Alin V─âcean: “Îmi iubesc meseria ╚Öi îi sunt recunosc─âtor destinului c─â mi-a dat ╚Öansa de a m─â manifesta cultural”

Alin V─âcean: “Îmi iubesc meseria ╚Öi îi sunt recunosc─âtor destinului c─â mi-a dat ╚Öansa de a m─â manifesta cultural”

Alin V─âcean: ÔÇť├Ämi iubesc meseria ╚Öi ├«i sunt recunosc─âtor destinului c─â mi-a dat ╚Öansa de a m─â manifesta culturalÔÇŁ

Luni, 04 Ianuarie, 2016 13:25 Redactia LOCALE Comentarii  Recomanda pe Facebook  Recomanda pe Twitter
Redactia LOCALE Comentarii  Recomanda pe Facebook Recomanda pe Twitter
Luni, 04 Ianuarie, 2016 13:25 Tiparire

 

 

De vorb─â cu Alin V─âcean, artist, compozitor, profesor ┼či director general al Filarmonicii de Stat Arad, despre pasiunea sa pentru muzic─â, carier─â ┼či planurile Filarmonicii în noul an.

 

Ghidul Ar─âdean: Cine este Alin V─âcean, în spatele func┼úiei?

Alin V─âcean: Din culisele propriei existen╚Ťe, Alin V─âcean este în primul rând un creator de muzic─â, o persoan─â misterioas─â, dar jovial─â în acela╚Öi timp, care devine satisf─âcut─â atunci când sunetele ╚Öi vibra╚Ťiile lui tr─âiesc într-o formul─â unic─â, ce-i apar╚Ťine. Un fel de alchimist, dac─â pre╚Ťuim în aur factorul vital ce ne înconjoar─â, cu care se lucreaz─â, în cazul nostru, al muzicienilor, sunetul de referin╚Ť─â. Cine-mi cunoa╚Öte via╚Ťa de artist poate s─â-mi constate ascensiunea, dar nu poate s─â ateste c─â au preexistat reguli. Recurent, acestea mi le-am auto-identificat mergând înainte, dep─â╚Öind etape, descoperind teritorii ╚Öi geografii sonore. Uneori, a privi înapoi ╚Öi a încerca s─â te auto-define╚Öti, nu este o renun╚Ťare, ci un gest de progres, de îndemn pentru creatorul propriilor reguli, dornic s─â atrag─â dup─â sine ╚Öi pe al╚Ťii dornici s─â „muziceasc─â”, ca în basmele fra╚Ťilor Grimm.

 

G.A: Cum a┼úi descoperit pasiunea pentru muzic─â ┼či ce v-a îndreptat spre pian?

A.V: În familia mea se cânta mult. Tat─âl meu cânta la vioar─â, mama mea avea o voce melodioas─â, iar fra╚Ťii mei, fiecare, mânuiau cu talent cel pu╚Ťin un instrument muzical. Crescut într-un asemenea ambient sonor, a╚Öa am ajuns eu s─â iau marea muzic─â în serios. Ascultând în familie foarte mult─â muzic─â clasic─â, de devreme am în╚Ťeles c─â ascult─âtorul ac╚Ťioneaz─â ca un al doilea interpret, cu scopul de a reg─âsi gândirea original─â a compozitorului ╚Öi, astfel, de a des─âvâr╚Öi procesul. De aici încolo, una dintre cele mai înalte satisfac╚Ťii ale mele a fost descoperirea noii lumi sonore pe care o reprezenta stilul ce-mi era pân─â mai ieri necunoscut.
 

Înc─â din copil─ârie sim╚Ťeam chemarea claviaturii, aceea de a-mi l─âsa degetele libere s─â zburde în improviza╚Ťii, în provoc─âri melodice ╚Öi acordice, de la cele mai simple înspre cele mai ambi╚Ťioase. Atunci nu ╚Ötiam c─â peste câ╚Ťiva ani ursitoarele au preg─âtit pentru mine diploma de compozitor de la Academia de Muzica Gh. Dima din Cluj-Napoca, iar, mai apoi, c─â “improviza╚Ťia” îmi va fi chiar tema de cercetare pentru lucrarea de doctorat - „Improviza┼úia – Fenomen procesual în crea┼úia muzical─â în raport cu tehnicile elaborate”, o carte pe care o recomand fiec─ârui muzician ┼či nu numai.

 

G.A: Sunte┼úi compozitor de muzic─â simfonic─â ┼či cameral─â. Ce v─â inspir─â?

A.V: La baza compozi╚Ťiilor mele, ca substrat al „inspira╚Ťiei” (un termen extrem de dificil de teoretizat), stau dou─â elemente de baz─â în procesul componistic: intui╚Ťia ╚Öi improviza╚Ťia.
 

