Obezitatea infantilă – una dintre problemele grave de sănătate ale secolului 21

Data publicare: Joi, 18 Mai, 2023 Total: 2010 accesari

Obezitatea infantilă – una dintre problemele grave de sănătate ale secolului 21

În luna mai, Directia de Sanatate Publica Arad derulează studiul pentru „Evaluarea stării de nutriţie a copiilor din ciclul primar (6-10 ani)” realizat în cadrul proiectului COSI (European Childhood Obesity Surveillance Initiative), ca parte a unei inițiative a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) care se derulează în 45 de țări din Regiunea Europeană a OMS.

 

Acesta urmărește să monitorizeze tendințele în ceea ce privește supraponderalitatea și obezitatea în rândul elevilor de școală primară cu scopul identificării de acțiuni pentru a răspunde acestei probleme de sănătate publică.

 

De asemenea, studiul doreste să identifice comportamentele și factorii de risc pentru o stare de nutriție precară și să măsoare greutatea și înălțimea copiilor pentru a evalua indicele de masă corporală în vederea stabilirii statusului lor nutrițional.

 

Obezitatea infantilă constituie una dintre problemele grave de sănătate ale secolului XXI.

 

Excesul de greutate este factor important de risc pentru mai multe tipuri de afecțiuni, printre care bolile cardiovasculare (infarct miocardic, accident vascular cerebral), diabetul zaharat, afecțiuni ale aparatului locomotor și pentru anumite tipuri de cancer.

 

Excesul de greutate și obezitatea, pe de altă parte, sunt în mare măsură prevenibile, de aceea este nevoie de cunoașterea factorilor de risc care duc la apariția acestora.

 

Datele obținute în studiu sunt anonimizate, urmând să fie prelucrate în scop statistic pentru stabilirea prevalenței supraponderalității și obezității la copii.