Lansarea Campaniei Naționale de Informare, Educare și Comunicare „Copil vaccinat: copil protejat!” - martie-aprilie 2025

Data publicare: Joi, 06 Martie, 2025 Total: 415 accesari

Lansarea Campaniei Naționale de Informare, Educare și Comunicare „Copil vaccinat: copil protejat!” - martie-aprilie 2025

În perioada martie-aprilie 2025, la nivelul întregii țări se vor desfășura activități de promovare a vaccinării, conform Calendarului Național de Vaccinare. Această inițiativă urmărește să crească nivelul de conștientizare cu privire la importanța vaccinărilor și să încurajeze părinții să-și protejeze copiii împotriva bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare.

 

De ce este importantă vaccinarea?

 

Prin prevenirea răspândirii bolilor infecțioase, vaccinarea are un rol crucial în protejarea sănătății copiilor. An de an vaccinarea salvează milioane de vieți și alte milioane de oameni sunt protejați prin vaccinare de numeroase boli și dizabilități.

 

Atunci când o parte semnificativă a oamenilor este protejată prin vaccinare de apariția bolii, apare fenomenul de „imunitate de grup”, transmiterea bolii este încetinită, ajungând să fie protejate inclusiv persoanele care nu pot beneficia de vaccinare, de exemplu  copiii cu vârste prea mici pentru a primi un anumit vaccin, nou-născuții, persoane care suferă de anumite afecțiuni pentru care este contraindicată vaccinarea. Vaccinarea reprezintă una dintre cele mai cost-eficiente modalități de a salva vieți și de a promova sănătatea și bunăstarea pe tot parcursul vieții.

 

Calendarul Național de Vaccinare din România

 

Obiectivul vaccinărilor incluse în Calendarul National de Vaccinare este de a proteja sănătatea populației împotriva principalelor boli transmisibile care pot fi prevenite prin vaccinare.

 

Aceste boli sunt: hepatita B, tuberculoza, tetanosul, difteria, tusea convulsivă, poliomielita, infecțiile cu Haemophilus influenzae tip B, infecțiile pneumococice, rujeola, rubeola și oreionul.

 

Ce activități sunt programate în cadrul campaniei?

 

Deși vaccinarea are beneficii, ratele de vaccinare rămân sub nivelurile optime în unele comunități, ceea ce împiedică instalarea „imunității de grup”. De aceea, prin intermediul acestei campanii urmărim realizarea unor activități care să contribuie la reducerea acestui decalaj prin educație și informare țintită:

 

 

Institutul Național de Sănătate Publică și direcțiile de sănătate publică județene atrag atenția asupra importanței respectării recomandărilor medicale în ceea ce privește vaccinarea copiilor.Vaccinarea este modalitatea sigură, eficientă și rapidă prin care putem să protejăm copiii împotriva unor boli grave, care pot conduce la decese. Prin vaccinare putem evita episoade de boală ale copiilor, episoade de internare și chiar decesele produse de boli pentru care există metode de prevenire.”

 

Rujeola este o infecție acută, viroză specific umană cauzată de virusul rujeolic, virus care prezintă tropism pentru celulele epiteliale, limfatice și nervoase. Calea de transmitere este aerogenă, transmiterea realizându-se prin picături Flugge, sursa de agent patogen este reprezentată de omul bolnav. După o perioadă medie de incubație de 10-14 zile, urmează o perioadă de invazie care are o durată de 2-4 zile și este caracterizată de febră, tuse, rinită, conjunctivită și apariția semnului patognomonic, Koplik, format din mici papule alb-cenușii, cu o bază roșiatică, aderente, localizate pe mucoasa jugală, in dreptul molarilor secundari, se evidențiază cu 1-2 zile anterior apariției exantemului.

 

Rujeola poate fi prevenită cu doar două doze de vaccin ROR.

 

Pentru județul Arad, rata de acoperire vaccinală calculată în luna august 2024,  pentru copiii eligibili la doza a IIa(5 ani) este de 52,99% în mediul urban și 56,80% în mediul rural. Pentru copiii eligibili la doza I (12 luni) rata de acoperire vaccinală este de 41,45% în mediul urban și 39,64% în mediul rural.

 

Comunicat de presă – DSP Arad

Întocmit, Dr. Avram Carmen-medic, compartimentul Evaluarea și Promovarea Sănătății