Alin V─âcean: “Îmi iubesc meseria ╚Öi îi sunt recunosc─âtor destinului c─â mi-a dat ╚Öansa de a m─â manifesta cultural”
Alin V─âcean: “Îmi iubesc meseria ╚Öi îi sunt recunosc─âtor destinului c─â mi-a dat ╚Öansa de a m─â manifesta cultural”

Alin V─âcean: ÔÇť├Ämi iubesc meseria ╚Öi ├«i sunt recunosc─âtor destinului c─â mi-a dat ╚Öansa de a m─â manifesta culturalÔÇŁ

Luni, 04 Ianuarie, 2016 13:25 Redactia LOCALE Comentarii  Recomanda pe Facebook  Recomanda pe Twitter
Redactia LOCALE Comentarii  Recomanda pe Facebook Recomanda pe Twitter
Luni, 04 Ianuarie, 2016 13:25 Tiparire

 

 

De vorb─â cu Alin V─âcean, artist, compozitor, profesor ┼či director general al Filarmonicii de Stat Arad, despre pasiunea sa pentru muzic─â, carier─â ┼či planurile Filarmonicii în noul an.

 

Ghidul Ar─âdean: Cine este Alin V─âcean, în spatele func┼úiei?

Alin V─âcean: Din culisele propriei existen╚Ťe, Alin V─âcean este în primul rând un creator de muzic─â, o persoan─â misterioas─â, dar jovial─â în acela╚Öi timp, care devine satisf─âcut─â atunci când sunetele ╚Öi vibra╚Ťiile lui tr─âiesc într-o formul─â unic─â, ce-i apar╚Ťine. Un fel de alchimist, dac─â pre╚Ťuim în aur factorul vital ce ne înconjoar─â, cu care se lucreaz─â, în cazul nostru, al muzicienilor, sunetul de referin╚Ť─â. Cine-mi cunoa╚Öte via╚Ťa de artist poate s─â-mi constate ascensiunea, dar nu poate s─â ateste c─â au preexistat reguli. Recurent, acestea mi le-am auto-identificat mergând înainte, dep─â╚Öind etape, descoperind teritorii ╚Öi geografii sonore. Uneori, a privi înapoi ╚Öi a încerca s─â te auto-define╚Öti, nu este o renun╚Ťare, ci un gest de progres, de îndemn pentru creatorul propriilor reguli, dornic s─â atrag─â dup─â sine ╚Öi pe al╚Ťii dornici s─â „muziceasc─â”, ca în basmele fra╚Ťilor Grimm.

 

G.A: Cum a┼úi descoperit pasiunea pentru muzic─â ┼či ce v-a îndreptat spre pian?

A.V: În familia mea se cânta mult. Tat─âl meu cânta la vioar─â, mama mea avea o voce melodioas─â, iar fra╚Ťii mei, fiecare, mânuiau cu talent cel pu╚Ťin un instrument muzical. Crescut într-un asemenea ambient sonor, a╚Öa am ajuns eu s─â iau marea muzic─â în serios. Ascultând în familie foarte mult─â muzic─â clasic─â, de devreme am în╚Ťeles c─â ascult─âtorul ac╚Ťioneaz─â ca un al doilea interpret, cu scopul de a reg─âsi gândirea original─â a compozitorului ╚Öi, astfel, de a des─âvâr╚Öi procesul. De aici încolo, una dintre cele mai înalte satisfac╚Ťii ale mele a fost descoperirea noii lumi sonore pe care o reprezenta stilul ce-mi era pân─â mai ieri necunoscut.
 

Înc─â din copil─ârie sim╚Ťeam chemarea claviaturii, aceea de a-mi l─âsa degetele libere s─â zburde în improviza╚Ťii, în provoc─âri melodice ╚Öi acordice, de la cele mai simple înspre cele mai ambi╚Ťioase. Atunci nu ╚Ötiam c─â peste câ╚Ťiva ani ursitoarele au preg─âtit pentru mine diploma de compozitor de la Academia de Muzica Gh. Dima din Cluj-Napoca, iar, mai apoi, c─â “improviza╚Ťia” îmi va fi chiar tema de cercetare pentru lucrarea de doctorat - „Improviza┼úia – Fenomen procesual în crea┼úia muzical─â în raport cu tehnicile elaborate”, o carte pe care o recomand fiec─ârui muzician ┼či nu numai.

 

G.A: Sunte┼úi compozitor de muzic─â simfonic─â ┼či cameral─â. Ce v─â inspir─â?

A.V: La baza compozi╚Ťiilor mele, ca substrat al „inspira╚Ťiei” (un termen extrem de dificil de teoretizat), stau dou─â elemente de baz─â în procesul componistic: intui╚Ťia ╚Öi improviza╚Ťia.
 

