„Ie┼či în natur─â, plimb─â-te! F─â mi┼čcare!” - Interviu cu Ovidiu Daniel Cisma┼č, primul aplinist ar─âdean pe Kilimanjaro

„Ie┼či în natur─â, plimb─â-te! F─â mi┼čcare!” - Interviu cu Ovidiu Daniel Cisma┼č, primul aplinist ar─âdean pe Kilimanjaro

ÔÇ×Ie┼či ├«n natur─â, plimb─â-te! F─â mi┼čcare!ÔÇŁ - Interviu cu Ovidiu Daniel Cisma┼č, primul aplinist ar─âdean pe Kilimanjaro

Luni, 06 Iulie, 2015 10:52 Redactia LOCALE / SPORT Comentarii  Recomanda pe Facebook  Recomanda pe Twitter
Redactia LOCALE / SPORT Comentarii  Recomanda pe Facebook Recomanda pe Twitter
Luni, 06 Iulie, 2015 10:52 Tiparire

Ghidul Ar─âdean: Când a început pasiunea ta pentru munte?

Ovidiu Daniel Cisma┼č: O parte din rudele mele stau în zona Turda, aproape de Cheile Turzii, iar acolo am v─âzut prima oar─â muntele. Bunicii mei st─âteau în jude┼úul Boto┼čani – satul Horodi┼čtea, cea mai nordic─â localitate din România, iar pe drumul pân─â la ei am v─âzut natura, vârfurile înz─âpezite iarna, frumuse┼úi care mi-au trezit interesul.

În liceu am avut colegi care f─âceau parte din Asocia┼úia Turi┼čtilor Montani Arad, club în care m-am înscris ┼či eu. În cadrul acestuia am început s─â particip la concursuri, mergând ┼či individual pe munte. În 1996 am ie┼čit campion na┼úional al Ligii Carpatine „Prietenii Naturii” Române, campionat derulat pentru partea de Vest a ┼ú─ârii, premiu câ┼čtigat pe echipe, la juniori.

Când am avut posibilitatea s─â aleg unde a┼č vrea s─â fac armata, am ales Vân─âtorii de Munte, ini┼úial în zona Petro┼čani, iar apoi în Bra┼čov, l-a Corpul Alpin al Vân─âtorilor de Munte, cea mai bun─â unitate al Vân─âtorilor de Munte din ┼úar─â, unde am petrecut un an de zile ┼či am înv─â┼úat multe.
 

G.A.: Ce înseamn─â alpinismul?
O.D.C: Alpinismul adev─ârat începe la 3000 de metri. În România se în┼úelege gre┼čit alpinismul, mul┼úi considerând c─â cel de pe stânc─â face alpinism, îns─â el face c─â┼ú─ârare. Cel care urc─â pe un perete artificial face escalad─â, iar cei care merg pe poteci de munte, sun turi┼čti.
 

G.A: Poveste┼čte-ne despre primele aventuri montane pe care le-ai avut.
O.D.C: Am v─âzut aproape to┼úii mun┼úii României, în toate anotimpurile, în afara de zona Mun┼úilor Rodnei, din cauza distan┼úei destul de mari pe care o ai de parcurs ca s─â ajungi la ei.
Dup─â un timp am vrut s─â trec la urm─âtorul nivel ┼či s─â merg ┼či în str─âin─âtate. Astfel, în 2007 am ajuns în Alpi ┼či pe vârful Mont Blanc, de 4810m, în Fran┼úa.
 

G.A: Cum te-ai preg─âtit ┼či cum s-a desf─â┼čurat expedi┼úia din Fran┼úa?
O.D.C: Am început prin a-mi c─âuta un coleg, o persoan─â care s─â ┼čtie ce înseamn─â mersul la munte, iarna ┼či care s─â ┼čtie tehnic─â. Am g─âsit ce c─âutam în persoana lui Gabriel Nagy, coleg de la clubul care exista atunci, Clubul de Alpinism ┼či Escalad─â "Phoenix" Arad.

