11 februarie - Ziua Internațională a femeilor și fetelor din știință

Data publicare: Duminica, 11 Februarie, 2024 Total: 409 accesari

11 februarie - Ziua Internațională a femeilor și fetelor din știință

Pe 11 februarie, Ziua Internațională a femeilor și fetelor din știință sublianiază faptul că atât știința, cât și egalitatea dintre genuri sunt vitale pentru îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare agreate internațional.

 

În ultimii 15 ani, comunitatea globală a făcut numeroase eforturi pentru inspirarea și angajarea femeilor și fetelor în știință.

 

În prezent, mai puțin din cercetătorii din toată lumea sunt femei. Potrivit datelor UNESCO, numai 30% din eleve se orientează spre învățământul superior. Global, numărul de tinere este scăzut în ICT (3%), stiințe naturale, matematică și statistiscă (5%), și în inginerie, manufactură și construcții (8%).

 

Prejudecăți, adânc înrădăcinate, legate de genuri îndepărtează fetele și familiile de domeniii asociate cu știința. La fel ca în lumea reală, lumea de pe ecranale de cinema și TV reflect prejudecăți similare. În studiul din 2015, "Prejudecăți despre Genuri fără Ferestre", creat de Institutul Geena Davis, s-a arătat că din personajele cu un job identificabil în afacaeri, numai 12% erau femei!

 

Pentru a facilita accesul deplin și egal în știință al femeilor și fetelor, ONU a adoptat rezoluția A/RES/70/2 12, declarând 11 februarie ca Ziua Internațională a femeilor și fetelor din știință.

 

Sursa: Viorel Zaharia / Facebook