Intui╚Ťia muzical─â este elementul primordial în demararea procesului componistic. Ea este o func╚Ťie a creatitvit─â╚Ťii, care genereaz─â scenarii virtuale ╚Öi imagineaz─â situa╚Ťii ce r─âspund unui stimul exterior, nevoi interioare ori unei n─âzuin╚Ťe spre claritate ╚Öi logic─â. Intui╚Ťia precizeaz─â direc╚Ťia. O face într-un mod polisemantic, dar corect ╚Öi precis din punctul de vedere al rigorii artistice.
 

Imporviza╚Ťia este primul contact cu necunoscutul, c─âci, prin improviza╚Ťie, încerc s─â pun în mi╚Öcare angrenajul muzical ╚Öi sondez posibilit─â╚Ťile ╚Öi rezisten╚Ťa materialului sonor. Astfel, încep s─â g─âsesc c─âi de dezvoltare ╚Öi trasee ale discursului muzical. Improviza╚Ťia sorteaz─â ╚Öi desprinde ideile puternice de cele firave. Un compozitor iscusit folose╚Öte improviza╚Ťia pentru a selecta grâul de neghina sonor─â.

 

G.A:Care este unul dintre cele mai memorabile momente din cariera dvs?

A.V:L-a╚Ö aminti pe primul cu adev─ârat special, pentru c─â dup─â acel moment au urmat numeroase altele de o puternic─â satisfac╚Ťie ╚Öi înc─ârc─âtur─â profesional─â. Eram student, terminasem anul I de facultate ╚Öi împreun─â cu corul „Antifonia”, dirijat de maestru Constantin Rîp─â, am participat la grandiosul show de inaugurare a unei p─âr╚Ťi noi construite, un grandios terminal al aeroprtului din München. Acea sear─â a fost memorabil─â, fiind mai mult decât un simplu concert. A fost ceva similar cum vedem la deschiderea jocurilor olimpice; cu sute de arti╚Öti implica┼úi; balerini, fachiri, dansatori, muzicieni cu instrumente tradi╚Ťionale din toate col╚Ťurile lumii, un mega-spectacol de lumin─â, muzic─â ╚Öi lasere (o noutate la acea vreme), transmis pe mai multe posturi de televiziune. Precizia, profesionalismul nem╚Ťesc ╚Öi toat─â regia acelei seri ne-au motivat pe noi ca studen╚Ťi s─â d─âm ce a fost mai bun din noi. Personal m-am sim╚Ťit cu adevarat artist ╚Öi, deopotriv─â mândru c─â, printre atâ╚Ťia str─âni, eu eram artist român.

 

 

G.A: Sunte┼úi director general al Filarmonicii de Stat Arad, profesor la ╚ścoala de Art─â „Sabin Dr─âgoi” Arad ┼či profesor asociat la Facultatea de Muzic─â din Timi╚Öoara. Cum reu╚Öi╚Ťi s─â îmbina╚Ťi cu succes aceste locuri de manifestare profesional─â?

A.V:Îmi iubesc meseria ╚Öi îi sunt recunosc─âtor destinului c─â mi-a dat ╚Öansa de a m─â manifesta cultural, pentru faptul c─â m-am trezit aruncat pe scena vie╚Ťii, trebuind s─â-mi joc rolul de pedagog, artist ╚Öi organizator de evenimente culturale. Toate au o legatur─â intrinsec─â, ╚Öi toate au ca scop formarea unui gust estetic rafinat - studen╚Ťiilor sau melomanilor deopotriv─â – menirea de a le facilita celor cu care interac╚Ťionez incomparabila bucurie a descoperirii artei sunetelor, a întâlnirii cu noul, bucurie al c─ârei pre╚Ť este tocmai victoria asupra acelei comodit─â╚Ťi ce ne face întotdeauna s─â prefer─âm sonoritatea deja auzit─â, sau asem─ân─âtoare ei, sonorit─â╚Ťii inedite ori insolite care „╚Öfichiuie╚Öte” lenevia noastr─â natural─â. Frecvent am un mesaj pentru cei doritori de a avansa în arta ascult─ârii sau studierii muzicii: „Smulgerea din pasivitate – primul pas spre întelegere”!

 

G.A: Aveţi modele de viaţă/persoane care vă inspiră?

A.V:Evident c─â exist─â persoane dragi mie de la care am încercat s─â înv─â╚Ť cât mai multe lucruri folositoare în via╚Ť─â sau în carier─â. Cu mare pl─âcere îmi aduc aminte de to╚Ťi profesorii mei din perioada de formare academic─â ╚Öi i-a╚Ö men╚Ťiona pe trei dintre ei.
 