Am pornit cu un tir p─ânâ aproape de Chamonix, capitala european─â al alpinismului. Acolo am stat cam dou─â-trei zile, vremea fiind foarte urât─â. Când vremea ┼či-a revenit, am pornit spre vârf ┼či am ajuns la refugiul de la 3200 de metri. A doua zi, am urcat pân─â pe la 4200 de metri, unde colegului meu i s-a f─âcut r─âu din cauza efortului ┼či a lipsei de oxigen ┼či a trebuit s─â renun┼úe. A fost un moment dificil, deoarece f─âr─â coleg ar fi trebuit s─â renun┼ú ┼či eu, pentru c─â este foarte periculos s─â mergi singur pe un astfel de traseu.

Am avut norocul s─â apar─â doi români, din jude┼úul Cara┼č Severin, care m-au chemat cu ei. Nu am vrut s─â îmi las colegul bolnav singur, îns─â în refugiu am avut ┼čansa s─â avem ni┼čte francezi care erau din acela┼č camping în care am stat noi în Chamonix. Ace┼čtia erau r─âma┼či în refugiu pentru c─â, la fel, nu se sim┼úeau bine, ┼či a┼čteptau restul echipei care pornise spre vârf de 5 minute, a┼ča c─â Gabriel a r─âmas al─âturi de ei.

Momentul în care am ajuns pe vârf este greu de explicat în cuvinte. A fost un sentiment extraordinar!
 

G.A: Cât timp ai petrecut pe vârf?
O.D.C: Nu po┼úi sta mult timp din cauza vântului foarte puternic, a┼ča c─â am stat aproximativ 10 minute. În acel timp ai parte de sentimente cople┼čitoare. Î┼úi vine s─â strigi, s─â plângi de bucurie, mai faci o poz─â, o mic─â filmare ┼či apoi te preg─âte┼čti s─â cobori.

G.A: Care a fost urm─âtorul pas?
O.D.C: Urm─âtorul pas a fost v─ârful Uhuru de 5895m, din masivul Kilimanjaro ┼či l-am ales pentru c─â pân─â atunci nu a fost urcat de nici un ar─âdean.

Am început mediatizarea ┼či c─âutarea unui coleg de expedi┼úie, iar atunci l-am g─âsit pe Adrian Moldovan. Adrian a ajutat mult la mediatizarea proiectului, fiind un jurnalist cu experien┼ú─â care a lucrat inclusiv în televiziunea ar─âdean─â. Am avut sus┼úinere ┼či de la oficialit─â┼úile Aradului ┼či diferi┼úi sponsori, iar astfel în luna august a anului 2009 am pornit c─âtre Africa.
 


 

G.A: Poveste┼čte-ne despre cum a decurs ascensiunea spre vârful Africii.
O.D.C: Am parcurs cel mai lung traseu c─âtre muntele Kilimanjaro, Lemosho – Shira – Machame - Mweka, pe care ne-am întâlnit cu foarte mul┼úi turi┼čti ┼či alpini┼čti din alte ┼ú─âri. A fost foarte frumos ┼či interesant, cu momente ┼či bune ┼či rele. Unul dintre momentele mai pu┼úin frumoase a fost în a patra zi de ascensiune când la Adi i s-a f─âcut r─âu de la mâncare, îns─â nu ne-am oprit. Dup─â înc─â trei zile, diminea┼ú─â, într-un r─âs─ârit superb, am ajuns pe vârf.

Astfel eu ┼či Adi, am devenit primii ar─âdeni care am urcat pe Kilimanjaro, realizând o dubl─â performan┼ú─â: cel mai înalt vulcan African ┼či cel mai înalt vârf din Africa. În urma acestei ascensiuni, întor┼či în Arad, am f─âcut un film foarte frumos de dou─â ore.
 

G.A: La cât timp dup─â aceast─â acensiune ai ajuns în Ecuador?
O.D.C: Dup─â aproape 5 ani de zile în care am umblat dup─â sponsoriz─âri, în 2014, am reu┼čit s─â merg în America de Sud. De aceast─â dat─â am reu┼čit s─â ajung acolo singur, iar timp de patru zile am fost f─âr─â ghid sau alt ajutor. Am f─âcut în Ecuador mai bine de 100 de kilometrii de capul meu ┼či am reu┼čit s─â ajung pe un vârf de 4695m.

