Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Public, în cursul zilei de sâmbătă, Inspectoratul General al Poliţiei Române a fost notificat despre faptul că la Muzeul din Drents, Regatul Ţărilor de Jos, în care are loc expoziţia „Dacia! Rijk van goud en zilver/Dacia! Regatul aurului şi argintului”, a avut loc o explozie, iar - din primele evaluări - această explozie a avut drept scop intrarea prin efracţie în clădirea muzeului, de unde au fost sustrase piese din tezaurul dacic al României.
„În dimineaţa zilei de 25 ianuarie 2025, un incident deosebit de grav a avut loc la sediul Muzeului Drents din Assen, Olanda, unde se desfăşura expoziţia "Dacia! Kingdom of Gold and Silver". O explozie a avut loc, distrugând un zid al spaţiului expoziţional şi permiţând pătrunderea mai multor persoane în interiorul muzeului. În urma acestui jaf, au fost sustrase patru piese valoroase din expoziţie: coiful de aur de la Coţofeneşti (datat în secolele V-IV î.Hr.) şi trei brăţări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia (din a doua parte a secolului I î.Hr.), unele dintre cele mai importante artefacte din patrimoniul naţional al României”, transmite, Ministerul Culturii.
Spargerea de la Muzeul Drents din Olanda este una demnă de orice scenariu Hollywoodian, potrivit informaţiilor furnizate de conducerea muzeului şi a autorităţilor olandeze, a fost realizată prin utilizarea unui exploziv pe singurul zid exterior al clădirii. Hoții au avut se pare ca și tință clară, piesele din aur dacic, aceștia după ce au pătruns în incinta muzeului, au spar sticla de protecția a exponatelor pe care le-au sustras și au dispărut.
În urma acestui jaf, patru piese dacide au dispărut, este vorba despre coiful de la Coţofăneşti și trei brățări dacice.
Toate piesele furate fuseseră asigurate în conformitate cu legislaţia românească şi standardele internaţionale privind organizarea expoziţiilor.
”Muzeul Naţional de Istorie a României este în contact permanent cu Muzeul Drents, autorităţile olandeze şi române, depunând toate eforturile necesare pentru a sprijini ancheta în curs şi pentru recuperarea urgentă a artefactelor furate. De asemenea, Ministerul Culturii din România a fost notificat imediat după incident şi colaborează îndeaproape cu instituţiile competente din Olanda şi România pentru a asigura recuperarea acestor piese de o valoare inestimabilă pentru patrimoniul naţional”, precizează Ministerul Culturii.