Ziua internaţională a vulturilor (International Vulture Awareness Day) este sărbătorită la 3 septembrie în scopul de a creşte nivelul de conştientizare publică cu privire la problemele cu care se confruntă aceste păsări deopotrivă maiestuoase şi de temut.
Această sărbătoare a fost iniţiată în Africa de Sud şi în Marea Britanie de organizaţiile Birds of Prey Programme şi respectiv Hawk Conservancy Trust, iar apoi s-a răspândit rapid pe întreg globul. Parcuri zoologice şi organizaţii de protecţie a animalelor sălbatice din SUA şi Canada şi până în India, Uganda, Serbia, Australia sau Tunisia derulează programe publice de informare cu privire la aceste specii de păsări de pradă.
Vulturii au şi o importantă putere de simbol asociată, care transcede istoria de la reprezentări mitologice şi până la heraldica modernă. Spre exemplu, în mitologia sumeriană, regele legendar Etana a fost transportat la ceruri de un vultur.
Poetul roman Lucan sau Plinius cel Bătrân susţineau că vulturul este singura fiinţă capabilă să se uite direct la Soare şi că îşi forţează puii de mici să facă acest lucru. Puii care clipeau sau îşi întorceau capul ar fi fost aruncaţi din cuib. Această credinţă a persistat până în Evul Mediu.
Zeus, zeul suprem în mitologia greco-romană, a luat forma unui vultur când l-a răpit pe semizeul Ganymede şi l-a dus până pe Muntele Olimp.
Vulturul este un simbol foarte întâlnit şi în heraldică. Dacă leul, "regele animalelor", este folosit în heraldică pentru a reprezenta de obicei autoritatea, vulturul, "regele păsărilor" este folosit pentru a reprezenta puterea.
Sursa: Inginerie Didactică