Veste bună pentru bolnavii de cancer. Software-ul Mediq, destinat eficientizării tratamentului de cancer, creat de startup-ul clujean Synaptiq, a fost testat cu succes în 12 clinici din țară

Data publicare: Joi, 04 Aprilie, 2024 Total: 526 accesari

Veste bună pentru bolnavii de cancer. Software-ul Mediq, destinat eficientizării tratamentului de cancer, creat de startup-ul clujean Synaptiq, a fost testat cu succes în 12 clinici din țară

Software-ul Mediq destinat eficientizării tratamentului de cancer, creat de startup-ul clujean Synaptiq, a demonstrat o eficacitate remarcabilă și este testat acum de specialiști în 12 clinici din România.

 

Soluția software bazată pe inteligență artificială a fost dezvoltată pentru a scurta timpul în care medicii radioterapeuți delimitează volumele-țintă la nivelul ariilor ganglionare și organele aflate la risc.

 

Aplicația Mediq, dezvoltată de clujenii de la Synaptiq.io, vine în ajutorul medicilor și al bolnavilor, reducând semnificativ timpul necesar pentru analiza imagistică medicală, de la o medie de patru ore la mai puțin de un minut.

 

Soluția Mediq este în prezent adoptată în 12 clinici, unde 71 de medici sunt implicați în testarea și rafinarea produsului. În plus, participarea la conferințe prestigioase, învățarea continuă și angajamentul Synaptiq față de îmbunătățirea constantă a îngrijirii pacienților îi aduce tot mai aproape de extinderea pe plan mondial.

 

Implementarea Mediq în clinici demonstrează nu doar avansul tehnologic, ci și o îmbunătățire remarcabilă în îngrijirea pacienților. Remus Stoica, medic specialist în radioterapie și consultant al echipei Synaptiq, care a testat software-ul, explică impactul semnificativ al utilizării soluției: „Posibilitatea de a folosi inteligența artificială în clinică de-a lungul ultimului an înseamnă o reducere considerabilă de timp, în faza de planificare a tratamentului. De obicei, îmi ia câteva ore să delimitez și să controlez un plan pentru un pacient. Așadar, această reducere de timp se traduce în timp mai mult petrecut cu pacientul și capacitatea de a avea grijă de acesta. De asemenea, precizia software-ului înseamnă că organele la risc sunt delimitate tot mai bine, iar în final acest lucru se traduce în mai puțină toxicitate în tratamentul efectiv pentru pacient,” spune medicul Remus Stoica.

 

Cel mai recent raport al Organizației Mondiale a Sănătății estimează 20 de milioane de cazuri noi de cancer la nivel global, doar în 2022. Mai mult, se preconizează că aceste cifre vor crește cu circa 60% în următoarele două decenii. În România, numărul de noi cazuri de cancer a crescut cu 21% în 2023, până la 550.000 de noi pacienți care luptă pentru viața lor.

 

Soluția creată de clujenii de la Synaptiq luptă pentru un viitor în care tratamentul cancerului e mai rapid, mai precis și mai accesibil. Prin integrarea inteligenței artificiale în asistența medicală, aplicația Mediq oferă fiecărui pacient cele mai bune șanse de luptă împotriva cancerului.

 

Compania Synaptiq a fost fondată acum mai bine de trei ani la Cluj de Dragoș Dușe, Roxana Săbău, Diana Andrițchi și Lucian Bicsi, iar la momentul actual echipa este formată din 18 membri. Echipa Synaptiq reunește ingineri și specialiști în business, cu studii și doctorate la facultăți din țară și străinătate, precum Universitatea din București, Amsterdam, Munich și Heidelberg, dar și 10 medici radioterapeuți cu înaltă competență și experiență în domeniul inteligenței artificiale aplicate în radioterapie, toți din România.

 

Sursa: produsinardeal.ro