7 martie -Ziua mondială a zambilei

Data publicare: Marti, 07 Martie, 2023 Total: 1020 accesari

7 martie -Ziua mondială a zambilei

Primavara, pe langa faptul ca reînvie totul, mai este si aducătoare de flori minunate. Pe lângă frumoasele, frezii sau ghiocei, zambila isi face si ea un loc special, ba chiar avand o zi mondiala a ei. 7 martie - ziua mondiala a Zambilei.

 

Zambila își are originile departe de țara noastră, și-a făcut loc încă de la începuturi in reginunile meditaraneene si cele africane, apoi, cu timpul a ajuns si pe la noi, asftel ajungand sa se bucure de o popularitate peste medie. Are toate datele necesare sa fie populara: infloreste primavara, ne imbucura nasul cu mirosul ei inconfundabil si ne inveseleste ochii cu cele mai frumoase culori: alb, crem, galben, somon, piersica, roz, portocaliu, rosu, levantica, mov si albastru.Le puteti asorta si cu alte flori, nu sunt asa egoiste si accepta sa convietuiasca si cu alte flori in acelasi buchet.

 

Povestea zambilei este minunata, plina de simboluri si istorie. In mitologia greaca, se zice ca un tanar chipes, frumos pe nume Hyakinthos a fost adorat de zeul soarelui, Apollo, dar si de zeul vantului de vest, Zephyr. In timpul lectiilor de aruncare a discului dat de catre Apollo tanarului chipes, zeul vantului de vest, Zephyr a fost curpins de gelozie asa de tare incat a intors discul cu puterile pe care le detinea si discul l-a omorat pe tanar. Astfel, de la sangele tanarului, se zice au crescut zambilele. Pe cat de trista este povestea, pe atat de sensibilia si plina de iubire e.

 

Indiferent daca va place sa aveti zambile in casa (in interior) sau in grădina, timpul acordat florilor nu este deloc mare. Zambilele infloresc primavara, in lunile martie si aprilie, practic sunt florile primaverii. Si daca aveti zambile in gradine, ele pot fi taiate cu grija si aduse in casa.

 

Sursa:Petale de flori