Iustin Cionca: „Vestul se unește!” – Interviu cu Președintele Consiliului Județean Arad
Iustin Cionca: „Vestul se unește!” – Interviu cu Președintele Consiliului Județean Arad

Iustin Cionca: „Vestul se unește!” – Interviu cu Președintele Consiliului Județean Arad

Marti, 23 Martie, 2021 12:56 Redactia LOCALE Comentarii  Recomanda pe Facebook  Recomanda pe Twitter
Redactia LOCALE Comentarii  Recomanda pe Facebook Recomanda pe Twitter
Marti, 23 Martie, 2021 12:56 Tiparire

Ghidul Arădean: Domnule președinte, la sfârșitul săptămânii trecute v-ați întâlnit, în județul Timiș, cu președinții Consiliilor Județene Timiș, Hunedoara și Caraș-Severin. Am văzut că au apărut deja, în spațiul public, comentarii de genul „vestul se unește". Ce înseamnă, pentru dvs., această unitate?

 

Iustin Cionca: Bună ziua, pentru mine această unitate înseamnă o normalitate. Suntem patru județe care trebuie să colaborăm, să fim solidari, să ne conjugăm proiectele de dezvoltare, pentru a avea, astfel, împreună, forță în relația cu celelalte regiuni și cu Capitala. Să ne batem pentru descentralizare, ca nu toți banii produși în vest să plece în alte județe! Mă bucură în mod deosebit faptul că la această întâlnire a participat și Sorin Maxim, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Vest, pentru că prin această Agenție se vor finanța, în acest ciclu financiar, o parte din proiectele europene ale administrațiilor locale. Proiectele comune puse vineri în discuție de președinții celor patru Consilii Județene au fost legate în principal de inter-conectivitatea dintre județe, eficientizarea activității Euroregiunii Dunăre-Criș-Mureș-Tisa (care vizează cele patru județe), elaborarea unei oferte turistice regionale. Ședința de lucru a vizat și stabilirea unor echipe de lucru pe anumite proiecte de interes comun.

 

Sper ca genul acesta de întâlniri să aibă loc în fiecare dintre județe, pentru că sunt un instrument bun de construcție și de comunicare. Chiar dacă unele dintre proiectele discutate nu vizează județul Arad în mod direct, pe mine mă interesează și drumurile către obiectivele turistice din Caraș-Severin, de exemplu, pentru că arădenii le frecventează. Întâlnirea este utilă pentru că ne identificăm proiectele strategice, comune, proiectele care vor duce la accelerarea dezvoltării regiunii.

 

Va trebui să reușim să performăm în vestul țării, ca guvernanții să prindă curaj și să ne dea cu adevărat putere la nivel local și să aplice principiile descentralizării și a subsidiarității. Eu știu că va trebui să ajutăm și județele sărace, dar nu așa cum se întâmplă astăzi, când banii noștri se duc acolo și nu se mai întorc înspre vestul României, unde ei sunt produși. Agenția de Dezvoltare Regională, condusă de Sorin Maxim, este cea mai importantă instituție la nivel regional, pentru că prin ea se vor distribui fondurile europene. De aceea, în opinia mea, Sorin Maxim poate fi considerat un fel de „prim-ministru" al regiunii noastre.

 

G.A.: Ați afirmat, la un moment dat, că lupta vestului este cu Bucureștiul. La ce vă referiți, mai exact?

 

I.C. : Da, lupta noastră este în primul rând cu Bucureștiul, să putem fi un sprijin pentru mediul de afaceri, agricultori, pentru fiecare arădean. Oamenii așteaptă multe de la noi, pentru că ne-au votat și au încredere că putem schimba lucrurile în bine. Pentru asta, însă, este nevoie de schimbarea legislației, pentru creșterea competențelor acordate Consiliilor Județene (care în unele situații au mai puține atribuții decât primăriile de comună), și mă refer în primul rând la susținerea mediului de afaceri, agricultură și învățământul profesional.