Dup─â patru zile singur, am luat leg─âtura cu o agen┼úie din Ecuador, care mi-a pus la dispozi┼úie un ghid, Rodrigo Perez, ┼či ma┼čin─â, pentru a urca pe 3 vârfuri. Din p─âcate, primele 2 vârfuri nu am putut s─â le urc din cauza vremii.

Dup─â aceste dou─â experien┼úe mai c─â eram gata s─â renun┼ú. Este un moment pe care îl ur─â┼čti. Îns─â ghidul a fost foarte încurajator ┼či m-a împins din spate. Astfel, pe 27 iunie, dup─â 12 zile, am ajuns pe cel mai înalt vârf al Ecuadorului ┼či cel mai înalt vârf de la centrul p─âmântului la suprafa┼ú─â, vârful Chimborazo, de 6310m.

Cea mai frumoas─â amintire a mea din aceast─â aventur─â este clipa în care am ajuns pe vârf, iar ghidul meu s-a întors ┼či mi-a urat „La mul┼úi ani!”, fiind ziua mea la acea dat─â.
 

G.A: Ce te motiveaz─â s─â practici acest sport?
O.D.C: Frumuse┼úea ┼či lini┼čtea care e pe vârfuri! Este o libertate pe care nu o sim┼úi nici unde altundeva ┼či te sim┼úi foarte aproape de Dumnezeu, prin frumuse┼úea naturii. E modul în care m─â deta┼čez de civiliza┼úia de acas─â.

G.A: Care sunt planurile tale de viitor?
O.D.C: Doresc s─â continui proiectul „5 VÂRFURI – 5 CONTINENTE”, cu scopul de a reu┼či s─â urc câte un varf din Europa, Africa, America de Sud, America de Nord ┼či Asia. O s─â încep un nou proiect, care se nume┼čte „Pe urmele ┼či în c─âutarea civiliza┼úiei Maya” - Din întunericul pe┼čterilor pân─â pe cele mai înalte vârfuri vulcanice, Mexic – America de Nord în 2016. Anul viitor, fie în februarie-martie, fie în noiembrie-decembrie, vreau s─â ajung în Mexic pentru 2 s─âpt─âmâni, ca s─â urc trei vârfuri, s─â vizitez 2 piramide ┼či s─â cobor în 2 pe┼čteri.

Cele dou─â pe┼čteri sunt speciale. Una din ele are picturi rupestre, iar a doua are o deschidere de 300 de metrii la suprafa┼ú─â ┼či de 500 de metrii la interior, iar în ea tr─âiesc colonii de papagali.

Piramidele se afl─â în peninsula Yucatan, una din ele având singurele picturi ale civiliza┼úiei Maya, iar cele 3 vârfuri sunt ┼či ele alese în mod special: unul este considerat cel mai tehnic din Mexic, al doilea este un vulcan activ, iar ultimul va fi – Pico de Orizaba – 5636m, fiind cel mai înalt vârf din Mexic ┼či cel mai înalt vulcan din America de Nord.
 

G.A: Cine te va înso┼úii în acest proiect?
O.D.C: Exist─â o candidat─â, Laura Laios, al─âturi de care am mai fost pe munte ┼či ┼čtiu ce poate. Anul acesta ea va merge în zona Himalaya pentru traking, iar între timp eu am început s─â caut sponsori ┼či sper s─â g─âsesc sprijinul necesar.
 

G.A: Cum poţi fi contactat?
O.D.C: Pot fi contactat pe mail: japan_ovi_ar@yahoo.com, fie pe pagina mea personala de facebook, precum ┼či pe blogul meu personal, www.codmunte.wordpress.com
 

G.A: Care este mesajul t─âu pentru cititori?
O.D.C: Vreau s─â ofer un exemplu oamenilor, s─â ar─ât c─â atâta timp cât te ┼úin picioarele, inima ┼či mintea, e foarte important s─â faci mi┼čcare. De aceea am ini┼úiat Grupul Turistic „Hop ┼či noi” – Munte ┼či Natur─â, care este un grup destinat tuturor celor care vor s─â ias─â în natur─â. Trebuie s─â ie┼či în natur─â, plimb─â-te, ie┼či din cas─â! F─â mi┼čcare!
Silvia Irimie 

„Ie┼či în natur─â, plimb─â-te! F─â mi┼čcare!” - Interviu cu Ovidiu Daniel Cisma┼č, primul aplinist ar─âdean pe Kilimanjaro

Ghidul Ar─âdean: Când a început pasiunea ta pentru munte?