Sub îndrumarea acad. prof. univ. dr. Eduard Terenyi, am terminat primul ciclu de înv─â┼ú─âmânt universitar, cel care mi-a fost ┼či profesor de compozi┼úie ┼či armonie. Distinsului profesor îi datorez un nou mod, nu atât de „a gândi în muzic─â”, cât de a „gândi muzica”.
 

La master – Stil ┼či Limbaj Compozi┼úional – am lucrat cu maestrul acad. prof. univ dr. Cornel ┼ó─âranu, unul dintre cei mai ilu┼čtri compozitori români contemporani, al─âturi de care am avut ocazia s─â descop─âr ┼či s─â analizez cele mai avangardiste partituri muzicale.
 

Maestrului prof. univ. Constantin Rîp─â am s─â-i port o profund─â admira┼úie pentru modul în care m-a f─âcut s─â în┼úeleg fenomenul muzical în contextul sincretismului artelor, raportul muzic─â-poezie.
 

Ori de câte ori programez în cadrul concertelor organizate de Filarmonica Arad, vreo lucrare scris─â de ei, am un sentiment de recuno╚Ötin╚Ť─â c─â m-au ╚Ölefuit profesional bine, încât, la rândul lor, ╚Öi ei s─â poat─â fi m─ândri de mine, c─â fostul lor student este într-o pozi╚Ťie în care poate s─â le promoveze muzica.
 

Vreau s─â îl amintesc ╚Öi pe fratele meu Adrian, cu care am o rela╚Ťie mai mult decât de frate mai mare. De la Adi cred c─â am împrumutat un stil de gândire occidental ╚Öi pot accesa sfaturile unei bogate experien╚Ťe de via╚Ť─â tr─âit─â pe un alt continent, un minunat confident, un obiectivist consilier.
 

Exist─â desigur lâng─â mine ╚Öi acel "yin" feminin binef─âc─âtor de energie, acea surs─â de inspira╚Ťie, un prieten când to╚Ťi ceilal╚Ťi prieteni se retrag, acea vraj─â a iubirii ╚Öi bucuriei; se nume╚Öte Paula ╚Öi îi mul╚Ťumesc c─â pur ╚Öi simplu ea exist─â.

 

G.A: Ce surprize preg─âte┼čte Filarmonica de Stat Arad publicului ar─âdean pentru anul 2016?

A.V:O filarmonic─â populat─â masiv de melomani, poate da m─âsura unui nivel general al recept─ârii artei într-un ora╚Ö cu preten╚Ťii. Aradul, în ultimii ani, a progresat mult în ceea ce înseamn─â consumul de muzic─â cult─â. În 4 ani de management la filarmonic─â am ini┼úiat tot atâtea proiecte majore pentru via┼úa cultural─â ar─âdean─â; festivaluri sau concursuri, ce îmi doresc s─â continuie nu doar în 2016, ci s─â se permanetizeze în ceea ce înseamn─â vibra┼úia muzical─â ar─âdean─â, deoarece asigur─â un loc de întâlnire mai mult decât ofertant cu toate genurile ╚Öi formele importante ale muzicii adev─ârate.
 

„Festivalul Interna┼úional Toamna Muzical─â Ar─âdean─â”, „Festivalul Interna┼úional de Muzic─â American─â ┼či JAZZ” – o noutate absolut─â pentru Arad, un festival cu un impact excelent asupra publicului tân─âr îndeosebi - Concursul Interna┼úional de canto „Alexandu F─ârca┼č”, un succes imens înc─â de la prima edi┼úie, Festivalul de Muzic─â Contemporan─â, în 2016 ed a II-a.
 

Toate aceste manifest─âri doresc s─â fie din ce în ce mai dinamizate, s─â creasc─â în valoare ╚Öi prestigiu, na╚Ťional ╚Öi interna╚Ťional.
 

Pe l─âng─â aceste perioade în care se vor desf─â╚Öura proiectele amintite, în fiecare s─âpt─âmân─â, propunem publicului nostru cel pu╚Ťin dou─â întâlniri cu partituri sortate atent, valoroase ╚Öi validate stilistic de istoria muzicii, ori muzici moderne scrise sau improvizate în cele mai insolite moduri.

 

G.A: V─â rug─âm s─â transmite╚Ťi un mesaj cititorilor no╚Ötri.

A.V:Mesajul meu este simplu ╚Öi reprezint─â o mare invita╚Ťie de a asculta muzic─â clasic─â, de a veni la concertele organizate de filarmonica ar─âdean─â. F─âr─â un ascult─âtor inteligent, un public vibrant, st─âruitor, cultivat, procesul cre─ârii ╚Öi interpret─ârii muzicii r─âmâne neîncheiat, suspendat.
 

