Luna mai este luna promovării economiei sociale

Data publicare: Marti, 09 Mai, 2023 Total: 705 accesari

 Luna mai este luna promovării economiei sociale

Luna  mai  este  luna  promovării  economiei  sociale  şi  este  dedicată  organizării  unor evenimente  și  acţiuni  de  conștientizare  a  importanței  dezvoltării  acestui  sector  pentru întreaga societate, la nivel național.

 

Economia socială reprezintă ansamblul activităţilor private cu caracter economic şi social, servind   interesul   general,   interesele   unei   colectivităţi   şi/sau   interesele   personale nepatrimoniale, prin creşterea incluziunii sociale şi/sau furnizarea de bunuri, prestarea de servicii şi/sau execuţia de lucrări.

 

Domeniul economiei sociale, stabilirea măsurilor de promovare şi de sprijinire a economiei sociale,  precum  și  condiţiile  de  atestare  a  întreprinderilor  sociale  şi  de  certificare  a întreprinderilor  sociale  de  inserţie  sunt  reglementate  de  Legea  nr.  219/2015  privind economia  socială, cu modificările  și completările  ulterioare. Contribuind  la  dezvoltarea comunităţilor locale, economia socială are ca obiective consolidarea coeziunii economice şi sociale, ocuparea forţei de muncă și dezvoltarea serviciilor sociale.

 

Pentru îndeplinirea acestor obiective, entitățile economiei sociale desfășoară, în principal, următoarele activități de interes general: producerea de bunuri, prestarea de servicii și/sau execuția de lucrări care contribuie la bunăstarea comunității sau a membrilor acesteia; promovarea cu prioritate a unor activități care pot genera sau asigura locuri de muncă pentru încadrarea persoanelor aparținând grupului vulnerabil; dezvoltarea unor programe de formare  profesională  dedicate  persoanelor  din  grupul  vulnerabil;  dezvoltarea  serviciilor sociale pentru creșterea capacității de inserție pe piața muncii a persoanelor din grupul vulnerabil.

 

Întreprinderile  sociale  şi  întreprinderile  sociale  de  inserţie  beneficiază  de  gratuitate pentru emiterea atestatului sau/și a mărcii sociale, precum şi înregistrarea în Registrul unic de evidenţă a întreprinderilor sociale (RUEIS). Serviciile de atestare și de certificare sunt oferite de ANOFM prin agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă. Compartimentele de economie socială din cadrul AJOFM informează şi acordă sprijin metodologic pentru derularea procedurii de atestare / certificare a întreprinderilor sociale/întreprinderilor sociale de inserţie, precum şi pentru desfăşurarea activităţii acestora în raport cu drepturile şi obligaţiile acestora în calitate de întreprinderi sociale/întreprinderi sociale de inserţie.

 

Procesul de atestare și certificare a debutat în anul 2016, iar până la finele lunii martie 2023 au fost acordate la nivel național 2.895 de atestate ca întreprindere socială (ÎS) și 218  certificate de întreprindere socială de inserție (ÎSI)/marcă socială.

 

La această dată, la nivelul județului Arad au fost emise 12 atestate ca întreprindere socială (ÎS) și 6 certificate de întreprindere socială de inserție (ÎSI).

 

RUEIS  este  publicat  lunar,  în  forma  actualizată,  pe  pagina  de  internet  a  ANOFM (www.anofm.ro-https://www.anofm.ro/index.html?agentie=&categ=9&subcateg=1) și

poate fi consultat de orice persoană interesată de domeniul economiei sociale.

 

Pentru a marca luna promovării economiei sociale AJOFM Arad organizează în data de 09.05.2023 ora 10:00 o acțiune de clarificare a procedurilor și conținutului rapoartelor anuale pentru agenții economici care au solicitat emiterea de atestate de întreprindere sociala si certificate de întreprindere socială de inserție reglementate prin Legea nr. 219/2015 (A).

De asemenea conducerea AJOFM Arad va raspunde întrebărilor tuturor celor interesați in vederea creșterii interesului pentru acest tip de activitate socială.

 

Comunicat de presă – AJOFM Arad