 

Lupta noastră este, înainte de toate, cu funcționarii de la Bucureștiul, pe care trebuie să îi convingem că avem nevoie de legi care să ajute activitatea Consiliilor Județene, nu să o blocheze. Avem nevoie de legi care, atunci când ni se transferă atribuții pe hârtie, să ne transfere și resursele necesare.  Noi trebuie să avem legi care să ne ajute să punem la muncă fiecare „furnicuță" din regiunea noastră, nu să ținem unii oameni pe asistență socială, când ei sunt apți de muncă. Trebuie să avem legi care să ne permită ca atunci când un agent economic ne cere sprijinul, să i-l putem acorda, să nu lăsăm toată povara pe umerii investitorilor.

 

Trebuie să avem legi care să ne permită să susținem nu doar învățământul special, pentru copiii cu deficiențe, ci și învățământul profesional care formează forța muncă necesară afacerilor din județ. Trebuie să avem legi care să ne faciliteze relația cu agricultorii, să le putem fi un sprijin, nu doar un umăr pe care plâng atunci când se simt abandonați de funcționarii de la București.

 

G.A. : Știu că și la nivelul Consiliului Județean Arad, ca la nivelul Consiliului Județean Timiș, de altfel, digitalizarea este la ordinea zilei. Am văzut, de asemenea, declarațiile dvs. anterioare, care avertizau că nu va fi un proces fără asperități.

 

I.C. : Digitalizarea instituțiilor publice va fi finanțată prin Programul Operațional Regional. Dar pentru ca ea să fie cu adevărat eficientă, ea trebuie să integreze toate instituțiile publice, toate primăriile din județ, Consiliul Județean, ca fluxurile digitale să nu fie dublate de hârtii. Mare atenție, să nu ajungem să digitalizăm birocrația, doar din considerentul că astfel le-ar fi mai ușor unor funcționari care nu țin pasul cu informatizarea! Consiliul Județean Arad și-a anunțat la începutul acestui an intenția de a reduce birocrația și de a elimina din hârtii. Zilnic, semnez sute de documente, cu mii de pagini în total. Intenția Consiliului Județean se bazează pe faptul că, din cauza birocrației, uneori trec trei-patru zile de la înregistrarea petițiilor la Registratură și până când ajung efectiv să intre în soluționare.

 

Primul pas pe care l-am făcut a fost creșterea ponderii distribuirii electronice a corespondenței, respectiv a petițiilor care intră la noi prin e-mail. Acestea sunt repartizate în timp real către direcțiile și serviciile de specialitate, fără să mai treacă întâi pe la Registratură și să fie date de acolo pe circuit. Cei cărora li se adresează aceste documente se duc să le înregistreze personal, iar pe soft există dovada că au primit acel document, nu există posibilitatea ca el să se piardă.

În următorul pas, Registratura va deveni complet digitală, numărul de înregistrare va fi dat de cel care distribuie corespondența electronică, iar circulația documentelor va fi și ea complet digitală. Pentru implementarea acestui proiect noi am contactat Agenția de Dezvoltare Regională, fiindcă sunt costuri foarte mari, estimate la milioane de euro (incluzând aici și digitalizarea arhivei de aproape 30 de ani a Consiliului Județean). Insist pentru digitalizare pentru că ea nu înseamnă doar viteză de lucru și eficiență mai mare în actul administrativ, ci și transparență în relația cu arădenii.

 

ADR Vest intenționează să elaboreze o platformă deschisă, care va încuraja și firmele private să contribuie cu soluții la gândirea sistemului. Se va realiza un HAB Digital de Inovare la nivelul regiunii vest (deținător de competențe în domeniul digital) integrat într-o rețea europeană.

 

G.A. : O altă temă pe care ați ridicat-o la întâlnirea de la Bazoșul Nou, de vineri, a fost aceea a amenzilor pentru cei care distrug drumurile județene. Aici ce schimbări ar fi necesare, domnule președinte Iustin Cionca?


