O fărâmă mai mică sau mai mare de geniu sălăsluiește în fiecare dintre noi. 14 martie - Ziua Geniului

Data publicare: Marti, 14 Martie, 2023 Total: 531 accesari

O fărâmă mai mică sau mai mare de geniu sălăsluiește în fiecare dintre noi. 14 martie - Ziua Geniului

Ziua Geniului este sărbătorită în fiecare an pe 14 martie pentru a se marca nașterea unuia din cei mai cunoscuți oameni de știință din istoria modernă, Albert Einstein.

 

Fizicianul teoretician născut în Germania a schimbat modul în care umanitatea vedea universul cu a sa "Teorie a Relativității" și munca de fundamentare a ceea ce a devenit fizica cuantică, cei doi stâlpi ai fizicii moderne. Numele laureatului german al Premiului Nobel a devenit postum similar cu cuvântul "geniu".

 

Pe 14 martie, într-un oraș mic mic din Germania, Wurttemberg, Hermann Einstein și Pauline Koch au devenit părinții unui băiat pe nume Einstein. Tânărul Albert a studiat la Munchen, Aaron și Zurich. Și-a câștigat diploma în matematică și fizică în 1901, și a primit doctoratul în 1905, același an în care a publicat patru lucrări fundamentale care i-au adus respectul colegilor.             

 

A predat la mai multe universități, în Zurich, Praga și Berna, în vreme ce și-a continuat cercetările, iar munca sa remarcabilă i- a adus pe mai departe sporirea respectului în lumea academică. În 1922, a fost recompensat cu Premiul Nobel pentru Fizică 1921, pentru contribuția sa fără egal din acest domeniu.

 

La precipitarea celui de-al doilea război mondial, Einstein, care vizita pe atunci SUA, a realizat că nu se mai poate întoarce în Germania. A renunțat la cetățenia sa, la Consulatul German din Belgia, și a petrecut lunile următoarele încercând să strămute mulți oameni de știință evrei care-și pierduseră locurile în academia germană.

 

Einstein a acceptat, în cele din urmă, oferta de a preda la Princetone, SUA, ca profesor rezident, și a făcut acest lucru până în 1945, câștigându-și cetățenia americană după 5 ani. A rămas afiliat la această universitate până când a murit, în 1955, la vârsta de 76 de ani, din cauza unui anevrism.

 

Lucruri interesante despre Albert Einstein:

- În 1999, Einstein a fost numit de magazinul Times "persoana secolului ".

 

- Ideea de invenție l-a intrigat pe Einstein în decursul muncii sale la Oficiul de patente elvețian, sfârșind prin a obține 50 de patente cât a fost acolo.

 

- Fața lui Einsteina a fost utilizată, parțial, ca model pentru cea a personajului Yoda din filmul "Războiul stelelor".

 

- Când s-a născut, capul lui Einstein a fost considerat a fi "anormal de mare" pentru un nou născut.

 

- Este cunoscut vestitul dispreț al lui Einstein pentru ciorapi, pe care a refuzat să-i poarte vreodată!

 

sursa: diane.ro