Președintele Ungariei, Katalin Novák, a demisionat din funcție după ce a grațiat un condamnat într-un dosar de pedofilie. Împreună cu ea a demisionat și fostul ministru al Justiției, Judit Varga

Data publicare: Duminica, 11 Februarie, 2024 Total: 427 accesari

Președintele Ungariei, Katalin Novák, a demisionat din funcție după ce a grațiat un condamnat într-un dosar de pedofilie. Împreună cu ea a demisionat și fostul ministru al Justiției, Judit Varga

Aflată sub o presiune uriașă după scandalul privind decizia de a grația un bărbat implicat într-un scandal de pedofilie, președintele Ungariei, Katalin Novák, a demisionat din funcție. Împreună cu ea a demisionat și fostul ministru al Justiției, Judit Varga.

 

Katalin Novak și-a cerut scuze celor pe care i-a rănit și tuturor victimelor care au acuzat-o că nu le-a stat alături, transmite m.hvg.hu.

 

„În calitate de șef al statului, vă vorbesc pentru ultima oară astăzi, demisionez din funcția de președinte al republicii”, a transmis Katalin Novák în discursul ei.

 

Era de înțeles că se aștepta o explicație din partea mea” – a mai adăugat Novák, după ce în luna aprilie a anului trecut ea a decis în favoarea clemenței pentru un condamnat care a abuzat de vulnerabilitatea copiilor care i-au fost încredințați.

 

„Am făcut o greșeală”, a recunoscut Katalin Novák, subliniind că nu ar acorda niciodată iertare cuiva despre care există dovezi că abuzează fizic sau psihic un copil.

 

Partidele de opoziție din Ungaria și-au petrecut săptămâna cerând demiterea lui Novak, precum și a lui Judit Varga, fostul ministru al justiției care a semnat grațierea și care este de așteptat să conducă lista partidului de guvernământ Fidesz pentru alegerile europarlamentare din acest an.

 

Deși era bine cunoscut faptul că Novak a grațiat aproximativ două duzini de persoane înainte de vizita Papei Francisc în Ungaria în aprilie 2023, abia recent s-a aflat că una dintre persoanele care au beneficiat de această măsură a fost directorul adjunct al unei case de copii, care a fost condamnat pentru că a acoperit un prădător sexual care îi abuza sexual pe rezidenți.

 

În vârstă de 46 de ani, Katalin Novák este de profesie avocat iar în 10 martie 2022 a devenit prima femeie în funcția de președinte al Ungariei. E a fost secretar de stat la Minsterul Familiei și Tineretului în perioada 2014-2020 și ministru fără portofoliu al aceluiași minister în 2020-2021. Între 2017 și 2021, a fost unul dintre vicepreședinții Fidesz, iar din 2018 a fost deputată.

 

Sursa: g4media.ro

Foto: 444.hu / captură video