Intui╚Ťia muzical─â este elementul primordial în demararea procesului componistic. Ea este o func╚Ťie a creatitvit─â╚Ťii, care genereaz─â scenarii virtuale ╚Öi imagineaz─â situa╚Ťii ce r─âspund unui stimul exterior, nevoi interioare ori unei n─âzuin╚Ťe spre claritate ╚Öi logic─â. Intui╚Ťia precizeaz─â direc╚Ťia. O face într-un mod polisemantic, dar corect ╚Öi precis din punctul de vedere al rigorii artistice.
 

Imporviza╚Ťia este primul contact cu necunoscutul, c─âci, prin improviza╚Ťie, încerc s─â pun în mi╚Öcare angrenajul muzical ╚Öi sondez posibilit─â╚Ťile ╚Öi rezisten╚Ťa materialului sonor. Astfel, încep s─â g─âsesc c─âi de dezvoltare ╚Öi trasee ale discursului muzical. Improviza╚Ťia sorteaz─â ╚Öi desprinde ideile puternice de cele firave. Un compozitor iscusit folose╚Öte improviza╚Ťia pentru a selecta grâul de neghina sonor─â.

 

G.A:Care este unul dintre cele mai memorabile momente din cariera dvs?

A.V:L-a╚Ö aminti pe primul cu adev─ârat special, pentru c─â dup─â acel moment au urmat numeroase altele de o puternic─â satisfac╚Ťie ╚Öi înc─ârc─âtur─â profesional─â. Eram student, terminasem anul I de facultate ╚Öi împreun─â cu corul „Antifonia”, dirijat de maestru Constantin Rîp─â, am participat la grandiosul show de inaugurare a unei p─âr╚Ťi noi construite, un grandios terminal al aeroprtului din München. Acea sear─â a fost memorabil─â, fiind mai mult decât un simplu concert. A fost ceva similar cum vedem la deschiderea jocurilor olimpice; cu sute de arti╚Öti implica┼úi; balerini, fachiri, dansatori, muzicieni cu instrumente tradi╚Ťionale din toate col╚Ťurile lumii, un mega-spectacol de lumin─â, muzic─â ╚Öi lasere (o noutate la acea vreme), transmis pe mai multe posturi de televiziune. Precizia, profesionalismul nem╚Ťesc ╚Öi toat─â regia acelei seri ne-au motivat pe noi ca studen╚Ťi s─â d─âm ce a fost mai bun din noi. Personal m-am sim╚Ťit cu adevarat artist ╚Öi, deopotriv─â mândru c─â, printre atâ╚Ťia str─âni, eu eram artist român.

 

 

G.A: Sunte┼úi director general al Filarmonicii de Stat Arad, profesor la ╚ścoala de Art─â „Sabin Dr─âgoi” Arad ┼či profesor asociat la Facultatea de Muzic─â din Timi╚Öoara. Cum reu╚Öi╚Ťi s─â îmbina╚Ťi cu succes aceste locuri de manifestare profesional─â?

A.V:Îmi iubesc meseria ╚Öi îi sunt recunosc─âtor destinului c─â mi-a dat ╚Öansa de a m─â manifesta cultural, pentru faptul c─â m-am trezit aruncat pe scena vie╚Ťii, trebuind s─â-mi joc rolul de pedagog, artist ╚Öi organizator de evenimente culturale. Toate au o legatur─â intrinsec─â, ╚Öi toate au ca scop formarea unui gust estetic rafinat - studen╚Ťiilor sau melomanilor deopotriv─â – menirea de a le facilita celor cu care interac╚Ťionez incomparabila bucurie a descoperirii artei sunetelor, a întâlnirii cu noul, bucurie al c─ârei pre╚Ť este tocmai victoria asupra acelei comodit─â╚Ťi ce ne face întotdeauna s─â prefer─âm sonoritatea deja auzit─â, sau asem─ân─âtoare ei, sonorit─â╚Ťii inedite ori insolite care „╚Öfichiuie╚Öte” lenevia noastr─â natural─â. Frecvent am un mesaj pentru cei doritori de a avansa în arta ascult─ârii sau studierii muzicii: „Smulgerea din pasivitate – primul pas spre întelegere”!

 

G.A: Aveţi modele de viaţă/persoane care vă inspiră?

A.V:Evident c─â exist─â persoane dragi mie de la care am încercat s─â înv─â╚Ť cât mai multe lucruri folositoare în via╚Ť─â sau în carier─â. Cu mare pl─âcere îmi aduc aminte de to╚Ťi profesorii mei din perioada de formare academic─â ╚Öi i-a╚Ö men╚Ťiona pe trei dintre ei.
 

