Criticul şi istoricul literar Alexandru Ruja, în conferință la Bibliotecă: „Deliu Petroiu și spațiul cultural arădean”

Data publicare: Vineri, 24 Martie, 2023 Total: 827 accesari

Criticul şi istoricul literar Alexandru Ruja, în conferință la Bibliotecă: „Deliu Petroiu și spațiul cultural arădean”

Miercuri, 29 martie 2023, începând cu orele 13:00, Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad organizează conferința cu tema „Deliu Petroiu și spațiul cultural arădean”, susținută de prof. univ. dr. Alexandru Ruja, Universitatea de Vest Timișoara.

 

Deliu Petroiu s-a născut la 24 august 1922 în Nădlac. A fost absolvent al Facultăţii de Litere şi Filosofie a Universităţii din Cluj-Napoca, unde a fost studentul lui Lucian Blaga. Refugiat la Sibiu, a participat la înfiinţarea celebrului „Cerc de Literatură de la Sibiu”. Mai mult de patru decenii a trăit şi activat în Timişoara, devenind un adevărat reper al intelectualităţii din municipiul de pe Bega, cu mii de expoziţii vernisate, amfitrion a sute de lansări de carte şi de simpozioane, autor a sute de articole şi de cronici literare, profesor care i-a avut ca elevi pe aproape toţi absolvenţii Facultăţii de Litere a Universităţii de Vest de la înfiinţarea acesteia. A trecut la cele veşnice la data de 21 aprilie 2008, fiind înmormântat în Timişoara.

 

Sub lentila istoriei literare și culturale, prof. univ. dr. Alexandru Ruja propune publicului arădean o analiză pertinentă privind activitatea celui care a fost Deliu Petroiu, un om modest și de o finețe intelectuală extraordinară, un critic de artă extrem de apreciat, un scriitor care, din nefericire, a lăsat posterității, doar două volume tipărite: „Versuri de pahar” și „Cartea prietenilor mei”.

 

Criticul şi istoricul literar Alexandru Ruja, profesor universitar dr. emerit la Facultatea de Litere a Universităţii de Vest din Timişoara, este autorul mai multor cărţi cu caracter de sinteză despre literatura română, de la „Valori lirice actuale” (debut, 1979) la „Confluenţe critice” (2017). Iniţiatorul şi coordonatorul general al lucrării „Dicţionar al Scriitorilor din Banat” (2005), primul dicţionar critic, de tip enciclopedic, despre scriitorii din acest spaţiu cultural. Autor la „Dicţionar general al literaturii române”, elaborat sub egida Academiei Române. A realizat ediţii integrale din opera poetică a lui Aron Cotruş, Ştefan Aug. Doinaş şi Ioan Alexandru. Distins cu Premiul „Perpessicius” pentru ediţii critice acordat de Muzeul Naţional al Literaturii Române (2016), Premiul „Titu Maiorescu” acordat de Academia Română (2017), Premiul „Opera Omnia” acordat de Uniunea Scriitorilor, Filiala Timişoara (2018).

 

Evenimentul cultural, moderat de prof. Ioana Nistor, va avea loc în Sala de Artă și Multimedia „Sabin Drăgoi” a Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” Arad și va include un intermezzo liric oferit de tânăra interpretă arădeană Noemi Szentesi.