Ovidiu Daniel Cisma┼č: O parte din rudele mele stau în zona Turda, aproape de Cheile Turzii, iar acolo am v─âzut prima oar─â muntele. Bunicii mei st─âteau în jude┼úul Boto┼čani – satul Horodi┼čtea, cea mai nordic─â localitate din România, iar pe drumul pân─â la ei am v─âzut natura, vârfurile înz─âpezite iarna, frumuse┼úi care mi-au trezit interesul.

În liceu am avut colegi care f─âceau parte din Asocia┼úia Turi┼čtilor Montani Arad, club în care m-am înscris ┼či eu. În cadrul acestuia am început s─â particip la concursuri, mergând ┼či individual pe munte. În 1996 am ie┼čit campion na┼úional al Ligii Carpatine „Prietenii Naturii” Române, campionat derulat pentru partea de Vest a ┼ú─ârii, premiu câ┼čtigat pe echipe, la juniori.

Când am avut posibilitatea s─â aleg unde a┼č vrea s─â fac armata, am ales Vân─âtorii de Munte, ini┼úial în zona Petro┼čani, iar apoi în Bra┼čov, l-a Corpul Alpin al Vân─âtorilor de Munte, cea mai bun─â unitate al Vân─âtorilor de Munte din ┼úar─â, unde am petrecut un an de zile ┼či am înv─â┼úat multe.
 

G.A.: Ce înseamn─â alpinismul?
O.D.C: Alpinismul adev─ârat începe la 3000 de metri. În România se în┼úelege gre┼čit alpinismul, mul┼úi considerând c─â cel de pe stânc─â face alpinism, îns─â el face c─â┼ú─ârare. Cel care urc─â pe un perete artificial face escalad─â, iar cei care merg pe poteci de munte, sun turi┼čti.
 

G.A: Poveste┼čte-ne despre primele aventuri montane pe care le-ai avut.
O.D.C: Am v─âzut aproape to┼úii mun┼úii României, în toate anotimpurile, în afara de zona Mun┼úilor Rodnei, din cauza distan┼úei destul de mari pe care o ai de parcurs ca s─â ajungi la ei.
Dup─â un timp am vrut s─â trec la urm─âtorul nivel ┼či s─â merg ┼či în str─âin─âtate. Astfel, în 2007 am ajuns în Alpi ┼či pe vârful Mont Blanc, de 4810m, în Fran┼úa.
 

G.A: Cum te-ai preg─âtit ┼či cum s-a desf─â┼čurat expedi┼úia din Fran┼úa?
O.D.C: Am început prin a-mi c─âuta un coleg, o persoan─â care s─â ┼čtie ce înseamn─â mersul la munte, iarna ┼či care s─â ┼čtie tehnic─â. Am g─âsit ce c─âutam în persoana lui Gabriel Nagy, coleg de la clubul care exista atunci, Clubul de Alpinism ┼či Escalad─â "Phoenix" Arad.

Am pornit cu un tir p─ânâ aproape de Chamonix, capitala european─â al alpinismului. Acolo am stat cam dou─â-trei zile, vremea fiind foarte urât─â. Când vremea ┼či-a revenit, am pornit spre vârf ┼či am ajuns la refugiul de la 3200 de metri. A doua zi, am urcat pân─â pe la 4200 de metri, unde colegului meu i s-a f─âcut r─âu din cauza efortului ┼či a lipsei de oxigen ┼či a trebuit s─â renun┼úe. A fost un moment dificil, deoarece f─âr─â coleg ar fi trebuit s─â renun┼ú ┼či eu, pentru c─â este foarte periculos s─â mergi singur pe un astfel de traseu.

