Zilnic, la nivel național, aruncăm aproximativ 6.000 de tone de alimente. Pe an, aruncăm aproximativ 100.000 de camioane de mâncare, mâncare care:
- Are un impact negativ asupra bugetului nostru. Ca popor, 26% din cheltuielile totale de consum sunt pentru hrană, cu aproximativ 12 procente peste media europeană. Risipind hrana, aruncăm o bună parte din veniturile noastre la coșul de gunoi.
- Are un impact asupra mediului înconjurător. În agricultură se utilizează aproximativ 69% din resursele de apă dulce ale planetei. De asemenea, utilizarea pesticidelor și fertilizatorilor contribuie la poluarea apelor, solului și aerului. Astfel, ar trebui să respectăm alimentele și să fim responsabili în momentul în care le cumpărăm, pregătim sau aruncăm.
- Ar putea hrăni populația defavorizată și reduce diferențele sociale existente. Este suficient să reamintim că peste 150.Ziu000 de copii români merg la culcare flămânzi. Haideți să ne gândim ce înseamnă aceste 6.000 de tone de alimente risipite zilnic în rezolvarea acestei probleme.
Cea mai mare risipă alimentară din întreg lanțul alimentar are loc în gospodării – 49%, acestea fiind urmate de industria alimentară – 37%, retail – 7%, alimentația publică – 5% și sectorul agricol – 2%.
Totodată, devine din ce în ce mai evidentă nevoia de a găsi soluții pentru risipa alimentară ce are loc în sectorul HoReCa. Conform unui studiu realizat de Edenred, 73% dintre restaurantele din România se confruntă cu risipa alimentară.
Sursa: https://highclere-consulting.com/