Pepenele este un fruct de vară de care se bucură toată lumea datorită beneficiilor sale nutriționale.
În România este cunoscut în unele regiuni drept harbuz (Moldova), lubeniță (Banat și Oltenia) sau curcubete și lebeniță (Ardeal). Una dintre cele mai recunoscute regiuni ale țării pentru producția de pepeni este zona Dăbuleni.
Însă există anumite indicii dupa care trebuie să te uiti pentru alegerea unui pepene perfect.
Punctul de coacere sau punctul galben este locul în care pepenele a stat pe pământ. Acest punct se află în partea opusă cozii și trebuie să fie neapărat galben. Daca este verde sau alb, înseamnă că pepenele nu este copt.
Un alt indiciu este „pânza de păianjen”. Aceste ramificații de culoare închisă aflate pe coaja pepenelui înseamna că fructul a fost polenizat în perioada în care era înflorit. Și cu cât a fost mai mult polenizat cu atât este mai dulce.
De asemenea, pentru alegerea unui pepene bun trebuie luată în considerare forma. Un pepene bun are o formă simetrică, ovală sau rotundă. Pepenii deformați sau turtiți la un capăt trebuie evitați.
Pepenele este un fruct de vară de care se bucură toată lumea datorită beneficiilor sale nutriționale.
În România este cunoscut în unele regiuni drept harbuz (Moldova), lubeniță (Banat și Oltenia) sau curcubete și lebeniță (Ardeal). Una dintre cele mai recunoscute regiuni ale țării pentru producția de pepeni este zona Dăbuleni.
Însă există anumite indicii dupa care trebuie să te uiti pentru alegerea unui pepene perfect.
Punctul de coacere sau punctul galben este locul în care pepenele a stat pe pământ. Acest punct se află în partea opusă cozii și trebuie să fie neapărat galben. Daca este verde sau alb, înseamnă că pepenele nu este copt.
Un alt indiciu este „pânza de păianjen”. Aceste ramificații de culoare închisă aflate pe coaja pepenelui înseamna că fructul a fost polenizat în perioada în care era înflorit. Și cu cât a fost mai mult polenizat cu atât este mai dulce.
De asemenea, pentru alegerea unui pepene bun trebuie luată în considerare forma. Un pepene bun are o formă simetrică, ovală sau rotundă. Pepenii deformați sau turtiți la un capăt trebuie evitați.