Pe data de 22 iunie este cerebrată Ziua eclerului cu ciocolată.
Primele eclere au fost create de celebrul chef Marie Antoine Carême, la începutul secolului XIX, la Paris, dar pe atunci desertul se numea „Pain à la duchesse” sau „Petit duchesse”.
Cuvântul ecler ("éclair") înseamnă în limba franceză "scânteiere a fulgerului". Pornind de la semnificația numelui, se susține faptul că eclerul este atât de bun încât este mâncat într-o clipă.
Denumirea de ecler (éclair) apare pentru prima dată în 1850, la Lyon, al doilea oraș ca mărime, după Paris, din Franța și important centru al patiseriei franceze.
Eclerul a dobândit o faimă internațională și datorită regelui Eduard al VII-lea al Angliei, care era mare amator al celebrei prăjituri inventată în Franța.
Prima rețetă cunoscută a desertului este publicată în Cartea de Bucate a Școlii de Gastronomie din Boston, Statele Unite ale Americii, de către D.A. Lincoln. Se întâmpla în 1884.
Datorită eleganței, frumuseții și, bineînțeles, gustului său minunat, eclerul a fost mult influențat de bucătarii curților regale, care s-au întrecut să-l decoreze în timp cât mai spectaculos și să-i aducă mereu îmbunătățiri. Și astăzi, cofetarii lumii continuă să inventeze pentru clasicul și elegantul ecler creme, glazuri și arome din cele mai sofisticate sau neobișnuite.
Sursa: Inginerie Didactică