38% dintre liceeni au folosit telefonul mobil pentru a face poze sau materiale video în timp ce erau la volan

Data publicare: Vineri, 23 Februarie, 2024 Total: 432 accesari

38% dintre liceeni au folosit telefonul mobil pentru a face poze sau materiale video în timp ce erau la volan

Conform unui sondaj realizat de Asociația E.D.I.T, cel puțin 3 din 10 liceeni cu permis de conducere au luat decizii care i-au pus în pericol în trafic: 38% dintre liceenii chestionați au folosit telefonul mobil pentru a face poze sau materiale video în timp ce erau la volan.

 

Sondajul a fost realizat în contextul programului „Ora de educație rutieră la liceu, powered by MOL”, organizat de MOL România, în parteneriat cu Poliția Română și Asociația E.D.I.T.

 

În anul 2023, 1.545 de persoane și-au pierdut viața în accidente rutiere și alte 3.535 au fost rănite. Totodată, mai mult de un sfert din accidentele grave au fost cauzate de șoferi cu mai puțin de un an de experiență.

 

Asociația E.D.I.T. în parteneriat cu Poliția Română și MOL România organizează programul „Ora de educație rutieră la liceu, powered by MOL”, scopul acestui demers fiind promovarea unui comportament responsabil în trafic în rândul tinerilor care urmează să obțină permisul de conducere.

 


În acest context, Asociația E.D.I.T. a realizat un sondaj pentru a releva modul în care tinerii din clasele a XI-a și a XII-a se raportează la comportamentul rutier. Rezultatele chestionarului arată că, deși majoritatea respondenților își doresc să obțină permisul de conducere (doar 1,3% dintre cei chestionați au spus că nu își doresc să fie șoferi), nu toți tinerii pleacă la drum cu gândul că respectarea regulilor este esențială pentru siguranța lor.

 

Datele mai arată că 15,5% dintre cei chestionați nu exclud să se urce la volan după ce au consumat băuturi alcoolice, evaluând capacitatea de conducere pe care o au în funcție de cât alcool au consumat. Totodată, aproape 4 din 10 șoferi liceeni au folosit telefonul pentru a face fotografii sau filmări în timp ce conduceau sau au fost pasageri într-o mașină în care șoferul făcea asta. Când vine vorba despre folosirea telefonului pentru apeluri în timpul deplasării, 74% dintre adolescenți au recunoscut că ei sau șoferul mașinii în care se deplasau au făcut asta. Situația este cu atât mai surprinzătoare cu cât 95,9% dintre cei chestionați sunt conștienți că folosirea telefonului în timpul deplasării le poate pune viața în pericol.

 

3 din 10 respondenți cred și că limita legală de viteză este prea joasă, iar 7 din 10 adolescenți recunosc și că au călătorit cu viteză mai mare decât permite legea, fie că au fost pasageri sau șoferi. Deși se angajează în aceste comportamente de risc, 36% dintre cei chestionați sunt de părere că viteza este principala cauză a accidentelor, în vreme ce 27% consideră că cea mai mare problemă este generată de consumul de alcool.

 

Sursa: produsinardeal.ro
foto: pixabay.com