24 martie – Ziua mondială a luptei împotriva tuberculozei

Data publicare: Vineri, 24 Martie, 2023 Total: 903 accesari

24 martie – Ziua mondială a luptei împotriva tuberculozei

Astăzi, 24 martie, este catalogată ca fiind Ziua mondială a luptei împotriva tuberculozei epidemice. Este ziua în care, în anul 1882, medicul și microbiologul german Robert Koch, a anunțat descoperirea bacteriei mycobacterium tuberculosis, marea vinovată pentru producerea tuberculozei.

 

Koch a studiat medicina la Universitatea din Gottingen, unde a invăţat anatomia la cursurile profesorului Jacob Henle, cel care afirma în 1840 că rănile sunt infectate de niște organisme parazite. După absolvire, Koch a îmbrățișat cariera de medic militar și și-a continuat munca de cercetare în microbiologie, cu instrumente procurate prin mijloace proprii.

 

Descoperind bacilul Koch, Robert a reuşit să creeze prima formă inactivă a bacilului tuberculozei pe care a denumit-o tuberculină și a primit recunoaşterea ştiinţifică încă din timpul vieţii, fiind laureat al Premiului Nobel în anul 1905.

 

Tuberculoza este o maladie infecţioasă produsă de microbacteria tuberculozei, numită şi bacilul Koch, acesta păstrându-și proprietăţile la uscare, congelare şi după prelucrarea cu alcool.

 

Descoperirea agentului patogen a făcut posibilă dezvoltarea medicamentelor pentru stoparea bolii care, secole la rând, a cauzat mortalități uriașe în întreaga lume, indiferent de rangul social al infectatului.

 

Cercetările și descoperirile în domeniul microbiologiei sunt mult mai numeroase, fiecare marcând în memoria umanității neuitarea pentru Robert Koch, plecat pe eternul drum al nemuririi în 27 mai 1910, la Baden-Baden.

 

sursa: Facebook / Dan Pârvulescu