Am avut norocul s─â apar─â doi români, din jude┼úul Cara┼č Severin, care m-au chemat cu ei. Nu am vrut s─â îmi las colegul bolnav singur, îns─â în refugiu am avut ┼čansa s─â avem ni┼čte francezi care erau din acela┼č camping în care am stat noi în Chamonix. Ace┼čtia erau r─âma┼či în refugiu pentru c─â, la fel, nu se sim┼úeau bine, ┼či a┼čteptau restul echipei care pornise spre vârf de 5 minute, a┼ča c─â Gabriel a r─âmas al─âturi de ei.

Momentul în care am ajuns pe vârf este greu de explicat în cuvinte. A fost un sentiment extraordinar!
 

G.A: Cât timp ai petrecut pe vârf?
O.D.C: Nu po┼úi sta mult timp din cauza vântului foarte puternic, a┼ča c─â am stat aproximativ 10 minute. În acel timp ai parte de sentimente cople┼čitoare. Î┼úi vine s─â strigi, s─â plângi de bucurie, mai faci o poz─â, o mic─â filmare ┼či apoi te preg─âte┼čti s─â cobori.

G.A: Care a fost urm─âtorul pas?
O.D.C: Urm─âtorul pas a fost v─ârful Uhuru de 5895m, din masivul Kilimanjaro ┼či l-am ales pentru c─â pân─â atunci nu a fost urcat de nici un ar─âdean.

Am început mediatizarea ┼či c─âutarea unui coleg de expedi┼úie, iar atunci l-am g─âsit pe Adrian Moldovan. Adrian a ajutat mult la mediatizarea proiectului, fiind un jurnalist cu experien┼ú─â care a lucrat inclusiv în televiziunea ar─âdean─â. Am avut sus┼úinere ┼či de la oficialit─â┼úile Aradului ┼či diferi┼úi sponsori, iar astfel în luna august a anului 2009 am pornit c─âtre Africa.
 


 

G.A: Poveste┼čte-ne despre cum a decurs ascensiunea spre vârful Africii.
O.D.C: Am parcurs cel mai lung traseu c─âtre muntele Kilimanjaro, Lemosho – Shira – Machame - Mweka, pe care ne-am întâlnit cu foarte mul┼úi turi┼čti ┼či alpini┼čti din alte ┼ú─âri. A fost foarte frumos ┼či interesant, cu momente ┼či bune ┼či rele. Unul dintre momentele mai pu┼úin frumoase a fost în a patra zi de ascensiune când la Adi i s-a f─âcut r─âu de la mâncare, îns─â nu ne-am oprit. Dup─â înc─â trei zile, diminea┼ú─â, într-un r─âs─ârit superb, am ajuns pe vârf.

Astfel eu ┼či Adi, am devenit primii ar─âdeni care am urcat pe Kilimanjaro, realizând o dubl─â performan┼ú─â: cel mai înalt vulcan African ┼či cel mai înalt vârf din Africa. În urma acestei ascensiuni, întor┼či în Arad, am f─âcut un film foarte frumos de dou─â ore.
 

G.A: La cât timp dup─â aceast─â acensiune ai ajuns în Ecuador?
O.D.C: Dup─â aproape 5 ani de zile în care am umblat dup─â sponsoriz─âri, în 2014, am reu┼čit s─â merg în America de Sud. De aceast─â dat─â am reu┼čit s─â ajung acolo singur, iar timp de patru zile am fost f─âr─â ghid sau alt ajutor. Am f─âcut în Ecuador mai bine de 100 de kilometrii de capul meu ┼či am reu┼čit s─â ajung pe un vârf de 4695m.

Dup─â patru zile singur, am luat leg─âtura cu o agen┼úie din Ecuador, care mi-a pus la dispozi┼úie un ghid, Rodrigo Perez, ┼či ma┼čin─â, pentru a urca pe 3 vârfuri. Din p─âcate, primele 2 vârfuri nu am putut s─â le urc din cauza vremii.

