Conferintă:Acum 107 ani de la unirea Basarabiei cu Regatul României

Data publicare: Miercuri, 02 Aprilie, 2025 Total: 233 accesari

Conferintă:Acum 107 ani de la unirea Basarabiei cu Regatul României

Acum 107 ani, Sfatul Țării din Chișinău adopta prin vot deschis Unirea cu Regatul României, proclamând: „În numele poporului Basarabiei, Sfatul Țării declară: Republica Democratică Moldovenească (Basarabia) în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Dunăre, Marea Neagră şi vechile granițe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută şi mai bine de ani din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric şi dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure să-şi hotărască soarta lor, de azi înainte şi pentru totdeauna se unește cu mama ei România".


Acest act istoric a inițiat procesul Marii Uniri, finalizat cu Marea Adunare de la Alba Iulia de la 1 Decembrie 1918, când românii din Transilvania, Banat, Maramureș şi Crișana au decis, la rândul lor, Unirea cu țara, marcând astfel nașterea statului român modern. Sărbătorind evenimentul istoric de acum 107 ani și recunoscând valorile românești din toate timpurile și pe cei care ni le-au transmis ca moștenire, Unirea Basarabiei cu România va rămâne „încrestată cu litere de aur în letopisețele neamului românesc", după cum scria Ion Nistor în volumul „Istoria Basarabiei".

 

La Arad, acest moment istoric va fi marcat de conferința științifică „Unirea Basarabiei cu România", aflată la cea de-a treia ediție, care se va desfășura vineri, 04 aprilie 2025, începând cu orele 12:00, în Sala Marii Uniri (B-dul Revoluţiei nr. 81).

 

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Arad, Complexul Muzeal Arad, Centrul Cultural Județean Arad, Universitatea „Aurel Vlaicu" Arad, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș" din Arad, Asociația „Arad – trecut, prezent și viitor" și Societatea de Științe Istorice din România – filiala Arad.


Conferința își propune să aducă în discuție circumstanțele istorice care au condus la acest act, având în vedere evoluțiile interne și internaționale ale vremii. 


În cadrul conferinței vor susține comunicări istorici distinși, precum dr. Octavian Țîcu, conferențiar la Facultatea de Istorie și Filosofie din cadrul Universității de Stat din Moldova, dr. Sorin Bulboacă, manager al Complexului Muzeal Arad, dr. Maria Alexandra Pantea, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș" Arad, prof. dr. Sebastian-Dragoș Bunghez, Societatea de Științe Istorice din România – filiala Arad.


Evenimentul va include un moment folcloric susținut de solistul Andrei Gurău, acompaniat de Taraful Școlii populare de arte Arad, sub coordonarea profesorului Vasile Rus.

Aducând un tribut memoriei celor ce au contribuit la realizarea acestui ideal nobil de Unire a Basarabiei cu Țara Mamă, îi invităm pe toți cei interesați să ni se alăture vineri, 04 aprilie 2025, începând cu orele 12:00, în Sala Marii Uniri (B-dul Revoluţiei nr. 81).

 

 

 

--

COMPLEXUL MUZEAL ARAD

 

Piața George Enescu 1

310131 Arad

office: +40 257 281 847

pr.museumarad@gmail.com

www.museumarad.ro
https://www.facebook.com/complexul.muzealarad/?ref=hl

Complexul Muzeal Arad
este membru fondator al
Rețelei Naționale a Muzeelor din România

www.muzee.org

https://www.facebook.com/Reteaua.Muzeelor/

 

Complexul Muzeal Arad
este membru ICOM România

https://cnr-icom.ro/

https://web.facebook.com/icom.comitetulnationalroman