivă Ordinul Sfântului Ioan de Ierusalim), pentru care în anul 1218 a fost primit în rândurile sale.

 

 

Revenit în țară în anul 1218, a trebuit să renunțe la portul Zadar în favoarea venețienilor care i-au suportat financiar o parte din cheltuielile cruciadei.

Regele a murit în anul 1235 și a fost înmormântat la Igriș, în actualul județ Timiș, într-o abație cisterciană distrusă în anul 1241 de năvălirea tătarilor. La vremea respectivă, Igrișul era sub autoritatea bisericii comitatului Arad.

 

 

Foto: Pictură după a Cincea Cruciadă, condusă de Regele Andrei al II-lea.

 

A existat o legătură și este consecința a patru factori: puterea bisericii arădene, influența Papei, prezența ioaniților și templierilor în comitat, respectiv sistemul de impozitare introdus din anul 1217 de regele Andrei al II-lea, un rege conectat la Biserica arădeană. Aradul s-a aflat printre comitatele care au contribuit la cruciade nu numai spiritual, ci la modul foarte pragmatic, datorită bisericilor sale bogate și a impozitelor plătite de pe urma moșiilor și a comerțului cu sare. Să le luăm pe rând…

 

Creștinarea maghiarilor de către regele Ștefan I a avut consecințe și la Arad. Comitatul, înființat după înfrângerea voievodului Achtum de către Ștefan I, se prespune că ar purta numele uneia dintre căpeteniile regelui, Orod. Deceniile anilor 1100 reprezintă pentru noul comitat o perioadă de creștere și consolidare a puterii bisericești, cuplată de Ștefan I cu puterea de stat.

 

Construirea primei catedrale a Aradului a durat peste 80 de ani! A început în jurul anului 1135, când, după toate probabilitățile, regele Bela al II-lea a înființat Capitlul Arad. Episcopul romano-catolic al Aradului, Ottmar, era un om de încredere al regelui, care a intermediat obținerea coroanei maghiare pentru tânărul rege, ca urmaș al lui Ștefan al II-lea. De altfel, sursele istorice susțin că Bela al II-lea ar fi petrecut anul 1135 la Arad, iar în 1136 a revenit aici să vadă progresul construirii noii biserici. Nu a mai plecat până când, în ședința Sfatului Țării, la ordinul soției sale au fost măcelăriți cei 68 de nobili care îl orbiseră pe rege…

 

Revenind, însă, la construirea catedralei – aceasta s-a finalizat în domnia lui Andrei al II-lea și a fost inaugurată la data de 18 noiembrie 1224. La 21 decembrie Papa Honorius al III-lea, un apropiat al lui Andrei al II-lea, transmitea recunoștința sa soției lui Andrei, Regina Iolanda, care a stăruit pentru sfințirea catedralei.


În anul 1177 este atestată documentar Mănăstirea Hodoș-Bodrog (astăzi cea mai veche mănăstire ortodoxă din România, cu viață monahală continua), care se pare că ar fi fost o ctitorie a unor „călugări greci” (ortodocși).

 

În anul 1183 a fost atestată pentru prima dată abația Bizere, de pe Mureș, cu hramul Sfintei Fecioare Maria. Peste câteva decenii era deja un lăcaș de cult benedictin. Din anii 1300 este tot mai neglijată iar în perioada otomană își pierde total importanța și se distruge.

 

În anul 1187 Papa Urban al III-lea amintește de mănăstirea Cavalerilor Ioaniți de la Tauț. Unele ruine mai există acolo și astăzi, împrejmuite de un șanț triplu de apărare.

 

Monograful Aradului, Márki Sándor, amintește și de o biserică a Cavalerilor Templieri la Târnova, pe care o plasează la sfârșitul anilor 1100, începutul anilor 1200.

 

La Pâncota funcționează o abație de la sfârșitul sec. XII, începutul sec. XIII, a cărei abate este amintit ca jude într-un proces din anul 1219, între doi împricinați locali.

În anul 1199, prepozitura Sfântului Augustin este amintită la Mocrea, printr-un document prin care Regele Imre, consternat de faptul că fiii comiteului Dienes folosesc resursele bisericii în scopuri personale lumești, le confiscă biserica și o încredințează fiului comitelui Onth.