Sub îndrumarea acad. prof. univ. dr. Eduard Terenyi, am terminat primul ciclu de înv─â┼ú─âmânt universitar, cel care mi-a fost ┼či profesor de compozi┼úie ┼či armonie. Distinsului profesor îi datorez un nou mod, nu atât de „a gândi în muzic─â”, cât de a „gândi muzica”.
 

La master – Stil ┼či Limbaj Compozi┼úional – am lucrat cu maestrul acad. prof. univ dr. Cornel ┼ó─âranu, unul dintre cei mai ilu┼čtri compozitori români contemporani, al─âturi de care am avut ocazia s─â descop─âr ┼či s─â analizez cele mai avangardiste partituri muzicale.
 

Maestrului prof. univ. Constantin Rîp─â am s─â-i port o profund─â admira┼úie pentru modul în care m-a f─âcut s─â în┼úeleg fenomenul muzical în contextul sincretismului artelor, raportul muzic─â-poezie.
 

Ori de câte ori programez în cadrul concertelor organizate de Filarmonica Arad, vreo lucrare scris─â de ei, am un sentiment de recuno╚Ötin╚Ť─â c─â m-au ╚Ölefuit profesional bine, încât, la rândul lor, ╚Öi ei s─â poat─â fi m─ândri de mine, c─â fostul lor student este într-o pozi╚Ťie în care poate s─â le promoveze muzica.
 

Vreau s─â îl amintesc ╚Öi pe fratele meu Adrian, cu care am o rela╚Ťie mai mult decât de frate mai mare. De la Adi cred c─â am împrumutat un stil de gândire occidental ╚Öi pot accesa sfaturile unei bogate experien╚Ťe de via╚Ť─â tr─âit─â pe un alt continent, un minunat confident, un obiectivist consilier.
 

Exist─â desigur lâng─â mine ╚Öi acel "yin" feminin binef─âc─âtor de energie, acea surs─â de inspira╚Ťie, un prieten când to╚Ťi ceilal╚Ťi prieteni se retrag, acea vraj─â a iubirii ╚Öi bucuriei; se nume╚Öte Paula ╚Öi îi mul╚Ťumesc c─â pur ╚Öi simplu ea exist─â.

 

G.A: Ce surprize preg─âte┼čte Filarmonica de Stat Arad publicului ar─âdean pentru anul 2016?

A.V:O filarmonic─â populat─â masiv de melomani, poate da m─âsura unui nivel general al recept─ârii artei într-un ora╚Ö cu preten╚Ťii. Aradul, în ultimii ani, a progresat mult în ceea ce înseamn─â consumul de muzic─â cult─â. În 4 ani de management la filarmonic─â am ini┼úiat tot atâtea proiecte majore pentru via┼úa cultural─â ar─âdean─â; festivaluri sau concursuri, ce îmi doresc s─â continuie nu doar în 2016, ci s─â se permanetizeze în ceea ce înseamn─â vibra┼úia muzical─â ar─âdean─â, deoarece asigur─â un loc de întâlnire mai mult decât ofertant cu toate genurile ╚Öi formele importante ale muzicii adev─ârate.
 

„Festivalul Interna┼úional Toamna Muzical─â Ar─âdean─â”, „Festivalul Interna┼úional de Muzic─â American─â ┼či JAZZ” – o noutate absolut─â pentru Arad, un festival cu un impact excelent asupra publicului tân─âr îndeosebi - Concursul Interna┼úional de canto „Alexandu F─ârca┼č”, un succes imens înc─â de la prima edi┼úie, Festivalul de Muzic─â Contemporan─â, în 2016 ed a II-a.
 

Toate aceste manifest─âri doresc s─â fie din ce în ce mai dinamizate, s─â creasc─â în valoare ╚Öi prestigiu, na╚Ťional ╚Öi interna╚Ťional.
 

Pe l─âng─â aceste perioade în care se vor desf─â╚Öura proiectele amintite, în fiecare s─âpt─âmân─â, propunem publicului nostru cel pu╚Ťin dou─â întâlniri cu partituri sortate atent, valoroase ╚Öi validate stilistic de istoria muzicii, ori muzici moderne scrise sau improvizate în cele mai insolite moduri.

 

G.A: V─â rug─âm s─â transmite╚Ťi un mesaj cititorilor no╚Ötri.

A.V:Mesajul meu este simplu ╚Öi reprezint─â o mare invita╚Ťie de a asculta muzic─â clasic─â, de a veni la concertele organizate de filarmonica ar─âdean─â. F─âr─â un ascult─âtor inteligent, un public vibrant, st─âruitor, cultivat, procesul cre─ârii ╚Öi interpret─ârii muzicii r─âmâne neîncheiat, suspendat.
 