Dup─â aceste dou─â experien┼úe mai c─â eram gata s─â renun┼ú. Este un moment pe care îl ur─â┼čti. Îns─â ghidul a fost foarte încurajator ┼či m-a împins din spate. Astfel, pe 27 iunie, dup─â 12 zile, am ajuns pe cel mai înalt vârf al Ecuadorului ┼či cel mai înalt vârf de la centrul p─âmântului la suprafa┼ú─â, vârful Chimborazo, de 6310m.

Cea mai frumoas─â amintire a mea din aceast─â aventur─â este clipa în care am ajuns pe vârf, iar ghidul meu s-a întors ┼či mi-a urat „La mul┼úi ani!”, fiind ziua mea la acea dat─â.
 

G.A: Ce te motiveaz─â s─â practici acest sport?
O.D.C: Frumuse┼úea ┼či lini┼čtea care e pe vârfuri! Este o libertate pe care nu o sim┼úi nici unde altundeva ┼či te sim┼úi foarte aproape de Dumnezeu, prin frumuse┼úea naturii. E modul în care m─â deta┼čez de civiliza┼úia de acas─â.

G.A: Care sunt planurile tale de viitor?
O.D.C: Doresc s─â continui proiectul „5 VÂRFURI – 5 CONTINENTE”, cu scopul de a reu┼či s─â urc câte un varf din Europa, Africa, America de Sud, America de Nord ┼či Asia. O s─â încep un nou proiect, care se nume┼čte „Pe urmele ┼či în c─âutarea civiliza┼úiei Maya” - Din întunericul pe┼čterilor pân─â pe cele mai înalte vârfuri vulcanice, Mexic – America de Nord în 2016. Anul viitor, fie în februarie-martie, fie în noiembrie-decembrie, vreau s─â ajung în Mexic pentru 2 s─âpt─âmâni, ca s─â urc trei vârfuri, s─â vizitez 2 piramide ┼či s─â cobor în 2 pe┼čteri.

Cele dou─â pe┼čteri sunt speciale. Una din ele are picturi rupestre, iar a doua are o deschidere de 300 de metrii la suprafa┼ú─â ┼či de 500 de metrii la interior, iar în ea tr─âiesc colonii de papagali.

Piramidele se afl─â în peninsula Yucatan, una din ele având singurele picturi ale civiliza┼úiei Maya, iar cele 3 vârfuri sunt ┼či ele alese în mod special: unul este considerat cel mai tehnic din Mexic, al doilea este un vulcan activ, iar ultimul va fi – Pico de Orizaba – 5636m, fiind cel mai înalt vârf din Mexic ┼či cel mai înalt vulcan din America de Nord.
 

G.A: Cine te va înso┼úii în acest proiect?
O.D.C: Exist─â o candidat─â, Laura Laios, al─âturi de care am mai fost pe munte ┼či ┼čtiu ce poate. Anul acesta ea va merge în zona Himalaya pentru traking, iar între timp eu am început s─â caut sponsori ┼či sper s─â g─âsesc sprijinul necesar.
 

G.A: Cum poţi fi contactat?
O.D.C: Pot fi contactat pe mail: japan_ovi_ar@yahoo.com, fie pe pagina mea personala de facebook, precum ┼či pe blogul meu personal, www.codmunte.wordpress.com
 

G.A: Care este mesajul t─âu pentru cititori?
O.D.C: Vreau s─â ofer un exemplu oamenilor, s─â ar─ât c─â atâta timp cât te ┼úin picioarele, inima ┼či mintea, e foarte important s─â faci mi┼čcare. De aceea am ini┼úiat Grupul Turistic „Hop ┼či noi” – Munte ┼či Natur─â, care este un grup destinat tuturor celor care vor s─â ias─â în natur─â. Trebuie s─â ie┼či în natur─â, plimb─â-te, ie┼či din cas─â! F─â mi┼čcare!
Silvia Irimie 

Stiri asemanatoare

Grupul Popular European (PPE), reuniune extraordinar─â la Praga

Joi, 28 Aprilie, 2022 14:19

Grupul Popular European (PPE), reuniune extraordinar─â la Praga

În contextul viitoarei Pre╚Öedin╚Ťii a Uniunii Europene pe care o va prelua Cehia, Grupul Partidului Popular European are o reuniune extraordinar─â la Praga.   „Al─âturi de col ...