 

Dintre episcopii timpurii ai Aradului îi reținem pe deja amintitul Ottmar, pe Promogenitus (amintit în izvoarele istorice în anul 1156) și pe succesorul acestuia, Richard, care a obținut de la regele Imre întărirea privilegiilor bisericii arădene, cu documente scrise. În anul 1205 Gottfried, cancelar al regelui Bela al II-lea, obținea poziția râvnită, chiar în anul urcării pe tron a stăpânului său. Mai târziu, episcopul Nicolae, care cumpără mari suprafețe de teren în comitat. Fiecare dintre acești episcopi a jucat un rol politic important în perioada sa, dobândind puteri sporite datorită bunăvoinței Coroanei, care le-a cedat mari teritorii și a dispus ca cele trei corăbii ale Bisericii arădenă să fie scutite de taxele comerțului cu sare.

 

Sfârșitul secolului XII aduce o relaxare îngrijorătoare a clerului catolic, în ce privește normele morale. Numărul mare de preoți care se însoară îl determină pe Papa Inocențiu al III-lea, încă în primii săi ani de pontificat (deci după anul 1198), să amenințe preoții arădeni cu excomunicarea. Unii clerici, așa cum am arătat, sunt acuzați că folosesc banii bisericii în interes personal.

 

Acestea sunt antecedentele domniei unui rege legendar, Andrei al II-lea, care aduce un moment de cotitură în relația biserică-stat. Regele retrage bisericii anumite privilegii referitoare la comerțul cu sare și autorizează închirierea moșiilor și ocuparea funcțiilor publice de către evrei și ismaeliți, ceea ce înaintea sa era cu desăvârșire de neconceput, pentru că asupra acestora nu se putea exercita autoritatea coercitivă a bisericii catolice.

 

În anul 1217, Regele Andrei al II-lea introduce în tot regatul, incluzând și comitatul Arad, sistemul de impozitare. Sistemul acesta înlocuia sistemul vămuirii, aplicat de rege din anul 1210, și era considerat o sursă mult mai sigură de venit. Impozitul era încasat de la populație de comisionari, care primeau în schimb o anumită sumă de bani. Tot atunci se introduce o taxă și pe schimbul de bani, pentru că populația căuta monedele de metal de mai bună calitate, în detrimentul celor ungurești, de calitate mai slabă. Acest complex de măsuri a dus la consolidarea financiară a casei regale, dar și la animozități cu biserica, reprezentată de Episcopul Ioan, consilier al regelui.

 

Andrei al II-lea cochetează cu gândul unei cruciade încă din anul 1212, când peste 10.000 de tineri creștini sunt măcelăriți sau înrobiți în cea de a Patra Cruciadă. Intenția sa este alimentată de Papa, care încearcă să întărească influența bisericii. Cruciada este facilitată de resursele de care dispune regele, datorită taxării comerțului cu sare și a sistemului general de impozitare. Acestea venituri stabile încurajează și puterile occidentale, în primul rând venețienii, să îi susțină aventura. Fără îndoială, însă, un rol l-a avut și dorința de mărire a regelui ungar...

 

Márki Sándor notează, în monografia Aradului, că „și din comitatul Arad or fi participat numeroși oameni în Cruciada regelui”. Știm cu certitudine că la sfatul militar de la Acra, al Cruciadei lui Andrei, participă cavaleri ioaniți, templieri și germani – or, toți aceștia erau reprezentați și în comitatul Arad, deci este greu de presupus că nu s-ar fi alăturat inițiativei propriului lor rege - nu doar din motive ideologice, ci și din obligație față de suveran.

 

În anul 1216, la moartea împăratului de Constantinopol, Henri, Regele Andrei al II-lea, aflat în bune relații cu Papa Honorius, este luat în calcul ca successor. În anul 1217, Regele decide să plece în Cruciadă și, pe drum, să își ia în stăpânire și tronul, la Constantinopol. Află însă că Papa l-a încoronat pe socrul său, tatăl reginei Iolanda. Această veste îl determină pe Regele Andrei al II-lea să renunțe la expediția de pe uscat și să pornească înspre Țara Sfântă pe mare, pentru a putea ocoli Constantinopolul, unde se considera umilit. I se alătură Leopold al Austriei, iar în Cipru oastea sporește cu trupele regelui cipriot Hugo I.