I.C. : Legea care reglementează amenzile acordate pentru depășirea tonajului pe drumurile județene este o lege proastă, pentru că banii colectați din amenzile celor care distrug drumurile nu pot fi folosiți pentru repararea pagubelor produse - este de părere președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca. Unii transportatori depășesc intenționat tonajul și distrug drumul, aproape fără niciun fel de consecințe. Amenzile sunt aplicate de Consiliul Județean, dar ele merg în bugetul primăriilor comunale, și de cele mai multe ori nu sunt încasate.

Deci Consiliul Județean, care modernizează drumurile din fonduri proprii sau fonduri europene, face investiția, suferă paguba, dar nu este despăgubit și nu primește de la transportatori nici măcar banii de amenzi, să îi poată investi în reparații sau modernizări, acolo unde este cazul. În cazul drumurilor naționale nu funcționează același sistem. Acolo amenzile sunt încasate de administratorul drumului, spre deosebire de drumurile județene, unde banii din amenzi nu merg la Consiliul Județean.

Asta deși noi cheltuim banii pentru investiție, noi cumpărăm cântarele cu care controlăm transportatorii, noi plătim salariile celor care realizează controlul și, în final, noi reparăm, din banii Consiliului Județean, drumurile distruse de transportatorii care nu respectă legea. Am solicitat tuturor președinților din vestul țării o poziție comună pe acest subiect.

 

Ghidul Arădean: Domnule președinte, la sfârșitul săptămânii trecute v-ați întâlnit, în județul Timiș, cu președinții Consiliilor Județene Timiș, Hunedoara și Caraș-Severin. Am văzut că au apărut deja, în spațiul public, comentarii de genul „vestul se unește". Ce înseamnă, pentru dvs., această unitate?

 

Iustin Cionca: Bună ziua, pentru mine această unitate înseamnă o normalitate. Suntem patru județe care trebuie să colaborăm, să fim solidari, să ne conjugăm proiectele de dezvoltare, pentru a avea, astfel, împreună, forță în relația cu celelalte regiuni și cu Capitala. Să ne batem pentru descentralizare, ca nu toți banii produși în vest să plece în alte județe! Mă bucură în mod deosebit faptul că la această întâlnire a participat și Sorin Maxim, directorul Agenției de Dezvoltare Regională Vest, pentru că prin această Agenție se vor finanța, în acest ciclu financiar, o parte din proiectele europene ale administrațiilor locale. Proiectele comune puse vineri în discuție de președinții celor patru Consilii Județene au fost legate în principal de inter-conectivitatea dintre județe, eficientizarea activității Euroregiunii Dunăre-Criș-Mureș-Tisa (care vizează cele patru județe), elaborarea unei oferte turistice regionale. Ședința de lucru a vizat și stabilirea unor echipe de lucru pe anumite proiecte de interes comun.

 

Sper ca genul acesta de întâlniri să aibă loc în fiecare dintre județe, pentru că sunt un instrument bun de construcție și de comunicare. Chiar dacă unele dintre proiectele discutate nu vizează județul Arad în mod direct, pe mine mă interesează și drumurile către obiectivele turistice din Caraș-Severin, de exemplu, pentru că arădenii le frecventează. Întâlnirea este utilă pentru că ne identificăm proiectele strategice, comune, proiectele care vor duce la accelerarea dezvoltării regiunii.

 

Va trebui să reușim să performăm în vestul țării, ca guvernanții să prindă curaj și să ne dea cu adevărat putere la nivel local și să aplice principiile descentralizării și a subsidiarității. Eu știu că va trebui să ajutăm și județele sărace, dar nu așa cum se întâmplă astăzi, când banii noștri se duc acolo și nu se mai întorc înspre vestul României, unde ei sunt produși. Agenția de Dezvoltare Regională, condusă de Sorin Maxim, este cea mai importantă instituție la nivel regional, pentru că prin ea se vor distribui fondurile europene. De aceea, în opinia mea, Sorin Maxim poate fi considerat un fel de „prim-ministru" al regiunii noastre.

 

G.A.: Ați afirmat, la un moment dat, că lupta vestului este cu Bucureștiul. La ce vă referiți, mai exact?