Hepatita misterioas─â a ajuns ╚Öi ├«n Rom├ónia. Feti╚Ť─â de 5 ani, suspect─â de hepatit─â sever─â de cauz─â necunoscut─â. Ea nu a c─âl─âtorit ├«n str─âin─âtate

Miercuri, 27 Aprilie, 2022 09:56

Hepatita misterioas─â a ajuns ╚Öi ├«n Rom├ónia. Feti╚Ť─â de 5 ani, suspect─â de hepatit─â sever─â de cauz─â necunoscut─â. Ea nu a c─âl─âtorit ├«n str─âin─âtate

În România a fost raportat pân─â acum un caz al unei feti╚Ťe în vârst─â de 5 ani, cu simptomatologie de hepatit─â de cauz─â necunoscut─â. Este internat─â la un spita ...

Un tânăr drogat și-a făcut mașina praf într-un cap de pod din Vladimirescu

Joi, 28 Aprilie, 2022 11:07

Un tânăr drogat și-a făcut mașina praf într-un cap de pod din Vladimirescu

În noaptea de 27/28 aprilie a.c., în jurul orei 01.50, a avut loc un accident rutier u╚Öor pe  D.N.7, în comuna Vladimirescu.   Din cercet─âri a reie╚Öit c─â un t&ac ...

Prim─âria Arad a primit anul acesta 28 de milioane de lei pentru termoficare de la Guvern

Joi, 28 Aprilie, 2022 15:27

Prim─âria Arad a primit anul acesta 28 de milioane de lei pentru termoficare de la Guvern

Ar─âdenii au beneficiat de c─âldur─â ╚Öi ap─â cald─â în aceast─â iarn─â cu sprijinul Guvernului. Deputatul PNL Sergiu Bîlcea a amintit într-o conferin╚Ť─â de pres─â c─â ora╚Öul ...

Poli╚Ťia Local─â a monitorizat timp de o lun─â platformele de depozitare a gunoiului din Arad

Joi, 28 Aprilie, 2022 08:28

Poli╚Ťia Local─â a monitorizat timp de o lun─â platformele de depozitare a gunoiului din Arad

În perioada 15 martie -15 aprilie 2022, poli╚Ťi╚Ötii locali din cadrul Biroului Protec╚Ťia Mediului au desf─â╚Öurat ac╚Ťiuni de monitorizare a platformelor gospod─âre╚Öti de pe raza municip ...

Revenire spectaculoasă și victorie a fetelor miercuri seara în sala Sporturilor din Arad. 2-2 scor general, meciul decisiv va fi la Sfântu Gheorghe

Miercuri, 27 Aprilie, 2022 23:15

Revenire spectaculoasă și victorie a fetelor miercuri seara în sala Sporturilor din Arad. 2-2 scor general, meciul decisiv va fi la  Sfântu Gheorghe

Chiar dac─â e greu de crezut, în meciul patru al finalei Ligii Na╚Ťioanle de Baschet Feminin, dintre FCC Baschet UAV Arad ╚Öi Sepsi Sfântu Gheorghe, Sala Sporturilor „Victoria&r ...

Prim─âria are deschise 20 de ╚Öantiere, investi╚Ťii de 544 milioane de lei. Lista investi╚Ťiilor la care se lucreaz─â ├«n Arad

Joi, 28 Aprilie, 2022 17:18

Prim─âria are deschise 20 de ╚Öantiere, investi╚Ťii de 544 milioane de lei. Lista investi╚Ťiilor la care se lucreaz─â ├«n Arad

Laz─âr Faur, viceprimarul Aradului, a prezentat situa╚Ťia investi╚Ťiilor în derulare în municipiul Arad.   „Am vorbit despre proiectele de viitor, acum prezent─âm lucr─âr ...

Campionii mondiali ai roboticii au revenit acas─â

Miercuri, 27 Aprilie, 2022 15:57

Campionii mondiali ai roboticii au revenit acas─â

Echipa Delta Force de la Liceul Na╚Ťional de Informatic─â din Arad a scris istorie la Campionatul Mondial de Robotic─â din Houston (SUA). Tinerii ar─âdeni sunt marii câ╚Ötig─âtori ai compet ...

