Teatrul „Aradi Kamaraszínház” la Festivalul Internațional Shakespeare de la Verona

Data publicare: Vineri, 25 August, 2023 Total: 654 accesari

Teatrul „Aradi Kamaraszínház” la Festivalul Internațional Shakespeare de la Verona

Compania de Teatru „Aradi Kamaraszinhaz” va participa la Festivalul Internațional Shakespeare de la Verona, Italia, unde va prezenta cea mai jucată piesă shakespeariană, „Richard al III-lea”.

Regia spectacolului, coproducție a Companiilor „Aradi Kamaraszinhaz” și „Szegedi Pinceszinhaz” (Ungaria) este semnată de faimosul regizor armean Karo Balyan. Premiera spectacolului a avut loc în vara anului 2022 la Szeged, Ungaria, iar în octombrie spectacolul a fost prezentat în cadrul festivalului de teatru internațional „Yerevan International Shakespeare Theater Festival” din Armenia. Festivalul de la Verona are loc în perioada 24-31 august și reunește zece spectacole din șapte țări diferite. Spectacolul Richard al III-lea are loc pe 26 august la Verona.

„Un cal, un cal, regatul meu pentru un cal” – este faimosul strigăt de ajutor al regelui Richard al III-lea din piesa cu același nume. Cea mai jucată piesă shakespeariană, Richard al III-lea este o creație ce ilustrează ambiția și setea de putere a personajului principal și traseul sângeros și brutal prin care acesta își croiește drum spre tronul Angliei. În clipa în care ia puterea, Richard transformă lumea într-un teatru în care el este simultan și actor și regizor. O dramă ce prezintă ascensiunea și căderea unui tiran. Dar oare ce fel de om se ascunde dincolo de acest personaj mitologic și cum este lumea care îi permite ascensiunea?

Acestea sunt întrebările la care caută răspuns coproducția companiilor „Aradi Kamaraszinhaz” și „Szegedi Pinceszinhaz”, regia spectacolului fiind semnată de către Karo Balyan, directorul festivalului „Yerevan International Shakespeare Theater Festival”, un regizor specializat în special în regia pieselor lui Shakespeare având o experiență bogată prin toate țările Europei. În spectacolul artiștilor de la Arad și Szeged, rolul lui Richard al III-lea este interpretat de către Tapaszta Erna, directorul artistic al Companiei „Aradi Kamaraszinhaz”, iar actrița Eder Eniko apare pe scenă în rolul lui Lady Anna.

Până acum, Compania „Aradi Kamaraszinhaz” a participat la Festivaluri Internaționale „Shakespeare” de la Gdansk (Polonia), Bitola (Macedonia de Nord), Erevan (Armenia) și Gyula (Ungaria).