Fii con╚Ötient ╚Öi mândru, iubite cititor... de importan╚Ťa hot─ârâtoare a particip─ârii tale. Exist─â o m─âiestrie a ascult─ârii, dup─â cum exist─â o m─âiestrie a lecturii. Prin ceea ce întreprinzi, încoronezi opera compozitorului ╚Öi a interpretului, c─ârora li te al─âturi ╚Öi împreun─â cu care formezi o indestructibil─â trinitate. Drumul care duce spre aceast─â a treia crea╚Ťie a muzicii în spiritul ╚Öi prin str─âdania ascult─âtorului; iat─â în ce va consta c─âl─âtoria la care melomanul, cititor al acestui interviu, este invitat.Silvia Irimie 

Alin V─âcean: “Îmi iubesc meseria ╚Öi îi sunt recunosc─âtor destinului c─â mi-a dat ╚Öansa de a m─â manifesta cultural”

 

 

De vorb─â cu Alin V─âcean, artist, compozitor, profesor ┼či director general al Filarmonicii de Stat Arad, despre pasiunea sa pentru muzic─â, carier─â ┼či planurile Filarmonicii în noul an.

 

Ghidul Ar─âdean: Cine este Alin V─âcean, în spatele func┼úiei?

Alin V─âcean: Din culisele propriei existen╚Ťe, Alin V─âcean este în primul rând un creator de muzic─â, o persoan─â misterioas─â, dar jovial─â în acela╚Öi timp, care devine satisf─âcut─â atunci când sunetele ╚Öi vibra╚Ťiile lui tr─âiesc într-o formul─â unic─â, ce-i apar╚Ťine. Un fel de alchimist, dac─â pre╚Ťuim în aur factorul vital ce ne înconjoar─â, cu care se lucreaz─â, în cazul nostru, al muzicienilor, sunetul de referin╚Ť─â. Cine-mi cunoa╚Öte via╚Ťa de artist poate s─â-mi constate ascensiunea, dar nu poate s─â ateste c─â au preexistat reguli. Recurent, acestea mi le-am auto-identificat mergând înainte, dep─â╚Öind etape, descoperind teritorii ╚Öi geografii sonore. Uneori, a privi înapoi ╚Öi a încerca s─â te auto-define╚Öti, nu este o renun╚Ťare, ci un gest de progres, de îndemn pentru creatorul propriilor reguli, dornic s─â atrag─â dup─â sine ╚Öi pe al╚Ťii dornici s─â „muziceasc─â”, ca în basmele fra╚Ťilor Grimm.

 

G.A: Cum a┼úi descoperit pasiunea pentru muzic─â ┼či ce v-a îndreptat spre pian?

A.V: În familia mea se cânta mult. Tat─âl meu cânta la vioar─â, mama mea avea o voce melodioas─â, iar fra╚Ťii mei, fiecare, mânuiau cu talent cel pu╚Ťin un instrument muzical. Crescut într-un asemenea ambient sonor, a╚Öa am ajuns eu s─â iau marea muzic─â în serios. Ascultând în familie foarte mult─â muzic─â clasic─â, de devreme am în╚Ťeles c─â ascult─âtorul ac╚Ťioneaz─â ca un al doilea interpret, cu scopul de a reg─âsi gândirea original─â a compozitorului ╚Öi, astfel, de a des─âvâr╚Öi procesul. De aici încolo, una dintre cele mai înalte satisfac╚Ťii ale mele a fost descoperirea noii lumi sonore pe care o reprezenta stilul ce-mi era pân─â mai ieri necunoscut.
 

Înc─â din copil─ârie sim╚Ťeam chemarea claviaturii, aceea de a-mi l─âsa degetele libere s─â zburde în improviza╚Ťii, în provoc─âri melodice ╚Öi acordice, de la cele mai simple înspre cele mai ambi╚Ťioase. Atunci nu ╚Ötiam c─â peste câ╚Ťiva ani ursitoarele au preg─âtit pentru mine diploma de compozitor de la Academia de Muzica Gh. Dima din Cluj-Napoca, iar, mai apoi, c─â “improviza╚Ťia” îmi va fi chiar tema de cercetare pentru lucrarea de doctorat - „Improviza┼úia – Fenomen procesual în crea┼úia muzical─â în raport cu tehnicile elaborate”, o carte pe care o recomand fiec─ârui muzician ┼či nu numai.

 

G.A: Sunte┼úi compozitor de muzic─â simfonic─â ┼či cameral─â. Ce v─â inspir─â?

A.V: La baza compozi╚Ťiilor mele, ca substrat al „inspira╚Ťiei” (un termen extrem de dificil de teoretizat), stau dou─â elemente de baz─â în procesul componistic: intui╚Ťia ╚Öi improviza╚Ťia.
 

