Piciorul unui bucureștean salvat la Arad de la amputație

Data publicare: Miercuri, 06 Decembrie, 2023 Total: 1318 accesari

Piciorul unui bucureștean salvat la Arad de la amputație

Dr. Zoltan Galajda, își desfășoară activitatea, din primăvara acestui an, alături de echipa medicală a Secției Clinice Chirurgie Generală I, în cadrul Compartimentului de Chirurgie Vasculară a Spitalului Județean Arad.

 

Este recunoscut la nivel național și internațional pentru numeroase intervenții chirurgicale clasice și minim-invazive, unele dintre ele în premieră mondială, cu un grad crescut de dificultate și complexitate și în special pentru cele cardiace realizate pe „cord bătând.”

 

Dr. Galajda, de origine română a urmat studiile liceale la Liceul Sanitar din Arad, iar în 2012, după ce s-a format la Târgu Mureș, Paris, Budapesta și TelAviv, s-a întors la Arad, unde a efectuat, în premieră pentru municipiul de pe Mureș, o intervenție chirurgicală pe cord deschis - un bypass coronarian pe cord bătând din minitoractomie.

 

De fiecare dată revin cu drag la Arad. De acest oraș mă leagă multe prietenii și o sumedenie de experiențe frumoase. Am decis să mă reîntorc din trei motive: pentru că am o relație veche, de natură sufletească cu acest oraș și cu Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” prin regretatul prof.univ.dr. Aurel Ardelean; pentru că la Spitalul Militar din capitală, unde mi-am desfășurat cea mai mare parte a activității profesionale, în contextul demarării unor lucrări de reabilitare s-a redus temporar numărul de intervenții chirurgicale la minimul necesar; iar al treilea motiv este că sunt mai aproape de copiii mei care locuiesc în Ungaria”, a explicat dr. Zoltan Galajda.

 

Prima sa intervenție chirurgicală efectuată la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad a fost pentru salvarea piciorului stâng al unui bărbat de 62 de ani care a fost refuzat de mai multe clinici din țară cu recomandarea de amputație de membru, în contextul în care pacientul mai suferise o intervenție de bypass coronarian pe cord-bătând.

 

Pacientul a venit din capitală, în stare gravă, cu ischemie critică de membru inferior stâng, dar cu speranța că dr. Galajda – cel care îi mai salvase viața, printr-o altă intervenție chirurgicală, îi va putea salva și de amputație.

 

„Intervenția, a durat peste cinci ore și a constat într-un bypass aorto- arteră poplitee proximală, cu extensie de la artera poplitee pe trunchiul tibio-peronier, cu artera radială din antebraț – procedură care de obicei nu se folosește la noi, dar care, iată că a reușit să salveze piciorul de la amputație. Practic, am luat un fragment (autogrefă) din artera radială pe care l-am folosit pentru a înlocui porțiunea bolnavă (înfundată) a trunchiului tibio-peronier. Pacientul este bine, s-a recuperat după intervenție și îl monitorizăm periodic prin tele-medicină.

 

De menționat este faptul că în urmă cu aproximativ un an, acest pacient a mai suferit o intervenție chirurgicală de bypass coronarian, pe cord deschis, cu un ventricul stâng foarte slăbit și fracție de ejecție de 20%. Atunci am intervenit chirurgical, la Brașov, cu echipa de specialiști de la Spitalul Clinicco”, a explicat dr. Zoltan Galajda, medic primar chirurgie cardiovasculară.

 

Din echipa operatorie, au făcut parte:

 

Dr. Zoltan Galajda, medic primar chirurgie cardiovasculară

Dr. Mircea Alexa, medic specialist chirurgie vasculară

Dr. Liviu Firu, medic primar anestezie și terapie intensivă

Asist.med. Camelia Alexa