A ajuns ├«n ╚Öan╚Ť pe Arad-╚śiria

Joi, 13 Ianuarie, 2022 11:07

A ajuns ├«n ╚Öan╚Ť pe Arad-╚śiria

În aceast─â diminea╚Ť─â în jurul orei 7.30, a avut loc un accident rutier u╚Öor pe D.J.709 în afara localit─â╚Ťii Horia.   Din cercet─âri a reie╚Öit c─â un b─ârbat de 62 ...

Grupul Popular European (PPE), reuniune extraordinar─â la Praga

Joi, 28 Aprilie, 2022 14:19

Grupul Popular European (PPE), reuniune extraordinar─â la Praga

În contextul viitoarei Pre╚Öedin╚Ťii a Uniunii Europene pe care o va prelua Cehia, Grupul Partidului Popular European are o reuniune extraordinar─â la Praga.   „Al─âturi de col ...

Program citire apometre săptămâna 17 - 21.01.2022

Miercuri, 19 Ianuarie, 2022 11:11

Program citire apometre săptămâna 17 - 21.01.2022

Mar╚Ťi 18.01.2022  Poetului, Ursului, Plopilor, Tribunul  Andreica, Secerei, Stupilor, F─ât Frumos, Aleea Saturn, Turdei, Jiului, Oltului, Agricultorilor, Timi╚Öului, Retezat, Albinelor ...

Rom├ónia va avea primul reactor nuclear modular de mici dimensiuni din Europa. Cum func╚Ťioneaz─â tehnologia de ultim─â genera╚Ťie SMR

Joi, 28 Aprilie, 2022 09:05

Rom├ónia va avea primul reactor nuclear modular de mici dimensiuni din Europa. Cum func╚Ťioneaz─â tehnologia de ultim─â genera╚Ťie SMR

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anun╚Ťat c─â România va fi prima ╚Ťar─â din Europa care va avea o central─â cu SMR - reactor modular cu fisiune nuclear─â de mici dimensiuni.   ...

Manifest─âri organizate la Arad cu ocazia s─ârb─âtoririi zilei for╚Ťelor terestre

Miercuri, 27 Aprilie, 2022 17:34

Manifest─âri organizate la Arad cu ocazia s─ârb─âtoririi 
zilei for╚Ťelor terestre

Batalionul 191 Infanterie „Colonel Radu Golescu” organizeaz─â, în zilele de 28 ╚Öi 30 aprilie, o serie de activit─â╚Ťi dedicate s─ârb─âtoririi celei mai numeroase categorii de f ...

Vizita prim-ministrului României Nicolae-Ionel Ciucă la Kiev. România va sprijini în continuare Ucraina

Miercuri, 27 Aprilie, 2022 12:42

Vizita prim-ministrului României Nicolae-Ionel Ciucă la Kiev. România va sprijini în continuare Ucraina

Prim-ministrul României Nicolae-Ionel Ciuc─â a efectuat, la 26 aprilie 2022, o vizit─â de lucru în Ucraina, la Kiev, pe parcursul c─âreia a fost înso╚Ťit de pre╚Öedintele Camere ...

La 1 februarie, expiră certificatul digital de călătorie în UE pentru cei care nu și-au făcut doza booster în 9 luni de la rapel

Luni, 24 Ianuarie, 2022 18:43

La 1 februarie, expiră certificatul digital de călătorie în UE pentru cei care nu și-au făcut doza booster în 9 luni de la rapel

Alexandru Rafila, ministrul S─ân─ât─â╚Ťii, a declarat, la Europa FM, c─â persoanele pentru care au trecut mai mult de 9 luni de la efectuarea dozei doi ar trebui s─â-╚Öi fac─â doza booster p ...{**}

Acest site folose┼čte cookies pentru a imbunatati experienta ta de navigare. Pentru mai multe detalii referitoare la cum folosim datele tale si la drepturile tale te invitam sa citesti: Politica de cookies sau/si Politica de Confidentialitate si apoi sa confirmi acordul tau.