 

Ajuns la Ierusalim în fruntea unei armate de 10000 de soldați, Andrei s-a remarcat nu atât prin fapte de vitejie și campanii militare, cât prin risipirea banilor și cheltuieli excentrice. Ajuns în marș la Acra, și-a luat titlul de Rege al Ierusalimului și a continuat să împrăștie banii, ajungând să amaneteze coroana fostei sale soții.

La 3 noiembrie 1217 este întâmpinat de Patriarhul Ierusalimului, care îi dăruiește o bucată din Sfânta Cruce.

 

La 4 noiembrie 1217 jefuiesc împrejurimile Muntelui Tabor, în 10 noiembrie trec Iordanul și pradă tot ce întâlnesc în cale. Revin la Acra și în 30 noiembrie atacă fortificația imensă de pe munte, apărată de o garnizoană de 2000 de militari. La 3 decembrie creștinii câștigă bătălia pentru cetate, dar nu reușesc să pătrundă înăuntru. Se retrag și înfometează apărătorii fortificației, până când aceștia se predau de bună voie, în primăvara anului 1218, atunci când cetatea cu 77 de turnuri este demolată.

 

Regele, grav bolnav, decide să revină în țară. Se teme că ar fi fost otrăvit de Ordinul Asasinilor și, fiindcă a scăpat cu viață, nu riscă un al doilea atentat.

În timpul Cruciadei Andrei al II-lea a făcut donații impresionante Ordinului Cavalerilor Maltezi (la vremea respectivă Ordinul Sfântului Ioan de Ierusalim), pentru care în anul 1218 a fost primit în rândurile sale.

 

 

Revenit în țară în anul 1218, a trebuit să renunțe la portul Zadar în favoarea venețienilor care i-au suportat financiar o parte din cheltuielile cruciadei.

Regele a murit în anul 1235 și a fost înmormântat la Igriș, în actualul județ Timiș, într-o abație cisterciană distrusă în anul 1241 de năvălirea tătarilor. La vremea respectivă, Igrișul era sub autoritatea bisericii comitatului Arad.

 

 

Foto: Pictură după a Cincea Cruciadă, condusă de Regele Andrei al II-lea.

 

Stiri asemanatoare

Două victime, dintre care o femeie în stop cardio respirator, în urma unui accident produs pe centura Ineului. Echipajul medical de pe ambulanță a reușit resuscitarea femeii

Luni, 12 Februarie, 2024 09:31

Două victime, dintre care o femeie în stop cardio respirator, în urma unui accident produs pe centura Ineului. Echipajul medical de pe ambulanță a reușit resuscitarea femeii

Duminică seara (11 februarie), în jurul orei 17:30, s-a produs un accident rutier pe centura orașului Ineu. Un autoturism a părăsit carosabilul și a ieșit în décor. &nbs ...

Atac cibernetic la 18 spitale din toată țara. Sistemul e nefuncțional!

Luni, 12 Februarie, 2024 13:30

Atac cibernetic la 18 spitale din toată țara. Sistemul e nefuncțional!

Ministerul Sănătăţii a transmis lista cu spitalele afectate de atacul cibernetic, acolo unde sistemul este nefuncţional. În total, 18 unităţi medicale sunt afectate, de la spitale ma ...

Șoferii fără poliță RCA la mașină ar putea riscă amenzi de până la 10.000 de lei. Propunere ASF trimisă în Parlament

Luni, 12 Februarie, 2024 15:40

Șoferii fără poliță RCA la mașină ar putea riscă amenzi de până la 10.000 de lei. Propunere ASF trimisă în Parlament

Șoferii care conduc mașina fără a avea poliță RCA riscă amenzi de cinci ori mai mari. Totodată, asigurarea poate fi plătită în rate sau suspendată la cererea proprietarului. &nb ...

Suporter Club UTA (SCU) exclusă oficial din conducerea clubului!

Luni, 12 Februarie, 2024 16:53

Suporter Club UTA (SCU) exclusă oficial din conducerea clubului!

Înainte cu cîteva zeci de minute de începerea meciului cu Botoșani, s-a Încheiat Adunarea Generală a Asociației Fotbal Club UTA, în care s-a decis excluderea SCU ...

Licitație pentru construirea drumului expres Arad-Oradea

Luni, 12 Februarie, 2024 17:08

Licitație pentru construirea drumului expres Arad-Oradea

Săptămâna aceasta se lansează licitația pentru construirea drumului expres Arad-Oradea! Informația, prezentată la București de ministrul Sorin Grindeanu, a fost confirmată de preșe ...

