22 martie - Ziua Mondială a Apei

Data publicare: Miercuri, 22 Martie, 2023 Total: 830 accesari

22 martie - Ziua Mondială a Apei

În fiecare an, în 22 martie, sărbătorim Ziua Mondială a Apei. Decizia instituirii acestei sărbători a fost luată în cadrul Conferinței Națiunilor Unite pentru Mediu și Dezvoltare de la Rio de Janeiro, în data de 22 decembrie 1992, iar din 1993 o serbăm şi în România.

 

Au trecut 30 de ani de la prima celebrare şi în toată aceasta perioadă am început să conştientizăm, din ce în ce mai mult, importanţa pe care apa o are în viaţa noastră, a comunităţilor, a societăţii dar, mai ales, a Planetei.

 

Utilizarea mult mai eficientă a apei poate duce la reducerea efectului de seră. Nu ne mai permitem să așteptăm iar fiecare dintre noi are un rol de jucat, fiecare are misiunea de a proteja apa, de a o economisi şi, de ce nu, de a o respecta.

 

Criza climatică globală este indisolubil legată de apă. Schimbările climatice cresc variabilitatea ciclului apei, induc evenimente meteorologice extreme, reduc predictibilitatea disponibilității apei, afectează calitatea apei și amenință dezvoltarea durabilă și biodiversitatea, la nivel mondial. Trebuie să ne schimbăm strategiile, spune Organizația Națiunilor Unite.

 

Politica și planificarea climatică națională și regională trebuie să adopte o abordare integrată a schimbărilor climatice și a gestionării apei. Trebuie ca toți locuitorii planetei să aibă acces la o sursă de apă curată. Aceasta poate însemna salvarea multor vieți.

 

sursa: Ministerul Mediului