Intui╚Ťia muzical─â este elementul primordial în demararea procesului componistic. Ea este o func╚Ťie a creatitvit─â╚Ťii, care genereaz─â scenarii virtuale ╚Öi imagineaz─â situa╚Ťii ce r─âspund unui stimul exterior, nevoi interioare ori unei n─âzuin╚Ťe spre claritate ╚Öi logic─â. Intui╚Ťia precizeaz─â direc╚Ťia. O face într-un mod polisemantic, dar corect ╚Öi precis din punctul de vedere al rigorii artistice.
 

Imporviza╚Ťia este primul contact cu necunoscutul, c─âci, prin improviza╚Ťie, încerc s─â pun în mi╚Öcare angrenajul muzical ╚Öi sondez posibilit─â╚Ťile ╚Öi rezisten╚Ťa materialului sonor. Astfel, încep s─â g─âsesc c─âi de dezvoltare ╚Öi trasee ale discursului muzical. Improviza╚Ťia sorteaz─â ╚Öi desprinde ideile puternice de cele firave. Un compozitor iscusit folose╚Öte improviza╚Ťia pentru a selecta grâul de neghina sonor─â.

 

G.A:Care este unul dintre cele mai memorabile momente din cariera dvs?

A.V:L-a╚Ö aminti pe primul cu adev─ârat special, pentru c─â dup─â acel moment au urmat numeroase altele de o puternic─â satisfac╚Ťie ╚Öi înc─ârc─âtur─â profesional─â. Eram student, terminasem anul I de facultate ╚Öi împreun─â cu corul „Antifonia”, dirijat de maestru Constantin Rîp─â, am participat la grandiosul show de inaugurare a unei p─âr╚Ťi noi construite, un grandios terminal al aeroprtului din München. Acea sear─â a fost memorabil─â, fiind mai mult decât un simplu concert. A fost ceva similar cum vedem la deschiderea jocurilor olimpice; cu sute de arti╚Öti implica┼úi; balerini, fachiri, dansatori, muzicieni cu instrumente tradi╚Ťionale din toate col╚Ťurile lumii, un mega-spectacol de lumin─â, muzic─â ╚Öi lasere (o noutate la acea vreme), transmis pe mai multe posturi de televiziune. Precizia, profesionalismul nem╚Ťesc ╚Öi toat─â regia acelei seri ne-au motivat pe noi ca studen╚Ťi s─â d─âm ce a fost mai bun din noi. Personal m-am sim╚Ťit cu adevarat artist ╚Öi, deopotriv─â mândru c─â, printre atâ╚Ťia str─âni, eu eram artist român.

 

 

G.A: Sunte┼úi director general al Filarmonicii de Stat Arad, profesor la ╚ścoala de Art─â „Sabin Dr─âgoi” Arad ┼či profesor asociat la Facultatea de Muzic─â din Timi╚Öoara. Cum reu╚Öi╚Ťi s─â îmbina╚Ťi cu succes aceste locuri de manifestare profesional─â?

A.V:Îmi iubesc meseria ╚Öi îi sunt recunosc─âtor destinului c─â mi-a dat ╚Öansa de a m─â manifesta cultural, pentru faptul c─â m-am trezit aruncat pe scena vie╚Ťii, trebuind s─â-mi joc rolul de pedagog, artist ╚Öi organizator de evenimente culturale. Toate au o legatur─â intrinsec─â, ╚Öi toate au ca scop formarea unui gust estetic rafinat - studen╚Ťiilor sau melomanilor deopotriv─â – menirea de a le facilita celor cu care interac╚Ťionez incomparabila bucurie a descoperirii artei sunetelor, a întâlnirii cu noul, bucurie al c─ârei pre╚Ť este tocmai victoria asupra acelei comodit─â╚Ťi ce ne face întotdeauna s─â prefer─âm sonoritatea deja auzit─â, sau asem─ân─âtoare ei, sonorit─â╚Ťii inedite ori insolite care „╚Öfichiuie╚Öte” lenevia noastr─â natural─â. Frecvent am un mesaj pentru cei doritori de a avansa în arta ascult─ârii sau studierii muzicii: „Smulgerea din pasivitate – primul pas spre întelegere”!

 

G.A: Aveţi modele de viaţă/persoane care vă inspiră?

A.V:Evident c─â exist─â persoane dragi mie de la care am încercat s─â înv─â╚Ť cât mai multe lucruri folositoare în via╚Ť─â sau în carier─â. Cu mare pl─âcere îmi aduc aminte de to╚Ťi profesorii mei din perioada de formare academic─â ╚Öi i-a╚Ö men╚Ťiona pe trei dintre ei.
 

