Veste proastă la început de an pentru românii cu credite. BNR menţine dobânda cheie la 7% pe an

Data publicare: Luni, 15 Ianuarie, 2024 Total: 460 accesari

Veste proastă la început de an pentru românii cu credite. BNR menţine dobânda cheie la 7% pe an

Banca Natională a mentinut rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 7% an, pentru a opta şedintă consecutivă. De asemenea, BNR a păstrat rata dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8% şi rata dobânzii la facilitatea de depozit la 6%.

 

De asemenea au fost mentinute nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit. În 2023 au fost şapte şedinţe con­secutive în care rata-cheie a fost men­ţinută la 7%, nivel la care a urcat la început de 2023, după alte opt creşteri din 2022.

 

Potrivit actualelor evaluări ale Băncii Nationele, rata anuală a inflaţiei se va mări în prima lună a anului curent şi îşi va relua apoi descreşterea graduală, pe o traiectorie mai joasă decât cea evidenţiată în prognoza pe termen mediu din noiembrie 2023.

 

Creşterea va fi antrenată de majorarea şi introducerea în luna ianuarie a unor taxe şi impozite indirecte în scopul continuării consolidării bugetare, în timp ce scăderea ulterioară a ratei inflaţiei va avea, pe mai departe, ca resorturi majore factori pe partea ofertei – prioritar efecte de bază dezinflaţioniste şi corecţii descendente ale cotaţiilor materiilor prime agroalimentare şi ale cotaţiei ţiţeiului –, precum şi dinamica în descreştere a preţurilor importurilor.

 

Sursa: produsinardeal.ro