La pomii bătrâni și bolnavi din oraș trebuie intervenit, iar la asta se pricep specialiștii nu politrucii sau ziaristii

Data publicare: Sambata, 16 Septembrie, 2023 Total: 904 accesari

La pomii bătrâni și bolnavi din oraș trebuie intervenit, iar la asta se pricep specialiștii nu politrucii sau ziaristii

Mda, chiar așa, fiecare ar trebui să-și dea cu presupusul la ce se pricepe, nu la ce crede că se pricepe, dar pentru asta ai nevoie de o doză de realism ca să fiu finuț.

 

Rețelele sociale au transformat oamenii în specialiști, politicienii în manipulatori iar ziarele online pe unii din breasla noastră pricepuți în orice domeniu.


Evident că este trendy în ziua de azi să fii ecologist, dă bine, chiar dă bine pentru oricine, indiferent ce profesie ai, dacă te dai mare iubitor de ozon, natura sau copaci între blocuri, deja ești “altceva”, ești de băgat în seama că-ti pasă, deși tu nu deosebești o specie de pom de alta, habar n-ai tehnici de toaletare sau perioade de toaletare, poate ai crescut la bloc toată viața și n-ai tăiat o creangă la un copac de când exiști, dar pe net ești o somitate în domeniu.


Am făcut această introducere pentru că voiam  de mult timp să spun asta (cu precizarea că nu fac referire la nimeni în mod voalat), mai ales după ultimul scandal iscat de niste politruci în Parcul Eminescu, când au dat năvală să-și facă campanie electorală cu un arbore tăiat, să-și facă live-uri cu pomul tăiat în spate aberând și derapând cu o seninătate debordantă. Am zis din păcate, și articole  care n-aveau nicio treabă cu povestea, ci doar cu dreptul de a așterne o opinie, dar asta nu presupune că ai avea și dreptate, sau că te-ai pricepe la subiect, și o spun fără să arat expres către cineva….


Revenind la idea principală a acestui articol, cei din primărie s-au mobilizat se pare și au adus și niște oameni cu aparatură dar în special cu experiență să-și spună părerea vizavi de 2 arbori “seculari” cum le place “speciliștilor ecologiști” să le spună.


REZISTOGRAF




Este vorba despre Cosmin Truța și Valentin Latti, reprezentând firma Fish Royal Glass, care au ani de zile de experiență dobândită în Germania, aceștia au venit în cursul zilei de sâmbătă, 16 septembrie a.c., să investigheze cei doi arbori care în opinia celor din primărie, reprezintă un pericol pentru cei care trec prin parcul Eminescu și fostul Parc al Copiilor, actualul Parc “Zsolt Torok”.  Cei doi au analizat cu ajutorul unui rezistograf, rezistența la nivelul trunchiului la doi arbori, iar pe scurt concluzia a fost una clară. Cei doi arbori, trebuie indiscutabil puși în siguranță, cam ăsta este termenul. Vorbim aici de un salcâm japonez din Parcul Eminescu, căruia trebuie să i se reducă destul de mult din coronament, acesta având o vârstă însemnată, estimarea fiind undeva între 120 și 150 de ani (vorbim de o estimare din ochi la prima vedere), reducere a coronamentului care este obligatorie având în vedere rezultatele de pe grafice după analiza trunchiului.




 

 
Conform graficelor, mai avem lemn sănătos până la 25 de centimetri, din 1,10 metri cât are diametrul său. Dacă ar fi un tub complet ar avea o rezistență de 200 la sută. E ciudat, pentru că dacă ar fi plin ar avea rezistență de 100 la sută, cu condiția ca să aibă mai mult de 30 la sută din diametrul lui ca să fie sănătos, ca și tub am avea o rezistență de 200 la sută, pentru că permite la vânt să lucreze fără să crape. În cazul de față, nu mai avem tub, avem întreruperi ale tubului, în cel puțin 6 locuri. Din cauza aceasta trebuie să reducem, să evităm să se rupă.”

 

 

 

 

Cel de-ai doilea arbore, care reprezintă un real pericol, este un stejar din Parcul Copiilor „Zsolt Török”. Acesta este într-o stare de sănătate precară, vizibilă și pentru un specialist de Facebook, trunchiul arborelui este crăpat, este invadat de „croitorul mare al stejarului”, are foarte multe crengi uscate care în orice clipă se pot rupe și cădea, lucru pe care nu și-l dorește nimeni, acesta se află exact lângă labirintul din parc unde sunt zeci de copii.


Verdictul și pentru acest arbore a fost unul extrem de clar după analiza trunchiul – trebuie pus urgent în siguranță.

 


 

 

Clar că în momentul în care acești doi arbori se vor toaleta și se vor pune în siguranță, vor veni politrucii și vor începe live-urile ecologiste, iar internetul se va umple de specialiști si părelologi cum îi place primarului Bibarț să-i numească, însă ce spun eu este mai simplu, dacă se evită o tragedie, înseamnă că este bine că se face, și ar fi bine cât mai repede.


T.B.