Sub îndrumarea acad. prof. univ. dr. Eduard Terenyi, am terminat primul ciclu de înv─â┼ú─âmânt universitar, cel care mi-a fost ┼či profesor de compozi┼úie ┼či armonie. Distinsului profesor îi datorez un nou mod, nu atât de „a gândi în muzic─â”, cât de a „gândi muzica”.
 

La master – Stil ┼či Limbaj Compozi┼úional – am lucrat cu maestrul acad. prof. univ dr. Cornel ┼ó─âranu, unul dintre cei mai ilu┼čtri compozitori români contemporani, al─âturi de care am avut ocazia s─â descop─âr ┼či s─â analizez cele mai avangardiste partituri muzicale.
 

Maestrului prof. univ. Constantin Rîp─â am s─â-i port o profund─â admira┼úie pentru modul în care m-a f─âcut s─â în┼úeleg fenomenul muzical în contextul sincretismului artelor, raportul muzic─â-poezie.
 

Ori de câte ori programez în cadrul concertelor organizate de Filarmonica Arad, vreo lucrare scris─â de ei, am un sentiment de recuno╚Ötin╚Ť─â c─â m-au ╚Ölefuit profesional bine, încât, la rândul lor, ╚Öi ei s─â poat─â fi m─ândri de mine, c─â fostul lor student este într-o pozi╚Ťie în care poate s─â le promoveze muzica.
 

Vreau s─â îl amintesc ╚Öi pe fratele meu Adrian, cu care am o rela╚Ťie mai mult decât de frate mai mare. De la Adi cred c─â am împrumutat un stil de gândire occidental ╚Öi pot accesa sfaturile unei bogate experien╚Ťe de via╚Ť─â tr─âit─â pe un alt continent, un minunat confident, un obiectivist consilier.
 

Exist─â desigur lâng─â mine ╚Öi acel "yin" feminin binef─âc─âtor de energie, acea surs─â de inspira╚Ťie, un prieten când to╚Ťi ceilal╚Ťi prieteni se retrag, acea vraj─â a iubirii ╚Öi bucuriei; se nume╚Öte Paula ╚Öi îi mul╚Ťumesc c─â pur ╚Öi simplu ea exist─â.

 

G.A: Ce surprize preg─âte┼čte Filarmonica de Stat Arad publicului ar─âdean pentru anul 2016?

A.V:O filarmonic─â populat─â masiv de melomani, poate da m─âsura unui nivel general al recept─ârii artei într-un ora╚Ö cu preten╚Ťii. Aradul, în ultimii ani, a progresat mult în ceea ce înseamn─â consumul de muzic─â cult─â. În 4 ani de management la filarmonic─â am ini┼úiat tot atâtea proiecte majore pentru via┼úa cultural─â ar─âdean─â; festivaluri sau concursuri, ce îmi doresc s─â continuie nu doar în 2016, ci s─â se permanetizeze în ceea ce înseamn─â vibra┼úia muzical─â ar─âdean─â, deoarece asigur─â un loc de întâlnire mai mult decât ofertant cu toate genurile ╚Öi formele importante ale muzicii adev─ârate.
 

„Festivalul Interna┼úional Toamna Muzical─â Ar─âdean─â”, „Festivalul Interna┼úional de Muzic─â American─â ┼či JAZZ” – o noutate absolut─â pentru Arad, un festival cu un impact excelent asupra publicului tân─âr îndeosebi - Concursul Interna┼úional de canto „Alexandu F─ârca┼č”, un succes imens înc─â de la prima edi┼úie, Festivalul de Muzic─â Contemporan─â, în 2016 ed a II-a.
 

Toate aceste manifest─âri doresc s─â fie din ce în ce mai dinamizate, s─â creasc─â în valoare ╚Öi prestigiu, na╚Ťional ╚Öi interna╚Ťional.
 

Pe l─âng─â aceste perioade în care se vor desf─â╚Öura proiectele amintite, în fiecare s─âpt─âmân─â, propunem publicului nostru cel pu╚Ťin dou─â întâlniri cu partituri sortate atent, valoroase ╚Öi validate stilistic de istoria muzicii, ori muzici moderne scrise sau improvizate în cele mai insolite moduri.

 

G.A: V─â rug─âm s─â transmite╚Ťi un mesaj cititorilor no╚Ötri.

A.V:Mesajul meu este simplu ╚Öi reprezint─â o mare invita╚Ťie de a asculta muzic─â clasic─â, de a veni la concertele organizate de filarmonica ar─âdean─â. F─âr─â un ascult─âtor inteligent, un public vibrant, st─âruitor, cultivat, procesul cre─ârii ╚Öi interpret─ârii muzicii r─âmâne neîncheiat, suspendat.
 