 

I.C. : Da, lupta noastră este în primul rând cu Bucureștiul, să putem fi un sprijin pentru mediul de afaceri, agricultori, pentru fiecare arădean. Oamenii așteaptă multe de la noi, pentru că ne-au votat și au încredere că putem schimba lucrurile în bine. Pentru asta, însă, este nevoie de schimbarea legislației, pentru creșterea competențelor acordate Consiliilor Județene (care în unele situații au mai puține atribuții decât primăriile de comună), și mă refer în primul rând la susținerea mediului de afaceri, agricultură și învățământul profesional.

 

Lupta noastră este, înainte de toate, cu funcționarii de la Bucureștiul, pe care trebuie să îi convingem că avem nevoie de legi care să ajute activitatea Consiliilor Județene, nu să o blocheze. Avem nevoie de legi care, atunci când ni se transferă atribuții pe hârtie, să ne transfere și resursele necesare.  Noi trebuie să avem legi care să ne ajute să punem la muncă fiecare „furnicuță" din regiunea noastră, nu să ținem unii oameni pe asistență socială, când ei sunt apți de muncă. Trebuie să avem legi care să ne permită ca atunci când un agent economic ne cere sprijinul, să i-l putem acorda, să nu lăsăm toată povara pe umerii investitorilor.

 

Trebuie să avem legi care să ne permită să susținem nu doar învățământul special, pentru copiii cu deficiențe, ci și învățământul profesional care formează forța muncă necesară afacerilor din județ. Trebuie să avem legi care să ne faciliteze relația cu agricultorii, să le putem fi un sprijin, nu doar un umăr pe care plâng atunci când se simt abandonați de funcționarii de la București.

 

G.A. : Știu că și la nivelul Consiliului Județean Arad, ca la nivelul Consiliului Județean Timiș, de altfel, digitalizarea este la ordinea zilei. Am văzut, de asemenea, declarațiile dvs. anterioare, care avertizau că nu va fi un proces fără asperități.

 

I.C. : Digitalizarea instituțiilor publice va fi finanțată prin Programul Operațional Regional. Dar pentru ca ea să fie cu adevărat eficientă, ea trebuie să integreze toate instituțiile publice, toate primăriile din județ, Consiliul Județean, ca fluxurile digitale să nu fie dublate de hârtii. Mare atenție, să nu ajungem să digitalizăm birocrația, doar din considerentul că astfel le-ar fi mai ușor unor funcționari care nu țin pasul cu informatizarea! Consiliul Județean Arad și-a anunțat la începutul acestui an intenția de a reduce birocrația și de a elimina din hârtii. Zilnic, semnez sute de documente, cu mii de pagini în total. Intenția Consiliului Județean se bazează pe faptul că, din cauza birocrației, uneori trec trei-patru zile de la înregistrarea petițiilor la Registratură și până când ajung efectiv să intre în soluționare.

 

Primul pas pe care l-am făcut a fost creșterea ponderii distribuirii electronice a corespondenței, respectiv a petițiilor care intră la noi prin e-mail. Acestea sunt repartizate în timp real către direcțiile și serviciile de specialitate, fără să mai treacă întâi pe la Registratură și să fie date de acolo pe circuit. Cei cărora li se adresează aceste documente se duc să le înregistreze personal, iar pe soft există dovada că au primit acel document, nu există posibilitatea ca el să se piardă.

În următorul pas, Registratura va deveni complet digitală, numărul de înregistrare va fi dat de cel care distribuie corespondența electronică, iar circulația documentelor va fi și ea complet digitală. Pentru implementarea acestui proiect noi am contactat Agenția de Dezvoltare Regională, fiindcă sunt costuri foarte mari, estimate la milioane de euro (incluzând aici și digitalizarea arhivei de aproape 30 de ani a Consiliului Județean). Insist pentru digitalizare pentru că ea nu înseamnă doar viteză de lucru și eficiență mai mare în actul administrativ, ci și transparență în relația cu arădenii.

