Români, nu vă lăsați duși de nas căci azi 1 aprilie este Ziua păcălelilor. Origini

Data publicare: Sambata, 01 Aprilie, 2023 Total: 590 accesari

Români, nu vă lăsați duși de nas căci azi 1 aprilie este Ziua păcălelilor. Origini

Ziua păcălelilor, marcată în fiecare an la data de 1 aprilie, este o zi în care se fac diferite farse sau păcăleli. Trimiterea la o întâlnire inutilă a prietenilor sau alte farse similare sunt cunoscute, în cele mai multe țări europene, încă din secolul al 16-lea.

 

Obiceiul de a rezerva o zi pentru a face farse inofensive aproapelui a fost relativ obișnuit în lume din punct de vedere istoric.

 

O explicație a originii zilei păcălelilor este aceea că în anul 1564 regele Carol al IX-lea al Franței ar fi mutat sărbătorirea Anului Nou de pe data de 1 aprilie pe data de 1 ianuarie. Întrucât la vechiul An Nou (1 aprilie) se obișnuia să se împartă cadouri, s-a continuat împărțirea de cadouri și după anul 1564, dar sub forma unor farse și glume nevinovate.

 

În Țările dde Jos originea Zilei păcălelilor din aprilie este adesea atribuită victoriei olandeze din 1572 în capturaarea lui Brielle, unde ducele spaniol Alvarez de Toledo a fost învins. „Op 1 april verloor Alva zijn bril” este un proverb olandez, care poate fi tradus prin: „La 1 aprilie, Alva și-a pierdut ochelarii”.

 

În acest caz, „bril” („ochelari” în olandeză) servește ca omonim pentru Brielle (orașul în care s-a întâmplat). Această teorie, totuși, nu oferă nicio explicație pentru sărbătorirea internațională a Zilei păcălelilor din aprilie.

 

Deși nu se știe dacă vreun erudit al Bibliei sau istoric a menționat o conexiune, unii și-au exprimat convingerea că originile Zilei păcălelilor din aprilie pot merge până la narațiunea potopului din Geneză.

 

Sursa: Wikipedia
foto: cinemagia.ro / Păcală