PASTILA DE ISTORIE: În municipiul Arad, după bombardamentul de la începutul lunii iulie 1944, străzile erau debarasate de moloz, casele avariate se reparau, familiile victimelor încă îşi plângeau morţii

Data publicare: Sambata, 16 Decembrie, 2023 Total: 836 accesari

PASTILA DE ISTORIE:  În municipiul Arad, după bombardamentul de la începutul lunii iulie 1944, străzile erau debarasate de moloz, casele avariate se reparau, familiile victimelor încă îşi plângeau morţii

În proximitatea zilei de 23 august 1944, în ciuda războiului, viaţa în localităţile judeţului Arad urma un curs firesc. Administraţiile publice funcţionau, unele se modernizau, altele îşi făceau planuri de viitor pentru construirea de sedii noi pentru primării sau pavări de drumuri şi trotuare. Nu erau omise nici nevoile specifice ale localnicilor – apa curentă, înmulţirea animalelor, activităţile de socializare. În vestul României lucrurile se desfăşurau liniar, fără convulsiile determinate de ostilităţile de pe front.

 

În municipiul Arad, după bombardamentul de la începutul lunii iulie, străzile erau debarasate de moloz, casele avariate se reparau, familiile victimelor încă îşi plângeau morţii. În zona Gară-Podgoria, unde au căzut cele mai multe bombe, era un furnicar de căruţe şi camioane care degajau ruinele.

 

În judeţ, în data de 9 august, prin Decizia nr. 9700 a Prefectului Aradului se aproba demisia primarului comunei Șepreuș, Pârv Cornel, şi numirea în locul său a fostului primar, Marta Simion. Prima măsură a noului primar a fost să solicite modificarea bugetului comunei, pentru realizarea unor mici investiţii, ceea ce Prefectul a şi aprobat, în 18 august. Tot atunci se avizau modificări ale bugetului şi la Şiria şi Măderat.

 

La Dieci, pădurarul comunal a încetat din viaţă. Primarul Traian Bîrda anunţa, la data de 14 august, că la 1 septembrie se va organiza concursul pentru ocuparea funcţiei vacante.

 

La Târnova, composesoratul încerca de mai multe luni să organizeze o licitaţie pentru construirea unui grajd al reproducătorilor. La primele două termene nu s-a prezentat niciun antreprenor, licitaţia fiind reprogramată pentru începutul lunii septembrie.

 

Primarul comunei Avram Iancu, Petru Tomşa, se pregătea să cumpere o casă de fier, utilaje pentru stingerea incendiilor, birouri, şi anunţa licitaţie publică pentru cumpărarea unui teren unde urma să îşi construiască un sediu nou, în centrul comunei.

 

În data de 23 august, la ora 17, la Ineu se organiza licitaţia publică pentru construirea trotuarului de pe partea stângă a străzii principale (Pretură — Burigan).

 

La Pecica, Ocolul Silvic vindea prin licitație publică cu oferte închise și sigilate materialul lemnos rezultat din exploatarea parchetului din pădurea cedată în uzufruct mănăstirilor Hodoș-Bodrog și Lipova, și estimat la 720 m. c. lemn de lucru și construcție de diferite foioase, 940 m. steri standard tare, 170 m. steri standard moale și 450 grămezi crăci lemne de foc. Materialul se vindea în picioare după principiul „văzut și plăcut”, la prețul de strigare de 2.192.879 lei.

 

La Şiria, primăria scotea la licitaţie, în 16 august, scândura şi tabla de pe acoperişul clădirii, după ce imobilul a trecut printr-o reabilitare. Metrul cub de scândură din demolare se vindea cu 4000 de lei, iar metrul pătrat de tablă (tinichea) cu 120 de lei.

 

La Olari, primarul T. Bozgan organiza o licitaţie publică în 16 august pentru amenajări ale casei de cultură.

 

La Vânători se anunţa construirea unei fântâni arteziene a cărui cost, după devizul estimativ, era în suma de 1,9 milioane lei.