Fii con╚Ötient ╚Öi mândru, iubite cititor... de importan╚Ťa hot─ârâtoare a particip─ârii tale. Exist─â o m─âiestrie a ascult─ârii, dup─â cum exist─â o m─âiestrie a lecturii. Prin ceea ce întreprinzi, încoronezi opera compozitorului ╚Öi a interpretului, c─ârora li te al─âturi ╚Öi împreun─â cu care formezi o indestructibil─â trinitate. Drumul care duce spre aceast─â a treia crea╚Ťie a muzicii în spiritul ╚Öi prin str─âdania ascult─âtorului; iat─â în ce va consta c─âl─âtoria la care melomanul, cititor al acestui interviu, este invitat.Silvia Irimie 

Alin V─âcean: “Îmi iubesc meseria ╚Öi îi sunt recunosc─âtor destinului c─â mi-a dat ╚Öansa de a m─â manifesta cultural”

 

 

De vorb─â cu Alin V─âcean, artist, compozitor, profesor ┼či director general al Filarmonicii de Stat Arad, despre pasiunea sa pentru muzic─â, carier─â ┼či planurile Filarmonicii în noul an.

 

Ghidul Ar─âdean: Cine este Alin V─âcean, în spatele func┼úiei?

Alin V─âcean: Din culisele propriei existen╚Ťe, Alin V─âcean este în primul rând un creator de muzic─â, o persoan─â misterioas─â, dar jovial─â în acela╚Öi timp, care devine satisf─âcut─â atunci când sunetele ╚Öi vibra╚Ťiile lui tr─âiesc într-o formul─â unic─â, ce-i apar╚Ťine. Un fel de alchimist, dac─â pre╚Ťuim în aur factorul vital ce ne înconjoar─â, cu care se lucreaz─â, în cazul nostru, al muzicienilor, sunetul de referin╚Ť─â. Cine-mi cunoa╚Öte via╚Ťa de artist poate s─â-mi constate ascensiunea, dar nu poate s─â ateste c─â au preexistat reguli. Recurent, acestea mi le-am auto-identificat mergând înainte, dep─â╚Öind etape, descoperind teritorii ╚Öi geografii sonore. Uneori, a privi înapoi ╚Öi a încerca s─â te auto-define╚Öti, nu este o renun╚Ťare, ci un gest de progres, de îndemn pentru creatorul propriilor reguli, dornic s─â atrag─â dup─â sine ╚Öi pe al╚Ťii dornici s─â „muziceasc─â”, ca în basmele fra╚Ťilor Grimm.

 

G.A: Cum a┼úi descoperit pasiunea pentru muzic─â ┼či ce v-a îndreptat spre pian?

A.V: În familia mea se cânta mult. Tat─âl meu cânta la vioar─â, mama mea avea o voce melodioas─â, iar fra╚Ťii mei, fiecare, mânuiau cu talent cel pu╚Ťin un instrument muzical. Crescut într-un asemenea ambient sonor, a╚Öa am ajuns eu s─â iau marea muzic─â în serios. Ascultând în familie foarte mult─â muzic─â clasic─â, de devreme am în╚Ťeles c─â ascult─âtorul ac╚Ťioneaz─â ca un al doilea interpret, cu scopul de a reg─âsi gândirea original─â a compozitorului ╚Öi, astfel, de a des─âvâr╚Öi procesul. De aici încolo, una dintre cele mai înalte satisfac╚Ťii ale mele a fost descoperirea noii lumi sonore pe care o reprezenta stilul ce-mi era pân─â mai ieri necunoscut.
 

Înc─â din copil─ârie sim╚Ťeam chemarea claviaturii, aceea de a-mi l─âsa degetele libere s─â zburde în improviza╚Ťii, în provoc─âri melodice ╚Öi acordice, de la cele mai simple înspre cele mai ambi╚Ťioase. Atunci nu ╚Ötiam c─â peste câ╚Ťiva ani ursitoarele au preg─âtit pentru mine diploma de compozitor de la Academia de Muzica Gh. Dima din Cluj-Napoca, iar, mai apoi, c─â “improviza╚Ťia” îmi va fi chiar tema de cercetare pentru lucrarea de doctorat - „Improviza┼úia – Fenomen procesual în crea┼úia muzical─â în raport cu tehnicile elaborate”, o carte pe care o recomand fiec─ârui muzician ┼či nu numai.

 

G.A: Sunte┼úi compozitor de muzic─â simfonic─â ┼či cameral─â. Ce v─â inspir─â?