 

ADR Vest intenționează să elaboreze o platformă deschisă, care va încuraja și firmele private să contribuie cu soluții la gândirea sistemului. Se va realiza un HAB Digital de Inovare la nivelul regiunii vest (deținător de competențe în domeniul digital) integrat într-o rețea europeană.

 

G.A. : O altă temă pe care ați ridicat-o la întâlnirea de la Bazoșul Nou, de vineri, a fost aceea a amenzilor pentru cei care distrug drumurile județene. Aici ce schimbări ar fi necesare, domnule președinte Iustin Cionca?


I.C. : Legea care reglementează amenzile acordate pentru depășirea tonajului pe drumurile județene este o lege proastă, pentru că banii colectați din amenzile celor care distrug drumurile nu pot fi folosiți pentru repararea pagubelor produse - este de părere președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca. Unii transportatori depășesc intenționat tonajul și distrug drumul, aproape fără niciun fel de consecințe. Amenzile sunt aplicate de Consiliul Județean, dar ele merg în bugetul primăriilor comunale, și de cele mai multe ori nu sunt încasate.

Deci Consiliul Județean, care modernizează drumurile din fonduri proprii sau fonduri europene, face investiția, suferă paguba, dar nu este despăgubit și nu primește de la transportatori nici măcar banii de amenzi, să îi poată investi în reparații sau modernizări, acolo unde este cazul. În cazul drumurilor naționale nu funcționează același sistem. Acolo amenzile sunt încasate de administratorul drumului, spre deosebire de drumurile județene, unde banii din amenzi nu merg la Consiliul Județean.

Asta deși noi cheltuim banii pentru investiție, noi cumpărăm cântarele cu care controlăm transportatorii, noi plătim salariile celor care realizează controlul și, în final, noi reparăm, din banii Consiliului Județean, drumurile distruse de transportatorii care nu respectă legea. Am solicitat tuturor președinților din vestul țării o poziție comună pe acest subiect.

 

Stiri asemanatoare

Accident cu 4 victime la Șimand, dintre care una încarcerată

Miercuri, 05 Iunie, 2024 20:05

Accident cu 4 victime la Șimand, dintre care una încarcerată

În această seară (5 iunie) în Șimand s-a produs un accident rutier în care au fost implicate 3 autoturisme.   Au intervenit pompierii militari ai Gărzii de Intervenț ...

Câți bani primesc pe zi membrii din secțiile de votare la alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie

Miercuri, 05 Iunie, 2024 16:07

Câți bani primesc pe zi membrii din secțiile de votare la alegerile locale și europarlamentare din 9 iunie

Alegerile locale și europarlamentare au loc pe 9 iunie 2024. Pentru activitatea desfășurată vor fi acordate indemnizații care pot ajunge la 730 de lei/zi în cazul președinților și l ...

Şapte reţinuţi în dosarul foștilor angajaţi MAI implicaţi în traficul de migranţi

Joi, 06 Iunie, 2024 11:24

Şapte reţinuţi în dosarul foștilor angajaţi MAI implicaţi în traficul de migranţi

Au fost efectuate primele rețineri în dosarul în care mai mulți foști angajați din MAI sunt acuzați de trafic de migranți.   Firmele deținute de grupare aduceau străini ...

Suporter Club UTA (SCU) exclusă oficial din conducerea clubului!

Luni, 12 Februarie, 2024 16:53

Suporter Club UTA (SCU) exclusă oficial din conducerea clubului!

Înainte cu cîteva zeci de minute de începerea meciului cu Botoșani, s-a Încheiat Adunarea Generală a Asociației Fotbal Club UTA, în care s-a decis excluderea SCU ...

Licitație pentru construirea drumului expres Arad-Oradea

Luni, 12 Februarie, 2024 17:08

Licitație pentru construirea drumului expres Arad-Oradea

Săptămâna aceasta se lansează licitația pentru construirea drumului expres Arad-Oradea! Informația, prezentată la București de ministrul Sorin Grindeanu, a fost confirmată de preșe ...

