Mai bine un vecin aproape decât un frate departe. 26 mai 2023: Ziua Europeană a Vecinilor

Data publicare: Vineri, 26 Mai, 2023 Total: 482 accesari

Mai bine un vecin aproape decât un frate departe. 26 mai 2023: Ziua Europeană a Vecinilor

Ziua Europeană a Vecinilor, sărbătorită an de an în ultima vineri din luna mai, țintește să promoveze interacțiunea și comunicarea printre membrii comunităților. Dacă în 2023 pică pe 26 mai, în următorii ani are loc astfel: 2024 - 31 mai, 2025 - 30 mai, 2026 - 29 mai.

 

Ziua Europeană a Vecinilor încurajează oamenii să se adune laolaltă și să-și creeze conexiuni mai profunde. în pofida numelui sau, se desfășoară în întreaga lume. Sunt inspirate să ia parte la aceasta 1.450 de orașe partenere, organizații și asociații de locuit din peste 49 de țări, precum și peste 30 de milioane de persoane. 

 

Ideea Zilei Europene a Vecinilor a aparținut lui Atanase Perifan și unui grup de amici ai săi. Aceștia au creat "Paris d Amis" (Parisul prietenilor) în districtul 17 din Paris. Au fost lansate ulterior mai multe grupuri "Paris d Amis", și cele mai multe au fost întâmpinate cu căldură de localnici. Asociația a primit sponsorizări pentru o varietate din cauzele sale. A ajutat vecini cu probleme financiare, a găzduit sărbători în stilul Crăciunului pentru cei care nu aveau familie, a sprijinit angajarea de persoane fără joburi și îngrijirea de copii care rămâneau singuri acasă. 

 

În 1999, Atanase Perifan și Paris d Amis au lansat evenimentul "Immeubles en fête" ("Imobile în sărbătoare") sau "Ziua Vecinilor". Țelul a fost să intereasca legături din vecinătăți, să dezvolte un simțământ de apartenență la aceleași vecinătăți, apropierea dintre vecini și contracararea izolării și excluderii. Au participat peste 10.000 de rezidenți din 800 de clădiri cu apartamente. În anul următor, cu sprijinul Asociație Primarilor din Franța și a Uniunii Sociale pentru Habitat, s-au strâns 500.000 de oameni în scopul sărbătoririi vecinilor.

 

sursa: Blogul Dianei / diane.ro