Concubinul soacrei amenințat cu o armă albă de ginerele acesteia

Duminica, 11 Februarie, 2024 16:49

Concubinul soacrei amenințat cu o armă albă de ginerele acesteia

Polițiștii Biroului de ordine Publică au emis, în dimineața zilei de 10 februarie, un ordin de protecție provizoriu, pe numele unui bărbat de 34 de ani, din Arad, care, pe fondul unor ...

Acțiune de amploare a polițiștilor arădeni în zona Pecica

Duminica, 11 Februarie, 2024 15:10

Acțiune de amploare a polițiștilor arădeni în zona Pecica

În dimineața zilei de 10 februarie a.c., polițiștii orașului Pecica, împreună cu cei ai Serviciului Rutier, Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, Biroului pent ...

Supărat că și-a pierdut salariul la păcănele, un bărbat din Grăniceri a vrut să distrugă aparatul de joc

Duminica, 11 Februarie, 2024 16:13

Supărat că și-a pierdut salariul la păcănele, un bărbat din Grăniceri a vrut să distrugă aparatul de joc

Sâmbătă 10 februarie, în urma unui apel la 112, polițiștii Secției 3 Rurală Chișineu-Criș au fost solicitați la un local din localitatea Grăniceri, unde, un bărbat de 42 de ...

Sărbătorim dragostea la Arad!

Luni, 12 Februarie, 2024 17:02

Sărbătorim dragostea la Arad!

Miercuri, 14 februarie invităm toate cuplurile de îndrăgostiți să se căsătorească pentru o zi pe Platoul Administrativ, într-un cadru festiv.  La kilometrul 0 al orașulu ...

Donald Trump ar încuraja Rusia să „facă orice vrea” ţărilor NATO care nu cotizează destul pentru Alianță

Luni, 12 Februarie, 2024 12:14

Donald Trump ar încuraja Rusia să „facă orice vrea” ţărilor NATO care nu cotizează destul pentru Alianță

Fostul preşedinte american Donald Trump a afirmat, sâmbătă, că ar încuraja Rusia să facă „orice vrea” oricărei ţări membră a NATO care nu îndeplineşte dir ...

Lucrări de spălare a rețelelor de apă în localitățile Ineu, Beliu și Tăgădău în cursul zilei de marți

Luni, 12 Februarie, 2024 17:31

Lucrări de spălare a rețelelor de apă în localitățile Ineu, Beliu și Tăgădău în cursul zilei de marți

Compania de Apă Arad anunță că marți, 13.02.2024, între orele 09:00- 17:00, în localitățile Beliu și Tăgădău vor avea loc lucrări de spălare a rețelelor de apă. Atragem ...

Timișoara, primul oraș românesc care va intra oficial în Schengen

Duminica, 11 Februarie, 2024 15:47

Timișoara, primul oraș românesc care va intra oficial în Schengen

Inaugurarea noului Terminal de plecări externe al Aeroportului Internațional „Traian Vuia” din Timișoara este programată chiar în 31 martie, data agreată, în principi ...

”Lecție” de democrație în Rusia! Rușii au de ales între Vladimir și Putin la alegerile prezidențiale

Duminica, 11 Februarie, 2024 16:45

”Lecție” de democrație în Rusia! Rușii au de ales între Vladimir și Putin la alegerile prezidențiale

Înregistrarea candidaţilor pentru alegerile prezidenţiale din Federația rusă care vor avea loc în luna martie a.c. s-au încheiat. Unicul opozant real al lui Vladimir Putin, ...

Razie a rutieristilor pe raza municipiului și a județului sîmbătă noaptea, au fost vizați vitezomanii și alcoolul la volan, însă n-au scăpat nici cei fără carnet dar nici bicicliștii

Duminica, 11 Februarie, 2024 15:20

Razie a rutieristilor pe raza municipiului și a județului sîmbătă noaptea, au fost vizați vitezomanii și alcoolul la volan, însă n-au scăpat nici cei fără carnet dar nici bicicliștii

Sub coordonarea Serviciului Rutier, la data de 10 februarie a.c., a fost desfășurată o acțiune de amploare, pe drumurile județene din mediul rural, precum și în mediul urban.   ...



{**}

Acest site foloseşte cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica de Confidentialitate si apoi sa confirmi acordul tau.