Legea inițiată de deputatul Bîlcea care permite cântărirea dinamică a intrat în vigoare și protejează drumurile publice

Data publicare: Luni, 24 Aprilie, 2023 Total: 614 accesari

Legea inițiată de deputatul Bîlcea care permite cântărirea dinamică a intrat în vigoare și protejează drumurile publice

A fost adoptată modificarea legislativă care dă dreptul autorităților locale să protejeze drumurile prin amenzi, un exemplu de bună colaborare dintre autoritățile locale și parlamentari. La inițiativa administrației, deputatul Sergiu Bîlcea împreună cu alți colegi parlamentari, a inițiat modificarea OUG 43/1997. Modificarea legislativă a fost votată și a intrat în vigoare.

 

La sediul Consiliului Județean Arad a avut loc o conferință de presă de prezentare a noilor prevederi legale. Președintele CJA Iustin Cionca a subliniat buna colaborare cu deputatul Sergiu Bîlcea. Președintele CJA a prezentat pe scurt programul ambițios de reabilitare a drumurilor: sunt realizate sau în lucru 750 km de drum județean din totalul de 1180 km, în cea mai mare parte lucrări finanțate din fonduri europene. Această rețea de drumuri, investițiile realizate, trebuie protejate prin legislație și sancțiuni aplicate atunci când este cazul. 

 

„Mă întorc acasă aici la CJA, unde am avut prima funcție publică importantă, cea de vicepreședinte. Am avut ca prioritate reabilitarea drumurilor și în mandatul petrecut de aici am reușit să aducem fonduri pentru investiții, nu am pierdut niciun proiect european, drumurile arată altfel. În calitate de parlamentar, am avut ca priorități activitatea legislativă și promovarea proiectelor Aradului. Modificarea legislativă inițiată împreună cu deputatul Glad Varga și alți colegi dă posibilitatea creșterii amenzilor pentru depășirea tonajului, pentru aruncarea sau depozitarea deșeurilor, dă posibilitatea primăriilor să întrețină șanțurile de pe lângă drumurile pe care nu le au în administrare, până acum nu aveau o bază legală. Dar cel mai important, este introdusă cântărirea dinamică a vehiculelor aflate în trafic, fără să fie oprite”, a spus deputatul Sergiu Bîlcea.

 

Prin noul sistem, nu mai este nevoie de intervenția poliției, cântărirea se face automat pentru toate vehiculele și amenzile sunt aplicate acolo unde este nevoie. Deputatul Sergiu Bîlcea a precizat că asociațiile consiliilor județene și ale autorităților locale au susținut proiectul, în timp ce parlamentarii AUR și USR au votat împotrivă.