Ziua mondială de luptă împotriva cancerului. În România Riscul de deces prin cancer înainte de 75 de ani este de 14,6%

Data publicare: Luni, 05 Februarie, 2024 Total: 971 accesari

Ziua mondială de luptă împotriva cancerului. În România Riscul de deces prin cancer înainte de 75 de ani este de 14,6%

Ziua mondială de luptă împotriva cancerului aniversată în fiecare an la data de 4 februarie ne invită la conștientizare și la acțiune pentru reducerea inegalităților în prevenirea, diagnosticul și îngrijirea cancerului și pentru un viitor fără povara acestei maladii.

 

În România, riscul de a dezvolta cancer înainte de împlinirea vârstei de 75 de ani este de 28,1%.

 

101.664 români sunt diagnosticați anual cu cancer, cancerul colorectal, cancerul de sân și cancerul pulmonar fiind primele trei cauze de cancer.

 

Riscul de deces prin cancer înainte de 75 de ani este de 14,6%.

 

Studiul de cunoștințe privind prevenția și diagnosticul precoce al cancerului realizat de Institutul Național de Sănătate Publică și Institutul Român pentru Evaluare și Strategie arată că:

 

-57% din românii cu vârste cuprinse între 25 și 74 ani cred că, într-o măsură mare și foarte mare, cancerul poate fi prevenit.

 

-25% din totalul persoanelor intervievate susțin că în ultimii trei ani au luat măsuri de prevenire a cancerului. Principalele măsuri menționate de respondenți au fost: schimbarea alimentației (proporție mai mare în rândul persoanelor din grupa de vârstă 50-74 de ani), realizarea unor analize/investigații, precum și a unor controale medicale și renunțarea la fumat.

 

Raportul poate fi accesat pe site-ul INSP - https://insp.gov.ro/.../2024/02/Raport-Cancer-2024.pdf

 

Adoptarea de comportamente favorabile sănătății, creșterea accesului la servicii preventive de diagnostic și tratament de egală calitate și siguranță pentru toți cetățenii, reprezintă elementele cheie care contribuie la reducerea poverii acestei maladii complexe, cu impact major nu numai asupra sănătății și a sistemului de sănătate, dar și asupra vieții familiilor pacienților.

 

Împreună, prin colaborare interdisciplinară și intersectoarială și prin consecvență în implementarea politicilor bazate pe evidențe științifice, putem construi un viitor mai puțin împovărat de cancer!

 

Sursa: DSP Arad