S-a semnat contractul de modernizare a fostului Spital Municipal

Data publicare: Joi, 09 Mai, 2024 Total: 472 accesari

S-a semnat contractul de modernizare a fostului Spital Municipal

Iustin Cionca, președintele Consiliul Județean Arad, a semnat contractul pentru reabilitarea și modernizarea pavilionului central al fostului Spital Municipal. Prin acest proiect, Consiliul Județean Arad își asumă responsabilitatea conservării patrimoniului arhitectural al orașului și, în același timp, își propune să asigure condiții moderne și sigure pentru pacienți și personalul medical.

„Un vis mai vechi al comunității arădene se transformă în realitate! Consiliul Județean Arad reabilitează și modernizează pavilionul central al Spitalului Municipal, o bijuterie arhitecturală și una dintre cele mai vechi clădiri de utilitate publică din municipiul Arad, primul spital public al Aradului. Vorbim despre un spital a cărui construire a fost inițiată încă din 1775. Fundația care colecta fondurile pentru construirea spitalului a reușit abia în anul 1833 să înceapă lucrările. Primele două saloane au fost deschise în anul 1836”, a declarat Iustin Cionca.





Consiliul Județean Arad a preluat această clădire în patrimoniul său, de la Primăria municipiului, în martie 2022 și a depus imediat proiectul de reabilitare. Investiția este finanțată prin PNRR, printr-un proiect câștigat de Consiliul Județean Arad, componenta 5 – valul renovării, operațiunea renovare energetică moderată sau aprofundată a clădirilor publice, cu fonduri europene, cât și din bugetul de stat și bugetul județului Arad.

Câteva date tehnice despre acest proiect:

- deschiderea ofertelor a avut loc în data de 31.01.2024.

- ofertantul câștigător este asocierea: S.C TEHNODOMUS S.R.L. LIDER DE ASOCIERE și S.C MEDICAL LOGISTIC MALL S.R.L.

- valoarea contractului este de 33,8 milioane lei.

- durata de execuție a lucrărilor este de 14 luni  de la data transmiterii comenzii ferme emisă în scris de către beneficiar.

- perioada de garanție este de 60 de luni.






Proiectul de reabilitare a Spitalului Municipal va include următoarele lucrări:

- Reabilitarea completă a Corpului c6 și a subsolului Corpului c7.

- Realizarea de rețele exterioare, clădiri tehnice, platforme, stație de dezinfecție și rezervor de apă.

- Reabilitare termică a elementelor de anvelopă a clădirilor Corp c6 și c7.

- Reabilitare termică a sistemului de încălzire/a sistemului de furnizare a apei calde de consum - subsol Corp c7.

- Instalare/reabilitare/modernizare a sistemelor de climatizare și/sau ventilare mecanică pentru asigurarea calității aerului interior - subsol Corp c7.

- Reabilitare/modernizare a instalațiilor de iluminat în clădiri - subsol Corp c7.

- Modernizarea sistemelor tehnice ale clădirilor, inclusiv în vederea pregătirii clădirilor pentru soluții inteligente - subsol Corp c7.

- Echiparea clădirilor cu stații de încărcare pentru mașini electrice.

- Reabilitare parțială a instalațiilor de fluide medicale (instalații de oxigen) – amplasate în subsolul Corpului c7.

- Recompartimentări interioare în vederea organizării optime a fluxurilor și circuitelor medicale, doar pentru clădirile în care se desfășoară activități medicale - subsol Corp c7.




Florina Ionescu, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență, a salutat semnarea acestui contract și a subliniat importanța lucrărilor care se vor executa în acest spital. „Vorbim despre un proiect pe care îl așteptăm de mult timp și care este deosebit de important, o unitate spitalicească de referință pentru sănătatea arădenilor, pe care, prin acest proiect, o vom putea aduce la standardele cerute de legislația în vigoare”, a spus Florina Ionescu.

Dr. Horațiu Papiu a ținut să sublinieze importanța acestui proiect de renovare: „În spitalul municipal arădean și-au desfășurat activitatea medici renumiți, iar până la apariția noului spital județean, acesta a fost singurul spital din Arad. Sub o formă sau alta, o perioadă destul de lungă nu s-au mai făcut lucrări la acest spital decât la exterior. De la preluarea de către Consiliul Județean s-au reamenajat o serie de secții, atât din fonduri europene, cât și din bugetele locale. Apreciem interesul manifestat și investițiile care s-au realizat în aceste secții”, a spus medicul Horațiu Papiu.




La rândul său, medicul Mircea Țăndrău, coordonator al Compartimentului Nefrologie, a adăugat: „Este importantă această investiție! În Spitalul Municipal și-au desfășurat activitatea o serie de medici renumiți, până când n-a existat Spitalul Județean. Corpul actual era unicul spital din județ. În perioada cât a aparținut de municipalitate nu s-au prea făcut lucrări, decât eventual la exterior. De când a fost preluat de Consiliul Județean, s-a desfășurat o activitate intensă de amenajare. Aș aminti de perioada de pandemie, când s-a amenajat secția de Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie, acum Secția de Terapie Intensivă. Din fonduri europene, cât și prin contribuția Consiliului Local și a Consiliului Județean s-a dezvoltat și aparatura medicală, absolut necesară pentru o activitate medicală corespunzătoare. La un moment dat a apărut această discrepanță între aparatura medicală, calitatea profesională și infrastructură. De aceea acest proiect este supersalvator, pentru a dezvolta și a asigura desfășurarea activităților în spital.”




„Este un pas important pentru SCJU Arad. În clădirea fostului municipal, parte integrantă a Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, avem o serie de secții deosebit de importante, dintre care menționez secția de Chirurgie II, cu o activitate extrem de importantă și o multitudine de pacienți cu diferite patologii care sunt tratate și operate, secția unică de Medicina muncii, secția unică de Centru de dializă, Medicină internă 2. Toate acestea sunt ramuri medicale extrem de importante și, din punctul nostru de vedere, extrem de utile în activitatea Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad. Ne dorim ca toți pacienții internați aici să beneficieze de un confort sporit atât din punct de vedere al actului medical, cât și din punct de vedere al condițiilor hoteliere”, a spus dr. Cătălin Hreniuc, directorul medical al SCJU Arad.