Creștere semnificativă a cazurilor de tuse măgărească în România. Recomandări pentru prevenirea îmbolnăvirii

Data publicare: Miercuri, 15 Mai, 2024 Total: 311 accesari

Creștere semnificativă a cazurilor de tuse măgărească în România. Recomandări pentru prevenirea îmbolnăvirii

Tusea convulsivă (pertussis) este o boală bacteriană extrem de infecțioasă care afectează plămânii și căile respiratorii. Este cunoscută și sub denumirea populară de tuse măgărească sau tusea de 100 de zile. Este cauzată de bacteria Bordetella pertussis care se găsește în gura, nasul și gâtul persoanei infectate.

 

În contextul creșterii incidenței tusei convulsive în EU/EEA, au fost înregistrate în România, în primele 4 luni ale anului 2024, 112 cazuri de tuse convulsivă, reprezentând o creștere semnificativă față de 16 cazuri înregistrate în anul 2023, respectiv 93 cazuri media celor 5 ani pre-pandemici (2015-2019).

 

Pentru prevenirea îmbolnăvirii se recomandă:

 

-prezentarea la medic la apariția simptomelor sugestive: accese de tuse intense și prelungite, vomă după accesele de tuse, dificultate în respirație la sugar, inspir zgomotos (”tuse măgărească”);

 

-vaccinarea la timp a sugarilor și recuperarea restanțierilor;

 

-vaccinarea gravidei, în vederea asigurării protecției sugarului mic, dar și a mamei (vaccin compensat 100%);

 

-vaccinarea adultului, cu rapel la fiecare 10 ani (vaccin compensat 100%);

 

-promovarea vaccinării de tip ”cocooning” în anturajul sugarului (într-o familie care așteaptă un nou-născut, atât părinții, cît și bunicii și frații sugarului să fie vaccinați conform calendarului național de vaccinare sau recomandărilor pentru adulți).

 

Sursa: Institutul Național de Sănătate Publică
foto: www.europeanpharmaceuticalreview.com