De noaptea minții. Nicu Covaci, liderul legendarei formații Phoenix, n-a fost admis în Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România

Data publicare: Vineri, 17 Martie, 2023 Total: 628 accesari

De noaptea minții. Nicu Covaci, liderul legendarei formații Phoenix, n-a fost admis în Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România

Nicu Covaci, fondatorul legendarei trupe Phoenix, autor al unor piese precum „Cantafabule”, „Cei ce ne-au dat nume” sau „Mugur de fluier”, nu a fost admis în Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România.

 

„Stimate domnule Nicolae Covaci, Vă informăm prin prezenta că Biroul Secţiei de muzică jazz/pop al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România s-a întrunit în şedinţă şi a analizat lucrarea scrisă pe care aţi susţinut-o în cadrul probei de examen profesional, solicitat prin regulament candidaţilor care nu au studii superioare de specialitate. Lucrarea realizată de Dvs. a fost evaluată cu media 7,60, ceea ce o plasează sub media de promovare (8,00), conform Regulamentului privitor la admiterea în UCMR. În conformitate cu Statutul şi Regulamentele UCMR, Biroul executiv a dispus informarea Dvs. cu privire la neadmiterea solicitării de a fi primit ca membru al UCMR. Nicolae Gheorghiţă, vicepreşedinte UCMR”, relevă un document dat publicității. 

 

Incredibila decizie a provocat nenumărate reacții de indignare în spațiul public.  Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a scris pe Facebook: „Am aflat şi eu, cu surpriză amară, că Nicu Covaci nu a luat "examenul" pentru a fi membru al Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România. Examenul de câteva zeci de minute s-a presupus a înlocui 60 de ani de examene trecute cu imens succes în faţa publicului. Cred că undeva, ceva e profund greşit cu acest UCMR... Nu am competenţa să judec principiile statutare ale Uniunii, sunt convins că membrii săi sunt eminenţi reprezentanţi ai breslei (…) Nicu Covaci picat la examen, Nicu Alifantis refuzând politicos să "facă cerere" ca să intre în UCMR (tot cu examen...) spunând ironic-amar că nu îndeplinește condițiile cerute, Gheorghe Zamfir primit prin 2000 după nenumărate demersuri etc. etc. E clar că e ceva putred... Acum vorbim de UCMR, dar sunt exemple la fel de greu de explicat şi în alte uniuni de creatori”.

 

Cristian Hrubaru de la Rock FM a avut una dintre primele reacții. Rockerul-șef a precizat: „Ce să zic, că sunt surprins? Hmmm... Nicule, nicio hârtie din lumea asta n-o să reușească să mă convingă mai mult ca până acum că ești un ARTIST unic, un român extraordinar, un reper, o legendă!”. 

 

sursa: rockfm.ro