A.V: La baza compozi╚Ťiilor mele, ca substrat al „inspira╚Ťiei” (un termen extrem de dificil de teoretizat), stau dou─â elemente de baz─â în procesul componistic: intui╚Ťia ╚Öi improviza╚Ťia.
 

Intui╚Ťia muzical─â este elementul primordial în demararea procesului componistic. Ea este o func╚Ťie a creatitvit─â╚Ťii, care genereaz─â scenarii virtuale ╚Öi imagineaz─â situa╚Ťii ce r─âspund unui stimul exterior, nevoi interioare ori unei n─âzuin╚Ťe spre claritate ╚Öi logic─â. Intui╚Ťia precizeaz─â direc╚Ťia. O face într-un mod polisemantic, dar corect ╚Öi precis din punctul de vedere al rigorii artistice.
 

Imporviza╚Ťia este primul contact cu necunoscutul, c─âci, prin improviza╚Ťie, încerc s─â pun în mi╚Öcare angrenajul muzical ╚Öi sondez posibilit─â╚Ťile ╚Öi rezisten╚Ťa materialului sonor. Astfel, încep s─â g─âsesc c─âi de dezvoltare ╚Öi trasee ale discursului muzical. Improviza╚Ťia sorteaz─â ╚Öi desprinde ideile puternice de cele firave. Un compozitor iscusit folose╚Öte improviza╚Ťia pentru a selecta grâul de neghina sonor─â.

 

G.A:Care este unul dintre cele mai memorabile momente din cariera dvs?

A.V:L-a╚Ö aminti pe primul cu adev─ârat special, pentru c─â dup─â acel moment au urmat numeroase altele de o puternic─â satisfac╚Ťie ╚Öi înc─ârc─âtur─â profesional─â. Eram student, terminasem anul I de facultate ╚Öi împreun─â cu corul „Antifonia”, dirijat de maestru Constantin Rîp─â, am participat la grandiosul show de inaugurare a unei p─âr╚Ťi noi construite, un grandios terminal al aeroprtului din München. Acea sear─â a fost memorabil─â, fiind mai mult decât un simplu concert. A fost ceva similar cum vedem la deschiderea jocurilor olimpice; cu sute de arti╚Öti implica┼úi; balerini, fachiri, dansatori, muzicieni cu instrumente tradi╚Ťionale din toate col╚Ťurile lumii, un mega-spectacol de lumin─â, muzic─â ╚Öi lasere (o noutate la acea vreme), transmis pe mai multe posturi de televiziune. Precizia, profesionalismul nem╚Ťesc ╚Öi toat─â regia acelei seri ne-au motivat pe noi ca studen╚Ťi s─â d─âm ce a fost mai bun din noi. Personal m-am sim╚Ťit cu adevarat artist ╚Öi, deopotriv─â mândru c─â, printre atâ╚Ťia str─âni, eu eram artist român.

 

 

G.A: Sunte┼úi director general al Filarmonicii de Stat Arad, profesor la ╚ścoala de Art─â „Sabin Dr─âgoi” Arad ┼či profesor asociat la Facultatea de Muzic─â din Timi╚Öoara. Cum reu╚Öi╚Ťi s─â îmbina╚Ťi cu succes aceste locuri de manifestare profesional─â?

A.V:Îmi iubesc meseria ╚Öi îi sunt recunosc─âtor destinului c─â mi-a dat ╚Öansa de a m─â manifesta cultural, pentru faptul c─â m-am trezit aruncat pe scena vie╚Ťii, trebuind s─â-mi joc rolul de pedagog, artist ╚Öi organizator de evenimente culturale. Toate au o legatur─â intrinsec─â, ╚Öi toate au ca scop formarea unui gust estetic rafinat - studen╚Ťiilor sau melomanilor deopotriv─â – menirea de a le facilita celor cu care interac╚Ťionez incomparabila bucurie a descoperirii artei sunetelor, a întâlnirii cu noul, bucurie al c─ârei pre╚Ť este tocmai victoria asupra acelei comodit─â╚Ťi ce ne face întotdeauna s─â prefer─âm sonoritatea deja auzit─â, sau asem─ân─âtoare ei, sonorit─â╚Ťii inedite ori insolite care „╚Öfichiuie╚Öte” lenevia noastr─â natural─â. Frecvent am un mesaj pentru cei doritori de a avansa în arta ascult─ârii sau studierii muzicii: „Smulgerea din pasivitate – primul pas spre întelegere”!

 

G.A: Aveţi modele de viaţă/persoane care vă inspiră?

