Ziua Internațională a Girafei, 21 iunie, a fost înființată de Giraffe Conservation Foundation (GCF), cu scopul strângerii de fonduri și protejării acestor animale.
Știați că?
- La fel ca amprentele umane, nici o girafă nu are același model de pete?
- Limba girafei este de culoare albastru-violet și are o lungime cuprinsă între 45 și 50 cm?
- Atât girafa masculină, cât și cea feminină au coarne mici acoperite cu piele (ossicoarne) încă de la naștere? Inițial ele nu sunt atașate de craniu pentru a evita rănirea la naștere și se contopesc cu acesta mai târziu, o dată cu maturizarea animalului.
- Gâtul unei girafe este prea scurt pentru a ajunge la sol? Când bea apă se află în cea mai vulnerabilă poziție a ei!
- În ciuda masei corporale, apa nu este o necesitate pentru girafă? Ea poate absorbi suficientă umiditate din plantele cu care se hrănește!
- O inimă de girafă cântărește aproximativ 11 kilograme și tensiunea arterială este dublă faţă de cea a omului? Astfel sângele poate ajunge la extremitățile lungi ale corpului ei!
-O lovitură de copită a girafei poate sfărâma cu uşurinţă craniul unei feline? Iată motivul pentru care acestea nu prea se aventurează în atacarea girafelor!
Din păcate, în ultimii 30 de ani, populațiile de girafe din Africa au scăzut cu aproximativ 40% și se regăsesc pe lista roșie a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN).
Principala amenințare o reprezintă pierderea habitatului, cauzată de creșterea populațiilor umane în zone din Africa și de efectele schimbărilor climatice și braconajul.
Sursa: Muzeul Național de Istorie Naturală ”Grigore Antipa”