”Nu lăsa depresia să-ți controleze viața! Sănătatea ta mintală contează!” este tema campaniei naționale derulată de INSP în luna februarie

Data publicare: Joi, 01 Februarie, 2024 Total: 894 accesari

”Nu lăsa depresia să-ți controleze viața! Sănătatea ta mintală contează!” este tema campaniei naționale derulată de INSP în luna februarie

Sănătatea mintală reprezintă o componentă fundamentală a sănătăţii individuale și a ”stării de bine”, descriind nu numai absența bolii, ci și capacitatea unui individ de a se integra cu succes în viața familială, socială și profesională.

 

Tulburările mintale constituie una dintre cauzele principale ale poverii bolii și ale anilor de viață sănătoasă pierduți, afectând calitatea vieții.

 

Tulburarea depresivă majoră este una dintre cele mai frecvente tulburări psihiatrice ale copilăriei și adolescenței, care din cauza variației simptomelor privind criteriile de diagnostic, este adesea nerecunoscută, netratată și adesea subdiagnosticată, doar 50% dintre adolescenți fiind diagnosticați înainte de a ajunge la vârsta adultă. Este o afecţiune comună, cronică, recurentă și debilitantă, care conduce la afectarea funcționării din punct de vedere educațional, profesional și social.

 

La nivel global, unul din șapte tineri de 10-19 ani se confruntă cu o tulburare mintală, reprezentând 13% din povara globală a bolii la această grupă de vârstă.

 

Sursa: Institutul Național de Sănătate Publică