A.V:Evident c─â exist─â persoane dragi mie de la care am încercat s─â înv─â╚Ť cât mai multe lucruri folositoare în via╚Ť─â sau în carier─â. Cu mare pl─âcere îmi aduc aminte de to╚Ťi profesorii mei din perioada de formare academic─â ╚Öi i-a╚Ö men╚Ťiona pe trei dintre ei.
 

Sub îndrumarea acad. prof. univ. dr. Eduard Terenyi, am terminat primul ciclu de înv─â┼ú─âmânt universitar, cel care mi-a fost ┼či profesor de compozi┼úie ┼či armonie. Distinsului profesor îi datorez un nou mod, nu atât de „a gândi în muzic─â”, cât de a „gândi muzica”.
 

La master – Stil ┼či Limbaj Compozi┼úional – am lucrat cu maestrul acad. prof. univ dr. Cornel ┼ó─âranu, unul dintre cei mai ilu┼čtri compozitori români contemporani, al─âturi de care am avut ocazia s─â descop─âr ┼či s─â analizez cele mai avangardiste partituri muzicale.
 

Maestrului prof. univ. Constantin Rîp─â am s─â-i port o profund─â admira┼úie pentru modul în care m-a f─âcut s─â în┼úeleg fenomenul muzical în contextul sincretismului artelor, raportul muzic─â-poezie.
 

Ori de câte ori programez în cadrul concertelor organizate de Filarmonica Arad, vreo lucrare scris─â de ei, am un sentiment de recuno╚Ötin╚Ť─â c─â m-au ╚Ölefuit profesional bine, încât, la rândul lor, ╚Öi ei s─â poat─â fi m─ândri de mine, c─â fostul lor student este într-o pozi╚Ťie în care poate s─â le promoveze muzica.
 

Vreau s─â îl amintesc ╚Öi pe fratele meu Adrian, cu care am o rela╚Ťie mai mult decât de frate mai mare. De la Adi cred c─â am împrumutat un stil de gândire occidental ╚Öi pot accesa sfaturile unei bogate experien╚Ťe de via╚Ť─â tr─âit─â pe un alt continent, un minunat confident, un obiectivist consilier.
 

Exist─â desigur lâng─â mine ╚Öi acel "yin" feminin binef─âc─âtor de energie, acea surs─â de inspira╚Ťie, un prieten când to╚Ťi ceilal╚Ťi prieteni se retrag, acea vraj─â a iubirii ╚Öi bucuriei; se nume╚Öte Paula ╚Öi îi mul╚Ťumesc c─â pur ╚Öi simplu ea exist─â.

 

G.A: Ce surprize preg─âte┼čte Filarmonica de Stat Arad publicului ar─âdean pentru anul 2016?

A.V:O filarmonic─â populat─â masiv de melomani, poate da m─âsura unui nivel general al recept─ârii artei într-un ora╚Ö cu preten╚Ťii. Aradul, în ultimii ani, a progresat mult în ceea ce înseamn─â consumul de muzic─â cult─â. În 4 ani de management la filarmonic─â am ini┼úiat tot atâtea proiecte majore pentru via┼úa cultural─â ar─âdean─â; festivaluri sau concursuri, ce îmi doresc s─â continuie nu doar în 2016, ci s─â se permanetizeze în ceea ce înseamn─â vibra┼úia muzical─â ar─âdean─â, deoarece asigur─â un loc de întâlnire mai mult decât ofertant cu toate genurile ╚Öi formele importante ale muzicii adev─ârate.
 

„Festivalul Interna┼úional Toamna Muzical─â Ar─âdean─â”, „Festivalul Interna┼úional de Muzic─â American─â ┼či JAZZ” – o noutate absolut─â pentru Arad, un festival cu un impact excelent asupra publicului tân─âr îndeosebi - Concursul Interna┼úional de canto „Alexandu F─ârca┼č”, un succes imens înc─â de la prima edi┼úie, Festivalul de Muzic─â Contemporan─â, în 2016 ed a II-a.
 

Toate aceste manifest─âri doresc s─â fie din ce în ce mai dinamizate, s─â creasc─â în valoare ╚Öi prestigiu, na╚Ťional ╚Öi interna╚Ťional.
 

Pe l─âng─â aceste perioade în care se vor desf─â╚Öura proiectele amintite, în fiecare s─âpt─âmân─â, propunem publicului nostru cel pu╚Ťin dou─â întâlniri cu partituri sortate atent, valoroase ╚Öi validate stilistic de istoria muzicii, ori muzici moderne scrise sau improvizate în cele mai insolite moduri.

 

G.A: V─â rug─âm s─â transmite╚Ťi un mesaj cititorilor no╚Ötri.

