Regele instrumentelor muzicale în sărbătoare. 29 martie - Ziua Mondială a Pianului

Data publicare: Vineri, 29 Martie, 2024 Total: 458 accesari

Regele instrumentelor muzicale în sărbătoare. 29 martie - Ziua Mondială a Pianului

În fiecare an, pe 29 martie, Ziua Mondială a Pianului reunește iubitorii muzicii din toată lumea în celebrarea acestui așa-numitului "rege al instrumentelor muzicale". Totodată această zi încurajează pianiștii de toate vârstele și abilitățile să cânte în locuri publice.

 

Pianul a fost inventat, în 1700, de către Bartolomeo Cristofori, purtând inițial denumirea de "clavicembalo col piano e forte", adică "harpsicord care poate emite sunete ușoare și tari". În cele din urmă, numele i s-a scurtat în pian.

 

Mulți oameni cântă la pian pentru că iubesc muzica și sunetele acestui instrument. Oricum, sunt alte numeroase beneficii extrase din cântatul la pian. Ele includ:

 

- Reprezintă o cale nemaipomenită de a învăța să "citești" notele muzicale.

- Rafinează abilitățile motoare fine și îmbunătățește coordonarea mână-ochi.

- Mărește abilitățile cognitive și intelectuale, inclusiv capacitatea de memorizare.

- Contribuie la sănătatea mentală. S-a constatat că cei care cântă la pian sunt mai puțin supuși riscurilor depresiei și anxietății.

 

Pentru a marca evenimentul din 29 martie, pianiștii oferă concerte gratuite. Alți oameni care iau parte activ la această sărbătoare sunt compozitorii, cântăreții de toate genurile, acordorii și constructorii de piane.

 

La rândul nostru, putem onora Ziua Mondială a Pianului ascultând un recital de pian într-o sală de concerte, online sau într-o înregistrare, aflând mai multe despre cei mai buni pianiști din lume, precum Ludwig van Beethoven, Frederic Chopin, Vladimir Horowitz...

 

Fondatorul Zilei Mondiale a Pianului a fost, în 2015, muzicianul german Nils Frahm. El a ales data de 29 martie pentru că este, de obicei, a optzecișiopta zi a anului, iar pianul are 88 de clape!

 

sursa: Viorel Zaharia / Facebook