Fii con╚Ötient ╚Öi mândru, iubite cititor... de importan╚Ťa hot─ârâtoare a particip─ârii tale. Exist─â o m─âiestrie a ascult─ârii, dup─â cum exist─â o m─âiestrie a lecturii. Prin ceea ce întreprinzi, încoronezi opera compozitorului ╚Öi a interpretului, c─ârora li te al─âturi ╚Öi împreun─â cu care formezi o indestructibil─â trinitate. Drumul care duce spre aceast─â a treia crea╚Ťie a muzicii în spiritul ╚Öi prin str─âdania ascult─âtorului; iat─â în ce va consta c─âl─âtoria la care melomanul, cititor al acestui interviu, este invitat.Silvia Irimie 

Stiri asemanatoare

Ipocrizie la vot în Consiliul Local. Consilierii USR deși reclamă cheltuieli mari cu personalul în primărie, nu votează reorganizarea

Joi, 22 Iulie, 2021 18:14

Ipocrizie la vot în Consiliul Local. Consilierii USR deși reclamă cheltuieli mari cu personalul în primărie, nu votează reorganizarea

Joi, 22 iulie 2021, consilierii locali au fost convoca╚Ťi în ╚Öedin╚Ťa ordinar─â a lunii iulie, ╚Öedin╚Ť─â cu peste 50 de proiecte pe ordinea de zi. Interesul major a fost pentru proiectele ...

Cosmin Mladin, presupusul cap al re╚Ťelei de trafican╚Ťi s-a predat

Vineri, 23 Iulie, 2021 21:23

Cosmin Mladin, presupusul cap al re╚Ťelei de trafican╚Ťi s-a predat

Liderii trafican╚Ťilor de ╚Ťig─âri din Arad, Cosmin Mladin ┼či Daniel Copil, s-au predat la Tribunalul Bucure╚Öti. Cei doi sunt acuza╚Ťi de constituirea unui grup infrac╚Ťional organizat, contrab ...

Bilanţ Pandemie 23 iulie: Aproape 23.000 de personae vindicate de la inceputul pandemiei în Arad

Vineri, 23 Iulie, 2021 21:46

Bilanţ Pandemie 23 iulie: Aproape 23.000 de personae vindicate de la inceputul pandemiei în Arad

La nivel local, autorit─â┼úile au anun┼úat noul bilan┼ú pentru jude┼úul Arad înregistrat în  ultimele 24 de ore, niciun caz  nou de persoan─â infectat─â ...

Un motociclist din Timi╚Öoara ╚Öi-a pierdut via╚Ťa pe drumul dintre Arad ╚Öi Oradea

Vineri, 23 Iulie, 2021 21:02

Un motociclist din Timi╚Öoara ╚Öi-a pierdut via╚Ťa pe drumul dintre Arad ╚Öi Oradea

În aceast─â diminea╚Ť─â, în jurul orei 10.30 s-a produs un accident rutier grav pe D.N.79, în afara localit─â╚Ťii ╚śimand.   La fa╚Ťa locului s-au deplasat cu celeritate ...

L─âs─â-te cucerit de notele muzicale ÔÇťLa B─âncu╚ŤeÔÇŁ ├«n Parcul Eminescu

Joi, 22 Iulie, 2021 19:03

L─âs─â-te cucerit de notele muzicale ÔÇťLa B─âncu╚ŤeÔÇŁ  ├«n Parcul Eminescu

Cvintetul de coarde al Filarmonicii Arad v─â d─â întâlnire sâmb─ât─â, 24 iulie 2021, cu începere de la ora 20:00 în Parcul Mihai Eminescu, “La B─âncu╚Ťe” ...

A venit acasă și a găsit casa arsă

Vineri, 23 Iulie, 2021 20:38

A venit acasă și a găsit casa arsă

Deta╚Öamentul de Pompieri Arad a intervenit în aceast─â dup─â mas─â cu un echipaj de stingere pe strada Constitu╚Ťiei din municipiul Arad pentru stingerea unui incendiu ce se manifesta la o ...

O nou─â ac╚Ťiune de dezinsec╚Ťie ├«n municipiu, anun╚Ť─â prim─âria Arad

Luni, 19 Iulie, 2021 15:06

O nou─â ac╚Ťiune de dezinsec╚Ťie ├«n municipiu, anun╚Ť─â prim─âria Arad

Prim─âria Municipiului Arad prin intermediul operatorului specializat va  desf─â╚Öura o nou─â ac┼úiune de dezinsec┼úie pe domeniul public ┼či privat al Municipiului Arad. Tratamentul se va a ...