A.V:Mesajul meu este simplu ╚Öi reprezint─â o mare invita╚Ťie de a asculta muzic─â clasic─â, de a veni la concertele organizate de filarmonica ar─âdean─â. F─âr─â un ascult─âtor inteligent, un public vibrant, st─âruitor, cultivat, procesul cre─ârii ╚Öi interpret─ârii muzicii r─âmâne neîncheiat, suspendat.
 

Fii con╚Ötient ╚Öi mândru, iubite cititor... de importan╚Ťa hot─ârâtoare a particip─ârii tale. Exist─â o m─âiestrie a ascult─ârii, dup─â cum exist─â o m─âiestrie a lecturii. Prin ceea ce întreprinzi, încoronezi opera compozitorului ╚Öi a interpretului, c─ârora li te al─âturi ╚Öi împreun─â cu care formezi o indestructibil─â trinitate. Drumul care duce spre aceast─â a treia crea╚Ťie a muzicii în spiritul ╚Öi prin str─âdania ascult─âtorului; iat─â în ce va consta c─âl─âtoria la care melomanul, cititor al acestui interviu, este invitat.Silvia Irimie 

Stiri asemanatoare

Fără apă caldă joi în zonele UTA și 6 Vânători

Miercuri, 05 Octombrie, 2022 12:26

Fără apă caldă joi în zonele UTA și 6 Vânători

Având în vedere necesitatea lucr─ârilor de mentena┼ú─â a re┼úelei de termoficare primar, pentru urm─âtorul sezon de înc─âlzire, CET Hidrocarburi anun┼ú─â utilizatorii racorda┼úi ...

Razie ÔÇ×fulgerÔÇŁ ├«n cartierele Alfa ╚Öi Confec╚Ťii

Miercuri, 05 Octombrie, 2022 19:51

Razie ÔÇ×fulgerÔÇŁ ├«n cartierele Alfa ╚Öi Confec╚Ťii

Poli╚Ťi╚Ötii municipiului Arad au desf─â╚Öurat o ac╚Ťiune în cartierele Alfa ╚Öi Confec╚Ťii, cu implicarea poli╚Ťi╚Ötilor de ordine public─â ╚Öi rutier─â.   Pe parcursul a dou─â ore, ...

Jurnal de expedi╚Ťie - Dup─â 8 zile de a╚Öteptare la grani╚Ťa cu Mauritania, au ├«nceput marea ├«ncercare de a traversa de╚Öertul Sahara

Sambata, 06 August, 2022 14:30

Jurnal de expedi╚Ťie - Dup─â 8 zile de a╚Öteptare la grani╚Ťa cu Mauritania, au ├«nceput marea ├«ncercare de a traversa de╚Öertul Sahara

Dup─â opt zile de a╚Öteptare în ora╚Öul de grani╚Ť─â algerian Tindouf, pentru  rezolvarea permiselor de trecere în Mauritania, Adi ╚Öi Alecsandra au reu╚Öit s─â îndeplineas ...

Accident cu victime pe deja celebrul drum Arad ÔÇô Horia. Viteza mare ╚Öi nep─âstrarea distan╚Ťei ├«ntre ma╚Öini a b─âgat 2 oameni ├«n spital

Miercuri, 05 Octombrie, 2022 15:11

Accident cu victime pe deja celebrul drum Arad ÔÇô Horia. Viteza mare ╚Öi nep─âstrarea distan╚Ťei ├«ntre ma╚Öini a b─âgat 2 oameni ├«n spital

Un accident rutier a avut loc azi, 5 octombrie, în jurul orei 12.00, pe DJ 709, între Arad ╚Öi Horia, pe sensul de mers spre Horia.   Astfel, un b─ârbat în vârst─â ...

Gheorghe FALC─é: ÔÇ×Rom├ónia respect─â ╚Öi aplic─â acordul SchengenÔÇŁ

Miercuri, 05 Octombrie, 2022 18:16

Gheorghe FALC─é: ÔÇ×Rom├ónia respect─â ╚Öi aplic─â acordul SchengenÔÇŁ

Parlamentul European a dezb─âtut în cadrul reuniunii plenare de la Strasbourg aderarea României la spa╚Ťiul Schengen. Eurodeputatul PNL/PPE, Gheorghe FALC─é a punctat: „Conside ...

├Ändr─âgosti╚Ťi, gr─âbi╚Ťi sau aiuri╚Ťi, mul╚Ťi ╚Öoferi ar─âdeni parcheaz─â anapoda. Iar c├ónd se re├«ntorc, ia ma╚Öina de unde nu-i

Marti, 04 Octombrie, 2022 16:34

├Ändr─âgosti╚Ťi, gr─âbi╚Ťi sau aiuri╚Ťi, mul╚Ťi ╚Öoferi ar─âdeni parcheaz─â anapoda. Iar c├ónd se re├«ntorc, ia ma╚Öina de unde nu-i

Un sfâr╚Öit de s─âpt─âmân─â înc─ârcat pentru poli╚Ťi╚Ötii locali cu atribu╚Ťii în domeniul circula╚Ťiei rutiere, ace╚Ötia dând curs mai multor sesiz─âri privind auto ...

