Modificări importante privind impozitul pe profit în anul 2024

Data publicare: Vineri, 05 Ianuarie, 2024 Total: 634 accesari

Modificări importante privind impozitul pe profit în anul 2024

Societăţile care înregistrează în anul precedent o cifră de afaceri de peste 50.000.000 euro şi care în anul de calcul determină un impozit pe profit, cumulat de la începutul anului fiscal/anului fiscal modificat până la sfârşitul trimestrului/anului de calcul, mai mic decât impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit unei formule, sunt obligaţi la plata impozitului pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri.

 

Instituţiile de credit datorează suplimentar impozitului pe profit un impozit pe cifra de afaceri de 2%, pentru perioada 1 ianuarie 2024-31 decembrie 2025 inclusiv şi %, începând cu data de 1 ianuarie 2026.

 

Persoanele juridice care desfăşoară activităţi în sectoarele petrol si gaze naturale care înregistrează în anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro, datorează suplimentar impozitului pe profit un impozit specific pe cifra de afaceri.

 

Se introduc in rândul cheltuielilor sociale cheltuielile pentru funcţionarea corespunzătoare a unor unităţi aflate în administrarea contribuabililor, precum: creşe, grădiniţe precum şi  sumele achitate de contribuabil pentru plasarea copiilor angajaţilor în unităţi de educaţie timpurie dar nu mai mult de 1.500 lei/luna pentru fiecare copil.

 

Se reduce limita de deductibilitate a ajustărilor pentru deprecierea creanţelor reprezentând sume datorate de clienţii interni şi externi pentru produse, semifabricate, materiale, mărfuri vândute, lucrări executate şi servicii prestate de la 50% la 30%, dacă sunt îndeplinite anumite condiţii.

 

Pierderile fiscale se vor putea recupera doar în procent de 70% iar termenul de recuperare scade de la 7 ani la 5 ani.

 

Redirecţionarea sumelor pentru sponsorizări se va putea face numai până la data depunerii declaraţiei privind impozitul pe profit.

 

Sursa: produsinardeal.ro
foto cu rol ilustrativ