Au ├«nceput lucr─ârile la Skate-Park-ul din incinta ╚śtrandului Neptun

Vineri, 23 Iulie, 2021 18:44

Au ├«nceput lucr─ârile la Skate-Park-ul din incinta ╚śtrandului Neptun

În luna mai a acestui an, Prim─âria Arad anun╚Ťa tranformarea unui bazin pentru copii dezafectat din incinta ╚śtrandului Neptun într-un Skate-Park   “Vom reface suprafa╚Ť ...

Aradul este atractiv pentru investitori ÔÇô o nou─â fabric─â cu capital autohton

Joi, 22 Iulie, 2021 08:38

Aradul este atractiv pentru investitori ÔÇô o nou─â fabric─â cu capital autohton

Aradul este un punct important pe harta dezvolt─ârii economice sus╚Ťine eurodeputatul Gheorghe Falc─â. Este vorba despre o investi╚Ťie de 6 milioane de euro, la Zimandul Nou în jude╚Ťul Ara ...

Garofi┼úa Popa: ÔÇ×Turismul ar─âdean cre╚Öte ├«n fiecare an!ÔÇŁ

Joi, 22 Iulie, 2021 17:33

Garofi┼úa Popa: ÔÇ×Turismul ar─âdean cre╚Öte ├«n fiecare an!ÔÇŁ

Consilierul judeţean Garofiţa Popa afirmă că strategia turistică derulată de către administraţia liberală de la Consiliul Judeţean din Arad dă roade. Conform acesteia, turismul arădea ...

Primăria Municipiului Arad continuă activitatea integrată de spălare cu detergent ecologic profesional a străzilor și trotuarelor din oraș

Vineri, 23 Iulie, 2021 17:43

Primăria Municipiului Arad continuă activitatea integrată de spălare cu detergent ecologic profesional a străzilor și trotuarelor din oraș

Prim─âria Municipiului Arad desf─â╚Öoar─â o ampl─â ac╚Ťiune de sp─âlare ╚Öi dezinfec╚Ťie a suprafe╚Ťelor din domeniul public al Municipiului Arad, cu spum─â activ─â ╚Öi substan╚Ťe certificate, pr ...

Întreruperi la energie electrică programate la Pâncota, Sagu și Nadăș

Marti, 20 Iulie, 2021 07:37

Întreruperi la energie electrică programate la Pâncota, Sagu și Nadăș

E-Distribu┼úie Banat SA, Zona de Medie ┼či Joas─â Tensiune ARAD a redus num─ârul întreruperilor programate pentru lucr─ârile de repara┼úii ┼či între┼úinere instala┼úii ┼či r ...

Expozi╚Ťie canin─â cu adop╚Ťie la finele acestei s─âpt─âm├óni

Vineri, 23 Iulie, 2021 09:20

Expozi╚Ťie canin─â cu adop╚Ťie la finele acestei s─âpt─âm├óni

Prim─âria Municipiului Arad în parteneriat cu Societatea Gospod─ârirea Comunal─â Arad SA, v─â invit─â sâmb─ât─â, 24 iulie 2021, începând cu ora 10.00, la o expozi╚Ťie cani ...

Raul Nica urc─â pe scena de ÔÇťLa B─âncu╚ŤeÔÇŁ

Vineri, 23 Iulie, 2021 18:23

Raul Nica urc─â pe scena de ÔÇťLa B─âncu╚ŤeÔÇŁ

Ve╚Öti bune pentru iubitorii muzicii folk. Nici nu s-au stins bine ecourile Festivalului Folk Maris, c─â în aceast─â sear─â în Parcul Mihai Eminescu se va asculta... muzic─â folk! Pe ...

Rupt de beat a lovit un biciclist ╚Öi a fugit de la fa╚Ťa locului

Luni, 19 Iulie, 2021 16:31

Rupt de beat a lovit un biciclist ╚Öi a fugit de la fa╚Ťa locului

Poli╚Ťi╚Ötii Biroului Rutier cerceteaz─â un b─ârbat de 34 de ani, din comuna Livada, care la data de 17 iulie a.c., ar fi condus un autoturism pe strada Banu M─âr─âcine, din municipiul Arad, iar ...

Accident grav în Sâmbăteni. Un minor de 7 ani accidentat grav de un șofer de 51 de ani

Vineri, 23 Iulie, 2021 18:06

Accident grav în Sâmbăteni. Un minor de 7 ani accidentat grav de un șofer de 51 de ani

Vineri, în jurul orei 15.51, a avut loc un accident rutier în  localitatea Sâmb─âteni, din jude╚Ťul Arad.   Din primele verific─âri a reie╚Öit c─â un b─ârbat de 51 d ...{**}

Acest site folose┼čte cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica de Confidentialitate si apoi sa confirmi acordul tau.