U.V.V.G. Arad la Conferin╚Ťa Interna╚Ťional─â pentru Studii Superioare de la Barcelona

Miercuri, 05 Octombrie, 2022 12:00

U.V.V.G. Arad la Conferin╚Ťa Interna╚Ťional─â pentru Studii Superioare de la Barcelona

Universitatea ”Vasile Goldi╚Ö” Arad a fost reprezentat─â la  cea de-a XXXII-a edi╚Ťie a prestigiosului congres interna╚Ťional EAIE ( European Association for International Educat ...

Pentru c─â i s-au rupt pantalonii ├«n fund a vrut s─â-i schimbe pe al╚Ťii, dar pe gratis

Miercuri, 05 Octombrie, 2022 13:41

Pentru c─â i s-au rupt pantalonii ├«n fund a vrut s─â-i schimbe pe al╚Ťii, dar pe gratis

Poli╚Ťi╚Ötii Biroului de Ordine Public─â cerceteaz─â un b─ârbat de 57 de ani, din Pecica.   Acesta, în dup─â-amiaza zilei de 4 octombrie, ar fi încercat s─â sustrag─â o perech ...

FCC UAV Arad lanseaz─â Academia de Baschet Arad

Miercuri, 05 Octombrie, 2022 08:30

FCC UAV Arad lanseaz─â Academia de Baschet Arad

Vicecampioana na╚Ťional─â, FCC UAV Arad lanseaz─â Academia de Baschet Arad.   Evenimentul va avea loc miercuri, 5 octombrie, de la ora 17, în sala festiv─â a Colegiului Na╚Ťional &bd ...

Noul parc de 5 hectare din zona Mic─âlaca 300 finalizat

Marti, 04 Octombrie, 2022 12:28

Noul parc de 5 hectare din zona Mic─âlaca 300 finalizat

Aproape cinci hectare de parc sunt finalizate pentru ar─âdenii din zona Mic─âlaca 300, ╚Öi nu numai, un parc proiectat de câ╚Ťiva ani de Prim─âria Arad ╚Öi finalizat în aceast─â toamn ...

Mediile din clasele V-VIII, eliminate din calculul mediei de admitere la liceu 2023

Miercuri, 31 August, 2022 08:10

Mediile din clasele V-VIII, eliminate din calculul mediei de admitere la liceu 2023

Modificare major─â pentru admiterea la liceu 2023, anun╚Ťat─â de ministrul Educa╚Ťiei. Acesta a scris într-un mesaj pe Facebook c─â „a fost eliminat─â media claselor V-VIII din c ...

Noua cl─âdire expozi╚Ťional─â de pe strada Unirii, preluat─â de Muzeu

Miercuri, 31 August, 2022 08:21

Noua cl─âdire expozi╚Ťional─â de pe strada Unirii, preluat─â de Muzeu

Complexul Muzeal Arad a preluat de la Consiliul Jude╚Ťean Arad cl─âdirea proasp─ât achizi╚Ťionat─â de administra╚Ťia jude╚Ťean─â. Imobilul, situat în Arad, pe strada Unirii, va g─âzdui o pa ...

Un de╚Ťinut ├«n v├órst─â de 35 de ani din Buteni a murit la Penitenciarul Arad, la 55 de ore dup─â ├«ncarcerare

Marti, 04 Octombrie, 2022 12:33

Un de╚Ťinut ├«n v├órst─â de 35 de ani din Buteni a murit la Penitenciarul Arad, la 55 de ore dup─â ├«ncarcerare

Este anchet─â la Penitenciarul Arad. Un de╚Ťinut din Buteni în vârst─â de 35 de ani a murit la doar trei zile dup─â încarcerare.   Din primele informa╚Ťii, b─ârbatul a fo ...

Caravana Sportului invit─â ar─âdenii la mi┼čcare!

Joi, 01 Septembrie, 2022 16:51

Caravana Sportului invit─â ar─âdenii la mi┼čcare!

Cluburile ar─âdene ┼či ramurile sportive ies în spa┼úiul public ┼či invit─â ar─âdenii, mai ales pe cei mici, s─â se îndrepte spre sport! Caravana Sportului Ar─âdean este o ini┼úiativ─ ...{**}

Acest site folose┼čte cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica de Confidentialitate si apoi sa confirmi acordul tau.