Concubinul soacrei amenințat cu o armă albă de ginerele acesteia

Duminica, 11 Februarie, 2024 16:49

Concubinul soacrei amenințat cu o armă albă de ginerele acesteia

Polițiștii Biroului de ordine Publică au emis, în dimineața zilei de 10 februarie, un ordin de protecție provizoriu, pe numele unui bărbat de 34 de ani, din Arad, care, pe fondul unor ...

O mașină s-a răsturnat în apropierea intrării în ștrandul Neptun. Șoferul era băut

Joi, 06 Iunie, 2024 09:02

O mașină s-a răsturnat în apropierea intrării în ștrandul Neptun. Șoferul era băut

Azi dimineață (6 iunie), în jurul orei 08:30 o mașină s-a răsturnat în afara părtii carosabile la coborârea de pe podul Decebal în apropierea intrării în ștr ...

Restricții de circulație pe mai multe autostrăzi din cauza unor lucrări la partea carosabilă

Joi, 06 Iunie, 2024 09:29

Restricții de circulație pe mai multe autostrăzi din cauza unor lucrări la partea carosabilă

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că astăzi (6 iunie), se vor efectua o serie de lucrări care impun restricții de circulație, astfel: & ...

Sărbătorim dragostea la Arad!

Luni, 12 Februarie, 2024 17:02

Sărbătorim dragostea la Arad!

Miercuri, 14 februarie invităm toate cuplurile de îndrăgostiți să se căsătorească pentru o zi pe Platoul Administrativ, într-un cadru festiv.  La kilometrul 0 al orașulu ...

Donald Trump ar încuraja Rusia să „facă orice vrea” ţărilor NATO care nu cotizează destul pentru Alianță

Luni, 12 Februarie, 2024 12:14

Donald Trump ar încuraja Rusia să „facă orice vrea” ţărilor NATO care nu cotizează destul pentru Alianță

Fostul preşedinte american Donald Trump a afirmat, sâmbătă, că ar încuraja Rusia să facă „orice vrea” oricărei ţări membră a NATO care nu îndeplineşte dir ...

Încă o mașină a luat foc în Arad în urma unui scurtcircuit electric

Miercuri, 05 Iunie, 2024 15:48

Încă o mașină a luat foc în Arad în urma unui scurtcircuit electric

În această după-amiază (5 iunie), în jurul orei 15:00, pompierii militari arădeni au fost solicitați să intervină pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit la un ...

Moneasa are nevoie de un primar care muncește și aduce bani în stațiune

Miercuri, 05 Iunie, 2024 15:49

Moneasa are nevoie de un primar care muncește și aduce bani în stațiune

Consiliul Județean este criticat de Primăria din Moneasa, condusă de un primar PSD, pentru că nu ar fi investit suficient în comună. În realitate, Consiliul Județean, condus de ...

”Lecție” de democrație în Rusia! Rușii au de ales între Vladimir și Putin la alegerile prezidențiale

Duminica, 11 Februarie, 2024 16:45

”Lecție” de democrație în Rusia! Rușii au de ales între Vladimir și Putin la alegerile prezidențiale

Înregistrarea candidaţilor pentru alegerile prezidenţiale din Federația rusă care vor avea loc în luna martie a.c. s-au încheiat. Unicul opozant real al lui Vladimir Putin, ...

Razie a rutieristilor pe raza municipiului și a județului sîmbătă noaptea, au fost vizați vitezomanii și alcoolul la volan, însă n-au scăpat nici cei fără carnet dar nici bicicliștii

Duminica, 11 Februarie, 2024 15:20

Razie a rutieristilor pe raza municipiului și a județului sîmbătă noaptea, au fost vizați vitezomanii și alcoolul la volan, însă n-au scăpat nici cei fără carnet dar nici bicicliștii

Sub coordonarea Serviciului Rutier, la data de 10 februarie a.c., a fost desfășurată o acțiune de amploare, pe drumurile județene din mediul rural, precum și în mediul urban.   ...



{**}

Acest site foloseşte cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica de Confidentialitate si apoi sa confirmi acordul tau.